Nokia 5.1 Plus sau X5 cum se numeste in China a fost lansat in iulie 2018 si este un nou smartphone accesibil cu un sistem de operare Android curat prin programul One al lui Google. L-am folosit timp de 3 saptamani ca telefon principal pentru a va putea povesti concret despre el in acest review.
Curpins Review
- Specificatii
- Design si constructie
- Ce gasim in cutie
- Software si performante
- Ecran si difuzor
- Camera foto
- Baterie
- Pret, puncte pro si contra
Specificatii
Nokia 5.1 Plus foloseste procesorul MediaTek MT6771 Helio P60 realizat pe o tehnologie de 12nm. Este octa-core, cu 4 nuclee Cortex-A73 la 1.8Ghz si 4 nuclee Cortex-A53 tot la 1.8Ghz. Interesant este ca versiunea globala (cea aflata in teste) a suferit un mic underclock la procesor comparativ cu versiunea de China, unde toate cele 8 nuclee sunt tactate la 2.0Ghz. Procesorul Helip P60 este mai rapid decat Qualcomm Snapdragon 625 si chiar decat Snapdragon 636. Pe partea de stocare vine cu 32GB interni si 3GB memorie RAM. Dispune de un ecran generos cu o diagonala de 5.86 inch, panou IPS LCD, cu o rezolutie 720p si aspect 19:9, iar bateria are o capacitate de 3060mAh.
Design si constructie
Telefonul prezinta o constructie de tip sandwich, cu rama realizata din plastic iar fata si spatele din sticla. Nu este alunecos si se descurca destul de bine cu amprentele daca ai pielea fina. Tatalui meu spre exemplu i-a fost greu sa tina telefonul in mana datorita pielii aspre de pe maini. Este primul telefon realizat de Nokia cu notch. In privinta notch-ului, taberele sunt impartite, iar eu nu sunt deloc fan. Cel de pe 5.1 Plus este destul de mare si nejustificat: nu ascunde nici led pentru notificari si nici vreo deblocare faciala, doar camera foto si difuzorul. In partea de jos a ecranului avem o „barbie” cu logo-ul simplu Nokia. Pe partea din spate avem o configuratie cu doi senzori pentru camera principala pozitionati vertical si senzorul de amprenta. Jack-ul de 3.5 mm este prezent in partea de sus a telefonului, in timp ce jos gasim portul USB tip C pentru alimentare si difuzorul. Prezinta slot card micro SD cu o capacitate maxima de 400GB. Desi rama este din plastic, constructia este solida si arata foarte bine pentru un telefon de buget, dar sta departe de varfurile de gama.
Ce gasim in cutie
Pe langa telefon, in cutie gasim o pereche de casti, care nu vor putea fi folosite intr-un mod agresiv: par firave. E de apreciat ca Nokia a introdus castile pentru a oferi un pachet complet in gama asta de pret, dar a trebuit sa faca compromis la capitolul calitate. Incarcatorul de priza oferit in pachet este de 10W pentru ca 5.1 nu stie incarcare rapida.
Software si performante
Software. Update-uri la timp, suport pentru OS 2 ani de zile si un sistem de operare curat, cam asta inseamna Android One. Toate se regasesc pe 5.1 Plus, momentan Android Pie 8.1.0. In utilizarea zilnica si aplicatii uzuale precum WhatsApp,Facebook Messenger, GMail, Waze, Instagram sau Maps se misca bine. Evident nu are viteza si finetea unui flagship, dar raspunde prompt la comenzi. Singura aplicatie care i-a oferit mici batai de cap in momentul in care dadeam scroll a fost Facebook: agata ocazional. Bineinteles daca esti genul de persoana care este mai mult inclinata spre o interfata incarcata, cea a lui Android One te va dezamagi.
Performante. In Antutu 3D, Nokia 5.1 Plus a obtinut un scor cu 28.000 de puncte mai bun decat cel al lui Nokia 6.1 (Snapdragon 630), iar Geekbench 4 am avut dificultati in a-l rula. Conform blog-ului acestora, problema este cunoscuta. In utilizarea zilnica eu nu am observat vreo diferenta de performanta intre 5.1 Plus si 6.1.
Ecran si difuzor
Ecranul de 5.86inch l-am tinut mereu cu luminozitatea la 60% pentru a fi vizibil in toate conditiile de utilizare. Folosit pe 50% cum il tin de obicei la majoritatea telefoanelor mi se parea prea putin luminat si mai greu de utilizat. Nokia 5.1 venea cu un display de 5.5 inch si un display Full HD cu o densitate a pixelilor de 439. Varianta Plus este putin dezamagitoare privita pe hartie: 720p cu o densitate a pixelilor de 287. In practica nu este un ecran rau si nici nu se pot numara pixelii. Nu va impresiona pe nimeni dar isi face datoria. Pe de alta parte, rezolutia scazuta va ajuta putin atat la durata de viata a bateriei cat si pe partea de grafica la performanta. Pentru notch nu se pot face nici un fel de setari din sistem, iar daca notificarile nu ar fi prezente acolo pe fundal negru, as si uita ca exista. Continutul video rulat in modul full-screen se opreste la baza notch-ului si astfel nu se taie nimic din el pentru a avea un format ciudat. Problema care apare cu acest notch asa mare si nejustificat este ca acopera o parte din notificari si nici macar procentajul de baterie ramasa nu mai este vizibil fara a trage bara de notificari in jos. Se putea folosi un display de 5.7 inch si sa renunte la el. Cel putin asa vad eu lucrurile.
Difuzorul este puternic dar nu reda mereu sunetele natural, acestea suna fals si cu siguranta un pasionat de muzica va sesiza diferentele. Isi face treaba, dar nu este un difuzor recomandat pentru cineva care doreste sa asculte muzica la difuzorul telefonului mobil.
Camera foto
Avem de-a face cu un sistem dual camera pe un telefon de buget: seonzorul principal de 13MP cu PDAF si un senzor secundar de 5MP. Nu era necesar un asemenea sistem pe un telefon de buget, dar daca moda o cere, Nokia a executat. Pe timpul zilei pozele sunt placute si bogate in detaliu, as zice ca mai reusite decat cele de pe Nokia 6.1. Cele in lumina slaba dupa cum era de asteptat in segmentul acesta sunt destul de putin utilizabile. Cum ne-a obisnuit, Nokia a integrat Google Lens direct in aplicatia camerei foto.
Baterie
Am ramas putin suprins cand am observat ca incarcarea rapida lipseste cu desavarsire din pachet. Bateria de 3060mAh are nevoie cam de 120 de minute pentru a se incarca de la 0 la 100% cu incarcatorul de 10W din cutie. Partea buna este ca si folosit spre intens, bateria tine o zi. Rezolutia scazuta a ecranului chiar il ajuta.
Pret, puncte pro si contra
Nokia 5.1 Plus poate fi achizitionat la pretul de 1050Ron de la eMag.
Pro
- sistem de operare curat
- se misca bine
- suport card SD, jack 3.5 mm
- constructie buna
- senzor de amprenta instant
- autonomia bateriei buna
Contra
- notch-ul nu este pe gustul tuturor
- notch-ul incomodeaza notificarile si procentajul la baterie
- fara suport incarcare rapida
- rezolutie 720p pe un ecran de 5.7 inch unde majoritatea folosesc 1080p
- lipsa LED-ului de notificari
Concluzie
Un telefon de buget simplu pentru cei care au nevoie de o autonomie buna si un meniu aerisit. Pretul putea fi mai atragator totusi.
Radu a zis
Am citit zilele trecute ca updateul la Android Pie pe un Nokia 6.1 Plus a cauzat destul de multe probleme: aplicatii care nu mai functionau, pictograme afisate aiurea, blocaje etc. Eu unul inclinam apre Android One tocmai pentru updateuri si system curat, dar daca un update la un system curat cauzeaza multe probleme, isi mai are rostul oare?