Toti stim cat de reusite au fost chipset-urile nVidia. Insa cel mai bine stie asta Intel. Drept urmare, in nu foarte mult timp au reusit sa le elimine complet din propriile platforme. Intai nVidia a pierdut procesoarele high end-ul, LGA1366, apoi au urmat cele middle end, LGA1156. Iar ultima reduta au fost Atom-urile.
Totul a fost posibil prin renuntarea la FSB, a carui licenta era detinuta de nVidia, si inlocuirea acestuia cu variate alte conexiuni. LGA1366 a primit QPI-ul (QuickPath Interconnect), iar celelalte doua platforme s-au folosit de DMI (Direct Media Interface).
Si bineinteles, licentele acestora nu au mai ajuns la nVidia. Lucrurile au ramas asa o buna bucata de timp, si au adus un singur avantaj: deschiderea platformelor Intel si pentru SLI. Acum insa cei de la nVidia si-au dat seama ca pierd cam multi bani din renuntarea la chipset-uri. Si au decis sa lupte, dand in judecata Intel pentru neacordarea noilor licente.
John a zis
Nvidia va avea soarta celor de la Via,pt. ca Intel si AMD ofera platforme complete.Situatia celor de la Nvidia s-a complicat din 2006,cand AMD a cumparat ATI si a venit cu ideea de Fusion,atunci Nvidia a ramas pe-dinafara.
Alexandru a zis
Se prea poate. VIA a fost intr-o situatie similara. Dar in cazul ei Intel a retras licenta FSB avuta de VIA, nu si-a schimbat platformele. Si VIA a dat in judecata Intel pentru asta, si chair a castigat. Dar pana s-a terminat procesul au trecut ani buni, in care VIA a renuntat la chipset-uri pentru Intel. Deci a castigat, dar nu a obtinut nimic.