Colaborarea Event Horizon Telescope (EHT) a atins un nou nivel în observarea din spațiu, reușind să realizeze cea mai detaliată observație de pe suprafața Pământului a unei găuri negre aflate în inima unei galaxii îndepărtate.
Rețeaua globală de telescoape EHT funcționează împreună pentru a crea un instrument virtual de dimensiunea Pământului. Recent, EHT a detectat lumină de la galaxii îndepărtate la o frecvență de 345 GHz, corespunzătoare unei lungimi de undă de 0,87 mm, ceea ce promite imagini mult mai clare ale acestor „monștri cosmici”. Echipa estimează că viitoarele imagini ale găurilor negre vor fi cu 50% mai clare decât cele obținute până acum.
EHT a devenit faimos în 2019, când a realizat prima imagine a unei găuri negre supermasive, M87, situată în centrul galaxiei M87. În 2022, a capturat și o imagine a găurii negre din centrul Căii Lactee, Sgr A.
Cu EHT, am văzut primele imagini ale găurilor negre detectând unde radio la 230 GHz, însă inelul luminos pe care l-am observat, format din lumina îndoită de gravitația găurii negre, părea neclar. La 345 GHz, imaginile vor fi mai clare și mai detaliate, dezvăluind noi proprietăți, a explicat Alexander Raymond, co-autor al studiului.
Această observație la 345 GHz este un progres semnificativ, dar nu lipsit de provocări. Vaporii de apă din atmosferă absorb semnalele mai puternic la această frecvență, făcând mai dificile observațiile găurilor negre. Cu toate acestea, echipa EHT a îmbunătățit sensibilitatea telescopului pentru a depăși aceste obstacole, folosind tehnologii avansate și planificări strategice care au implicat așteptarea condițiilor meteorologice optime la toate locațiile de observație.
Folosind o combinație de telescoape puternice, precum ALMA, APEX, NOEMA, SMA și Telescopul din Groenlanda, EHT a obținut o rezoluție remarcabilă de 19 microsecunde de arc. Acest succes marchează un pas important în direcția obținerii unor filme mai clare ale fenomenelor cosmice, deschizând calea pentru observații și mai detaliate în viitor
Lasa un comentariu!