Dacă aveți o pasiune pentru rețelistică și obișnuiți să instalați firmware-uri alternative pe routere, atunci OpenWrt probabil că vă sună cunoscut. Este printre cele mai populare firmware-uri custom, oferind nu doar securitate sporită, ci și opțiuni mult mai bogate de personalizare și control. Practic, vă permite să exploatați la maxim hardware-ul routerului și să ocoliți limitările artificiale ale producătorilor.
Însă, în ciuda eforturilor comunității OpenWrt, firmware-urile custom pentru routerele cu sursă închisă, cum sunt cele de la TP-Link și D-Link, de exemplu, prezintă deseori limitări și probleme de compatibilitate. Tocmai de aceea, dezvoltatorii din spatele proiectului, în colaborare cu organizația non-profit Software Freedom Conservancy (SFC) vin acum pe piață cu un router de referință, 100% open source și optimizat pentru a funcționa cu OpenWrt. OpenWrt One, căci aceasta este denumirea sa comercială, dispune de un SoC MediaTek MT7981B și de un modul Wi-Fi 6 MT7976C, are 1 GB RAM și 128 MB SPI flash NAND și vine cu două porturi RJ45, de 1 Gbps, respectiv 2.5 Gbps. Mai mult, acesta integrează inclusiv un slot M.2 pentru stocare NVMe și poate fi alimentat chiar și prin USB C.
Hardware-ul este bazat pe board-ul Banana Pi, iar clienții pot alege dintre două configurații: una bare board, cu prețul de doar 68.42 dolari, dar fără accesorii și una cu pachet complet, care include alimentator, carcasă și antene la prețul de 89 de dolari. Ambele variante vin cu firmware-ul OpenWrt preinstalat și nu necesită configurări complexe, la prima pornire putând fi setat exact ca un router consumer obișnuit. Și pentru cei mai avansați, router-ul are publicate și schemele de reparație și codul sursă, permițând configurarea și repararea echipamentului în condiții mult mai bune decât pe echipamentele consumer vândute la prețuri similare.
Via Techspot
MosOpinca a zis
Foarte faina jucaria. daca ar avea 4-5 porturi RJ ar fi si mai faina ca sa nu trebuiasca sa umbli cu switchuri. Oricum e o alternativa pentru Mikrotikuri ca si flexibilitate, desi nu stiu cum s-ar compara pe parte de securitate a OSului. Partea cu M.2 e foarte faina.
Răzvan Balica a zis
Corect. Se bate cu routere enterprise grade de 10x mai scumpe. Cu rahaturile consumer nici n-are sens să-l compari.
OpenWrt e ceva mai flexibil decât RouterOS de la Microtik.
Bogdan-Gabriel Turcanu a zis
Comparatia cu Enterprise grade este cel puțin amuzanta. Lipsesc chestii minimele: surse redundante, separație control plane/data plane, redundanta la nivel de cpu etc.
Nu am văzut nicăieri: Ce performante ipsec are?
Valentin a zis
Mikrotik nu o fi de ajuns ?
dan a zis
e interesant si Turris Omnia (discomp cz … cehia) dar pretul .. e cam dureros ..