Locuiesc la o aruncătură de băț de Timișoara: Șagul este la 13 kilometri de capitala Banatului, fix pe DN59/E70, un drum cu două benzi pe sens, relativ drept și fără mari denivelări.
Prin urmare, vă puteți închipui că unii șoferi calcă accelerația mai mult decât este legal, deși sunt destule cazurile în care Poliția Rutieră este pe traseu. Doar că, pe grupurile de Facebook din localitate sunt la fel de dese astfel de anunțuri:
Practic, de câte ori sunt radare sau controale pe traseu, sunt minim trei sau patru anunțuri pe fiecare grup – și sunt câteva! – care avertizează șoferii despre asta. Qui prodest, aș putea întreba, folosind limba vechilor latini? De ce trebuie să fim avertizați despre asemenea controale, când este logic, ba chiar și legal, să respectăm viteza, să folosim centura de siguranță sau să avem trusa de prim-ajutor la noi. Bine, în acest ultim caz ar fi de discutat de ce au bandajele și foliile termice perioadă valabilitate și expiră!!!
Revenind, ca să fie totul în context, în ultimii 10 ani, viteza a provocat unul din patru decese din accidente rutiere din România! Iar anul trecut au fost 4.525 de accidente rutiere grave, soldate cu 1.545 de morți și 3.535 de răniți (detalii aici)! Iar faptul că suntem liderii Uniunii Europene la numărul de accidente rutiere (detalii aici) nu mai este o noutate. Cred că topul respectiv este singurul, sau printre singurele, unde am ocupat și ocupăm, în mod constant, locul 1…
Revenind la ideea articolului – faptul că se anunță astfel de controale nu este deloc benefic. Tot ce se rezolvă este să fie informați și șoferii care nu respectă în mod regulat legile, iar oamenii aceia sunt un pericol mortal pentru noi, toți ceilalți participanți la trafic.
Ca să fie clar, nu țin partea Poliției Rutiere, cea care este incapabilă să efectueze acțiuni de prevenție și de educație, ci ”pișcă” pe unde pot câte o amendă. Chiar anul trecut am plătit o amendă pentru depășirea vitezei legale, pentru că aveam 64 km/h cu fix 25 de metri înainte de semnul de ieșire din localitate!
De asemenea, nu contest că pot fi cazuri în care poate fi de ajutor o asemenea informație – de exemplu să înțelegi de ce merg toți cu 30 km/h în zone de 50, ca să nu te enervezi prea rău… 😛
Personal, consider aceste anunțuri ca fiind la fel de nocive ca și radarul care m-a detectat pe mine și despre care v-am scris mai sus…
Articolul de față reprezintă exclusiv opinia autorului.
alin a zis
gresit! suntem ca spartanii, ori luam podiumul ori pomul!
si cine m-a testat pe mine sa vada cu cat pot zbura? cum sa pui egalul intre mine si un sofer de 90 de ani? sau intre mine si hamilton pe care il fac si cu juma de volan..
alin a zis
btw, ar fi frumos sa spuna si ce anti-radare functioneaza la pandele astea.
Radu a zis
Sau, ar putea fi anunturi din alea si atunci cand nu e radar, sau cu pozitii de radar incorecte si poate ar merge toti mai liniatiti pentru ca nu ar mai sti ce sa creada.