Inițial, articolul acesta trebuia să aibă titlul: Umbra Nokia. La Intel, inspirat fiind de poezia lui Grigore Alexandrescu, dar am preferat să folosesc unul mai clar pentru ideea mea. 🙂 Plus că sesiunile de BAC s-au terminat deja și nici nu știu dacă mai e în programă…
În urmă cu mai bine de un deceniu, Nokia domina piața telefoanelor mobile. Compania finlandeză părea de neclintit, fiind sinonimă cu inovația și calitatea. Însă, într-un interval de timp surprinzător de scurt, Nokia a trecut de la poziția de lider global la una marginală, incapabilă să țină pasul cu revoluția smartphone-urilor, chiar dacă numele brandului a trecut de la compania-mamă, la Microsoft și, acum, la HMD, iar sistemul de operare al telefoanelor lor inteligente (că au scos și așa ceva, deși prea târziu) s-a schimbat de la Symbian la Windows Mobile.
Astăzi, Intel, un alt gigant al tehnologiei, ar putea risca să repete aceeași soartă dacă nu reușește să se adapteze unei lumi tehnologice în schimbare rapidă. Compania a fost, timp de decenii, stâlpul industriei semiconductoarelor, dominând piața procesoarelor pentru PC-uri și servere. Acest succes a fost construit pe o combinație de inovație tehnologică, capacitate de producție și o strategie care i-a permis să dicteze standardele industriei. Totuși, pe măsură ce tehnologia avansează, modelul de afaceri al Intel a început să fie pus sub semnul întrebării.
Una dintre marile provocări pentru Intel vine din partea competitorilor care au îmbrățișat noile arhitecturi de chip-uri, cum ar fi ARM. Spre deosebire de arhitectura tradițională x86 folosită de aceștia, chip-urile ARM sunt mai eficiente energetic și au devenit fundamentale pentru dispozitivele mobile și, tot mai mult, pentru centrele de date. În timp ce Intel a continuat să se concentreze pe menținerea dominanței pe piața PC-urilor, alți jucători, precum Apple, au migrat către soluții ARM, dezvoltând propriile procesoare care au depășit performanțele Intel în numeroase domenii. Poate nu vi se pare mare lucru, dar priviți în jurul vostru cât a evoluat piața de smartphone versus cea de PC/laptop și cât au crescut pretențiile utilizatorilor de astfel de gadgeturi.
Acesta este punctul în care asemănarea cu Nokia devine evidentă. Finlandezii nu a reușit să vadă importanța emergentă a smartphone-urilor (bine, în apărarea lor, nu au văzut-o nici alții) și a sistemelor de operare moderne, rămânând blocată într-o viziune de tipul dacă merge, de ce să-l schimbăm. La fel, Intel riscă să fie prinsă într-o capcană a propriului succes, subestimând puterea și potențialul arhitecturilor alternative și al competiției.
În plus, Intel se confruntă cu provocări serioase în ceea ce privește procesul de fabricație. În timp ce în trecut compania era un adevărat benchmark al tehnologiei de producție de chip-uri, avansurile din acest domeniu au încetinit, iar competitori precum TSMC și Samsung au preluat conducerea în ceea ce privește inovația și eficiența. Intel a întârziat lansarea tehnologiilor de fabricație de ultimă generație, pierzând astfel teren pe o piață extrem de competitivă.
O altă problemă esențială este schimbarea peisajului tehnologic global. Într-o lume în care inteligența artificială, calculul în cloud și dispozitivele mobile domină, orientarea tradițională a Intel spre PC-uri și servere pare să nu fie suficientă. Companiile care se concentrează pe inovație în aceste domenii – cum ar fi NVIDIA, AMD și diverse companii de tehnologie emergentă – au început să depășească Intel în relevanță și influență.
Nu în ultimul rând, problemele tot mai dese și mai mari în ceea ce privește fiabilitatea produselor proprii (detalii aici, aici, aici, aici, aici, aici și aici) le-au provocat pierderi financiare și de imagine destul de mari.
Dacă este ceva ce putem învăța de la Nokia, e că nu este suficient să fii lider, ci trebuie să fii și capabil să anticipezi și să te adaptezi la schimbările majore din industrie. Pentru a evita repetarea greșelilor acestora (sau a celor de la Kodak, Varta etc.), Intel trebuie să își regândească strategiile, să îmbrățișeze inovația și să se adapteze noilor paradigme tehnologice.
În caz contrar, riscă să devină un alt colos al tehnologiei, unul cu picioare de lut, doborât nu de lipsa resurselor sau de o criză economică, ci de incapacitatea de a evolua suficient de rapid într-un peisaj tehnologic extrem de dinamic. Au americanii o expresie pentru a descrie astfel de situații: The Bigger They Come The Harder They Fall, concept pus pe muzică de inegalabila Cher.
Există și o parte care mă face să cred că Intel ar putea supraviețui, pentru că a mai trecut peste niște episoade dezastroase – cum ar fi arhitectura precară de la Pentium 4, eșecul arhitecturii IA-64 Itanium sau Larrabee, încercarea de a crea GPU din tehnologia lor pentru CPU.
Paul a zis
Vrajeala, au lansat seria 200v, care spulbera M3 si qualcom la eficienta. Mai au pana sa cada.
Doc a zis
Ce să vezi, M4 o să le stingă lumina!
Liviu a zis
Am detinut din 2002 pana in 2018 amd, dupa care am trecut oe intel, 10900k si 11900k, dind 2024 am revenit pe AMD si aici voi ramane. Intel.este dezastru la.eficienta, 253 de wati, enorm de mult consum fata de amd care e de 120w, diferenta de consum in joc este de 100 de w. Nu vreau sa moara Intel, concurenta este buna, dar daca o mai tine asa…
Vali a zis
Nokia a pierdut mult teren din cauza ca piata telefoanelor mobile era deja foarte aglomerata si din spate au aparut chinezii care chiar au scos ba si mai multe marci mobile. Ca exemplu, in 2015 mi-am luat Xiaomi, de care toti cunoscutii ziceau ca e vai steaua lui, iar acum uite cum Xiaomi se tine in topuri si pe langa a dictat si piata.
Acum despre Intel; singurul lui adversar e AMD de care oricum se feresc multi, deci nu vad cum poate sa piarda teren chit ca a facut nasoala cu gen 13 si 14. Aia e, nu e ceva nou si nu e ceva ce nu se uita cu timpul. Daca fac o nasoala extrem de mare si in acelasi timp sa apara un alt competitor, atunci putem specula ca o ia pe langa aratura, dar si in conditiile astea, tot nu e suficient ca sa duca firma la sapa de lemn.
Vivio a zis
In cam 5 ani ARM va presa foarte tare si aici Intel poate fi in situatia CD vs DVD.
E nevoie de un raspuns ok pe zona Edge AI unde toti arunca cu bani si culmea aici va tb sa faca alianta cu AMD daca vor sa supravietuiasca amandoi. AMD ar mai avea partea de GPU cu care testeaza si AI, dar au nevoie de timp sa recupereze avansul NVIDIA.
Horatiu Andrei Darlea a zis
Dominația Intel a fost susținută și de suportul x86 asigurat de Microsoft … dominația era de fapt WinTel. Evoluția soft-ului, în special Android, un derivat de Linux a condus la o exploatare eficientă a procesoarelor cu arhitectura RISC. Microcalculatoarele tip R.PI au fost un alt punct de referintă care au demonstrat utilitatea combinației RISC/Linux. Și așa a apărut alternativa pt.piața consumer.
MosOpinca a zis
Nu ai cum sa compari Intel cu Nokia. Cati dezvoltatori/producatori de telefoane erau cand a murit Nokia ? Cred ca si Dorel in ceva garaj putea sa faca rebranding la ceva piese din China si sa fie „producator”de telefoane (vezi allview). Cati dezvoltatori importanti de procesoare sunt la ora actuala ? 6-7?
Un oarecare a zis
Intel ori pregateste ceva inca nepublicat ori.. oricum nu poate sa pateasca ce a patit Nokia. Desigur, nu are cum sa pice atata timp cat este asociat cu Microsoft. Sa nu uitam ca Microsoft dicteaza nu doar la nivel de lider in tehnologie. Daca Microsoft spune de maine ca Apple sa inceteze productia de AMR, de maine nu mai spune nimeni ca Apple e cel mai bun.
De cate ori citesc astfel de articole…ma gandesc: Dar oare acesti pareristi, contribuie cu ceva la dezvoltarea propriu-zisa a tehnologiei? Dar oare acesti oameni care ling in dos lumea robotica, se gandesc la dezavantajele lumii robotizate care efectiv ii vor lasa pe extrem de multi fara locuri de munca?
Stiti… fac studiu (personal) pe chestia asta cu robotii. Daca pana acum se punea problema locurilor de munca in supermarket cu casele marcat self, spalatorii selft etc, ganditi-va cati IT-isti vor ramane fara locuri de munca in viitorul apropiat… Nu inteleg de ce lumea normala de pe aici, cel care scrie articole si cei care comenteaza, dau curs atat de mare evolutiei in dezavantajul lor ca fiinte umane…. este trist si ca sa ne intoarcem la subiect, eu produc pe pc si am nevoie de un procesor care sa duca ce fac eu, nu care sa lucreze pentru mine. As exclude cat se poate Ai-ul din astfel de tehnologi.
Cristian Răducă a zis
Vedem cat de adevarat e ce am scris aici. Pe de alta parte, e ciudat sa scrii despre pareristi si tu sa nu iti asumi identitatea in comentariu si sa folosesti o adresa generica – posibil si inexistenta.
Andrei M a zis
Microsoft nu dictaza nimic, nici măcar nu au fost capabili să impună eficient ARM ca standard și nici nu vor fi în viitorul apropiat. Apple au reușit să convingă dezvoltatori importanți de software și chiar unii dezvoltatori de jocuri să creeze suport pentru ARM pe când Microsoft nu a reușit nimic. singurul motiv pentru care windows încă domină este pentru că mari dezvoltatori de software au ales să ignore în mod intenționat linux.