Deși a trecut deja o jumătate de lună din noul an calendaristic și publicistic, acesta este primul meu articol scris în 2024, din motive de concediu și program încărcat. 🙂
Ca de obicei, încep prin a preciza că aceasta este exclusiv opinia mea și nu reprezintă neapărat linia publicistică a blogului. Acestea fiind spuse, să purcedem la subiect.
V-am spus că am avut o perioadă mai lungă de inactivitate, dat fiind perioada de vacanță de iarnă și sărbătorile aferente. Motiv pentru care am mai apucat să și umblu de ici pe colo, să discut mai pe îndelete cu oamenii și să mai văd ce telefoane folosesc. De aici și inspirația pentru articolul de față.
Ei bine, poate surprinzător pentru unii, poate nu pentru alții, dar am obsercat că majoritatea celor cu care am interacționat folosesc sau cer sfaturi pentru achiziția unui model mid-range și nu low-end sau flagship! În mod normal nu ar trebui să ne mire, pentru că marea masă a utilizatorilor nu au venituri peste medie și nici nevoi speciale cu privire la RAM-ii, megapixelii sau tipul procesorului din telefon. Pentru un end-user mediu este îndeajuns ca pozele să iasă clar si filmările să nu iasă sacadate, ecranul să fie destul de mare, dar nu imens, telefonul să nu aibă lag și bateria să țină destul. A! Să nu uit – trebuie ca și prețul să fie unul decent, nu de nivelul unei jumătăți de prime de casare pentru RABLA Plus! 😛
Cum activez în domeniu, primesc tot felul de întrebări cu privire la telefoanele pe care unii vor să le cumpere – fie că acestea vin de la cititori sau de la familie și cunoscuți – iar cea mai mare parte dintre ele se referă la gama medie, nu la flagshipuri. Și, ca să fie clar, nu toți sunt cu venituri mici sau caută telefoane pentru copii sau părinți. De exemplu, am pe cineva care schimbă la fiecare doi ani smartphone-ul curent cu unul nou, dar tot timpul caută modele noi, în gama 2-3.000 lei, deci midrange-uri. Ba mai mult, ăsta vine cu temele făcute și mă întreabă de fiecare dată de trei modele, pe care i-l recomand.
Din păcate, nu mai funcționează partea de statistică din plug-in-ul folosit anul trecut de noi, dar țin minte bine că unul dintre cel mai bine citit articol de aici, posibil chiar cel mai citit review, a fost cel al lui Alex, la Samsung A54!
Pentru cei care au dubii cu privire la ce scriu aici, le recomand două chestii – articolul acesta și o privire în jurul lor, când ies în oraș. Majoritsatea vor fi Samsung din gama A!
PS: Am scris și la vremea respectivă și încă sunt de părerea acesta – OnePlus ar trebui să mizeze pe gama Nord tocmai din acest motiv. Singura lor șansă să revină în top cu flsgship-uri o reprezintă popularizarea (și ieftinirea!) modelelor pliabile, pentru că Open este o bijuterie scumpă momentan (review aici). La fel, revirimentul Nokia și Motorola se datorează taman pariului câștigător pe midrange…
Observația e corectă și nu așa de nepopulară, în condițiile în care un telefon mainstream în intervalul de preț 1 500-3 000 lei are în acest moment suficiente atuuri pentru a satisface chiar și utilizatorii mai pretențioși.
Plus că să ne amintim că partea superioară a acestui interval de preț reprezenta sectorul high-end acum 5-10 ani, cumpărătorii au rămas oarecum consecvenți, la vremea respectivă telefoanele de 2 000-3 000 lei se vindeau mult mai mult decât acum și erau vârfuri de gamă.
Excepțiile sunt reprezentate cum am mai spus cu alte ocazii de telefoanele Apple, singurele care rulează iOS pe piață.
Salutare, și eu doresc sa îmi schimb telefonul și nu știu în ce direcție sa o iau. Clar caut autonomie și camera buna, și sincer as dori ca preț undeva sub 1000 EUR. Ai putea prezenta 2-3 opțiuni te rog frumos? Mulțumesc mult
Hello. Poti sa te uiti pe articolul cu topul telefoanelor testate de mine in 2023. Ca nu am cum sa recomand ce nu am vazut live 🙂
Pixel 8 si 8 Pro ar fi o varianta buna si beneficiaza de 7 ani de actualizari majore, deci pana la android 21.
Poti sa le comanzi de pe amazon DE si sunt compatibile cu VoLTE si 5G in Romania.
Iphone 15 sau s23.
Eu le-am luat copiilor cate un A34 cu husa UAG (pe care le folosesc de multi ani si sunt super multumit) si sunt mai mult decat ok (in varianta de 8 Giga RAM si 256 GB). Sunt curios cum se vor comporta in timp si cat rezista. Nu prea ma incanta risipa de componente la 2 ani, prefer sa platesc mai mult, dar nici nu vreau sa le dau telefoane scumpe de pe-acum ca sa le tina 4 ani.
Apropo, si eu tot telefon “slab” am, 11-le meu face 4 ani la vara si cred ca o sa-l mai tin ca merge impecabil.
Folosesc un Samsung A20e de 4 ani si ceva deja. 3giga de memorie si un procesor vechi: telefonia merge impecabil, waze fara probleme, Brave pentru sfertul de ora zilnic de browsing. Cum stau minim 8-9 ore zilnic cu ochii in monitor pentru altceva nu imi mai trebuie telefonul (rar cand l-am folosit pentru un pdf, excel). Bateria e la 85% aprox. (asta inseamna lejer o zi si ceva pt mine). Asa ca, ma gandesc ca cine isi schimba telefonul la 2 ani e foarte pasionat de subiect si ii musai sa aiba ultimele noutati (si in consecinta si le si permite). Alt motiv eu nu vad (exceptand faptul ca ti se strica fizic) pentru care ti-ai schimba telefonul la 2 ani.
Doar ca realitatea contrazice flagrant si spune ca tendinta este tocmai cresterea in vanzari a segmentului high end . Dovada o face vanzarile din 2023 care spune ca peste 40% din vanzari au fost pe segmentul flagship . Normalitatea ar fi ca vanzarile cele mai mari sa fie pe segmentul midrange , dar se pare ca nu e asa . Este de analizat .
Daca discutam de bani, asa e – peste jumate din revenue e dat de flagshipuri. Daca discutam despre unitati vandute, per gama, lucru la care nu am gasit sa avem statistici, cred ca nu e taman asa.
Sau asta vor sa ne insufle în subconștient marile branduri tocmai pentru a mai mări vânzarea la vârfurile de gamă, vânzare care este incomparabil mai slabă decât acum 6-10 ani.
Chiar dacă segmentul flagship a crescut în vânzări, creșterea este minoră de la un an la altul.
Spre exemplu în prima jumătate din 2023 în cazul Samsung modele ca A14, A34, A54 au avut vânzări de vreo 4 ori mai mari decât S23 Ultra(doar A14 a avut cifre duble față de S23 Ultra) și cu siguranță cel puțin duble față de toată seria S23 știindu-se faptul că S23 și S23 Plus au vânzări mult mai slabe decât S23 Ultra. Așa ca nu e nicio realitate flagrantă.
@Razvann
https://www.libertatea.ro/marketplace/articole/cele-mai-vandute-telefoane-din-2023
Da, la nivel global am si eu datele, ca sunt studii. Nu le am la nivel de Romania!
Bănuiesc că nici în România nu s-au vândut mai multe flagshipuri decât telefoane mainstream, ba aș aprecia că diferența este net în favoarea modelelor mid-range.
Ar fi interesant de văzut diferența sau asemenea dintre partea de est și cea ce vest a Europei, pe acest subiect. De exemplu, in Anglia, o variantă foarte buna de achiziție o reprezintă telefoanele care au fost flagship cu 2 ani in urmă și le care le iei la preț de entry level mid-range. Toate componentele funcționează perfect, telefonul este foarte rapid și camera foto foarte bună, iar în general ai deja 4 sau 5 ani de update
Fitosii tot modele da varf o sa achizitioneze, dar ma bucur ca oamenii obisnuiti realizeaza ca-i risipa inutila de bani in cumpararea unui telefon de top folosit doar pentru Facebook si a comunica ca pe orice alt telefon.Eu sincer schimb telefonul cand incepe uzura bateriei si mereu am cumparat un telefon de mijloc.imi este mai mult decat suficient si nu merita risipa inutila pentru o navigare putin mai rapida.Au trecut ani de viata si nu ma impiedic de cateva milisecunde intarziere.In privinta fotografiilor – orice telefon actual are o calitate multumitoare, doar nu suntem toti fotografi profesionisti, fotografia este o amintire – simplu.
E clar ca optiunea majoritatii e pentru midrange-uri. Adica… A54 pentru un utilizator „normal”.
Nu si pentru mine. Raman in „tribul” Pixel deocamdata (dar tot cu gandul la Motorola Nexus 6). Recunosc insa ca de acum 3 ani cand am trecut la 6 Pro nu am simtit nevoia sa dau alte 900-1000 de euro ca sa trec la modelul nou… Practic nu am de ce.
Si uite asa – prin „imbatranire” – am alunecat in categoria telefoanelor medii! Ei si? O sa curga multa apa de Dunare pana sa-mi iau eu de buna voie un midrange normal (stiu, asta ar fi optiunea rationala dar…). Si nu, nu Samsung. Inca tin la posibilitatea deblocarii fara sa pierd garantia! 🙂 Iluzii…