Popcorn Hour A-100 este un home media player destul de apreciat, care a ajuns de curand si in Romania, si a avut timp sa treaca putin si pe la proaspat infiintatul nostru „laborator” de teste. Cand am auzit de el, trebuie sa marturisesc ca nu prea am fost impresionat, asteptandu-ma la un dispozitiv nu foarte folositor. Insa indata ce l-am pus la treaba, mi-am schimbat putin parerea, dupa cum urmeaza:
Media player-ele Popcorn Hour sunt realizate de Syabas Technology, o companie americana, si asamblate in China. Si sunt doua modele la numar, A-100 si A-100e, ce difera prin conectivitate: A-100 are iesiri Component si Compozit, in timp ce A-100e are SCART. Dar ambele au in plus HDMI 1.1, S-Video si S/PDIF out.
Noi am primit un A-100, si am folosit iesirea HDMI pentr a-l conecta la televizor. Pentru inceput ce stie sa faca acest media player: se conecteaza la net, putand accesa cele mai importante site-uri de video sharing, se integreaza in reteaua locala, facand streaming din orice director shared, si permite si motarea unui HDD intern.
Popcorn Hour A-100 poate folosi HDD-uri de 3.5″, de orice capacitate, insa doar cu interfata PATA. De ce producatorii au ales vechea interfata PATA in loc de mai noua SATA nu-mi pot explica. Si este cert ca HDD-urile PATA de mare capacitate vor fi din ce in ce mai greu de gasit. Noua ne-a sosit cu un HDD Seagate Barracuda 7200.10 de 500 GB.
In mod normal, daca HDD-ul este adaugat ulterior, trebuie formatat. Dar daca este luat la pachet, vine gata instalat si formatat. Insa aceasta formatare nu este un proces prea complicat, trebuind instalata aplicatia NMT (Networked Media Tank). Si avem doua variante: de pe net (conectam Popcorn Hour-ul la Internet, si isi descarca singur tot ce are nevoie) sau de pe un dispozitiv USB (descarcam noi manual kit-ul NMT de pe net, il copiem pe un stick USB si il rulam in Popcorn Hour). Dupa care avem de ales intre Typical Setup si Fresh Setup (care sterge orice ar fi pe HDD, si este singura optiune la prima instalare).
Dupa formatarea HDD-ului (sau primul lucru daca nu exista un HDD), trebuie parcurs un mic setup, nu foarte complicat, si explicat destul de bine in manualul in romana. Daca ati programat un televizor, va veti descurca si aici.
Intai Perferences. Din acest meniu selectam numele dispozitivului (daca vrem sa schimbam din Popcorn), limba interfetei (a se lasa pe engleza, romana neexistand inca, poate in firmware-uri viitoare), la cat timp sa intre un screen saver (cat mai tarziu sau deloc daca ma intrebati pe mine), setarile audio (de aici se schimba intre sunet stereo si 5.1) si in ultimul rand limba subtitrarii (iar nu este disponibila romana, desi avem de ales intre o gramada de limbi, inclusiv bulgara). Nevoie mare de noi firmware-uri pentru romani! Vestea buna e ca producatorii aduc cate un alt firmware la 1 – 2 luni, dar daca ne vor baga in seama sau nu ramane de vazut.
Apoi Display-ul. Aici avem de ales intre analog (compozit, component) si digital (HDMI), si rezolutia exacta dorita (cea mai mare permisa de televizor, la refresh-ul maxim, e recomandata). Teoretic Popcorn Hour A-100 ar face si un upscaling la aceasta rezolutie, insa diferentele nu sunt observabile. In plus, in cadrul meniului de Display mai putem alege si cateva variante de zoom, autoexplicative.
La Network in principiu nimic de modificat, media player-ul intelegandu-se perfect cu adresele create automat. Si desi apare acolo ceva de wireless, fie este o gresala de tipar, fie Popcorn Hour va scoate un nou model, si cu extensii wireless, si a facut acelasi soft.
Mai jos avem Media Server, unde trebuie sa umblam daca dorim sa facem streaming prin A-100. Avem la dispozitie mai multe variante de a accesa reteaua (dupa cum se observa in poza de mai jos si nu numai, aceste setari variind cel mai mult de la firmware la firmware), insa personal cel mai facil este sa fie creata o retea locala inaintea includerii media player-ului, cu toti directorii necesari pusi la comun. Dupa care se adauga si acesta, si este pus sa detecteze reteaua. Dupa care memoram directorul dorit, sau partitia, si gata. Aceasta ne va apare in meniul de control, despre care vom discuta mai jos.
Dupa Media Server mai avem Torrent, ce arata download-urile in curs. Iar la Maintenance putem face update la firmware, instala NMT-ul pe HDD, cat si reseta toate optiunile la cele din fabrica (in caz ca am stricat ceva si nu mai stim ce).
La finalizarea tuturor setarilor, incepem sa ne obisnuim cu telecomanda. Aceasta este, in opinia mea, foarte bine realizata. Desi poate prea voluminoasa, ofera un grad foarte mare de functii: de la tastele normale ale unui player, la cele de televizor, cifrele fiind dedublate de litere, ca la un telefon mobil. Mai mult, toate tastele sunt fosforescente, fiind foarte vizibile la intuneric (poza de mai jos este realizata in bezna totala, zonele mai albe fiind butoanele).
Sa vedem acum ce poate acest media player. In meniul principal avem de ales intre Media Source (HDD-ul local, directorii din retea sau memoria USB) si Web Services (una dintre cele 33 de aplicatii de pe net).
La Media Server suntem intampinati de patru iconite, la care specificam tipul de fisier care dorim sa-l accesam: video, audio, imagine si text. Insa era mult mai elegant sa nu fi existat aceasta etapa, Popcorn Hour A-100 dandu-si singur seama ce deschidem.
La video audio si imagine teoretic suporta orice tip de fisier. Insa lucrurile nu stau chiar asa. Eu am avut probleme cu cateva wmv-uri, cateva mkv-uri la 1080p si unele gif-uri. Posibil suportul sa se imbunatateasca de la firmware la firmware, insa n-am de unde sa stiu. La text, eu nu am reusit sa deschid decat txt-uri. Ceea ce este oarecum hilar, pentru ca acet tip de fisier nu este acceptat ca subtitrare (doar str, sub, smi si ssa).
Iar nu mi-a placut viteza de reactie a lui A-100. De cand dai play pana cand incepe ceva trece un timp, 10 – 20 de secunde daca am fost eu atent. La filme sa zicem ca nu e deranjant (se intampla o data la 1.5 ore). Insa daca incercam sa deschidem muzica sau poze una cate una, ne lasam repede pagubasi.
Subtitrarile trebuie sa aiba aceeasi denumire cu filmul, si sa fie in acelasi director pentru a fi deschise. Teoretic, A-100 recunoaste si fisierele iso (in mod video). Si este adevarat. Insa la mine nu a stiut sa le deschida (era vorba de o imagine cu cateva filme la interior). Posibil sa mearga doar cu imagini de DVD.
Trecand la Web Services, putem accesa una dintre cele 33 de servicii online presetate, site-uri de video sharing, photo sharing, radio online, TV online, tracker de torrent si altele. Dintre cele mai importante amintim YouTube, Veoh, Vuze, ABC News, BBC Podcast, CNN News, Flickr, Picasaweb, Yahoo! Weather, Yahoo! News si MSNBC News.
Insa nici aici situatia nu este tocmai roz. Pe YouTube, cel mai mare si cu potential site, nu am putut deschide nimic. Nu le recunostea. Restul site-urilor nu au creat probleme. Vuze este tracker-ul de torrent. Si putem descarca orice de aici (atentie drepturi de autor si legalitate!). Doar ca un torrent vine destul de des ca arhiva, care nu va putea fi deschisa. Download-urile se duc pe HDD-ul intern. Daca acesta nu exista, nu putem lua nimic de pe torrent. Tot pe HDD mai putem copia de pe memoria USB sau de pe reteaua locala. Insa asta nu prea are rost, avand in vedere posibilitatile de live streaming.
Popcorn Hour A-100 nu are vre-un ventilator pentru racire, deci este complet silentios. Singurul lucru care mai face gamagie este HDD-ul (daca exista). Dar de aici se naste si un dezavantaj: cel putin cu HDD, A-100 se incalzeste foarte tare. Suficient ca sa se blocheze in mod repetat (si mult mai des decat este permis). Si cand se blocheaza, trebuie scos din priza, pentru ca player-ul nu are nici un buton pe el.
Cand este oprit din telecomanda, intra intr-un fel de standby, din care revine in doar 2 secunde. Asta e bine. Dar ca in acest standby consuma 12 W nu mai e asa de bine. Scos din priza, porneste cam intr-un minut.
Daca aruncam o privire la interior, gasim procesorul Sigma Designs SMP8635 sub un radiator de aluminiu, care limiteaza destul de mult acest player din punct de vedere al procesarii informatiei, 256 MB memorie DDR de la Hynix si 32 MB memorie flash.
De ce spuneam ca procesorul limiteaza? Pentru ca transferurile pe si de pe Popcorn Hour A-100 se fac la o viteza de doar 3 – 5 MB/sec, mult sub performanta HDD-ului sau a interfetei de retea LAN 10/100.
La pachet cu player-ul de 270*132*32 mm si 1 Kg (fara HDD) primim telecomanda, doua baterii AAA pentru aceasta, cablurile de alimentare, cablu HDMI, cablu de alimentare intern pentru HDD si patru suruburi pentru fixarea acestuia. Si bineinteles manual (si in limba romana). Era frumos sa primim si un cablu SCART, pentru televizoare fara HDMI, si unul optic audio.
Popcorn Hour A-100 are un pret de 180 $, si este adus in Romania de Sargon Invest SRL, la un pret de 850 lei, cu livrare gratuita in toata tara. Insa de banii asta iei PC complet, cu tot cu HDD! La 850 lei am putut configura un sistem cu placa de baza Abit chipset AMD 780G, procesor AMD Athlon X2 4600+, 2 GB DDR2 A-Data Extreme 800+, DVD-RW LG 20x, HDD Samsung 250 GB SATA 300 si carcasa Foxconn DH153B, tip desktop, cu sursa de 200 W. Mai versatil, insa putin mai mare.
codin a zis
Felicitari pentru noul lab de teste, la mai multe reviewuri.
Interesant este ca nu au distribuitor in US, desi dupa cum ai mentionat, firma este americana.
ps: ai un small typo, search for „pentru televizoare fata HDMI” (fata – fara ?)
nu da click aici a zis
f bun articolul
Alexandru a zis
Ms, s-a corectat. Pt State nu au distribuitor pentru ca se ocupa ei direct. Asta spune la ei pe site:
„Please give us around 1 week lead time to process the shipping list before we update shipping info in your Google Checkout account.
There may be a slight delay of a few days in providing the tracking information to shipping addresses inside the United States and Canada. The reason for this is that our office in China will first ship to our California (US) office where it will be processed and dispatched. Orders from all other countries are shipped directly from our China office.”
Popab a zis
Multe dintre cele spuse sunt adevarate… dar… comparatia cu desktopul respectiv in aceeasi bani este hazardata… nu o sa mearga GARANTAT la 1080p scos pe tv-out…
Iar calitatea imaginii Popcorn este cu mult superioara oricarui desktop, chiar si cu placa video cea mai performanta.
Am Popcorm Hour din primavara, au aparut intre timp vreo 4 update-uri de firmware care nu au fost de forma, ci chiar au rezolvat probleme.
Recomand cu caldura acest produs, este minunat, il folosesc aproape zilnic si este o incantare de fiecare data (… cu exceptia catorva minusuri neesentiale… un hard portabil este cheia multor probleme).
Alexandru a zis
Dar pe DVI sau HDMI ce zici? Ar merge 1080p? Ca sunt destule placi de baza cu video integrat care au astfel de iesiri. Despre calitatea imaginii poate vrei sa detaliezi putin. Ca eu nu vad de unde pana unde un film pe PC nu este la calitate maxima…
CORNELIU a zis
Am Popcorn A-100 de vreo 4 luni, ultimul update este cel din iunie(a venit cu el instalat la achizitionare), de atunci am vazut ca au mai aparut 2 update, unul in august si altul la sfarsitul lui octombrie.
Nu am facut update la aceste firmware pt ca am net de la Czone si nu mi se permite sa conectez la cablul de retea decat computerul declarat la incheierea contractului de net(cei ce sunt abonati la Czone inteleg problema).Mi-am downloadat de pe site cele 2 update-uri , insa nu stiu cum sa le folosesc in conditiile date.
Astept un sfat de la voi cum imi pot updata si eu Media centerul pt ca acum nu-mi recunoaste toate mkv.-urile si aproape deloc iso. , imaginile de dvd.Multumesc anticipat
Alexandru a zis
Ai incercat cu un stick de memorie? Intre altele, eu am un prieten la Czone Crangasi, si la el merge (sau mergea, ca incercarea am facut-o acum ceva vreme buna) sa pui alt PC la net.
CORNELIU a zis
De multa vreme nu mai merge sa pui alt PC la net la Czone, crede-ma.M-am gandit la varianta cu stick de memorie pe care sa am cele 2 firmware noi, dar nu stiu cum sa fac in acest caz.Poate ma indrumi tu.
Ar mai fi si varianta cu un laptop cu net wireless pe care-l am , dar nu stiu cum sa fac sa-mi recunoasca laptopul Media centerul, cu un cablu USB-USB , crezi ca-l recunoaste?
Pt. ca trebuie sa-l vad pe ecran.Il pot conecta la serviciu la net, insa nu am Tv si la monitor Lcd nu cred ca se poate conecta Media Centerul.
Din aceste variante poate imi dai o solutie, te rog.Ai avut si tu probleme cu nerecunoasterea Iso-urilor?
Vyrgil a zis
Dar,de a 110 nu spune nimeni nimic ? ce are in plus ? multumesc
Tudorache Valentin a zis
Am cumparat in urma cu 6 zile un Popcorn Hour
A-110 de la Sargon .Sunt mai neinitiat in acest domeniu si deaceia rog cine are amabilitatea sa ma ajute cu raspunsuri la cateva intrebari:
1) Pe panoul frontal nu se aprinde decat ledul portocaliu la pornire desi el este dotat cu mai multe leduri. Ce ar trebui sa semnalizeze celelalte?
2) Unde gasesc o descriere mai complecta a acestui produs?
Ar mai fi si alte intebari dar poate le lamuresc in timp.
Va multumesc.
Marian a zis
Updateul se face in felul urmator:
Se dezarhiveaza fisierul luat de la http://www.popcornhour.com/download/A110/firmware-A110.html dupa care se copiaza cele 4 fisiere pe un stick USB care se introduce in aparat. Va duceti cu ajutorul meniului pe USB la ultima iconita de la Home (un fel de file) si dechideti. Acolo gasiti usbupdate.html. Dati clic pe acest file si ENTER. Succesuri.
cristigr a zis
1.fonturile subtitrarilor sunt mari? si pe Divx/xvid?
2.chiar nu citeste toate mkv-urile?
3.vede si subtitrarile ce insotesc mkv-urile dar nu sunt in interiorul mkv-urilor? Se pot atasa si alte subtitrari la mkv-uri?
4.HDMi 1.1 primeste si sunet sau numai semnal video?
5.parca transferul pe hdmi 1.1 e destul de mic, suporta si 1090p ?