Sunt mici, sunt dragalase si mult mai performante decat calculatorul meu de acum 5 ani de zile. Ati ghicit, e vorba despre netbook-uri, despre care am mai vorbit intr-un editorial de weekend.
Astazi vreau sa aduc in discutie subnotebook-ul Acer Aspire One si nu doar din cauza ca am ajuns la etapa a 12-a din cadrul SuperBlog 2008, concurs organizat de PCNews, si ni se cere asta, ci si din cauza ca Aspire One e printre preferatele mele in materie de netbook-uri.
Era odata ca niciodata, prin 2008 asa, o vreme cand calculatoarele personale tindeau sa devina tot mai mici. Mai marii producatori se zbateau sa le faca tot mai usoare, tot mai performante si tot mai atractive din punct de vedere vizual. Unii reuseau, altii mai putin.
Startul fusese dat de inginerii de la ASUS, care au ingramadit intr-o cutie, de dimensiunile unui album foto, tot ceea ce era inclus si pana atunci intr-un laptop. Acest lucru a reprezentat doar scanteia ce a aprins o flacara uriasa.
Ochiul meu subiectiv s-a oprit asupra venerabilului competitor Acer care a scos pe piata o jucarie extrem de frumoasa. Nu serios, chiar imi place! E vorba despre, cum am mentionat si anterior, Acer Aspire One.
Inca de cand citesti titlul gandul iti sare la ceva mic. Ceva puternic. Un invingator. Ceva original. Unic. One = 1 = Unul iar Aspire One este unic. Sa va spun de ce.
Continuand povestea care a inceput prin 2008, cand toti imparatii lumii calculatoarelor incercau sa lanseze cate un printisor cat mai frumos, voinic si usor, sa alerge repede dupa zmei, Acer a venit cu mai multi. Unicul vine in patru game de culori: maro auriu – printul cel rau, roz coral – printul EMO : ), alb – printul cel mai corect si albastru safir – printul dur si neinfricat. Toti cei patru printi au o manta lucioasa si stralucitoare si foarte fina la atingere, ca doar imparatul Acer stie sa faca lucruri de calitate.
Revenind cu picioarele pe pamant, ca doar suntem in era tehnologiei, putem sa facem precizari ce tin de perfomantele micului print. Hopa, parca ziceam ca revin pe pamant. Gata, promit!
Daca la inceput astea mici au fost dotate doar cu SSD-uri, ma refer la netbook-uri bineinteles, Acer nu s-a lasat descurajat si pe langa modelul care are parte de un SSD de 8GB a mai adaugat la gama si o varianta cu HDD de 120GB. Acum, daca nu esti maniac si-ti cari laptopul cu tine si pe munte, ceea ce ai putea face cu Aspire One, atunci poti alege si varianta cu HDD. Daca totusi obisnuiesti sa calatoresti mult, sau esti mai neindemanatic si iti mai scapi lucrurile pe jos, atunci un SSD in jucaria portabila chiar nu strica, ca e rezistent la socuri si nu-ti pierzi datele.
Procesorul, Intel Atom, te duce din nou cu gandul la ceva mic. In clasele de liceu am invatat ca atomul e o particula indivizila deci, practic, cea mai mica „chestie” de pe pamant. O sa ziceti: „Oricum toate nebookurile au Intel Atom de 1.6 GHz”. Eh, asa e fratii mei, nu va pot contrazice, insa Acer are un avantaj pe partea de Wireless, si anume: SignalUp. O tehnologie performanta de amplasare a antenei wireless ce va asigura un semnal si viteza mai buna. Misto, nu?
Nu va minteam cand va spuneam ca albumul asta foto, pardon, subnotebook-ul, e mai performant decat calculatorul ce il aveam acum 5 ani. Pai acum 5 ani de zile se aflau exact 256 MB RAM in PC-ul meu. Fara nicio modificare Aspire One dispune de 512MB RAM si se poate duce pana la 1.5 GB. Mai mult decat suficient pentru un calculator strict portabil.
Sunteti in varful muntelui, aveti o conexiune mobila la internet si dispuneti de semnal. Va este dor de cei dragi, daca-l aveti pe One la voi atunci puteti initia o convorbire 3G cu cei dragi. Microfon aveti, camera web aveti si mai mult, daca v-ati luat varianta cu HDD (desi am zis ca nu e buna pe munte) atunci aveti si baterie cu 6 celule care tine cel putin 6 ore jumatate, cea cu 3 celule are o durata de viata de vreo 2 ora jumatate. In plus, sunetul o sa vina la voi printr-o placa audio de inalta definitie si o sa se propage printr-un sistem de 2 boxe stereo. Asadar veti auzi tot ce se petrece in jurul celui cu care vorbiti. Sunteti un fel de spion.
Ca sistem de operare Linpus Linux Lite o sa va incante privirea. E destul de bine optimizat dar asta nu inseamna ca nu poti rula si Windows XP. Am citit ca la SP2 ar fi ceva probleme de viteza dar cu SP3 se descurca destul de bine.
Retea va puteti face si pe fir, stick-uri USB puteti baga vreo 3, stie sa citeasca si carduri de memorie si va puteti atasa castile sau microfonul propriu la el, sau cine stie, poate dati un chef si puneti muzica de pe el, ca doar stie si line-out. Mufa de VGA nu lipseste nici ea, cu toate ca, la cat de bine arata ecranul LCD lucios, cu diagonala de 8.9″ (22.6 cm), rezolutia de 1024*600 pixeli si tehnologia LED backlight, nu cred ca veti mai vrea sa-l puneti pe monitor, doar in situatii speciale, poate vreti sa vedeti un film sau sa tineti o prezentare.
V-am convins sa va cumparati unul din asta? Heh, si mie mi-ar placea unul, daca ar fi sa-l cumpar MagazinulTau ar fi locul de unde l-as lua.
Bogdan a zis
Prea patetic articolul, sincer!
Ce pot sa spun de Acer este ca arata bine, e usor, dar are doua mari dezavantaje: se incalzeste foarte tare fata de un MSI Wind si, in plus, are doar 8,9 inch.
Darius a zis
Acum nu stiu daca te-ai referit la „patetic” in sensul bun sau nu dar ceea ce pot spune despre Acer vs. Wind este doar atata: diferenta o face doar subiectivitatea. 🙂
3trei a zis
patetic adică drăguţ, ai spus ce ţi-ai lua.
Mihai a zis
Pe segmentul asta „doar 8,9 inch” asa zice ca este mai degraba un avantaj decat un dezavantaj.
rada a zis
buna, dupa parerea ta care ar fi cel mai performat minilaptop la ora actuala…in afara de acer aspire 1 si asus eee 901 sunt altele mai bune? si dintre astea 2 care zici ca ar fi cel mai indicat?
ms anticipat
tschussi