Gulftown este procesorul hexa core de la Intel, destinat platformelor desktop, ce urmeaza sa fie lansat undeva in primul sfert al lui 2010. Acesta va fi realizat intr-un proces tehnologic de 32 nm, va fi compatibil cu tehnologia HyperThreading, va fi comercializat sub denumirea Core i9, si va lucra impreuna cu chipset-ul X58 pe socket-ul LGA1366.
Dar performantele acestui procesor incep sa fie masurate de acum. Un site polonez, PCLab.pl, are primul astfel de review, cu un engineering sample la 3.07 GHz, cu 12 MB L3 cache. Acesta a fost subtractat la 2.8 GHz, pentru a se lupta de la aceeasi frecventa cu un Phenom II, un Core 2 Quad, un Core i5 si un Core i7.
Noul CPU este sensibil mai rapid decat actuala oferta de pe piata in toate aplicatiile si testele care stiu sa foloseasca toate cele 6 nuclee fizice sau 12 virtuale. Insa in restul aplicatiilor, se comporta foarte similar seriilor Core i5 si i7. Iar controller-ul de memorie, tripple channel, este ceva mai lent, Gulftown fiind ajuns la acest capitol de Phenom II.
Totusi aceste teste, disponibile aici (in engleza din fericire) nu trebuie vazute ca rezultat final. Bios-ul placilor de baza este departe de a fi matur, si nici procesorul nu este in varianta sa finala. O sa mai discutam nucleul Gulftown la lansarea sa de anul viitor.
Dar Core I7 pe 32nm cand apare?
Tot atunci (primul sfert al lui 2010). Posibil ceva mai devreme in cadrul primelelor luni din 2010 decat Gulftown.
Sper ca nu te referi la dual-core? Eu am citit pe site-uri ca nu va fi nici un Nehalem quad core pe 32nm.
Mda, prea multe informatii nu sunt pe net. Dar eu mi-am bazat informatia pe cateva principii. Echivalente server (quad core 32 nm) vor exista. Daca Intel ar omite Core i7 din noua oferta (avand in vedere ca Gulftown este core i9 iar Clarkdale va urca pana la i5) ar avea numai de pierdut. Sigur, ar putea sa pastreze actualele Core i7. Dar scopul schimbarii procesului tehnologic este de a obtine chip-uri mai ieftine. Deci inca o data ar fi in avantajul lor sa aiba Core i7 pe 32 nm.
Poate singura problema ar fi ca momentan (si in ultimii cativa ani) Intel s-a luptat cu el insusi. Dar daca ar fi vrut sa elimine aceasta problema (si sa dea timp AMD-ului sa mai recupereze) ar fi trebuit sa-si incetineasca strategia Tick-Tock anuala (sa o faca bianuala sau ceva de genul asta).
eu nu inteleg ceva,odata cu micsorarea procesului tehnologic trebuiau sa creasca si frecventele.
De ce sa trebuiasca. Mai corect spus puteau.