De-a lungul anilor, am acumulat o vastă experiență cu căștile Razer, testând aproape fiecare model lansat din diverse generații. Această experiență mi-a oferit un background generos și știu fiecare model în parte. Razer, ca o companie de renume, a demonstrat un angajament constant în a lua în considerare feedbackul utilizatorilor și, posibil, al publicațiilor de specialitate, integrând aceste opinii în mod constructiv pentru a aduce îmbunătățiri semnificative fiecărei generații de produse. Kraken V4 sunt niște căști noi, oarecum cu pretenții, dar nu din zona high-end, oferind și un preț decent. Trebuie sa stiti de la inceput ca aceste casti costa 200 de euro pe site-ul Razer, iar asta s-ar traduce la noi putin peste 1000 lei. In gama asta de pret sunt multe alternative foarte bune, iar sunetul si materialele folosite trebuie sa fie la un anumit nivel. Kraken V4 exceleaza la cateva capitole, dar consider ca se poate mai bine per total.
Incepem cu ambalajul, de calitate ca la orice produs Razer. Totul este ambalat corespunzator si primesti in pachet tot ce ai nevoie. In cazul de fata primesti un dongle USB C pentru a conecta castile wireless la PC, un cablu USB A la USB C tata/mama, cablu USB C la USB A si un sticker.
Din start castile te vor impresiona prin masivitatea lor. Personal le consider masive, nu au o greutate foarte mare, dar cand le pui pe cap o simti ca sunt destul de mari. Stau foarte bine, in ciuda aparentelor, si desi nu s-au folosit materiale premium, castile iti ofera o senzatie de robustete, de calitate. Cupele sunt din textil, nu piele, la fel si banda de sustinere. Buretii sunt moi si pe termen lung nu o sa ai probleme. Sunt dar curios cum se va comporta acel textil in timp.
Pe casca stanga se regasesc urmatoarele: port USB C, buton power, rotita de volum si mic off. Pe casca dreapta este un buton pentru sursa si un buton pentru modurile de sunet presetate, parca 4 la numar, iar restul se pot seta din Synapse 4.
Castile dispun si de iluminare RGB, insa personal nu vad rostul acestei iluminari la casti si la mouse. Pe mouse stai cu mana, nu vezi iluminarea, iar castile iti sunt pe cap, deci tot nu vezi iluminarea. Poate doar altii sa te admire, dar cine? Nevasta/prietena? Pe Discord nu stie nimeni ca ai casti cu luminite.
Asadar, pentru mine chestia asta nu este un plus sau un minus, insa probabil Razer ar fi putut economisi niste bani daca ar renunta la iluminarea RGB sau ar fi putut sa pluseze la capitolul sunet sau autonomie. Desigur, iluminarea se poate opri din soft.
Castile se pot conecta simultan la Bluetooth (telefon) si Wi-Fi la PC, asadar te poti juca si daca primesti un apel pe telefon il poti prelua in casti foarte usor. Este misto functia asta, in special pentru cei care ar folosi aceste casti si pe strada.
Microfonul este retractabil si mi-a placut foarte mult, in sensul ca este foarte flexibil si poti jongla foarte bine cu el.
Kraken V4 foloseste drivere separate pentru bass, treble si mid, astfel ca fiecare plaja de sunet are driverul ei dedicat si pot fi usor de distins. Frecventele nu se acopera una pe cealalta, in sensul ca bassul nu acopera sunetele inalte, iar mediile se aud foarte bine, fiind cele mai distinctive.
La prima conectare, sunetul pe care il vei auzi nu este wow. Nu te surprinde nimic si trebuie sa le acorzi putina atentie din soft, sa te joci cu egalizatorul pana reusesti sa gasesti setarile potrivite.
Bassul este acolo, nu foarte pronuntat pentru gustul meu, iar inaltele mi se par neasteptat de bune si de clare. Volumul este destul de ridicat, suficient pentru o auditie decent, iar sunetuL THX Spatial este ideal in gaming, in special in jocurile single player de aventura, unde sunetul este de obicei cel mai bun. In jocuri precum LoL sau Apex nu te ajuta prea mult.
Autonomia declarata este de 70 de ore cu iluminarea oprita si 35 de ore cu iluminarea pornita. La capitolul autonomie nu exceleaza si ma asteptam sa fie mai bune. In gama asta de pret se afla si HyperX Cloud Alpha Wireless care ofera 300 de ore autonomie, asadar, Razer trebuie sa mai stranga suruburile aici.
De asemenea, materialele folosite consider ca puteau sa fie mai bune la 200 de euro, in sensul ca nu voiam sa vad material textil ci piele. Probabil ca exista un rationament pentru asta, poate o mai buna respirabilitate a urechii, habar nu am, insa la prima vede nu par casti de 200 de euro.
Razer a lansat si Synapse 4, noul lor soft de unde poti controla castile si alte periferice. O sa vreau sa discut separat despre el, asadar nu o sa insist acum. Ca idee, de aici poti controla castile si alte periferice, iar in cazul de fata ai acces la un egalizator si la functii extra, cum ar fi noice cancelling pentru microfon.
Castile sunt bune. Daca le cumperi nu o sa dai gres cu ele. Se aud bine dupa ce accesezi egalizatorul, microfonul este si el bun, materialele sunt decente si autonomia este tot decenta. Aici consider eu ca se mai pot imbunatati lucrurile. Dar da, castile merita cumparate.
Lasa un comentariu!