Acest articol vă va arăta cum un buget redus poate produce rezultate remarcabile. Atunci când laptopul începe să dea semne de oboseală, nu este necesar să vă grăbiți să cumpărați unul nou. Desigur, dacă resursele financiare nu reprezintă o problemă, aceasta poate fi o opțiune, dar de multe ori nu este necesar. În 2021, am achiziționat un laptop de gaming foarte performant, dar deja în 2024, acesta începea să fie depășit în anumite privințe.
Mulți dintre noi ne confruntăm cu astfel de provocări. Laptopul, deși inițial extrem de rapid, începe să funcționeze din ce în ce mai greu. În cazul de față, discutăm despre un ASUS ROG Strix echipat cu un procesor AMD Ryzen din seria 6000 și o placă video RTX din seria 3000. Vorbim despre un dispozitiv performant și costisitor la momentul achiziției.
Cu toate acestea, laptopul a fost unul dintre primele modele echipate cu memorie RAM DDR5 și a venit din fabrică doar cu 8GB RAM. De asemenea, SSD-ul preinstalat avea o capacitate redusă, de doar 512GB.
Poate vă întrebați de ce am optat pentru acest model, având în vedere limitările la capitolul memorie. Înainte de a-l achiziționa, m-am documentat. Laptopul dispune de două sloturi pentru memorie RAM și două sloturi M.2, ceea ce mi-a permis să planific de la început un upgrade pe viitor. Am ales un laptop care să-mi ofere flexibilitatea de a-l îmbunătăți peste câțiva ani, prelungindu-i astfel durata de viață cu încă 2-3 ani.
Exact asta am făcut. Astăzi, la trei ani distanță, am efectuat un upgrade la SSD și memoria RAM și intenționez să mai fac un upgrade peste câțiva ani, dacă va fi necesar. Este posibil ca acesta să fie ultimul upgrade, având în vedere că, peste 3-4 ani, probabil va fi depășit de noile generații de plăci video și procesoare.
Pentru upgrade, am apelat la Kingston, un producător recunoscut în industrie. Folosesc SSD-uri și memorii RAM de la ei încă de pe vremea când aveam un Athlon 1400+, un procesor single-core de 1.4GHz. Deși atunci nu existau SSD-uri, aveam o plăcuță de memorie DDR1 de 128MB, tot de la Kingston.
Am pus mâna pe o șurubelniță, am desfăcut laptopul și am montat noile componente. Întotdeauna mi-a plăcut faptul că ASUS oferă posibilitatea de a desface ușor capacul. Ai nevoie doar de câteva șuruburi pentru a-l scoate (atenție, păstrați ordinea șuruburilor, deoarece unele sunt mai scurte). După ce șuruburile sunt scoase, trageți cu grijă de capac sau folosiți un obiect subțire, cum ar fi un card, pentru a-l desprinde.
La acest model, a fost necesar să fiu atent la conectorii sistemului de iluminare exterior. Capacul este prevăzut cu LED-uri conectate direct la placa de bază, iar pentru a îndepărta complet capacul, este esențial să deconectez aceste cabluri.
Am montat noile memorii și noul SSD. Deoarece laptopul dispune de două sloturi M.2, am decis să păstrez și SSD-ul original, utilizându-l ca partiție D. Aveam de ales ori să-l vând ori să-l păstrez, dar nu mai valorează nimic deci mai bine mă folosesc de el.
Am optat pentru un SSD Fury Renegade de 2TB, un model pe care l-am testat anterior și care s-a dovedit excelent. De asemenea, am adăugat un kit de 32GB de memorie RAM din gama Fury, special concepută pentru laptopuri, în format dual-channel. Pe PC Garage găsiți o gamă variată de memorii Kingston pentru laptopuri, disponibile în diverse modele și variante. Cele pe care le-am ales eu sunt disponibile AICI.
Costul acestui upgrade nu este neapărat relevant. Aș fi putut alege memorii sau un SSD mai accesibile, dar am preferat să investesc în componente de calitate. Voi puteți alege în funcție de preferințe și buget. Cu o investiție minimă, puteți revitaliza un laptop scump, chiar dacă are câțiva ani de utilizare. Nu vă grăbiți să renunțați la el.
david a zis
salut! faptul că a trecut ceva timp de la achiziționarea lui, presupun că nu te mai poți baza pe baterie. Doresc să știu, dacă îl ții la priză curentul mai trece prin baterie sau după ce o încarcă suplinește direct necesarul de curent? Adică îi scad performanțele, puterea de procesare dacă bateria nu mai este la pametrii optimi?
Multumesc!
Andrei Mihai Musat a zis
Salut David sunt curios cu ce te ocupi de ai așa cerințe.
Putem discuta mai multe
Alin Obrocaru a zis
Bateria este in paralel cu 19v (alimentarea) de la incarcator. Acesta din urma este calculat sa ofere toata puterea de care are nevoie laptopul + incarcarea bateriei de la 0%. Nu sunt afectate deloc performantele in acest fel. In momentul in care folosesti laptopul pe baterie, indiferent de sistemul de operare, vei avea automat performante mai scazute.
Acum depinde si in ce scop intrebi acest lucru sau daca e pur informational pentru cultura generala.
Răzvan Balica a zis
Am o curiozitate: de ce laptop daca il tii tot timpul in priza? Nu mai bine iei un desktop?
Vivio a zis
De curiozitate cam cat rezista in scenariu office acest laptop?
Am un TUF relativ asemanator si ma tot bate gandul sa imi iau o baterie mai generoasa. Max 2-3h e foooate mica autonomia si e cam singurul lucru ce ma tot supara la el.
ZZZZ a zis
Athlon II X2, asa cum ii spune si numele este un dual core. De asemenea nu cred ca aveai DDR pe Athlon II si nici 128MB, astea par specificatii de generatii mult mai vechi de procesoare, ceva nu bate.
Gabriel a zis
Ai dreptate, este Ahtlon 1400+, Athlon II X2 l-am avut dupa. Mi-a jucat feste memoria. Dar da, aveam DDR1 pe acela si DDR3 pe pe X2.