Desi fibra optica ofera viteze excelente de transfer al datelor, volumul din ce in ce mai mare le streseaza pana la limita. Si nu fibra in sine este depasita de situatie, ci nodurile de retea, unde semnalul trebuie convertit din optic in electric, trimis pe directia corecta, si retransformat in optic la plecare.
Dar cercetatori de la MIT s-au gandit la o solutie la aceasta problema care, spun ei, ar putea creste viteza de la 100 la 1000 de ori. Lucrurile stau destul de simplu, si ca si concept seamana cu infrastructura rutiera. Mai exact, ei ne propun realizarea unor autostrazi de fibra optica, unde informatia ar traversa arii intinse, de la un obiectiv important la altul, fara a mai trece prin nodurile respective.
Si astfel Internet-ul ar deveni o retea stelara, nu continua. Aceasta metoda, pe langa cresterea vitezelor, in special externe, ar si conserva energie, pentru ca toata conversia consuma electricitate. Si ar insemna un pas important spre cloud computing.
Da, interesanta chestia asta. De fapt, ei se inspira din infrastructura rutiera si o aplica la isfrastructura informatica.
Apropo, ati scris „veteze” in loc de „viteze”. In rest, tineti-o tot asa.
http://knowengineering.wordpress.com/2010/06/07/solving-problems-or-creating-solutions/
Multumesc, am corectat.