Uite ca incet incet am trecut si in anul 2009. Arena IT a mai bifat un an de activitate in calendar, a mai primit cateva premii (un loc patru la roBlogFest si un loc intai la SuperBlog) iar oamenii din „redactie” se declara aproape multumiti de ei din punct de vedere editorialistic.
Insa acest articol nu este dedicat site-ului nostru ci industriei IT si ariilor conexe ce le-am urmarit indeaproape timp de 12 luni de zile. Anul 2008 a fost un an activ din punct de vedere industrial si, pe langa asta, s-au intamplat foarte multe in economia internationala. Vom vorbi despre:
- Netbook-uri
- Criza Economica
- Lansari de jocuri
- Lansari hardware
- Telefoane mobile
- Camere foto digitale
Pe partea hardware anul 2008 a dat foc bombei cu netbook-uri. Parca prezicand criza ce urma sa vina majoritatea producatorilor de tehnologie au scos cate un mini-laptop pe piata. Fie ca aveau deja experienta in producerea de notebook-uri sau nu. Noi am incercat sa urmarim si sa notam aproape toate lansarile de netbook-uri din 2008. Unele poate le-am ratat, altele poate ne-au plictisit pentru ca, intre noi fie vorba, deja s-a exagerat cu lansarile de netbook-uri. Si-asa, diferenta intre ele e minora. Au lansat netbook-uri urmatorii:
- ASUS EeePC in diferite configuratii.
- MSI Wind mai multe versiuni, asemeni.
- Dell Inspiron Mini si, cine stie, poate vine un rival MacBook Air.
- ECS G10IL vine si el pe front.
- Gigabyte nu se lasa mai prejos si vine cu M912V.
- Samsung sta pe pozitii si urmeaza sa lanseze si el un subnotebook.
- Belinea se apuca si ei de netbook-uri.
- Hercules lanseaza un netbook (fara sperante, parerea mea) cu procesor AMD.
Pana la ora actuala acestea sunt netbook-urile ce le-am trecut noi in revista. Pe internetul romanesc a aparut un blog care se ocupa, exclusiv, doar de subnotebook-uri.
Intel a atacat netbook-urile pentru ca le este teama ca nu se vor mai vinde prea multe procesoare pentru desktop-uri. Au si motive sa se sperie deoarece in a 3-a parte din 2008 s-au vandut mai multe portabile decat desktop-uri, iar o mare parte din acestea au fost netbook-uri. De dragul vremurilor ce au dat startul acestei vijelii de mini calculatoare Amazon ofera XO-uri (OLPC – One laptop per child) spre vanzare.
La final de idee va sugeram doua preview-uri pentru doua netbook-uri: Preview: ASUS EeePC 901 si Preview: Acer Aspire One.
Bine, am terminat cu un capitol important din 2008 cu care suntem siguri ca ne vom mai intalni destul de des si in 2009. De-ajuns cu netbook-urile deocamdata.
Un alt element ce a influentat piata IT in anul 2008 a fost criza financiara. Cu toate ca si la noi s-a tot vehiculat si conducerea Romaniei a avut un nou pretext sa scumpeasca tot, ca deh, „E criza oameni buni, ce sa facem?” pe unii chiar i-a afectat direct. Noi suntem doar cu scuzele.
In intreaga industrie IT au avut loc concedieri sau, unii le-au spus mai elegant, restructurari. O sa insiram, cu liniuta, toate concedierile ce le-am trecut in revista in anul ce tocmai se duce:
- Pe la inceputul anului, parca prezicand criza, Mitsubishi Electric a renuntat sa mai faca telefoane mobile, spunand ca piata e saturata.
- Sun Microsystems a inceput distractia concediind 15% dintre angajatii sai. Adica 5-6000 de oameni.
- Adobe sar si ei trimiţând la plimbare 8% din cei care lucrau la ei.
- Recent si vestitul producator de hard-disk-uri – Western Digital a spus ca va da afara angajati.
- Chiar daca nimeni n-ar fi crezut, Gigantul Google a anulat cateva contracte cu colaboratorii.
- Cisco a inchis unele birouri pentru cateva zile.
- O mie de oameni nu vor mai face jocuri pentru EA Games.
- Ultima si poate una din cele mai triste. ABIT s-a inchis definitiv.
Toate aceste concedieri si restructurari aduc companiilor sperante de „economii”. Unii spun ca vor economisii nu-stiu-cate milioane, altii ca vor castiga mai mult. Ideea e ca multi oameni au ramas fara servici in ultima vreme si din pacate si pe la noi se raspandeste „trend-ul”. Ne place sa imprumutam orice e gratis, pana si criza economica.
Asadar, am trecut in revista si criza financiara. Penultimul dintre cei mentionati mai sus este EA Games. Si asa fac trecerea la un subiect absolut devorat de vizitatorii Arena IT: Jocurile pentru PC. Cum v-ati obisnuit deja in articolul acesta, o sa facem si aici o lista cu cele mai importante lansari de jocuri:
- Cu siguranta cel mai asteptat joc al anului 2008 a fost GTA 4 (Grand Theft Auto). Jocul s-a lansat pentru PC pe data de 2 Decembrie, dupa o amanare criminala. Nu la mult timp dupa aceea a aparut si un patch care facea jocul sa mearga decent macar pe un sistem puternic. Si pe Arena IT GTA 4 a fost, cu siguranta, cel mai dorit joc din 2008, dovada o fac cele aproximativ 1600 de comentarii pe aceasta tema.
- Al doilea titlu in lista cu jocuri este NFS Undercover (Need For Speed), joc ce s-a lansat pe 18 Noiembrie 2008, data la care trebuia sa apara si GTA-ul.
- Fifa 2009 este cu siguranta un succes, pe simulatoarele de fotbal. A fost cel mai vandut joc din UK.
- Un alt joc care a facut furori in lumea gamerilor a fost Fallout 3.
- Prince of Persia a revenit printre colectia de jocuri. Pentru nostalgicii ce-l jucau acum 13 ani.
- Spore s-a lansat tot anul acesta. Un joc mult-asteptat in care puteti face pe Dumnezeu.
- Nu trebuie sa uitam nici Tomb Raider Underworld. Lansat tot pe 18 noiembrie. Zi fatidica. : )
- Call of Duty a fost intodeauna un joc placut si dorit. Call of Duty World at War a aparut in 2008 si a incantat mintile playerilor.
- Un joc de strategie ce a fost intotdeauna bine-cotat este Command & Conquer Red Alert. Daca va mai aduceti aminte de vremurile bune cand jucati „Red Alert 2” in retea atunci cu siguranta Command & Conquer Red Alert 3 o sa va placa.
- Pe vremea cand ma jucam si eu, pentru ca imi cumparesem calculator si imi permiteam, FarCry era un joc ce speria placile video. Pentru ca avea o grafica excelenta pentru timpul acela. Pentru acei nostalgici avem Far Cry 2.
- Age of Conan Hyborian Adventures, joc ce se vrea rival pentru World of Warcraft.
- Assassin’s Creed, din nou un joc interesant in care misiunile se pot duce la final in diferite moduri. Fiecare miscare are o consecinta. Misto ideea.
- Ultimul, insa nu cel din urma, este Turok. Un joc in care esti in pielea unu asasin de elita.
Cam atat cu jocurile importante din 2008. A fost un an bogat in jocuri, e clar, oamenii inca mai vor sa se relaxeze. Cu toate acestea jocurile noi si tot mai performante au tras dupa ele lansari de hardware tot mai sofisticat. O sa incerc sa punctez cateva din cele mai importante lansari hardware, pentru ca sunt absolut o multime.
Pornim incursiunea hardware de la creierul calculatorul, procesorul. Cred ca cel mai asteptat procesor pentru anul 2008 a fost Core i7 de la Intel. Nu la mult timp dupa lansare au si inceput integratorii sa vinda sisteme cu noul procesor: ASUS scoate Core i7 la vanzare, Dell Studio vine echipat si el cu i7 si nici cei de la Gateway nu se lasa mai prejos si-l integreaza in sistem. Asa ca si pe Arena IT a aparut in configuratia lunii noiembrie dar si in decembrie.
Tot de la Intel a venit si Atom-ul, micul procesor care este folosit in nebunia netbook-urilor. Nu trebuie sa uitam nici de Xeon 7400, primul procesor cu sase nuclee, sau de noile CPU-uri Shanghai de la AMD, toate din segmentul server.
Nici AMD nu a fost static anul ce tocmai a trecut. Insa tot ceea ce a facut a fost sa ii ajunga pe cei de la Intel. Asa ca au lansat Phenom X2 si X3. Insa AMD inca merita cumparat, iar Alexandru a reusit sa ne convinga intr-un articol scris pentru SuperBlog 2008.
Si cum orice procesor nou are nevoie si de un chipset compatibil, am fost asaltati si de astfel de lansari. Si pentru ca procesorul cel mai important a fost Core i7, e oarecum normal ca primul chipset pe care il mentionam sa fie al sau X58. Inainte de acesta, pentru Core 2, Intel a lansat X48, chipset care s-a luptat de la egal la egal cu nForce 790i-ul celor de la nVidia. Iar de cealalta parte, in lumea AMD, legea a fost facuta de propriile chipset-uri, 780G si 790GX, care integreaza cele mai puternice IGP-uri.
Un alt domeniu al hardware-ului bine reprezentat in 2008 a fost cel al placilor video. Aici nVidia si AMD au continuat luptele. Si am asistat impreuna la inversarea situatiei, AMD castigand infruntarea. Si asta datorita strategiei de dezvoltare foarte buna, care a dat nastere unor GPU-uri excelente. Victoria a fost reputata cu ajutorul placilor Radeon HD 4800, si solidificata prin HD 4800 X2, placi ce au dominat prin performanta bruta.
Alternativa nVidia, GeForce GTX 260 si 280, a fost si prea scumpa si prea slaba. Si ca si cum pierderea coroanei nu a fost suficient, nVidia s-a tinut tot anul de redenumiri, a fost brazdata de probleme si si-a eliminat din parteneri.
Pe partea de stocare, am fost bombardati cu SSD-uri. Insa aceste produse sunt inca prea scumpe pentru a putea fi folosite de utilizatorul de rand. Pentru noi tot HDD-urile raman de baza. Si aici cele mai importante aditii din punct de vedere al spatiului sunt modelul de 1.5 TB de la Seagate si cel de 2 TB de la Western Digital. Iar ca performanta, tot Western Digital ne aduce noua serie VelociRaptor de HDD-uri la 10 000 rpm.
Si asa am ajus la periferice. Aici ar fi cam mult de vorbit, asa ca o sa incercam sa scurtam putin subiectul. Ne vom rezuma la cele cateva mai importante tastaturi si mouse-uri. Astfel, domeniul tastaturilor este, ca si in alti ani, dominat de Logitech. Iar de la ei se remarca in mod deosebit cea de-a doua editie a modelului G15, perfectionata conform dorintelor utilizatorilor.
Iar la mouse-uri s-au luptat, intr-o batalie destul de echilibrata, Logitech G9 cu Microsoft Sidewinder si Saitek Cyborg. Dar poate cea mai mare atentie din acest domeniu a acaparat-o Microsoft si ai lor noi senzori, Blue Track.
Daca trecem mai departe, la telefoane mobile, vedem ca situatia a fost dominata de smartphone-uri si touch screen-uri. Dar despre acest subiect am realizat deja un articol foarte complet, pe care-l puteti citi aici. Insa in respectivul articol am omis cateva modele demne de mentionat, fie pentru ca nu fusesera inca anuntate, fie pentru ca nu se incadrau suficient de bine in tematica din acel moment. Acestea ar fi noul BlackBerry Storm, LG KF900 Prada, Samsung M8800 Pixon, Samsung D980, Samsung i8510 si Sony-Ericsson C905. Si tot in 2008 Google a lansat un sistem de operare mobil, Android.
Bine. Am finalizat si cu calculatoarele si telefoanele mobile. Sa dam un ochi si peste lansarile de camere digitale din cursul anului ce tocmai a trecut:
- Nikon: Â D3x, D90, P6000 + S60 + S710 + S610 + S560, D700, P80, S52, P60, L18, S600 + S550 + S520 + S210, D60.
- Canon: Eos 5D Mark II, G10 + SX10 + SD990 + SD880, SD890 + SD790 IS si SD770 IS, EOS 450D.
- Sony: T77 + T700, W300 + H50, A300 + A350, S750 + S780 + T300 + W120 + H10, A200.
- Panasonic: G1, FX37 + FX150 + FZ28 + LX3, TZ50, FX35, LZ10 + LZ8 + FS20 + FS5 +Â TZ5 + TZ4.
- Fujifilm: FinePix S1000fd, S2000HD, Z200fd, J15 + J100 + J110 + J150.
Cam atat cu amintirile din 2008. Suntem constienti ca nu am reusit sa semnalam tot in anul ce tocmai a trecut iar acest articol nu consemneaza nici macar toate stirile ce le-am scris noi. Ar mai fi fost, de exemplu, de discutat despre notebook-uri si monitoare LCD. Insa eu am considerat ca intre LCD-uri nu exista prea multe diferente si la notebook-uri idem.
Nu ar fi trebuit sa uitam nici realizarile din stiinta, lansarile de software sau evenimentele IT. Ar fi fost aproape imposibil sa trecem in revista totul, mai ales ca in 2008 v-am incantat cu 1375 de articole.
Pentru noul an nu pot decat sa va urez un sincer la multi ani cu sanatate si noroc.
aerosoul a zis
Faina retrospectiva..
La multi ani si voua!