Nu a trecut foarte multa vreme de cand programatorii de la SoftWin au scos versiunea 2009 a renumitului antivirus BitDefender. Si tocmai bine ca a trebui sa-l analizam in cadrul concursului SuperBlog2008, etapa a 9-a, de la PCNews. Am ales testarea suitei BitDefender Total Security 2009, care reprezinta cea mai completa solutie disponibila.
Zis si facut! Am downloadat varianta de incercare de pe site-ul BitDefender si am inceput instalarea. Inca de la inceput am vazut ca nu se poate selecta limba engleza pentru produs, asa ca, resemnat, am continuat in limba romana. Daca doriti alta limba, trebuie sa va selectati limba site-ului (care e automat pe romana), dupa care sa faceti download-ul. Si veti primi kit-ul in limba respectiva.
In pagina de dinaintea inceperii instalarii efective am fost intrebat daca vreau sa citesc fisierul readme (un lucru normal), daca vreau sa imi creeze un o scurtatura pe desktop (alt lucru normal) si daca vreau sa-mi dezactiveze firewalul de windows, lucru care nu mi-a mai prea placut. Mai ales ca era deja selectat.
In fine, instalarea a inceput si a durat aproximativ doua minute, pe sistemul meu: un laptop Acer cu Turion 1.9 GHz si 3 GB DDR2. Instalare relativ rapida, nu ma asteptam. Dupa instalare imi cere sa restartez sistemul. La asta ma asteptam.
Dupa repornirea sistemului de operare incepe incursiunea prin configuratorul BitDefender, la inceput ai cativa pasi de trecut ce tin de licentiere, inregistrare la BitDefender pe site s.a.m.d., pasi peste care am sarit cu glorie.
Apoi am ajuns la etapa din configurare in care ma intreba daca doresc sa: actualizeze BitDefenderul, ruleze o scanare rapida si sa-mi scaneze complet sistemul in fiecare zi la ora 2 AM. Exact asa, toate selectate. Pai nu mi se pare normal. Primele doua optiuni sunt corecte dar ultima e aberanta: in primul rand, sa zicem ca prin absurd sunt maniac si vreau scanare COMPLETA in fiecare zi (desi nu stiu daca maniac e termenul potrivit) atunci de ce oare fix la ora 2 AM as vrea sa o fac? Cand oricum, probabil, dorm.
Bun, am terminat si cu configurarea, la nivel de baza ce-i drept. Cu toate ca le inceputul configurarii am fost intrebat daca vreau mod expert sau normal. A inceput scanarea rapida. Aici BitDefender are o bila alba, scanarea a durat doar 4 minute si 40 secunde pentru cele 3295 de fisiere considerate importante de antivirus.
Dupa momentul asta, m-am decis sa fac update. BitDefender imi indica doua probleme, inca o bila alba. Dintre acestea una era chiar problema bazei de date pentru virusi care nu era la zi. Am setat proxy-ul ce-l folosesc si update-ul s-a facut destul de rapid, lucru bun. Dupa acest moment, a vrut din nou restart, dar nu i-am oferit ocazia. Alti antivirusi (ca de exemplu Avira) stiu sa-si adauge bazele de date doar printr-o simpla restartare a programului. Deci o bila neagra.
Din nou, ce mi-a placut, a fost un eveniment petrecut chiar in timpul scrierii acestui articol, cand, in timp ce eram si pe Yahoo! Messenger am fost anuntat ca o mana de virusi au fost detectati, blocati si mutati in carantina. Prin caminele studentesti zboara virusii si prin Y!M.
Sa comentez putin si design-ul. Acest aspect m-a lasat cu un gust neplacut. Este atat de simplu si sters, incat iese in evidenta. Iti aduci aminte imediat de el, si nu in cel mai pozitiv sens. De exemplu meniul din stanga, scris cu gri inchis peste gri deschis nu este o alegere tocmai inspirata. Nu spun ca nu este ergonomic sau usor de folosit noul BitDefender (la aceste capitole primeste punctaj maxim). Doar ca putea sa fie ceva mai colorat, sa se vada mai usor toate optiunile si setarile disponibile.
Am dat un ochi in Task Manager si am constatat ca BitDefender ocupa aproximativ 40 MB memorie. Nu mi se pare prea multa dar nici putina pentru un sistem din ziua de azi. Insa PC-urile mai vechi nu vor fi prea fericite…
Am dat drumul la o scanare completa. Am incercat sa o opresc, pur si simplu, de pe butonul „Opreste”. A aparut o fereastra care ma intreba daca sunt de acord sa opresc scanarea. Am zis ca „Da!”, normal. Dar ce s-a oprit? A continuat sa-si faca de cap. A trebui sa inchid de-a dreptul tot scanerul.
Programul are si o gramada de utilitare incluse precum: Defragmentare PC, Optimizare PC (care apropo, nu face altceva decat sa stearga TEMP-urile si sa curete registrii), Sterge Definitiv Fisiere s.a.m.d. servicii ce nu cred ca-si gasesc locul intr-o suita de securitate si mai ales intr-un antivirus. Parca e tipic romanesc, sa stii sa faci multe lucruri dar niciunul perfect. Daca stie sa faca si cartofi prajiti e excelent!
Probabil s-a incercat realizarea unei suite cat mai complete, pentru a putea concura mai de la egal la egal cu solutiile straine. Insa mai multa atentie pentru partea de protectie, ca sa o apropie de ideal, si neglijarea acestor aplicatii secundare ar fi fost mai apreciata de subsemnatul. Si in aceasta ordine de idei va recomand BitDefender Internet Security 2009, care ramane doar cu antivirus si firewall.
Un lucru de nelaudat s-a intamplat tot in timpul scrierii articolului cand, dintr-o data, BitDefenderul spune ca e oprit pentru Update, cand ma duc cu mouse-ul pe iconita de langa ceas, ce vad? Aaa, iar vrea repornire? Ooo nu!
Imi pare rau, dar nu pot lauda ce nu e de laudat si detaliile fac intotdeauna diferenta. Mi-a placut tot timpul ca lucrurile sa fie simple si sa mearga bine, nu m-am dat in vant dupa lucruri complicate dintr-un motiv clar: cu cat mai multe variabile cu atat mai multe probleme. Dupa 10 minute de inactivitate a inceput updateul si a reinviat motorul BitDefender. Sunt fericit ca nu trebuie din nou sa ma intrerup de la treaba si sa dau restart.
O alta unealta pe care BitDefender mi-o instaleaza fara sa ma intrebe este bara AntiPhishing din Firefox sau Internet Explorer. Nu stiu unde sa o incadrez, la bune sau la rele? Avand in vedere ca am trimis-o imediat la plimbare (ca nu-mi place sa-mi ocupe toolbar-urile spatiul de browsing) as pune-o pana la urma in categoria mai putin bune.
Modurile BitDefender: modul jocuri si modul laptop. Doua optiuni destul de utile pentru ca atunci cand te joci sau nu ai baterie la notebook nu vrei ca BitDefenderul tau sa se apuce sa faca backup-ul stabilit (da, stie sa faca si backup) sau sa scaneze, pentru ca ori iti sacadeaza jocul ori ti se termina bateria. Optiuni excelente.
Jucandu-ma cu produsul celor de la SoftWin imi dau seama ca probabil BitDefender Antivirus 2009 ar fi fost total de-ajuns. Pana la urma eu, ca utilizator, vreau doar un antivirus bun care sa stie si de adware&spyware, cel mult un firewall si nu un mega-program care stie si backup, si optimizare, si control parental pentru ca ori nu o sa folosesc toate facilitatile.
Din punct de vedere al scanarii active, BitDefender dispune de 3 moduri pentru „scutul” de scanare: Permisiv, Implicit si Agresiv. Pe modul Permisiv este activa doar scanarea de virusi pe cand in modul Implicit este activa si scanarea traficului IM, iar modul Agresiv scaneaza si traficul HTTP. Toate modurile au parte si de scanare B-HAVE (analiza euristica) pentru virusi posibili ce nu au fost inca catalogati, scanare cu o rata de detectie de aproximativ 40%. Destul de bine.
Total Security 2009 dispune si de modul AntiSpam care te protejeaza de emailurile nedorite daca folosesti un client local de mail (ex. Thunderbird), din nou avem 3 moduri de scanare: Permisiv, Moderat si Agresiv.
Firewall-ul din BitDefender este unul performant si foarte configurabil. Un lucru bun si necesar pe langa antivirusul si antispyware-ul ce sunt vitale. Cam aici se opresc cerintele mele in materie de suita de securitate, restul e umplutura.
Totusi sa le trecem pe cele mai importante in revista. Defragmentarea este chiar degeaba, folosindu-se de defrag.exe inclus in Windows, si nu de un motor propriu. Deci este mai mult un shortcut. Backup-ul ofera destul de multe optiuni de salvare, atat pentru fisiere normale (pana la o partitie intreaga), cat si pentru setari. Si oriunde dorim: local sau online.
Encryption ar putea sa mai fie o facilitate folositoare. Aceasta poate cripta atat conversatiile din programe de gen IM (insa doar daca si interlocutorul are aceasta optiune activata). Si poate si crea partitii virtuale protejate si ascunse, care fie cer parola la accesare, fie sunt disponibile doar prin intermediul BitDefender-ului, utilizatorul neavizat neavand idee de existenta lor.
Alte doua module interesante sunt Vulnerability, care cerceteaza programele instalate, si anunta cand apar varsiuni noi (insa doar pentru o lista prestabilita), si Network, care permite operarea BitDefender-ului instalat pe alt PC direct prin retea. Iar Controlul Parenteral permite limitarea timpului petrecut la PC, a traficului web, dar si a aplicatiilor ce pot fi rulate.
Pretul nu e mare, dar nici mic – 65 Euro pentru o licenta. Iar pentru Antivirus trebuie sa platiti 30 Euro (la limita de sus a pretului de software antivirus). Internet Security este 45 Euro. Ar fi ideal daca s-ar putea selecta ce componente sa se instaleze. Dar cei de la SoftWin au si o promotie pentru aceasta perioada: trei licente la pret de una. Deci se ajunge la 10 Euro / calculator, mai bine ca la concurenta. Totusi acest avantaj se aplica doar in cazul in care avem trei sisteme pe care sa instalam. Sau daca luam la comun trei prieteni.
Ca si produs antivirus, BitDefender este un program bun. Cu toate acestea suita Total Security nu intra in categoria programelor ce imi plac mie. Tocmai pentru ca e muuult prea complex si eu cred, cum spuneam si mai devreme, ca mai bine sa stie sa faca un singur lucru perfect decat mai multe si nici unul bine. Pe partea de virusi si scanari BitDefender sta foarte bine iar restul sincer nu m-au interesat prea mult: Control Parental, Criptare fisiere, Backup sau Optimizare PC. Unei firme poate ca i-ar folosi dar ca end-user nu vad de ce as lua o ditamai suita.
In concluzie, daca oamenii de la SoftWin ar reusi sa scoata din agenda micile erori enervante ce-ti fac viata un calvar si, deci, ar analiza mai mult detaliile sunt convins ca ar putea sa faca o suita de securitate 99% perfecta.
ZEU5 a zis
E bun BitDefender DAR consuma multe resurse.
Rechinica a zis
Am incercat si eu varianta x64 atat pe Vista cat si pe Windows Server 2008, dar imi bloca PC’ul dupa 3-4 de la instalare. Dupa uninstall disparea problema.
DMMedesan a zis
eu am norton internet security si consuma mai putine resurse decat bitdefender si firefox, lucru verificat cu tuneup utilities 2008, iar norton eu zic ca e mult mai bun decat un bitdefender.
Danny a zis
Uitati de orice fel de antivirus si incercati Kaspersky.Nu o sa va mai trebuie niciodata altceva.Eu folosesc Kaspersky de la versiunea 6 pina la cea recenta.Nici nu stiu ca am un program de securitate instalat.Cere putin si da maxim.Cu bitdifender instalat nu mai era calculatorul meu, era calculatorul bitdifendarului.Imi bloca aparatul cind imi era lumea mai draga de memorie nu mai vorbim dar ce e drept e ca nici nu trece nimic de el.Mentionez ca pe kasperski il am ci licenta{o gramada de bani}dar merita fiecare cent.Problema tuturor versiunilor de la bitdifender este aceea ca pune stapinire pe calculator citeodata mai rau decit un virus sau altceva.
Darius a zis
Va multumim si noi pentru raspuns. Stiu ca foloseam si Avira Antivirus, dar era dezactivat complet.
Rudi Gabriel Bedy a zis
@arenait : Va multumim pentru review-ul complet, facut dupa specificatiile date de noi.
In screenshot-ul „eroare_1” observ ca folositi si Avira Antivirus iar folosirea mai multor produse Antivirus in acelasi timp este nerecomandata deoarece duce la diferite erori, precum cea din screenshot. Aceste erori duc la oprirea protectiei computerului dumneavoastra iar acest lucru poate creea neplaceri.
@ZEU5: BitDefender face teste permanent pentru a vedea cum se comporta pe diferite sisteme PC, in functie de aceste teste, produsul este imbunatatit. Aceste imbunatatiri sunt livrate utilizatorului foarte des prin intermediul update-urilor.
@Rechinica: In cazul in care apar probleme tehnice cu produsele BitDefender, cel mai indicat lucru ar fi sa contactati Support-ul tehnic care va este pus la dispozitie in mai multe forme pe adresa : http://www.bitdefender.ro/site/KnowledgeBase/getSupport/
Este foarte posibil sa fi ramas urme de la produsele antivirus instalate anterior pe PC-ul dumneavoastra, in acest caz se recomanda dezinstalarea produsului cu Uninstall Tool si restartarea PC-ului inainte de a incerca sa instalati un alt produs AV. Uninstall Tool-ul pentru BitDefender il gasiti aici: http://www.bitdefender.ro/uninstall
@DMMedesan: Un program Antivirus consuma resurse in functie de ceea ce face in acel moment. BitDefender are un sistem pentru a optimiza scanarea fisierelor. Dupa 2-3 de zile de la instalare, nu mai scaneaza anumite fisiere considerate curate si va consuma la pana de 5 ori mai putine resurse .
Rudi Gabriel Bedy a zis
@Darius: Chiar daca un produs Antivirus este dezactivat, acesta are servicii tot timpul active in background. De aceea toti producatorii de produse AV recomanda folosirea unei singure solutii.
Darius a zis
Da, pai nici nu folosesc doua solutii de securitate dar decat sa-l dezinstalez, ca sa testez BitDefender, am preferat sa-l dezactivez.
Rechinica a zis
@Rudi Gabriel Bedy: nu aveam instalat un alt produs antivirus inainte de install BitDefender. Alti antivirusi au functionat totusi dupa dezinstalarea BD.
Marius a zis
E varza Bitdefender
Este la fel de bun ca Loganul lui Base pe langa VW. Da ce sa spunem si noi, este romanesc.
Eu am Bit Total Sec 2008 cu licenta, si l-am dat jos, ca nu se mai actualiza si avea numai buguri. Am luat legatura si cei de la asistenta care nu au fost in stare sa ma lamureasca dece nu merge. Am instalat si 2009 ca mai nou merge cu aceleasi chei daca ai licenta dar degeaba. Si asta pe 3 calculatoare toate cu licenta de Win(xp si vista)
Am cumparat Kaspersky Inter Sec, scump ca naiba, 3 mil- 3 calc, asta cu oferta ca schimbam antivirusul. Asta merge bine deocamdata si mi-a gasit si 2 troieni pe care Bit nu ii vedea se pare.
Oricum parca merge altfel calculatorul, incarca mai repede Win si se misca mai bine.
Nu recomand Bitdefender la nimeni. Da-ti banii de pomana pe el.
adi a zis
cand aud de topuri facute de bitdefender,si echipa suport suport tehnic ,cred ca ii un banc .(cu militieni) si rad ,eu am descarcat bitdefender v, de proba ,si dupa cateva zile find in oras sa cumpar ceva componente pc am gasit si bitdefender total sec.2008 .si am zis sa-l cumpar ,cel de la magazin a spus ca nu il recomanda ,nu a vrut sa spuna de ce am ajuns acasa si prima data am introdus licenta la cel instalat , imi primia licenta .si dupa 5 min espira .am dezinstalatb si am instalat cel de pe cd ,si facea la fel .am scris la suport tehnic ,au trimis ca in maxim 24 de ore se va remedia problema …… dupa cateva zile imi spun ca nu au ce face si imi recomanda sa cumpar alta licenta de data asta onlin de la ei (am uitat a fos cumparat din spania si nu au ce face )am reusit sa-l scimb la magazin cu KASPERSKY mai scump dar merita bani ,( produs romanesc teapa autohtona ASTEPT SI TOPUL TEPELOR CELOR DE LA BITDEFENDER
andreea a zis
rugam frumos „fanii” Kasperski sa isi sustina produsul fara sa loveasca lipsit de argumente, clare sau logice, concurenta. este vizibil si jenant.macar sa scrie lizibil 🙂
adi a zis
nu sustin acest produs ,pot fi si altele ,dar nu inseamna ca cei de la bitdefender pot sa isi bata joc de cei care pun botul la vrajala lor cu topurile facute de virusi si produse ,dar sa nu spuna si de problemele cu licente care le au in general cu cele cumparate din magazine ,si cei de la suport tehnic sa recomande sa cumperi alta ,dar onlain de la ei ,dar eu nu am cumparat produsul lor ,sau daca nu il cumperi de la ei onlain nu este tot produsul lor si dovezi argumente, clare sau logice,sunt BONU FISCAL AL PRODUSULUI ESTE O DOVADA DESTUL DE CLARA PAREREA MEA . dar pe cine intereseaza odata ce lea intrat bani in cont ,ACESTA ESTE ADEVARUL de ce nu se intampla aceste probleme la alte produse sa nu mai dau nume care daca ai licenta este aceptata nu espira in 5 min. eu personal sa nu ma laud am cam toate programele cu licenta originala CD dar teapa ca asta de la BITDEFENDER nu am luat ,,produs romanesc teapa autohton ,este parerea mea si nu o schimb ,cred ca am acest drept
adi a zis
a si am uitat nu sunt singurul care au patit acest (aceiasi problema licenta ) lucru daca vreti si cred ca puteti sa verificati in SPANIA cate probleme de acest fel sunt ,STIMATA DOAMNA DE LA BITDEFENDER
catalin a zis
NU VA RECOMAND ACEST PRODUS.
Sincer, e foarte foarte slab sub Windows VISTA.
Alooooooooo !!! „profesionistii” de la BitDefender au uitat sa se trezeasca.
O gramada de erori sub VISTA!!!
NU RECOMAND!
Vrei antivirus bun?
NOD32, Kaspersky , Avira !
cipriotu a zis
cu toate ca am Core2Duo si 2 giga rami am zis sa incerc si eu acest produs nou BitDefender Total Security 2009 si l am instalat…va dau cuvantul meu ca nu am mai putut face nimic pe pc, efectiv nu ma lasa nici sa intru sa l dezinstalez, lucra intruna,in cele din urma cu eforturi mari si dupa vreo ora si ceva am reusit…o mare prostie parca ti ar trebuii niste pc uri de alea de la Nasa, rachete nu ce avem noi!
alex a zis
mie imi merge foarte bn pc cu bit nu imi da erori chiar e bun…e mai bun decat avira de 1000000 de ori…gaseste virusi si cu avira nici nu gaseam..uni ii gaseam dar nici nu ii stergea si mereu aparea dar cu bit e super numai am virusiiiii
alexlex a zis
am citit si eu documentul de la bitdefender si chiar mi se pare ca este foarte bun bitdefeder.si eu l-am luat si este foarte bun.nu imi da erori.am licenta la el este chiar super bun
horea a zis
bitdefender ii chiar f bun.Nu am probleme cu el.Il am de 7 luni super.inainte schimbab antivirusii ca pe manusi,binenteles free-uri.dar unul cu licenta ii unu cu licenta,nu am ce comenta.recomand bd internet secutity 2009
florin a zis
de ce nu pot sa bag bit defender 2009 total security in limba romana?