Fractal Design este o companie foarte populară în rândul împătimiților de hardware din întreaga lume. Suedezii au sosit pe piață undeva la începutul anului 2007 și de atunci produc carcase, sisteme de răcire și surse de alimentare ce respectă cu sfințenie design-ul solid și sobru care i-a consacrat. Acum ceva timp vă vorbeam despre Fractal Design Define S, o carcasă ATX mid-tower gândită pentru configurații de top, ce impresionează atât prin spațiul încăpător, cât și prin calitatea excepțională a construcției. Carcasa menționată oferă posibilități extinse de wire management și poate acomoda cu ușurință atât sisteme de răcire pe aer voluminoase, cât și coolere AIO sau custom loop-uri cu radiatoare de până la 360 mm. Totuși, există anumite categorii de utilizatori ce își doresc o carcasă ceva mai compactă, care să ofere dotări similare și o calitate a construcției cel puțin la fel de bună, fără a impune restricții prea mari la nivel de airflow sau în ceea ce privește dimensiunile plăcii de bază sau a plăcii video. În fond, nu oricine are buget pentru a-și construi un custom loop și poate nici spațiul necesar pentru a depozita o carcasă atât de voluminoasă.
Așa a apărut Fractal Design Define C, o carcasă ATX mid-tower extrem de compactă, dar care acceptă toate cele 3 dimensiuni de plăci de bază utilizate la scară largă: ITX, Micro ATX și ATX. Carcasa aduce 5 bay-uri pentru unități de stocare (3 x 2.5″ și 2 x 3.5″) și 6 sloturi pentru ventilatoare (2 ventilatoare Fractal Design Dynamic X2 GP12 120 mm preinstalate). La fel ca mai toate carcasele nou lansate de către producătorul suedez, Define C renunță la bay-urile de 5.25″ pentru unități optice și merge pe o amplasare posterioară a bay-urilor pentru HDD-uri și SSD-uri, facilitând astfel montarea unor plăci video cu lungime de până la 315 mm și a unor radiatoare cu dimensiuni de până la 280 mm. În ciuda proporțiilor compacte, Define C poate acomoda coolere pe aer cu înălțime de până la 168 mm și surse de alimentare cu lungime de până la 175 mm. În ceea ce privește construcția, aflați că Define C aduce același design sobru cu care producătorul ne-a obișnuit, completat prin tehnologia ModuVent, care ne oferă un căpăcel metalic ce poate fi montat în locașele pentru vent-uri neutilizate, pentru o mai bună antifonare. De asemenea, carcasa vine și cu un PSU cage, menit să îmbunătățească atât posibilitățile de wire management, cât și aspectul general.
Noi am testat carcasa în varianta window, însă poate fi găsită și în variantă non-window. Cea window costă 529 Lei, iar cea non-window 479 Lei.
Specificații Fractal Design Define C:
- Plăci de bază suportate: ITX, Micro ATX și ATX
- Lungime maximă GPU: 315 mm (cu ventilator frontal montat)
- Înălțime maximă cooler procesor: 168 mm
- Lungime maximă sursă: 175 mm
- Bay-uri pentru unități de stocare: 2 x 2.5″ și 3 x 3.5″
- Front panel: 2 x USB 3.0, 1 x jack 3.5 mm pentru căști, 1 x jack 3.5 mm pentru microfon, 1 x buton reset, 1 x buton power cu LED și 1 x LED activitate HDD
- Sloturi ventilatoare: 3 x 120 / 2 x 140 mm frontal (1 x Fractal Design Design Dynamic X2 GP12 120 mm preinstalat), 1 x 120 mm pe spate (1 x Fractal Design Design Dynamic X2 GP12 120 mm preinstalat), 2 x 120/140 mm în tavan, 1 x 120 mm în podea
- Velcro Straps pentru wire management pe partea posterioară
- Antifonare din material textil pe față și lateral
- ModuVent pe partea superioară pentru acoperirea sloturilor de ventilație neutilizate
- Culori disponibile: Negru
- Dimensiuni: 399 x 210 x 399 mm
- Greutate: 6.3 Kg
Ambalaj, construcție și design
Nu voi insista prea mult asupra ambalajului. Carcasa vine într-o cutie de carton cu aspect generic, pe care sunt inscripționate specificațiile cheie, și este protejată prin 2 bucăți de polistiren. Într-o cutiuță de mici dimensiuni găsim șuruburile și distanțierele pentru montarea plăcii de bază și a unităților de stocare, iar într-o punguță, lipită la interior, este prezent un filtru de praf ce poate fi montat pe partea superioară a carcasei, în caz că se dorește instalarea unor ventilatoare. Manualul de instrucțiuni este surprinzător de bine structurat și explică pas cu pas procesele de instalare și de mentenanță ale carcasei.
Exterior
În ceea ce privește aspectul exterior, Fractal Design Define C se supune acelorași concepte de design pe care le-am întâlnit pe Define S, dar și pe celelalte produse din line-up-ul producătorului. După cum am menționat încă din primele rânduri, Define C aduce un aspect sobru și îngrijit, fără brizbrizuri inutile sau elemente care să iasă în relief. Dimensiunile sunt de-a dreptul impresionante având în vedere că discutăm despre un ATX mid-tower: doar 399 mm lungime, 210 mm lățime și 399 mm înălțime.
Construcția sa este realizată aproape în totalitate din aluminiu, excepție făcând front panel-ul din plastic. Geamul panoului lateral impresionează printr-o suprafață destul de extinsă, însă, din păcate, este realizat din plexiglass. Asta înseamnă că se zgârie extrem de ușor, chiar și atunci când este șters cu o cârpă din microfibră. Ambele panouri laterale sunt ținute în poziție de 2 șuruburi cu cap zimțat, care pot fi deșurubate prin rotire și care nu se detașează de panou atunci când sunt deșurubate.
Front panel-ul vine într-o textură mată, cu striații ce reușesc să imite foarte bine aspectul metalului șlefuit, și este susținut printr-un set de clipsuri. Sub el este prezent un filtru de praf ce acoperă locașurile pentru ventilatoare. Din păcate, acest filtru de praf are o structură foarte densă, așadar este posibil să apară unele limitări la nivel de airflow. Este menținut în poziție de un set de magneți, deci poate fi detașat destul de rapid.
Din fabrică, carcasa vine cu doar 2 ventilatoare de tip Fractal Design Dynamic X2 GP12 120 mm, unul pe față și unul pe spate. Acestea funcționează în regim DC (3 pin) și au o viteză de rotație de până la 1200 RPM, zgomot de până la 19.4 dbA și airflow de până la 52.3 CFM. Așa cum e și firesc, sunt ceva mai zgomotoase decât majoritatea vent-urilor de 140 mm, reușind în anumite circumstanțe să depășească nivelul de zgomot emis de cooler-ul procesorului sau a plăcii video. Totuși, apreciez că front panel-ul este antifonat la fel de bine ca și restul carcasei, acest lucru reușind să atenueze într-o oarecare măsură nivelul zgomotului.
După cum vă spuneam și mai sus, la dimensiunile compacte ale carcasei a contribuit și lipsa bay-urilor de 5.25″ pentru unități optice, însă, sincer să fiu, nu prea le simt lipsa. Nu mai depind de medii optice de mai bine de 7 – 8 ani de zile și sunt foarte convins că mulți dintre voi pot renunța cu ușurință la bătrânele unități DVD-RW, mai ales în contextul actual, în care există zeci de servicii de streaming și conexiuni foarte rapide la internet.
Pe partea superioară a carcasei avem I/O panel-ul, care include 2 porturi USB 3.0, două jack-uri audio de 3.5 mm, pentru căști și microfon, precum și butoanele de power și reset. Conectica la nivelul jack-urilor audio și a porturilor USB este foarte bună, însă poziționarea butonului de reset și intensitatea luminoasă a LED-urilor m-au cam dezamăgit. Fractal Design, dacă urmăriți acest articol, v-aș recomanda ca pe viitor să alegeți o poziționare mai firească a butonului de reset. Nu de puține ori mi s-a întâmplat să apăs din greșeală butonul de reset în locul celui de power. Referitor la LED-uri, da, au o intensitate luminoasă exagerat de mare, iar albastrul în care vin este extrem de enervant pe timp de noapte. Din această cauză, eu am ales să le deconectez de la placa de bază după doar câteva ore de utilizare.
Că tot am ajuns să discutăm despre partea superioară, aici dăm de locașele pentru ventilație, acoperite în mod implicit de un capac ModuVent antifonat. În tavan pot fi instalate 2 ventilatoare, de 120 sau 140 mm sau un radiator de 120 sau 140 mm și, dacă se dorește, în locul capacului ModuVent, poate fi montat un filtru de praf cu suport magnetic, care se îmbină destul de bine cu design-ul carcasei.
Pe partea inferioară avem cele 4 piciorușe de susținere cauciucate, precum și un filtru de praf, pentru sursă și ventilatorul din podea, ce se întinde pe întreaga secțiune și se detașează prin glisare din partea frontală.
În spatele carcasei sunt prezente 7 sloturi de expansiune și un slot de 120 mm, pe care este preinstalat un ventilator de tip Fractal Design Dynamic X2 GP12, la fel ca cel de pe față. Sursa se introduce prin zona inferioară, prin atașarea unei rame metalice ce se infiletează ulterior pe carcasă.
Mă gândesc că vă interesează și calitatea aluminiului și a finisajelor, iar aici am numai cuvinte de laudă. Panourile sunt suficient de groase încât să nu se flexeze sau să vibreze, iar marginile acestora sunt foarte bine șlefuite, astfel că nu există riscul să te tai atunci când te pui pe asamblat. Ar mai fi de menționat și că absolut toate panourile, inclusiv cel frontal realizat din plastic, beneficiază de antifonare, printr-un material textil, gros și de bună calitate.
Aplicarea vopselei este perfectă, fără pete neuniforme sau porțiuni neacoperite. De asemenea, elementele de construcție se aliniază și se îmbină perfect. Într-adevăr, este o carcasă scumpă pentru buzunarul românului de rând, însă, după părerea mea, prețul este în mare parte justificat.
Interior
Ajungând la interior, aflați că Fractal Design Define C poate acomoda plăci de bază ITX, Micro ATX și ATX, trecerea de la un standard la altul putând fi realizată prin mutarea distanțierelor. Distanțierele nu vin preinstalate, însă pot fi însurubate cu ajutorul unei piulițe incluse în pachet și a unei șurubelnițe cu cap plat. Filetele pentru fiecare standard sunt sugestiv inscripționate pe suprafața metalică.
La interior avem același finisaj negru mat, în completare venind cele 7 plăcuțe metalice de culoare albă, ce acoperă sloturile de expansiune neutilizate. Pentru cablurile ATX, SATA, USB și PCIe, ni se pun la dispoziție 2 decupaje, prevăzute cu garnituri cauciucate, spre o a obține o aranjare cât mai ordonată. Sursa se montează în partea de jos și este susținută prin 4 piciorușe cauciucate, pentru a atenua vibrațiile, iar peste ea vine un cage metalic nedetașabil.
Pe partea frontală putem instala 3 ventilatoare de 120 mm, 2 ventilatoare de 140 mm sau un radiator de până la 240 mm, cu o grosime maximă de 144 mm.
Prin scoaterea tăviței metalice atașate de cage, ni se permite instalarea unui radiator de 280 mm, fără a fi necesară detașarea bay-urilor de 3.5″ pentru HDD-uri, sau a unui radiator de 360 mm, prin scoaterea HDD cage-ului.
În tavan, avem posibilitatea montării a 2 ventilatoare, de 120 sau 140 mm, sau a unui radiator de 120 sau 240 mm, însă, în acest caz, radiatoarele memoriilor sau a VRM-urilor de pe placa de bază nu trebuie să depășească lungimea de 40 mm.
În spate, găsim vent-ul de 120 mm preinstalat, precum și cele 7 plăcuțe pentru sloturile de expansiune, susținute printr-un set de șuruburi cu cap zimțat.
Pe partea posterioară a lui Fractal Design Define C sunt prezente 3 bay-uri de 2.5″ pentru SSD-uri, montate pe un panou ce vine deasupra decupajului pentru placa de bază, precum și 2 bay-uri de 3.5″ pentru HDD-uri, prezente în zona inferioară, sub PSU cage. Opțiunile oferite în acest sens sunt mai mult decât decente, cel puțin pentru o carcasa compactă cum este aceasta.
Unitățile HDD de 3.5″ se montează pe un set de 4 garnituri de cauciuc, spre a atenua vibrațiile, iar panoul pe care vin SSD-urile se detașează prin simpla deșurubare a șurubului din partea stângă, permițând astfel accesul la partea posterioară a plăcii de bază, pentru montarea backplate-ului de la cooler. Decupajul pentru placa de bază este destul de măricel, deci nu ar trebui să existe probleme la instalarea unor backplate-uri mai mari.
Spațiul dintre panoul interior și cel exterior este cuprins între 15 – 35 mm, așadar nu ar trebui să apară probleme la rutarea cablurilor, indiferent de grosimea lor. Din fabrică, carcasa vine cu 3 velctro strap-uri pentru wire management și sunt prezente, de asemenea, o sumedenie de puncte de ancorare pentru atașarea unor coliere din plastic. Totuși, din cauza montării bay-urilor de 2.5″ pe partea posterioară, avem și un dezavantaj major: nu putem utiliza cabluri SATA și de alimentare cu mufe la 90 de grade, distanța dintre bay-uri și panoul interior nefiind suficient de mare spre a permite montarea unor astfel de cabluri. Problema conectorilor SATA poate fi rapid rezolvată prin achiziționarea unor cabluri cu mufe drepte, însă nu pot spune același lucru și despre mufele de alimentare SATA. În cazul surselor nemodulare, schimbarea cablurilor și/sau a mufelor este aproape imposibilă.
Build
Pentru a vă exemplifica cât mai bine posibilitățile de wire management, dar și modul în care pot fi aranjate diverse componente în Fractal Design Define C, am ales să pun la punct un build construit în jurul următoarei configurații, cu răcire pe aer și lichid (AIO):
- Procesor Intel Core i7-6700K 4.0 Ghz
- Placă de bază Asus Z170 Pro Gaming
- 16 GB memorie RAM (2 x 8 GB) G.SKILL TridentZ 3200 Mhz
- Placă video MSI NVIDIA GeForce GTX 1070 Gaming X (lungime 279 mm)
- Cooler AIO Deepcool Captain 240 Ex
- Cooler Deepcool Gamer Storm Lucifer K2 (înălțime 163 mm)
- SSD Samsung EVO 850 500 GB
- Sursă Sirtec High-Power Element Bronze II 700W
Recunosc că m-am lovit și de câteva mici probleme la asamblare, însă acest lucru era oarecum de așteptat pe o carcasă compactă cum este aceasta. De exemplu, pe plăcile de bază ce au porturile SATA orientate spre lateral, îndoirea cablurilor prin decupajele cauciucate se poate dovedi problematică dacă intenționați să utilizați și porturile SATA din zona inferioară. De asemenea, dacă introduceți placa de bază cu tot cu un tower cooler montat, din cauza distanței mici dintre tavan și cooler există o probabilitate foarte mare să nu puteți insera conectorul 4 pin pentru alimentarea procesorului, în acest caz fiind necesară detașarea cooler-ului de pe placa de bază. În rest, am numai cuvinte de laudă. Se poate obține un wire management foarte plăcut chiar și cu o sursă nemodulară, iar spațiul de la interior este suficient de mare încât să acomodeze plăci video voluminoase, chiar și cu un radiator montat pe partea frontală.
Fotografiile vorbesc de la sine:
În ceea ce privește temperaturile, diferențele sunt destul de sesizabile în comparație cu alte carcase mai încăpătoare, mai ales la nivelul plăcii video. Ca referință, am utilizat Fractal Design Define S, cu un vent de 120 mm pe partea frontală. În configurația cu răcire pe aer și cu ventilatorul de 120 mm montat pe față, la o temperatură ambientală identică, pe Define C am avut temperaturi cu aproape 10 grade Celsius mai mari pe placă video în full load și cu 5 grade mai mari pe procesor în full load. Situația este și mai neplăcută în cazul utilizării unui cooler AIO, cu radiatorul montat pe față, unde am avut cu 14 grade Celsius în plus la nivelul plăcii grafice. Din acest motiv, dacă utilizați o soluție de răcire pe aer pentru procesor, vă recomand să renunțați la vent-ul de 120 mm de pe față și să mergeți în schimb pe o configurație cu 2 vent-uri de 140 mm. Acest lucru nu este însă necesar dacă instalați o placă video cu design de referință (răcire cu turbină).
Concluzie
Fractal Design Define C este o carcasă ATX mid-tower compactă, ideală pentru cei preocupați de silențiozitate și wire management. Vine cu un număr bogat de bay-uri pentru unități de stocare și oferă posibilitatea instalării unor sisteme de răcire all-in-one pe partea frontală, fără a ne impune prea mari restricții în ceea ce privește dimensiunea plăcii video. Calitatea construcției este una de top, însă și prețul este unul pe măsură – 529 Lei. M-aș fi așteptat, totuși, ca din fabrică să vină cu un ventilator de 140 mm pe partea frontală, însă, chiar și așa, ne alegem cu un produs echilibrat, ce punctează foarte bine la capitolul raport calitate/preț.
Pro:
- Construcție și design
- Antifonare
- Compatibilă cu majoritatea soluțiilor de răcire all-in-one
- Wire management
- Filtre de praf
Contra:
- Ventilatoare de 120 mm preinstalate
- Aranjare I/O panel și LED-uri
- Lungime maximă sursă 175 mm
Whoa whoa whoa!
Eu inteleg ca-i Fractal;
Dar 530 ron !?
Pei deja la banii astia imi iau TT ….
Si nu arata prea impresionanta carcasa, poate e ceva ce nu stiu eu ?
Gen 1 grad mai putin vs un zalman la 200ron ?
Nu cred că are rost să comparăm Zalman cu Fractal Design. Dar depinde și de gusturi. Pe mine nu prea mă fascinează carcasele alea cu tot felul de inserții și luminițe kitschoase. Vreau un build cât mai silențios și cu aspect simplu.
Pei asta arata exact ca faimoasa R1, dar in loc de 3 ventilatoare ai 2 ….
http://www.zalman.com/contents/products/view.html?no=55
Faza este ca R1-ul are aceleasi chiestii ca asta, chiar mai multe, dar costa 200ron ….
Nu prea vad de ce ai da 530 ron pe aceasta Fractal ….
Build quality man. Plus că Zalman-ul ăla nu are pic de antifonare.
Da okay, atunci asta ar fi;
Antifonarea;
Dar pentru Dumnezeu, 530 ron ….
Stiu ca doar acele 2 ventilatoare incluse sunt 100-150ron, dar totusi pana la 530 e cale lunga …
Poate sunt eu care nu apreciez ~ inteleg …
Tu nu apreciezi nimic, știi doar să arunci cu piatra. 🙂
Mi se pare cam scumpa.
Silver.. Scot ăștia de la Intel o gama noua i9 extreme. Dat marketing Intel unleashes the Core-X family: 18, 16, 14, 12, 10, 8, 6 and 4 Core processors
Au și ăștia o reclama, ca asta ii gama de oameni extremi, adică peste entuziaști.
Intel Core i9-7820X: 8 Core, 140W TDP
600 de dolari.
Și spuneai ca AMD-ul cere prea mult..
Pe 8 Core și probabil consum mai mic vs Intel 8 Core.
Pei da dar 4 core Intel sunt mai bune decat 8 core AMD in jocuri dupa cum ai vazut;
Ce se intampla cand pui 8 core Intel …. ?
Si da, adevarul ca mananca pe masura.