Acum un an testam Motorola Edge 40 (review aici), un telefon care mă impresiona în mod plăcut. Între timp, telefonul a ”pierdut” 700 lei din preț și încă poate fi o variantă pentru cei care caută un telefon mai ieftin, dar bun.
Cu toate acestea, vin și vă prezint o nouă alternativă, mai nouă și chiar mai bună, cam la același preț cu precedentul model, la lansare – Edge 50! Și, credeți-mă, telefonul demonstrează că nu doar flagship-urile sunt telefoane bune.
Seria Edge 50 a fost lasantă la noi în țară la final de august, chiar la puțin timp după deschiderea primului Shop-in-Shop din România, iar noile modele se remarcă prin designul subțire, culorile certificate Pantone și rezistența ridicată la condiții extreme, având certificare IP68 și standard militar MIL-STD-810H. Sistemul avansat de camere de 50 MP, susținut de inteligența artificială moto ai, permite utilizatorilor să captureze imagini de înaltă calitate în orice condiții de luminozitate, iar stabilizarea optică a imaginii și tehnologia de focalizare oferă rezultate clare și detaliate.
Anterior am testat Edge 50 Neo din această gamă, și el cu performanțe bune, iar review-ul îl puteți consulta aici. Telefonul costă 1.999,99 Lei (256 GB) sau 2.399,99 Lei (512 GB) pe eMAG, respectiv 1.939,98 Lei (256 GB) sau 2.304,98 Lei (512 GB) la Vexio
Cuprins
- Specificații
- Ambalaj și accesorii
- Design și construcție
- Software și performanță
- Ecran și sunet
- Camera foto și video
- Baterie
- Preț, puncte pro și contra
Specificații
Display |
ecran de tip LTPO P-OLED, 1B culori, 1600 nits (peak), cu refresh rate de maxim 120Hz, HDR10+, dimensiunea de 6,7 inci (raport ecran/corp de ~92,2%), rezoluție 1220 x 2712 pixeli, densitate de aprox. 446 ppi și protecție Corning Gorilla Glass 5 |
Chipset |
procesor Qualcomm SM7450-AB Snapdragon 7 Gen 1 AE (4 nm), Octa-core (1×2.5 GHz Cortex-A710 & 3×2.36 GHz Cortex-A710 & 4×1.8 GHz Cortex-A510) si GPU Adreno 644 |
Memorie RAM |
8/12 GB de RAM (eu l-am primit pe cel din urmă) |
Camera foto |
Principală: triplă 50 MP, f/1.8, (wide), 1/1.56″, 1.0µm, multi-directional PDAF, OIS; 10 MP, f2.0, 73mm (telefoto), 1.0µm, PDAF, 3x optical zoom, OIS; 13 MP, f/2.2, 13mm, 120˚ (ultrawide), 1.12µm, PDAFAre dual- LED flash, HDR și panorama. Filmează 4K@30fps, 1080p@30/60/120/240fps.Secundară: 32 MP, f/2.4, (wide), 0.7µmAre HDR și filmează 4K@30fps, 1080p@30/120fps |
Stocare |
256/512 GB spațiu de stocare (eu l-am primit pe cel mai mare) |
Conectivitate |
Single SIM (Nano-SIM) sau dual SIM (Nano-SIM, eSIM) sau dual SIM (Nano-SIM, dual stand-by); Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/6e, tri-band, Wi-Fi Direct; Bluetooth 5.3, A2DP, LE; GPS, GLONASS, GALILEO; NFC; USB Type-C 2.0, OTG |
Sistem de operare |
Android 14 Vanilla Edition |
Acumulator |
5000 mAh, compatibilă cu Turbo Charge pe fir la 68W și wireless la 15W |
Altele |
senzor de deblocare cu amprentă digitală integrat în ecran; senzor de deblocare facială; disponibil în patru culori: Koala Gray, Jungle Green și Peach Fuzz; -On display, Smart Connect (Ready For) support |
Ambalaj și accesorii
Aș putea încerca să scriu ceva nou, dar nu are rost. Mai bine vă uitați aici și ajunge, pentru că nu am nimic de adăugat față de ce am observat la Edge 50 Neo. Singurul lucru în minus este hârtia cu sample de culoare.
În esență, deși poate părea ceva rău, eu consider că Motorola procedează corect – avem două telefoane din aceeași gamă, deci avem nevoie de identitate de brand.
Design și construcție
Aici încep diferențele – display-ul este rotunjit pe margini, rama telefonului este din aluminiu, nu mai e din plastic, greutatea crește la 180 grame, iar sticla de protecție este Gorilla Glass 5, nu 3, ca la Neo! În rest, aceeași sticlă pe display, care este mai mare și ajunge la 6,7 inci, același spate din polimer siliconic (piele ecologică care o imită pe cea de căprioară) și același amplasament al elementelor: camera frontală de tip punch hole amplasată central, iar desupra are un difuzor de apel, pe spate avem modulul de cameră și logo-ul Motorola, butoanele sunt pe partea dreaptă, pe muchia de sus avem antena, iar pe cea de jos sunt difuzorul, mufa USB-C și locașul pentru cartela SIM.
Telefonul are clasificare MIL-STD 810H de grad militar împotriva mediilor dure și oferă certificare IP68 împotriva apei și prafului (maxim 1.5 m pentru 30 minute). Această combinație permite ca Edge 50 să poate rezista la șocuri, vibrații, căderi accidentale, temperaturi extreme, umiditate ridicată, presiuni la altitudini joase și multe altele. Cu toate acestea, nu discutăm despre un model rugged, deci nu-i faceți drop test, cum îmi sugerează cineva insistent, la fiecare review. 🙂
V-am mai scris despre efortul Motorola de a-și cunoaște mai bine clienții și de a personaliza experiența utilizatorilor, care a desfășurat anul trecut primul său sondaj cu privire la preferințele de culoare și materiale în alegerea telefoanelor. Rezultatul este că și anul acesta au continuat colaborarea cu Pantone și oferă culori plăcute și vibrante la modelele lansate, lucru care îi permite să se încadreze și în targetul generațiilor mai tinere.
Edge 50 nu vine cu folie de protecție, dar are husă de plastic reciclat, în aceeași culoare ca și spatele. Apropo de acesta, fiind din piele ecologică, dacă vă știți grijuliu și nu scăpați smartphone-ul pe jos, puteți să îl păstrați așa, pentru că nu adună amprente (bineînțeles, asta dacă nu cumva serviți o șaorma cu de toate în același timp 😛 ) și arată într-un mare fel, indiferent de nuanța aleasă.
Motorola a făcut treabă bună cu acest model, dar nu prea mă încântă marginile curbate în 2024. Chiar sunt curios dacă voi le placeți sau nu.
Software și performanță
Față de Edge 40 sau Edge 50 Neo, acest model vine cu un procesor de la Qualcomm – Snapdragon 7 Gen 1 AE, unul care vine cu viteză de 2,5GHz, față de 2,4 cât are Snapdragon 7 Gen 1. Știu, în testele sintetice se simte asta, nu în utilizarea regulată, de zi cu zi, dar e bine că Motorola a ales ceva mai nou și mai bun și nu a rămas la etapa ”merge și așa„! Dacă vi se pare cunoscut chipset-ul, aveți dreptate – l-ați văzut pe Honor 90 (review aici)
Avem parte de clasicul deja Android 14 – cu varianta Vanilla – prin urmare nu are cum să se comporte altfel decât bine în utilizare. În plus, va dispune de cinci ani de suport, dar doar doi de update, ceea ce-i oferă valoare la o eventuală revânzare.
Avem parte și de câteva aplicații specifice producătorului – Moto (permite customizarea telefonului), Moto Secure, Games (numele explică bine ce fac), Family Space (poți adăuga membrii familiei aici), Moto Unplugged (un fel de Zen Zone de la Motorola) și Smart Connect (elimină întreruperile la trecerea de la un dispozitiv compatibil la altul, permițând conectarea fără întreruperi a dispozitivelor de bază, cum ar fi telefoanele, tabletele și PC-urile).
Senzorii de deblocare sunt rapizi și eficienți și nu au dat rateuri.
Ecran și sunet
Motorola Edge 50 este livrat cu un ecran curbat Super HD (1220p) pe 10 biți pOLED de 6,7 inchi, care are o rată de reîmprospătare de maxim 120Hz, o luminozitate de vârf de 1.600 nits, suport HDR10+ și gamă de culori DCI-P3. Acesta este un ecran impresionant pentru consumul multimedia la prețul său: afișează culori vii, datorită profilului său implicit pe care aveți opțiunea de a-l ajusta în setări și oferă unghiuri de vizualizare bune, chiar și în condiții de luminozitate crescută.
Din păcate, cu toate avantajele menționate mai sus, nu m-am bucurat de sesiuni de binging prelungite, pentru că beneficiezi doar de rezoluție limitată la Full HD pe Netflix, iar ecranul curbat permite atingeri accidentale care pot opri vizionarea.
Având o rată de reîmprospătare de 120Hz maxim, telefonul se mișcă fluent prin meniu sau aplicații. În plus, avem parte de o aplicație care poate genera wallpapere cu ajutorul AI, că tot a scris Darius aici despre MKBHD și aplicația lui. 🙂
Pe de altă parte, protecția este una superioară – cu Corning Gorilla Glass 5, iar certificarea Dolby Atmos permite redarea sunetului calitativ.
Camera foto și video
Odată ajunși la acest capitol, cred că inginerii de la Motorola s-au plictisit și au decis să monteze fix aceleași camere ca pe Edge 50 Neo, atât pe spate, cât și cea selfie. 🙂
Prin urmare, nu mai reiau ce am scris aici, ci vă las doar galeria de imagini și filmări:
- camera principală, zi, zoom diferit
- camera principală, zi, ultra-res 50 MP
- camera principală, zi, portrait
- camera principală, tilt shift
- camera principală, zi, macro
- camera principală, spot color (am lăsat și originalul, pentru comparație)
- camera principală, panoramic
- camera principală, night mode
- camera principală, night mode, portrait
- camera principală, long exposure, astro
- camera selfie, zi
- camera selfie, night mode
- camera selfie, night mode, portrait
- camera selfie, photobooth
- dual capture
Baterie
De data aceasta avem o creștere la acumulator, față de Edge 50 Neo, la 5000 mAh, dar tot nu am găsit detalii despre tehnologia de construcție. 🙂
Telefonul se laudă cu peste 30 de ore de autonomie a bateriei, dar nu am putut verifica la minut. Tot ce vă pot spune este că m-a trecut ziua de fiecare dată, iar încărcarea wireles, pe lângă cea pe fir, este de apreciat.
Motorola Edge 50 oferă reverse charging, charge boost, overcharge protection și optimized charging. Denumirile lor sunt destul de clare, se vede și în capturile de ecran ce fac, dar aș vrea să subliniez că sunt patru opțiuni foarte utile și care nu sunt prezente la toate telefoanele, mai ales din aceasta gamă de preț.
La fel ca la alți producători, dar și ca la modelul menționat anterior, în cutie găsim doar cablul de alimentare, nu și încarcătorul de perete.
Preț, puncte pro și contra
Pe eMAG l-am găsit doar în configurația testată de mine, la 2.499,99 lei, dar puteți alege oricare dintre culori. Este doar cu 100 lei mai scump decât generația anterioară, iar toate calitățile lui îl recomandă pentru achiziție.
PRO
- dual-sim, compatibil 5G
- încărcare rapidă la 68 W pe fir
- încărcare la 15 W wireless
- protecție Gorilla Glass 5
- acumulator mare și autonomie bună
- certificare IP68 și standard militar de protecție
- display mare, LTPO P-OLED, cu 120Hz refresh rate
- hardware peste medie
- difuzoare stereo
- certificare Dolby Atmos
- realizat din materiale reciclate
- design plăcut
- grip bun
- camera permite filmări 4K și vine cu senzor telefoto
- Android curat
- cinci ani de suport
CONTRA
- doar USB-C 2.0
- display cu margini curbate
- nu este cel mai bun pentu capturile foto/video, mai ales în zone slab luminate
- nu est eindicat gamerilor
- din cei cinci ani, doar doi sunt de update-uri
PS: Pe această cale, țin să mulțumesc colegului de lucru care mi-a permis folosirea biroului pentru sesiunea foto.
Lasa un comentariu!