Marti, 18 februarie s-a lansat Evolio Aria Mini. Din pacate nu am fost la lansare dar am scris un articol despre ea aici. Vineri pe 22, am avut onoarea sa primim tableta in teste sa vedem ce stie. Suntem printre primele blog-uri care au primit aceasta tableta in teste deci, suntem foarte mandri.
Dupa o saptamana de testare, am reusit sa ne facem o parere despre ea. Ce a iesit, vedeti mai jos
Cuprins:
- Ideea de baza
- Ambalajul
- Ecran si touchscreen
- Sistem de operare si navigare pe internet
- Performante si jocuri
- Autonomie in folosire
- Specificatii
- Pret, disponibilitate si concluzie
Ideea de baza
Evolio Aria Mini este versiuea mai mica a tabletei Evolio Aria, lansata acum aproape 7 luni. Aceasta vine in 2 variante: 3G si Wi-Fi. Noi am primit verisunea cu Wi-Fi ce vine ca raspuns pentru, Allview AX1 Shine si E-Boda Supreme X80. Toate aceste tablete se invart in aceasi gama de pret si specificatii, toate 3 fiind companii romanesti care incearca sa atraga cat mai multi cumparatori. Daca ar fi sa vorbim despre versiunea cu 3G, atunci concurent direct ar fi TX1 Quassar de la Allview pentru ca si ea are 3G.
Ambalajul
Am fost fericit sa vad ca am primit tableta noua. Nimeni nu a mai umblat la ea inainte si am putut sa ma bucur de mirosul proaspat al acesteia si sa despachetez cu manutele mele continutul. Cutia tabletei este una foarte colorata care iti sare in ochi atunci cand o vezi. Cartonul are insertii mate, frumos colorate iar la interior gasim totul foarte bine aranjat. O sa las pozele sa vorbeasca. In cutie gasim tableta, bineinteles, incarcatorul, cablu USB, un adaptor de la micro USB la full USB pentru a putea conecta un stik de exemplu si manualele.
Touch screen
Ecranul tabletei este un IPS de 8″ (20.3 cm) cu rezolutie 1024×768 pixeli si doar 180 ppi. Dar in ciuda densitatii mici, se vede foarte bine. Chiar am fost surprins sa vad ca filmele sunt clare, unghiurile de vizualizare sunt mai mult decat decente iar culorile nu sunt spalacite. In schimb, se putea lucra mai mult la luminozitate. Aceasta nu este nici foarte puternica dar nici foarte slaba. Diferenta dintre extreme nu este una foarte mare dar este. Nu stiu daca sa mai includ chestia asta la puncte negative dar si acest ecran este un aspirator de amprente. Asa se intampla la toate tabletele deci nu o sa mai tin cont foarte mult de treaba asta.
Sistem de operare si navigare pe internet
Un plus vine la sistemul de operare care este Android 4.1.1. Multe tablete inca vin cu Android 4.0. Experienta a fost asemanatoare ca pe Google Nexus 7, ultima tableta cu Android pe care am apucat sa ma joc. Nu exista lag in meniu, aplicatiile nu se blocheaza, tableta nu se reseteaza sau inchide din senin ca la alti producatori doar ca ii lipseste acel ceva. Este acea senzatie cand sti ca butonezi un Evolio si nu un Asus desi se misca la fel de bine.
Navigarea pe Internet este foarte rapida. Dupa ce instalati Chrome o sa va simtiti ca pe aripile vantului. Paginile se incarca repede, pinch-ul pentru zoom are un mic lag de aproximativ o secunda pana focalizeaza literele iar scroll-ul se face fara nicio problema.
Performante si jocuri
Va era dor de niste cifre din benchmark-uri? La cererea unor prieteni, am decis sa rulez cateva programe si sa compar tableta cu altele asemanatoare. Rezultatele sunt urmatoarele:
In AnTuTu Benchmark v3.1.1 am scos 11 253 de puncte si ne-am situat peste HTC Raider 4G, Asus Transformer si Galaxy Tab 10.1.
A urmat NenaMark 2 v.2.4 unde am reusit un numar de 59.3 fps, peste Galaxy SII, Asus Eee Pad Transformer Prime, Galaxy Tab, Sony Ericsson Xperia PLay.
In Vellamo am scos 1640 puncte in HTML5 si 483 in Metal. In Metal, am fost peste Galaxy Note, SII, Xperia S si Galaxy Nexus. In schimb, in HTML 5 am fost peste HTC One X, Galaxy SIII si Motorola RAZRi, fiind situati chiar pe primul loc.
Ultimul dar nu cel din urma este Quadrant unde am scos 4369 de puncte, un scor mare si ne-am situat peste Asus Transformer Prime TF201, Motorola Atrix 4G si Galaxy Tab 10.1.
Acum sa vedem cat au scos TX1 Quassar si E-Boda Supreme X80 pentru a face o comparatie draguta.
TX1 Quassar a scos in Quadrant 2600 de puncte iar E-Boda 4800. Deci noi ne aflam intre cele 2 si foarte aproape de E-Boda. Suprinzator!
In AnTuTu, Quassar a scos 5863 si E-Boda aproximativ 11 000 de puncte. Deci suntem la acelasi nivel cu E-Boda.
In Nenamark a surprins cu un scor foarte mic Allview, reusind doar 15 fps, pe cand E-Boda a scos 49 fps. Deci suntem peste amandoua.
Urmeaza Vellamo (HTML5), unde AllView a scos 1012 puncte fata de cele 893 ale tabletei E-Boda. Din nou, am intrecut ambele tablete.
Tot la performante intra si experienta audio care m-a impresionat mai ales in casti. Difuzorul tabletei este de 0.5 W si se aude foarte bine, mai ales ca are un bass bun. In schimb, se mai putea lucra la medii si inalte.
Camera nu exceleaza deloc. Nu ar trebui sa avem pretentii de la ea. Recunosc ca nici nu prea am folosit-o pentru ca nu am simtit nevoia. Dar este acolo si in caz ca surprindeti ceva „WOW” atunci puteti sa o folositi.
Jocurile le duce fara probleme. Nu am gasit joc la care sa nu faca fata, deci daca va pasioneaza joaca pe tablete este numai buna. Ce putem spune este ca Aria Mini surprinde si reuseste sa intreaca cele 2 tablete romanesti. Asta inseamna ca este de bine si ca nu este o tableta proasta.
Autonomie in folosire
Probabil cel mai mare plus al tabletei este bateria. Cred ca a fost inzestrata cu ler pentru ca m-a surprins cat rezista. Citeam prin comentarii cand am scris articolul din ziua lansarii si spuneati ca daca rezista 4-5 ore este bine. Oameni buni, tableta rezista mult mai mult. Am folosit-o in continuu, am ascultat muzica, Wi-Fi in permanenta pornit, telefonul meu a stat pe bara de cand am avut tableta si a rezistat cel mai mult 22 de ore si cel mai putin 15 ore. Culmea este ca am tot tras de ea ca sa consum bateria cat mai repede si parca nu vroia sa se termine! Luminozitatea la 60% in permanenta si in rest am rulat aplicatii normale inclusiv jocuri. Fara alte cuvinte, o baterie exceptionala!
Specificatii
- CPU: Rockchip RK3066 Dual Core 1.5 GHz
- GPU: Mali 400
- RAM: 1 GB
- Memorie: 8 GB
- LCD: IPS, 8 inch, 1028×768 pixeli
- Porturi: MiniHDMI, Mini USB, jack audi 3.5 mm, slot microSD, port de incarcare
- Conectivitate: Wi-Fi, Bluetooth, GPS cu procesor dedicat Broadcom BCM-4751
- Baterie: 4500 mAh Li-Po
- OS:Android 4.1.1
- Camera: 2 MP principala, captura video, panorama, 0.3 MP frontala
- Boxa: 0.5 W
- Dimenisuni si greutate: 195 x 122.5 x 8.9 mm si 330 grame
- Formate video: Full HD, MKV, AVI, FLV, WMV, MP4
- Formate audio: MP3, WMA, APE, FLAC,ACC, OGG, AC3, WAV
- Formate eBook: PDF, Epub, TXT, HTML, FB2
- Formate Foto: rezolutie maxima 8000×8000, JPEG, BMP, GIF, PNG
Pret, disponibilitate si concluzie
Tableta Evolio Aria Mini este deja disponibila in magazine la pretul de 799 de lei, versiunea cu Wi-Fi, cea testata de noi. In concluzie, Aria Mini ne-a surprins placut si nu ne asteptam sa se miste atat de bine. Daca ma intrebati pe mine, as cumpara tableta pentru o utilizare normala.
Avantaje:
-pretul
-calitatea audio
-ecranul destul de bun
-navigarea pe Internet se face fara probleme
-rezultate bune in teste
Dezavantaje:
-tableta aluneca din mana
-se incalzeste usor in partea stanga jos
-camera slaba
-luminozitatea ecranului prea slaba
-butoanele prost amplasate
http://www.youtube.com/watch?v=-zsAqkkzO-M&feature=youtu.be
Ghz a zis
Imi pare rau pentru Evolio,dar daca tot se invarteau in jurul unei sume de 800 lei,nu strica inca niste imbunatatiri ale display-ului,avand in vedere ca bateria tine destul de mult in acest buget.Daca este vorba de luminozitate,nu prea merge o asemenea calitate langa performantele foarte bune care le reuseste.
De la mine,nota 8.
Andrei a zis
Salut,
Review-ul m-a determinat sa achizitionez tableta, in banii astia chiar e o optiune foarte buna – hardware bun, conectivitate foarte buna si design ok:). Felicitari pentru review.
Marius Mototolea a zis
Fragment din comentariul tau: „Citeam prin comentarii cand am scris articolul din ziua lansarii si spuneati ca daca rezista 4-5 ore este bine. Oameni buni, tableta rezista mult mai mult. Am folosit-o in continuu, am ascultat muzica, Wi-Fi in permanenta pornit, telefonul meu a stat pe bara de cand am avut tableta si a rezistat cel mai mult 22 de ore si cel mai putin 15 ore”.
Iata raspunsul oficial pe care l-am primit de la Evolio (semnat Nicoleta Ciobanu):
„Autonomia bateriei este relativa. Aceasta poate tine pana la 6 ore in conditii de utilizare destul de reduse, la citirea unei carti, cu o luminozitate nu foarte puternica si cu Wi-Fi-ul oprit. In conditii de utilizare cu luminozitatea la maxim, Wi-Fi-ul pornit si diverse aplicatii ruland in background bateria tine intre 1h30 si 3h”.
A mea a tinut max 3 ore si 50 de minute, deci… mai domol cu exagerarile marmotei, iar daca esti bine intentionat, te rog nu sterge comentariul. Altminteri, nu faci blogging, ci mercenariat.
P.S. Corect se scrie incontinuu (atunci cand e pe bune!)
Marius Mototolea a zis
Cenzorule, imi amintesti de vremuri apuse…
Darius J. a zis
Rabdarea e de aur. Comentariile nu se aproba singure. 🙂
Marius Mototolea a zis
Scuze pentru nerabdare!!!!