Nu va mai strambati fetele atunci cand auziti de Fujifilm. Sunt o companie mare si cu multa experienta in ale fotografiei. In zilele noastre insa…toti sunt atrasi de Canon, Sony sau Nikon. Asta datorita in primului rand propagandei. In caz ca nu stiati, Fujifilm sunt lideri cand vine vorba de aparatele bridge.
Motiv pentru care am optat si eu pentru unul din aparatele lor desi sunt fan Sony cand vine vorba de filmari si fotografiere. Vom prezenta astazi Fufijilm FinePix S4200, un aparat ieftin dar bine dotat.
Cuprins:
- Ideea de baza
- Ambalajul
- Specificatii
- Design
- Butoane
- Meniu
- Modurile de fotografiere
- Valorile ISO
- Pret, disponibilitate si concluzie
Ideea de baza
Fujifilm S4200 este un aparat bine dotat. Este dedicat atat celor care vor sa invete cu ce se mananca fotografia si acesta este primul lor lor aparat, dar si celor care au ceva experienta si vor sa treaca la un alt nivel. Eu fac parte din prima categorie si o sa vorbesc din putinele mele cunostine unde am fost ajutat si de prietenul meu, Catalin, care are experienta.
Am pregatit un review video destul de detaliat pe partea de setari pentru ca asta au cerut toti.
Ambalajul
Ambalajul este unul simplu de un carton ieftin. In cutie, aparatul sta intr-un buzunar facut pe forma lui. Ce m-a surprins a fost cartonul care este exact ca un cofraj de oua. Speficatiile tipa pe cutie iar inauntru gasim carticelele, un cd cu drivere si un cablu cu 2 RCA-uri si un USB la micro USB.
Specificatii
- Senzor: 14 MP CCD 2.3” 6.17 x 4.55 mm
- Format fisiere: JPEG, Exif Ver 2.3, H.264, Motion JPEG
- Zoom optic: 24x
- Distanta focala: 4.3-103.22 mm (24-576 mm in format 135)
- Distanta minima de focalizare: normal 40 cm, macro 2 cm
- Diafragma maxima: f/3.1-5.9
- Stabilizator optic de imagine: da, senzor mobil
- Mod focalizare: Contrast Detect (senzor), Multi-area, Center, Tracking, Single, Continuous, Face Detection
- Sensibilitate: Auto, 64, 100, 200, 300, 400, 800, 1600, 3200, 6400
- Viteza obturator: 8-1/2000 sec
- Masurarea expunerii: multi, preponderant central, spot
- Moduri expunere: Program AE, Prioritate de timp, prioritate de diafragma, manual
- Moduri presetate (scene): Natural Light, Natural Light with Flash, Portrait, Portrait Enhancer, Dog, Cat, Landscape, Sport, Night, Night (Tripod), Fireworks, Sunset, Snow, Beach, Party, Flower, Text.
- Blit: Da
- Raza efectiva blit: 7 m
- Patina blit extern: nu
- Alimentare: R6/AA
- Intrare/iesire: USB 2.0, miniHDMI, NTSC/PAL
- Display: LCD color de 3″, 460 000 pixeli
- Vizor: electronic
- Dimensiuni: 122 x 93 x 100 mm
- Greutate: 510 grame
Design
Fuji nu au excelat cand a venit vorba de design. Sunt aparate cu un design old school intr-o lume foarte evoluata. Nici acest aparat nu exceleaza insa materialele din care este facut sunt de buna calitate. Analizand doar corpul aparatului, avem pe partile laterale un plastic dur si aspru combinat cu cauciuc in locurile cel mai des atinse. Si aici ma refer la zona de prindere unde se afla butonul de declansare.
In partea de sus a aparatului, avem un plastic fin intalnit la toate aparatele foto. Mi-ar fi placut daca tot aparatul ar fi fost facut din acelasi material.
Obiectivul insa (neinlaturabil) este acoperit de un material cauciucat cu zimturi iar la capat avem un inel metalic foarte placut la atingere. Obiectivul parca striga “scoate-ma de aici” sau “roteste-ma”. In momentul in care ti aparatul in mana prima ta reactia va fi sa faci zoom manual ca la un aparat de tip D-SLR. Insa este doar impresia… Vizorul este si el acoperit de un material cauciucat. As putea sa zic mai mult gumos.
Butoane
Amplasarea butoanelor este una clasica si nu este nimic neobisnuit. Langa display avem butoanele de navigat in meniu, butonul de meniu, butonul de comutat la vizor, butonul pentru a vedea pozele facute si un buton pentru a ne afisa sau nu, dupa preferinte, ajutoarele grafice in timpul fotografierii. De asemenea, aceste butoane au si alte functii precum activarea macro-ului, setari pentru blit sau timer.
In partea superioara avem slider-ul de on/off, rotita cu diferitele moduri (10 la numar), butonul de detectare a fetei, buton pentru a ne alegere numarul de cadre pe care putem sa il facem (top 6, top 20 etc), declansatorul cu slide-ul pentru zoom si un buton cu litera F pe el care ne permite sa modificam rapid setarile in functie de modul in care ne aflam.
In partea din fata avem un led rosu pentru focalizare pe timp de noapte si microfonul aflat sub blit. Blitul se ridica apasand pe butonul dedicat din stanga aparatului unde se afla si difuzorul.
Meniul
Meniul este simplu dar foarte urat. Mie nu imi place interfata chiar daca este una usor de folosit. Cand intram in meniu, prima data ne apar setarile pentru fotografiere. Putem selecta valoare ISO, formatul fotografiei, calitatea imagini, balansul de alb, claritatea, fotometria, modul de AF, recunoasterea fetei, si puterea blitului. Cu 2 apasari de buton intram in setarile clasice ale aparatului care sunt foarte multe.
Modurile de fotografiere
Aici avem 10 moduri mari si late. Le puteti selecta folosind acea rotita speciala. Modurile sunt urmatoarele:
SRAUTO- Selecteaza setari optime pentru diferite moduri. Aparatul isi alege singur setarile asa cum crede el plus modurile de scena.
SP-Toate setarile sunt facute automat mai putin modurile de scena. Ne putem alege manual pozitiile de scena din meniu. Sunt 17 moduri in functie de ce doriti sa fotografiati.
- Natural: 2 imagini continue fara blit
- Lumina naturala: capteaza atmosfera naturala fata blit
- Portret: portret cu tonalitate generala calda si tenuri frumoase
- Mod bebelus: indicat pentru bebelusi si tenul natural fara blit
- Zambire si fotografiere: detectare zambet si fotografiere automata (foarte tare, doar zambesti si iti face poza singur)
- Peisaj: cadre pitoresti clare
- Sport: indicat pentru fotografierea unui subiect in miscare
- Noapte: reducerea miscarea camerei cu valori mari ISO pentru peisaje nocturne
- Noapte trepied: imagini clare cu peisaje nocturne cu viteza mica a obturatorului
- Artificii: imagine in culori vii cu artificii cu viteza mica a obturatorului
- Apus: pentru inregistrarea apusurilor, facand culorile mai vii
- Zapada: indicat pentru inregistrarea scenelor cu zapada
- Plaja: imagini constrastate la inregistrarea pe plaja
- Petrecere: indicat pentru fotografierile in interior
- Floare: eficient pentru fotografierea florilor in culori mai vii
- Text: eficient pentru fotografierea mai clara a literelor
- Zoom bracketing: 3 imagini cu o captare cu cadru complet si 2 tipuri de trunchieri
Panorama: 3 cadre pentru o panorama de 180 de grade
Mod filmare: 1280*720 pixeli
C-Mod filmare cu setare utilizator. Nu am inteles exact acest mod. Se refera la filmare sau la fotografie? Este identic cu modul P iar in modul video nu se vad modificari daca umblu la el.
M-mod manual cu viteza obturator si diafragma. Selectam manual toate setarile.
A-mod automat cu setarea diafragmei de utilizator. Avem acces la toate setarile mai putin viteza obturatorului care este automata.
S-mod automat cu setarea vitezei obturatorului de catre utilizator. Este inversul modului A. Avem aces la toate setarile mai putin la diafragma care se seteaza automat.
P-mod automat cu setare programate. Avem acces la toate setarile dar diafragma si obturatorul se regleaza automat.
AUTO-mod automat in functiile de conditiile de inregistrare. Totul este automat. Nu putem schimba nimic decat dimensiunea imaginii.
Valorile ISO
Aici am facut niste fotografii unde am folosit pe rand toate valorile ISO de la 64 pana la 6400. Eu sunt multumit. Fotografiile vorbesc de la sine.
Performanta
Aparatul surprinde. Si nu o spun doar pentru ca detin acest model. M-am jucat cu Sony DSC H7, Nikon D3100, Canon 550D iar acest Fuji mi-a intrecut toate asteptarile. Totusi, nu putem compara un aparat de tip bridge cu unul D-SLR dar fotografiile au claritate exceptionala, zoom-ul este mare, setarile sunt de toate pentru toti si focalizeaza fara probleme la nivel maxim. S-a intamplat sa mai dea si rateuri dar am trecut cu vederea.
Nici microfonul nu este unul rau. La concerte sunetul este prins bine mai ales bass-ul. Mici probleme daca vreti sa filmati de langa o boxa. Daca sunetul vine direct spre aparat si sunteti foarte aproape de sursa, sunetul va fi prins cu distorsionari. Este normal sa se intample asa dar sa nu ziceti ca nu v-am avertizat 🙂
Filmarile au o calitate decenta. Nu pot sa zic ca am fost foarte surprins de calitatea lor decat am fost de autofocusul din timpul filmarii. Cand fac zoom intr-o filmare aceasta se vede defocalizat dar cand m-am oprit, imaginea se focalizeaza instantaneu.
Am folosit aparatul in mai toate conditiile de vreme mai putin soare puternic. Asta fiindca il am din octombrie. Totusi aparatul s-a descurcat bine in conditii neprielnice si in lumina slaba. Dupa ce am plecat de la lansarea lui Tabby am ramas sa fac cateva fotografii fix cand a inceput sa ninga. Ce moment mai bun sa vad cum se descurca aparatul la aproape -10 grade si cu zapada care sa intre peste tot. Fuji era acoperit pana in gat cu stropi de apa care au inghetat mai tarziu. Vizorul avea gheata si a trebuit sa astept sa se dezghete. Ma chinuiam sa tin aparatul uscat dar nu reuseam. Cu toate astea a continuat sa functioneaza impecabil. Si daca nu ma credeti o sa pun cateva fotografii din timpul furtunii.
Nu o sa laud la fel de mult vizorul. Acesta este de tip electronic iar imaginea se vede defocalizata. Eu folosesc destul de des vizorul dar cand vad imaginea atat de neclara ma zgarie pe retina. Ca o comparatie cu Sony DSC H7 care are aproape 7 ani vechime, acela are un vizor mult mai bun.
Vreau sa inchei vorbind despre super macro. Probabil functia pe care o ador cel mai mult la acest aparat. Fotografiile ies clare dar un pic defocalizate. Poate ca nu atat de clare pe cat m-as fi asteptat eu dar se putea si mai prost. Oricum functia este acolo si este bine venita.
Pret, disponibilitate si concluzie
Pretul? Pretul la acest aparat se schimba foarte des. Cel mai scump l-am vazut la 1200 de lei cu tot cu accesori. De Black Friday aceasta costa 600 de lei si stocul la eMag s-a epuizat dupa doar 1 ora de la inceperea promotiei. Altex au avut oferte foarte bune. Eu l-am gasit la 880 de lei, dupa o zi a ajuns la 1100 de lei si in luna Ianuarie l-am vazut la 550 de lei. Da, 550 de lei dar promotia a durat doar o zi. Acum il gasim la 650 RON la eMAG (cu geanta si card) si 750 RON la Altex.
Pentru mine este destul de clar. Aparatul merita cumparat pentru ca este bine dotat si ofera multe la un pret decent. Daca vreti detalii suplimentare va stau la dispozitie la gabriel [at] arenait.net
REVIEW VIDEO
Fotografii facute cu aparatul:
Album cu valorile ISO:
Filmari cu aparatul: recomand sa le vedeti pe toate.
http://www.youtube.com/watch?v=sH8WRUmRz2A
http://www.youtube.com/watch?v=hdYe5FmOTEg
http://www.youtube.com/watch?v=kkGVko2Qw7Q
http://www.youtube.com/watch?v=-Z948e5nldw
http://www.youtube.com/watch?v=CTwbhJQ7wD0
http://www.youtube.com/watch?v=YJrpVg-p5uE
http://www.youtube.com/watch?v=4U3JUP_kZrI
http://www.youtube.com/watch?v=VyCBS8Qv7zI
http://www.youtube.com/watch?v=qT17KEMGsMc
Alexandru Ionut a zis
Cred ca e cel mai lung articol de pe arenait. M-am luat si eu de curand un nikon D3200. Sunt foarte multumit de el cu toate ca il tin inca pe Auto 😀
rares a zis
Sunt fan Fuji, dar parca ceva nu se leaga la aceste poze. Nu imi plac asa de mult. Probabil este iarna si lumina este foarte slaba. Nu stiu. Dar tot la un Fuji ma gandesc si dupa la Sony. Restul nu imi trebuie pentru ca nu le pot evalua din pozitia mea de incepator.
SoboLAN a zis
Fujifilm e un producator care stie ce e calitatea. Am o compacta Fuji de prin 2006 si inca merge excelent. N-am avut niciodata probleme cu ea. E o compacta, deci foarte saraca in optiuni, dar face poze acceptabile, mai clare decat te-ai astepta de la asa ceva.
Pe scurt: daca o voi schimba vreodata, cred ca va fi cu un model de la acelasi producator 🙂 .
Florin a zis
Detin acest aparat din noiembrie 2012..si vreau sa spun ca sunt foarte multumit. Singurul lucru care este un pic deranjant, este acela ca focalizarea este lenta daca faci poze in interior la o lumina mai slaba, dar calitatea pozelor si faptul ca poti seta aparatul pentru orice conditie..merita toti banii, iar daca vrei sa te apuci de fotografie..recomand.
Ilion a zis
mie pozele respective nu imi spun nimic, nu au sharp, nu au contrast dar in schimb au zgomot. Desigut pentru pretul la cre este pe piata astazi..nu am pretentii, dar totusi as mai pune ceva bani si as lua un aparat foto
Gabriel a zis
Daca vreti sa vedeti fotografii realizate cu acest aparat, in conditii de lumina mai bune, dati-mi un mail si va trimit. Sau gasiti la mine pe fb.. http://www.arenait.net/despre-autori/gabriel
Ancuta :) a zis
Buna,Gabriel . Eu sunt interesata de acest aparat , adresa mea este : [email protected]
Andreia S. a zis
Am aparatul de anul trecut si sunt f multumit, dar am si eu o intrebare exista vre-o posibilitate ca in momentul in care descar poza sa imi raman salvata pe poza ora si data? Merci
Gabriel a zis
Nu cred ca am vorbit degeaba 23 de minute…Am spus in video cum sa pui data si ora pe poza.
Andreia S. a zis
Buna Gabi, sunt mai blonduta e felul meu 🙂 eu acea optiune nu o am pt ca am un s3200:-D ignora mes initial.
Cristi a zis
Am cumparat acest aparat zilele trecute si mi s-a defectat cand am ajuns cu el acasa. In magazin, vanzatorul a facut 3 poze din care una a dat rateu (a iesit incetosata). Acasa, am pus acumulatorii la incarcat si seara cand am vrut sa fac si eu prima poza, imi afisa doar un display alb pentru cateva secunde dupa care se oprea singur. Se auzea si un zgomot la lentile ca si cum le-ar bloca ceva.
A doua zi, m-am dus inapoi cu el si mi-am recuperat banii. Deocamdata, am decis sa nu-mi mai cumpar alt aparat.
Cert este ca nu voi mai achizitiona un alt produs Fujifilm. Este inacceptabil sa ti se intample asa ceva din prima zi de utilizare. Probabil ca ma voi orienta spre un Canon sau eventual un Samsung.
Din ce am mai citit pe net, foarte multe camere foto bridge Fujifilm au probleme cu lentilele, care se blocheaza mai devreme sau mai tarziu. Ii sfatuiesc pe toti sa testeze foarte, foarte bine aparatele in magazin inainte de a le cumpara.
7z3pgeorgian a zis
cand daiu pe camera video pot pune pauza si apoi sa reiau filmarea? daca merge, cum pot face asta? multumesc
Gabriel G. a zis
Nu merge.
coco a zis
Salut! am si eu un astfel de aparat, insa cel ce mi la dat a zis ca nu am voie sa folosesc acumulatori, dar eu m’am saturat sa tot cumpar baterii.. ce ma sfatuiesti?
Gabriel G. a zis
Sa cumperi acumulatori…:)) Tipul ala a facut misto de tine.
Loredana a zis
Buna, as avea si eu o intrebare .. am si eu acest aparat de aproximativ 3-4 luni, inainte toate pozele erau foarte ok( Mentionez ca primele poze pe care le-am facut cu el erau prin vara, pe la sfarsit ) . Acum de la un timp, chiar si atunci cand fac poze afara, ies incetosate. E normal? Inainte nu pateam asta, acum o patesc chiar si cand fac poze in casa, cu blitul pornit. Prima poza iese ok, dupa aceea toate ies mai incetosate
Marian a zis
A facut un an de cand o am si nu imi pare rau de achizitie. Din ce am vazut atat modul auto cat si cel sr auto nu se dau perfect dupa anumite conditiii de iluminat. Dar daca te joci putin cu setarile poti configura aparatul sa faca poze chiar foarte bune. Am reusit sa folosesc cu succes si modul macro si chiar m-a uimit. Altceva ce mi-a placut e zoom-ul super generos cu care am reusit sa scot poze la distante destul de mari si clare (pe trepied desigur).
Dediu Andrei a zis
Salut, Am achiziţionat acest aparat în urmă cu 2 săptămâni… Primele zile am observat că lampa AF mergea perfect pe aproape orice mod… Acum, când vreau să o activez obţiunea este blocată… Am încercat o grămadă de setări şi nu reuşesc. Dacă se pricepe cineva lăsaţi un reply! Mulţumesc!