In urma cu ceva timp am dorit sa testez un cameraphone. Nokia 1520 era cea mai buna optiune fiind si unul din putinele phablet-uri de la Nokia, care in plus are o camera PureView. Si iata ca l-am primit de la eMAG.
Cuprins:
- Ideea de baza
- Specificatii
- Design si ambalaj
- Ecran, difuzor si camera
- Software si autonomie
- Concluzie si disponibilitate
Ideea de baza
Utilizatorii au cerut un Nokia mai mare si au primit un Nokia si mai mare. Ba chiar doua daca am invatat sa numar corect, caci mai este o versiune mai accesibila numita 1320. Eu am primit modelul mai potent, Lumia 1520, care mi-a satisfacut complet pasiunea pentru fotografie urbana.
Specificatii
- Platforma: Qualcomm Snapdragon 800 MSM8228
- Procesor: Krait 400 quad core de 2.2 GHz
- GPU: Adreno 330
- Memorie interna: 16 GB plus slot microSD
- RAM: 2 GB
- Ecran: IPS de 6 inch, rezolutie Full HD (367 ppi)
- Camera: 20 MP cu blit flash, filmare fullHD, camera frontala 2 MP, tehnologie PureView, lentile Carl Zeiss, stabilizare optica, dimnesiune senzor 1/2.5″, dimensiunie pixel 1.12 microni.
- Conectivitate: Wi-Fi, GPS, A-GPS, Bluetooth, micro-USB, jack audio, slot microSD, LTE, NFC
- Baterie: 3400 mAh
- OS: Windows Phone 8 Black
- Dimensiuni si greutate: 162.8 x 85.4 x 8.7 mm, 209 grame
Desing si ambalaj
Nimic nou sub soare. Acelasi ambalaj clasic de Nokia si acelasi stil de impachetare. Mi-a placut incarcatorul caci este foarte mic si incape in orice priza chiar daca este foarte inghesuita. Castile primite nu au fost originale, ci unele de la HTC. Probabil cineva le-a confundat, eu l-am primit de la resigilate.
In ceea ce priveste design-ul nu pot spune ca sunt impresionat. Materialele sunt de buna calitate la prima atingere, sunt soft, dar se zgarie foarte repede. Camera este usor iesita in evidenta, butoanele sunt la locul lor, iar colturile sunt prea ascutite. Este destul de incomod de tinut intr-o singura mana, iar butoanele senzitive puteau fi amplasate mai spre marginile telefonului.
Ecran, difuzor, camera
Ecranul este de 6 inch, IPS, fullHD. Culorile redate sunt usor suprasaturate, iar luminozitatea este puternica, dar nu exagerata, incat sa va deranjeze noaptea. As prefera sa imi reglez manual luminozitatea, nu prin cele trei moduri tipice Nokia: slab, mediu si puternic.
Difuzorul este slabut in ceea ce priveste volumul, dar calitativ se ridica acolo in varful piramidei. Este usor de acoperit daca va uitati la un film in landscape si aproape ca nu il observati, grila fiind foarte mica. Avem parte de tehnologie Dolby si un egalizator suficient de bun ca sa va satisfaca nevoile daca sunteti audiofili.
Camera este punctul lui forte. Mi-a placut tare mult sa fac fotografi cu el in diferite conditii de vreme si lumina. Are o gramada de setari exact ca pe un aparat foto, iar meniul este foarte intuitiv. Ca sa va faceti o idee despre calitatea camerei am pus o serie de fotografii putin mai jos. Pe mine m-a surprins in conditii de luminozitate scazuta acolo unde multe telefoane stau foarte prost.
Cei 20 de MP nu doar ca sunt mai mult decat suficienti, dar te ajuta atunci cand vrei sa faci zoom. In plus, puteti intra rapid in camera de pe butonul dedicat oriunde v-ati afla. Doar il apasati si gata. Focalizarea si declansarea camerei nu sunt cele mai rapide, dar pana la urma conteaza ce realizati cu ea.
Software si autonomie
Am fost total dezamagit la capitolul software. Nu ma asteptam ca un Windows Phone sa imi puna atatea probleme. Initial vine cu WinPhone 8, dar are posibilitatea de update la WinPhone 8 Black. Dupa ce am facut update-ul telefonul s-a schimbat radical. Au inceput sa apara bug-uri care mai de care: nu puteam debloca telefonul, ingheta, ecranul o lua razna si apareau artefacte. Dupa o formatare generala tot nu am scapat de probleme. Nu am mai facut update, dar problemele nu au disparut.
Mi-a placut ca poti debloca telefonul doar prin dubla apasare pe ecran, iar multitasking-ul este mai bun. Nu mai trebuie apasat butonul back pentru a inchide aplicatiile ci pur si simplu are un X pe fiecare.
In ceea ce privesc aplicatiile trebuie mentionat doare cele tipice Nokia care vin deja instalate pe el: Here Maps, Here Drive, Pro Camera, Office si restul deja cunoscute. Despre Windows Phone nu trebuie sa spun foarte multe, ca nu este atat de complex ca Android-ul.
Autonomia este inca un punct forte al telefonului. Intr-o utilizare hardcore veti reusi sa stoarceti bateria in 12 ore. Daca sunteti mai chibzuiti va asigur ca veti prinde 2-3 zile de utilizare.
Concluzie si disponibilitate
Haideti sa tragem linie si sa vedem concluzia. Telefonul costa 2200 de lei la eMAG si in acesti bani primesti o camera fantastica, o autonomie mare, un ecran si mai mare de buna calitate, dar un design care va poate da batai de cap. Este prea mare si incomod din cauza colturilor prea ascutite. Sistemul de operare mi-a pus si el cateva piedici, dar probabil se vor remedia cat de curand.
daydr3am3r a zis
OS – WP, nu Android 4.3. E scris gresit in lista de specificatii.
Gabriel G. a zis
S-a corectat. Multumim.
Alexandru a zis
Nu stiu cum ai facut update-ul dar in general nu sunt astfel de probleme cu WP8, eu am instalat WP 8.1 Dev. Prev si nu am avut niciodata astfel de probleme.