Timp de o saptamana am avut in teste 2 telefoane cu totul diferite: Acer Liquid Z2 si Nokia Lumia 820. Diferenta intre ele este de la cer la pamant, dar nu asta este ideea. Nokia Lumia 820 a venit pentru ca va urma o comparatie interesanta cu un smartphone Android proaspat lansat.
Vreau sa va arat punctele pozitive si negative ale fiecarui sistem de operare si care merita mai mult atentia buzunarului nostru. In randul prietenilor mei, Android-ul a inceput sa piarda teren si tot mai multi vor un Nokia cu Windows Phone sau chiar un Apple. Oare de ce?
Cuprins:
- Ideea de baza
- Design si ambalaj
- Camera, difuzor si ecran
- Sistem de operare si performante
- Autonomie
- Specificatii
- Pret, disponibilitate si concluzie
Ideea de baza
Nokia Lumia 820 este printre primele telefoane cu Windows Phone 8 lansate pe piata si face parte din familia de telefoane middle range. In momentul de fata el costa 1674 lei (la eMAG, carora le multumim pentru ca ni l-au trimis in teste) si poate fi un concurent pentru LG Optimus G, Samsung Galaxy S3 si Samsung Galaxy S4 Mini. La prima vedere nu este vazut deloc bine printre cei enumerati anteriori, dar vom vedea in viitor daca merita un WP8 de la Nokia pentru ca, ma dau de gol acum, va urma un review la Samsung Galaxy S4 Mini. Voi trata acest subiect cat se poate de serios.
Design si ambalaj
Este primul telefon Nokia Lumia pe care am ocazia sa il butonez mult timp. Si pentru ca am avut timp suficient sa ma joc pe el am reusit sa imi schimb total parerea despre Nokia si telefoanele lor. Este foarte bine construit si impachetat in carcasa. Nu am vazut un telefon care sa fie mai bine construit decat acest Lumia. Imbinarile sunt perfecte si nu iti dai seama ca este un capac detasabil. Si desi este din plastic, la prima vedere si atunci cand lovesti cu degetul in el, parca ar fi ceramica.
Intre ecran si capac este un inel din plastic foarte subtire care face ca imbinarea sa fie insesizabila. In partea frontala gasim butonele senzitive Windows, in lateral dreapta butoanele de volum, oprit/pornit si cel care actioneaza camera. Sus gasim jack-ul audio si jos difuzorul si portul de incarcare. Pe spate in partea superioara gasim camera si blitul dual. Pe spatele capacului regasim NFC-ul, un senzor mare si vizibil.
Marginile telefonului nu mai sunt atat de rotunjite ca la modelele precedente. Acesta are colturile un pic mai drepte si ascutite, per total este un telefon frumos si bine construit care iti da impresia de soliditate si rezistenta, specific companiei Nokia.
Cat despre ambalaj nu va pot arata foarte multe. Telefonul a venit de la eMAG din categoria produselor resigilate. Din acest motiv, pe cutie este lipita o hartie in care este specificat acest lucru. In pachet gasim telefonul, castile, incarcatorul si cablul de date.
Camera, difuzor si ecran
Telefonul se lauda cu o camera de 8 megapixeli si blit dual. Sa fiu sincer ma asteptam la performante mai bune din partea acestei camere. Voi incepe cu vorbele de rau: camera are un pic de lag atunci cand vrei sa declansezi si cand vrei sa vezi poza facuta. Setarile sunt destul de putine iar calitatea pozelor este acceptabila. Chiar daca tinde sa suprasatureze putin, pozele au o calitate buna. Cine spunea ca prefera un telefon Nokia pentru camera sa isi ia gandul. Poate doar un PureView, vedem insa dupa ce-l testam. Nici blit-ul nu straluceste. O fi el dual LED dar abia daca lumineaza, iar lumina lui este destul de spalacita si tinde sa albastreze pozele. Nu asa se face, Nokia!
La setarile fotografiei avem diferite scene, valorile ISO pana la 800, valori de expunere, balanta de alb, raport aspect si lumina de asistenta a focalizarii. In modul filmare avem balans de alb, focalizare continua si captura 720P sau 1080P. La filmare chiar sta bine, dar la fotografii nu mi-a placut. Unele ies sterse, altele nefocalizate cum trebuie si avem si lag.
Difuzorul in schimb se aude excelent. Nu distorsioneaza iar bssul, mediile si inaltele sunt la ordinea zilei. Nu este ceva ce nu ati mai auzit pana acum. Sunt totusi sanse sa acoperi difuzorul cu palma atunci cand ti telefonul in mod landscape sa te uiti la un film, acesta fiind situat in partea inferioara. Dispune de tehnologie Dolby si ai parte de un egalizator foarte precis si bun. Am reusit sa redau un sunet foarte clar datorita lui.
Aici vine partea interesanta. Ecranul desi are o rezolutie modesta de 480 x 800, un AMOLED cu tehnologie ClearBlack, se vede superb, nu am putut sa numar pixelii. Mai mult, in bataia soarelui se vede foarte bine. Negrul este foarte adanc iar restul culorilor sunt foarte vii. Cand luminozitatea este la maxim negrul devine un pic gri, dar nu e deranjant. Autoreglajul de luminozitate merge foarte bine, asa cum ar trebui. Nu este nevoie sa interveniti voi, este un senzor foarte bun, recomand modul auto.
Sistem de operare si performante
Lumia 820 ruleaza Windows Phone 8, un sistem de operare de care m-am ferit intotdeauna. Acum insa mi-am schimbat parerea despre el si sunt pregatit sa parasesc Androidul. De ce? Pentru ca se misca impecabil, extre de repede. Nu ai nevoie de octo core sau alte nebunii de procesoare pentru a folosi un telefon precum Lumia 820. Ai tot ce iti trebuie pe WP8 si nu inteleg de ce lumea se fereste de el. Cred ca este unul dintre cele mai bine optimizate sisteme de operare si, chiar daca la prima vedere pare plictisitor, nu este mai plictisitor decat un Android.
O data intrat in meniul telefonului gasesti un browser bun, Internet Explorer, pachetul Office, playerul audio si aplicatiile Nokia precum: HERE Maps, HERE Drive, Here City Lens, Creative Studio, One Note si Nokia Care. Alte aplicatii sunt: Adobe Reader, Portofel, Transfer de date via NFC, si Fotografie inteligenta care face o serie de poze din care iti alegi pe cea mai reusita. Restul aplicatiilor de care ai nevoie le gasesti gratuit in magazin.
Iconitele din meniul principal le poti aranja asa cum vrei tu si redimensiona dupa bunul plac. Acestea primesc update-uri in timp real daca aplicatiile sunt sincronizate. Am incercat si cateva jocuri pe el, cel mai bun pe care l-am gasit a fost FIFA 13. Se misca foarte bine si nu sacadeaza. Chiar nu ai nevoie de mai multa putere de procesare. M-am convins singur de treaba asta.
Autonomie
Cum spuneam si mai sus, capacul este inalturabil si ai acces la baterie. Aceasta la randul ei se poate scoate si ai acces la locasul pentru micro SIM si slotul microSD. Bateria este o unitate Li-Ion cu o capacitate de 1650 mAh. Ea rezista conform producatorului 330 de ore in stand-by, 8 ore in convorbiri si 55 de ore de muzica continua. Pe mine m-a tinut 2 zile de distractie: Facebook, muzica, facut poze, vorbit la el si alte lucruri de acest gen. Doua zile suna foarte bine.
Specificatii
- Chipset: Qualcomm Snapdragon MSM8960
- Procesor: dual core Krait la 1.5 GHz
- GPU: Adreno 225
- Ecran: AMOLED capacitiv, 16M colors, rezolutie 480 x 800, 217 ppi, 4.5 inch
- Memorie interna: 8 GB plus slot microSD pana la 64 GB, RAM 1 GB
- Conectivitate: GPRS, HSDPA, HSUPA, Wi-Fi b/g/n, Bluetooth 3.1, NFC, microUSB
- Camera: 8 MP, optica Carl Zeiss, autofocus, dual-LED flash, Geo-Tagging, touch focus, filmare Full HD si stabilizator de imagine. Camera secundara VGA
- Baterie: 1650 mAh
- Dimensiuni: 123.8 x 68.5 x 9.9 mm, 160 grame
Pret, disponibilitate si concluzie
Cum ziceam, pretul acestui telefon este de 1674 lei (e la reducere) nou, pe culoarea alb, sau 1500 lei (pe negru) daca il luati resigilat, de la eMAG. Tuturor celor care le-am aratat telefonul au spus ca este frumos si ca se misca bine. Chiar daca nu toti au avut cunostinte in domeniu, parerea lor a contat. Mie mi-a placut foarte mult din toate punctele de vedere. Cu sistemul de operare m-am obisnuit foarte repede, carcasa este foarte buna si solida, chiar daca trebuie sa iti rupi unghiile sa scoti capacul, acesta neavand o fanta speciala. Sunetul este bun, specificatiile sunt bune, camera un pic sub asteptarile mele, insa, per total, acest telefon este unul din preferatele mele.
Windows Phone 8 si Nokia m-au convins sa las Androidul in trecut prin simplul fapt ca este ceva mai diferit si mai bine structurat. Pe final, multumim magazinui eMAG pentru colaborare si voua, ca ati avut rabdare sa ajungeti pana aici. Numai bine! 🙂
Parerea mea legata de tel cu WP8…
Cum ai zis si tu, foarte bine facute si sistemul de operare bine optimizat.
Lucruri care nu imi convin insa: lipsa aplicatiilor si pretul exagerat de mare pentru configuratia telefonului.
Daca e cineva care foloseste serviciile Google nu prea poate trece pe Windows din cauza lipsei de aplicatii. Plus multe alte aplicatii de Android care nu sunt disponibile pe WP8.
Iar pretul, pentru ce are in el ar trebui sa fie maxim 1000 ron.
Si inca o chestie, sistemul de operare reprezinta un risc, parca seria Lumia 700 nu a primit WP 8, de ce? Uite asa si-au luat-o la mumu toti astia care au cumparat.
Nu zic ca pe Android nu se intampla, dar cu un root si custom ROM se schimba asta…
WP8 mai are cale lunga…
Pretul eu zic ca este corect. Nu doar specificatiile conteaza, si constructia in sine a telefonului conteaza si sistemul de operare. Cu ce te ajuta pe tine 2 GB de RAM si procesor quad core daca se misca la fel ca acest exemplar? Cat despre aplicatii, nu vad ce nu gasesti in WP8 si gasesti in Android. Uite, eu de ex folosesc pe androidul meu am asa: dropbox, facebook, youtube, gmail, yahoo messenger si hartile google. Aceleasi aplicatii le-am gasit si la WP8. Gasesti aceleasi lucruri, diferenta este atunci cand cauti tot felul de aplicatii jenante si posibile virusate. Sanse mari sa nu le gasesti pe WP
WP7 nu a putut fi upgraadt la WP8 din cauza arhitecturii. WP7 este un OS bazat pe Windows CE, la fel ca si vechiul Windows Mobile pe cand WP8 este bazat pe Windows NT, ca si W7/W8. Un astfel de upgrade nu se poate face decat prin intermediul unui nou ROM si nu multi stiu sa faca asta.
De aplicatii nu ma plang desi sunt anumite aplicatii care as vrea sa le vad pe WP, Steam fiind una dintre ele.
Ce aplicatii folosesti tu asa de tare de nu le gasesti in windows store? Daca ai timp de jocuri si alte cacaturi ramai la android…
Nu ma joc deloc pe telefon, dar ca sa enumar cateva.
Cam orice facut de Google (Plus, Drive, Music, Keep), Feedly, Steam, Duolingo, Star Taxi, AirDroid. Astea le folosesc zilnic sau hai sa zicem saptamanal.
M-a tentat destul de mult acest telefon, însă nu mi-a plăcut rezoluția ecranului. M-a nărăvit rău Acer S500 la acest capitol.
Nici nu iti dai seama ca este acea rezolutie. Trust me! Se vede foarte bine si nu ai nevoie de mai mult.
Gabriel, într-adevar ecranul este unul ok. Însă când am intrat pe câteva pagini parcă nu era ce știam și cum din fericire la orange shop era pe acolo și un telefon cu 720 x 1280 am văzut că rezoluția contează și am setat flag de amânare achiziție 🙂
Dacă tot fac săritura de la E71 să o fac bine 🙂
WP 7 are la baza kernelul CE pe cand WP 8 este bazat pe NT, de aia nu au primit modelele cu WP 7 update la WP 8.
Kernelul se schimba nu e problema. Eu cred ca a fost decizie de marketing.
Ce ?
Kernelul se schimba ?
Vai de mine;
Stai jos!
Kernelul nu se poate schimba asa cum se face la Android. Inainte sa vorbiti prostii, documentati-va putin: Kernelurile la android sunt practic bazate pe acelasi cod si sunt doar usor modificate. Kerneulul de Windows CE este total diferit fata de Windows NT.
Adevaratul motiv pentru care WP7 nu a primit WP8 este lipsa cipului de secure boot(pe care windows phone 8 il cere). Acest cip face crackuriea, hackurirea, virusarea, alterarea, etc a telefonului imposibila.
Asa ca nu mai comentati nici despre securitate, nici despre chestii despre care nu stiti absolut nimic.
Windows phone 8 este cel mai sigur sistem de operare de pe piata in momentul actual (aici includ si vestitul Linux)
1700lei pentru un middle-range??:)))si mai e si la reducere.Nu mersi raman la Android
stai tati acolo !!
Din ce se stie pana acum, toate modelele cu Windows Phone 8 vor primi actualizarea la WP 8.1 in 2014.
cine foloseste Android, cu greu va renunta la el.. Mai degraba invers -ai windows, si urmatorul tel. va fi android.
Mai multe sanse are ubuntu in viitor decat windows.
Tu omule, nu ai habar de ce vorbesti!! Android este bun pentru cei care isi doresc doar sa fure, sa cracuiasca aplicatii si sa nu dea nici un ban…. sunt dezvoltator de software si stiu foarte bine ce inseamna sa scoti pe piata o aplicatie!! Nici nu ai idee!!! Pretul este foarte justificat!! Ia si tu un Wp8 in mana si pe urma sa vorbesti! Ti-a luat mamica un android si gata, ai vazut ca toti au si este cel mai bun?? Nu papusa, Wp8, IOS si android, asta e ordinea la optimizare.
Asteptam Lumia 925. Am avut iOS, acum am Android si vroiam si Win Phone 8, insa timpul asta de asteptare este destul de mare, timp in care am inceput sa citesc despre telefon pe net. Pretul mi se pare destul de piperat la 925 pentru ce ofera. In plus timpul de asteptare este destul de mare. In germania este deja de mai bine de o luna la vanzare, la noi… pauza.
Dragilor, am facut un sondaj de-a lungul timpului printre prieteni pentru ca am inebunit sa tot aud aplicatii si iar aplicatii si ghiciti ce: din sutele de mii de aplicatii majoritatea cunoscutilor mei au folosit maxim zece. Deci, restul e tacere! Ne scaldam in snobisme gen: „al meu are 500000 de aplicatii, al meu 700000″, etc. si de fapt nu ne trebuiesc atatea, e ca la masini: ne place sa stim ca avem 200 de cai putere si mergem cu 50 km pe ora ca sa nu ne ia radarul in ideea ca :”si daca voi avea nevoie?”. Pentru majoritatea: credeti-ma, nu veti avea nevoie! E foarte greu pentru unii sa inteleaga ce spun, dar daca veti fi sinceri cu voi imi veti da dreptate.
Sunt un fost posesor de android care am trecut pe WP8, mai exact pe lumia 820 si sunt extraordinar de multumit de telefon. In afara lipsei unui notification hub si a unor profiluri de sonerie telefonul este perfect. Se misca impecabil, iar ecranul ofera vizibilitate mai mult decat acceptabila in lumina soarelui, ceea ce e foarte rar la alte telefoane. Intr-adevar camera nu e de varf, insa nici nu dezamageste, din punctul acesta de vedere mi-as fi dorit un 920, insa diferenta de pret e destul de mare. Celor care nu au incercat inca windows phone 8 le recomand sa testeze. E o diferenta enorma fata de android.
Telefoanele Nokia vor avea un succes limitat (la cei cativa indivizi indoctrinati oarecum de Micro$oft). Tendinta Nokia este clara => spre faliment inainte, iar eu fix asta le doresc. Dupa ce si-au batut joc de mine (si multi alti clienti) lansand N900 la pret premium cu un OS pe care l-au abandonat, am trecut imediat la Samsung si nu am mai privit inapoi.
Legat de aplicatii, acolo o vor lua in freza cel mai rau. Da, corect, nu toata lumea foloseste sute de mii de aplicatii din Play Store, dar ce frumos e atunci cand ai nevoie de o aplicatie care sa faca „X” si o gasesti imediat, pentru ca cineva a facut-o pentru Android – asta NU va exista niciodata la imbecilii astia de la Nokia.
Deci, luati-va voi telefoane Nokia cu Windows si fiti fericiti. Cam 1 an. Poate.
Android FTW
Indoctrinatii MS? Dupa un asemenea comentariu tu ne dovedesti doar ca esti un indoctrinat Google. BTW Nokia e pe plus de aproape un an. 😛
Draga moderatorule, te rog sa imi lasi comentariul, chiar si cenzurat. Pentru Myth: bai, indoctrinata e ma-ta pentru ca i s-a spus ca o sa nasca un copil normal cand era insarcinata cu tine. Ai uitat ca ai inceput cu un windows piratat pentru ca aceeasi ma-ta nu avea bani sa iti ia unul cu licenta si acum te dai zmeu. Asa, acum folosesti mac ca ai mii de aplicatii din care nu ai folosit decat 5 pentru ca restul sunt pe bani si daca ai avea un mac, fie el chiar si mac mini fac pariu ca stai cu windows in virtual. M-am saturat de cocalari ca tine care vor sa fie „altfel” si deocamdata uita de unde au plecat. Mie windows-ul cel blamat de voi cocalarii imi ofera tot ceea ce am nevoie si de cele mai multe ori gratis, lucru pe care cocalarul din tine il stie foarte bine, dar nu vrea sa il recunoasca. Ideea era ca fiecare sa foloseasca ceea ce vrea si ce ii este de folos fara sa ii blameze pe cei de langa si fara sa scuipe in locul in care inainte au pupat.
Myth;
Citeste te rog ce ti-a scris Radu mai jos.
Sunt complet de acord cu tine Radu, si din pacate, ala-i adevarul.
Am avut pe mana de curand pentru o perioada scurta atat un 820 cat si un frate mai mic – 620-ul. Cel din urma mi-a facut o impresie pozitiva si mai puternica pentru „cat smartphone primesti in banii aia”, si de e o de calitate mai mult decat rezonabila. Da, se misca foarte bine W8 Phone. Neasteptat de bine. Se cunoaste munca la optimizare. Are totusi multe limitari, insa, pentru un utilizator care lucreaza cu chestii uzuale (telefon, browsing, email, ocazional ceva divertisment multimedia) sunt niste telefoane foarte bune. Fac ceea ce te astepti sa faca si inca foarte bine. Totusi mie personal (si sigur sunt si altii ca mine) nu mi-ar folosi prea mult fiindca sunt dependent de multe aplicatii si facilitati pe care le ofera Androidul. De multe ori in munca mea se intampla sa nu am posibilitatea sau sa nu ma astept uneori sa imi trebuiasca notebook-ul si sa nu-l car pana fix in puctul respectiv, asa ca am avut foarte multe cazuri in care am apelat la prietenul din buzunar ce ruleaza Android pentru diagnoza de retele wireless „la fata locului”, pentesting, conectare prin ssh si alte balarii. Andoid-ul ofera posibilitatea asta, W8 nu. E clar ca majoritatea nu e data, cel mai probabil, de cei care au nevoie de chestiile astea dar ideea e ca exista multe aplicatii foarte utile in diverse domenii pe Android care nu-si au „pereche” pe alte s.o. mobile, cel putin deocamdata. Trebuie totusi sa recunoastem ca e un pas inainte pentru Nokia. Si trebuie sa recunoastem si ca Android-ul necesita putere de procesare ca sa mearga „brici”, ca are chichite si toane care-s rezolvabile in mare parte, e drept, dar totusi NU de catre un utilizator obisnuit care isi ia smartphone si vrea sa il foloseasca fara batai de cap ca sa-si faca treburi „uzuale”.
Cam hazardata concluzia de a lasa in urma Androidul, suna ca o reclama un pic cam desueta la Windows phone sau Nokia.
E normal ca telefonul testat de tine sa fie mai bun decat cohorta de „Androide” de duzina pana-n 5-6, hai 7 milioane vechi, dar de aici si pana la modelele medii si de top, e cale lunga.
Cine are un telefon decent cu Android 4+ si este in ecosistemul Google nici macar in vis nu se gandeste sa treaca pe Windows Phone.
La cate iti „da” Androidul in momentul actual is „da best”.
Am Note 2 si-mi place tot la el, de la cei 2Gb RAM, Cpu quad, soft, apps, gps, etc, etc…
Salutare, eu am SGS 3 de aproape un an si vreau sa va spun ca sunt din ce in ce mai dezamagit de el. Printre probleme se numara:
– lag la incarcarea contactelor (~4sec)
– cateodate isi face mute telefonul cand sun pe cineva
– senzorul de luminozitate nu merge 100%
– incarcarea paginilor e destul de greoaie chiar si pe WiFi cu viteza decenta
– incalzirea telefonului in convorbiri lungi
Pe langa cele mai de sus, recent mi-a venit ceva update prin Kies si in timpul update-ului si-a dat reset, iar apoi am fost nevoit sa il trimit in garantie. Pe langa asta, sotia are tot un sgs3 care de ceva timp face freeze/hang iar solutia e scoaterea bateriei. Poate pentru multi nu pare cine stie ce, dar avand in vedere ca are procesor QuadCore, cel putin incarcarea contactelor are trebuii sa mearga brici.
Ca veni vorba de trecut la WP de la Android, ideea imi pare din ce in ce ma buna, avand in vedere ca doar mam jucat vreo 15 minute cu un WP, am ramas surprins de calitatea si viteza telefoanelor cu WP.
Fa-i un update la ultima versiune de software „manual” (nu cu Kies) sau chiar cu un rom custom, daca nu te pricepi du-l la cineva care se pricepe. SGS3 e un smartphone foarte bun (exceptand materialele si aspectul estetic) care se misca foarte bine. N-are voie sa nu se miste bine. Au avut ceva probleme in primele variante aparute dar toata treaba era din software, device-ul in sine n-are nici o problema majora.
Nokia e ISTORIE . Candva a fost cel mai bun brand de telefonie mobila . Telefoane bune , frumoasa , rezistente de fitze …etc . Dar acum … nu se pot compara cu Android in nici un caz .Vorba celui de mai sus … „ce face un android de top ” si ce face un windows de top .In ziua de azi telefonul nu mai inseamna doar gsm , design si camera . Performantele unui android de top nu se compara cu cele ale unui NOKIA de top . Sa nu mai vorbim de Galaxt s4 varianta Octo – core care urmeaza sa apara si la noi …. ! Android , Windows , IOS . Doar parerea mea ! IOS le bate pe toate la Design si felul cum il simti in mana , bine inchis …s.a.m.d … !
Multi nu folosesc nici macar 50% din performantele telefonului. De ex la S4, spune-mi cand o sa folosesti toate cele 8 nuclee si toate nebuniile de aplicatii?
[…] IOS le bate pe toate la Design si felul cum il simti in mana , bine inchis …s.a.m.d … ! […]
Stai jos.
Mda. M-am lamurit :)))
Gabriel, e greu sa explici asta unora care o tin cu a lor. Pentru unii marketingul conteaza mai mult. Nimeni nu se intreaba de ce are nevoie Android de nspe mii de nuclee si 2 gb ram.
Daca e sa mergem pe aceeasi logica atunci si eu pot face comparatie intre Android si Windows 8 (desktop OS), ca ala cere doar 2 Gb RAM. Si e evident ca faci mai multe cu un OS de genul Windows decat cu Android.
@ daydr3am3r
Aulo, sunt de acord cu tine, dar ai grija, ca superi fanii Linux.
Chiestiile astea nu se spun asa … la ‘liber’, ii deranjezi.
E cum ar venii sa zicem ca nVidia si Intel te fura la greu, nu putem sa spunem asta asa ‘larg’.
Stai sa vezi acum ce ai facut, Team Linux™ deja te-a ‘vizat’ :)))
Sa vezi acum ce incep baietii sa iti explice ca mai nou iti trebuie doar 2 linii de comezi ca sa pornesti Winamp-ul sub linux, si ca poti sa joci si Fifa pe el, si per-total este un OS mult superior Windows-ului. (lol)
Buna,am si eu o intrebare am de doua zile Nokia 820 nu inteleg de ce nu merg jocurile de pe Facebook?mersi
@silver: sa fim seriosi si sa nu ne lansam in generalitati… Linux-ul are domeniile in care ce e al lui e al lui. Sunt de acord ca baietii geek fanboys incep cu suferinte legate de linia de comanda, insa de-aici pana la „lol” cand zici ca e mult superior Windows-ului e cale lunga. Da, in anumite circumstante e un so mult superior Windows-ului. Nu stau sa dau exemple. Dar oricum, discutia asta nu-si are locul aici. Pe partea de mobile nu exista deocamdata un Linux 100% functional si implementat la scara larga. Andoid-ul are doar un kernel de Linux peste care functioneaza o masina virtuala, deci… sa nu ne hazardam inca. E oarecum o mancare de peste diferita. 😉
Fiecare om are gusturile si preferintele sale ! De aceea eu am preferat sa achizitionez cu numai 1500 Ron ,NEXUS 4(16 Gb) ! Un telefon super bun,elegant si foarte bine construit !
@Silver, pai eu folosesc si Linux si Windows ca sunt geek de meserie 😛
In principiu fiecare OS are avantaje si dezavantaje. Nu e niciun secret Trebuie sa fii ori fanboy inrait ori chior ori lipsit de orice fel de experienta in domeniu ca sa nu stii asta.
Faza cu terminalul ma calca pe nervi si pe mine. Atitudinea asta, alaturi de gradul mare de fragmentare, e unul din motivele pentru care Linux are o cota de piata asa de mica.
Nu poti cere unui utilizator obisnuit sa stea toata ziua in terminal sau sa invete nspe mii de comenzi. Faptul ca se poate si ca in unele aczuri e mult mai rapid nu inseamna ca toata lumea trebuie sa o faca.
Si daca tot vorbim de Linux, intradevar, Android are la baza kernel de Linux dar de aici pana la a spune ca e Linux e cale lunga, mai ales daca esti fan boy Linux.
Pai Ubuntu, RedHat sau openSUSE se misca perfect cu 512 mb RAM, sute de apliactii instalate si zeci de efecte grafice activate. Nu pot spune asta si despre Android. E clar ca undeva este o problema de optimizare care, in mare, este cauzata de gradul mare de fragmentare.
Aici mai contribuie si zgarcenia producatorilor care prefera sa scoata deviceuri low end pe banda rulanta si sa ademeneasca utilizatorii cu reclame de egnul „Un smartphone pentru fiecare” sau alte vrajeli de genul asta, desi e clar ca trebuie sa ai un minim necesar ca sa poti rula optim acel OS.
S-a mai intamplat odata asa ceva. Vechiul Windows Mobile avea probleme dupa un timp tocmai pentru ca producatorii scoteau dispozitive cu cerintele minime necsare pentru OS dar bagau in el tot felul de rahaturi, teme, aplicatii inutile, de care nu mai puteai scapa. La vremea lui Windows Mobile era OS-ul #1 pe smartphoneuri si a picat foarte repede dupa aparitia iOS.
Mie nu-mi place sistemul de operare, este cam greoi
Nu stii ce vorbesti: da-i un android si un WP8 unuia care nu a mai avut smartphone si vezi cu care se va descurca mai usor…
Pe android,logic…decat o interfata patratoasa si ‘neaerisita’ [subiectiv].
Din pacate aici nu este asa, pe WP8 se descurca mai usor, pentru ca este mult mai simplu, se vede ca nu ai vazut vreodata un asa telefon cu WP8.
e cel mai tare, rupe aparatele astai, altu nui
Cel de ai facut review cred ca nu stii sa umbli pe telefon sau au mai aparut updateuri.Sunt detonator al unui lumia 820 si nu am nici o problema la camera cum am dat pe butonul de facut poza pac a facut-o sau poate tu numesti „lag” stabilizatorul,nemaivand asa ceva.Nu mai indu lumea in eroare telefonul face poze foarte bune pentru pretul lui.
ref la adroid daca-l dai pe mana unuia care nu a avut treaba asi prinde urechile in android parerea mea era asa cel mai simplu si fluid program era ios, wph si apoi androidu eu venind de pe ios (primul smartphone detinut)