Sony nu m-au surprins niciodata la capitolul telefoane inteligente. Toate modelele lor m-au lasat cu un gust amar si cu ideea ca se poate si mai bine, doar ca nu se vrea. Cand au aparut review-urile din afara la modelul de fata, Z1 Compact, am fost foarte incatat si increzator. Din pacate nu toate lucrurile sunt tocmai roz. Din nou!
Cuprins:
- Ideea de baza
- Specificatii
- Design si ambalaj
- Ecran, difuzor si camera
- Software si autonomie
- Concluzie si disponibilitate
Ideea de baza
Sony Xperia Z1 Compact este exact ceea ce spune si denumirea sa. Un Z1 a fost luat si gandit pentru maini mai mici, dar fara sa se schimbe ceva la capitolul hardware. Daca la modelele Mini de la Samsung, care sunt de fapt flagship-urile mai slabe, sunt schimbate total fata de modelul de varf, Z1 Compact este un telefon cinstit. Are aceleasi specificatii ca si Z1, doar ca ecranul, carcasa si bateria au fost redimensionate.
Specificatii
- Platforma: Qualcomm MSM8974 Snapdragon 800
- Procesor: Quad-core 2.2 GHz Krait 400
- Memorie interna: 16 GB plus slot microSD pana la 64 de GB
- RAM: 2 GB
- Ecran: 4.3 inch, IPS, rezolutie 1280 x 720 pixeli, 342 ppi
- Camera: 20 MP cu blit LED, stabilizare video, captura video FullHD, autofocus, touch focus, panorama, face detection, smile detection
- Conectivitate: Wi-Fi, GPS, A-GPS, Bluetooth, micro-USB, jack audio, slot microSD, NFC, pini pentru doc, DLNA, LTE
- Baterie: 2300 mAh
- OS:Android 4.4 Kitkat
- Dimensiuni si greutate: 127 x 64.9 x 9.5 mm, 137 grame
Design si ambalaj
Ca design nu difera foarte mult, ba chiar mai deloc. Este tot sticla pe fata si pe spate si cu un inel de metal in jurul sau pentru sustinere si design. Ceea ce m-a deranjat enorm a fost sticla de slaba calitate de pe spate. Daca pe fata este protejata de Gorilla Glass, pe spate nu este protejata de nimic. La orice contact cu un obiect din buzunar riscati sa va faceti zdrente telefonul. Neaparat o husa caci zgarieturile se fac foarte rapid.
Toate porturile sunt izolate pentru ca vorbim de un telefon rezistent la apa si praf. Este certificat IP58 si rezista foarte bine la 1 metru adancime timp de 30 de minute. Tot aici trebuie sa ma plang de amplasarea ciudata a butoanelor de volum in mijlocul laturii drepte.Este foarte greu de ajuns la ele si sunt foarte mici. Tot legat de butoane, cel dedicat camerei doar declanseaza cand vreti sa faceti o fotografie. As fi preferat un buton mai mare, poate unul asemanator cu cel de on/off si functie de pornire a camerei.
Si nu ma opresc aici. Difuzorul este amplasat pe latura inferioara, iar in pozitie landscape o sa acoperiti fara doar si poate difuzorul. Vizionarea unui film o sa fie un cosmar, va asigur. Dar trecand peste aceste detalii, telefonul arata bine si este foarte elegant.
Cat despre ambalaj nu sunt multe de spus. Cutie clasica de la Sony in care o sa gasesti un incarcator, cablu de tate, cablu OTG, casti si manuale.
Ecran, difuzor, camera
Ecranul este un IPS de 4.3 inch nu foarte luminos, dar are un contrast fantastic de bun. Parca m-as uita la un AMOLED, atat de bine se vede. Culorile nu sunt suprasaturate si nici sterse, iar luminozitatea putea sa fie mai buna in bataia soarelui. Senzorul de luminozitate isi face foarte bine treaba si regleaza rapid luminozitatea. In setari vei gasi o functie X-Reality ce imbunatateste calitatea imaginii si modul manusa.
Difuzorul este amplasat destul de neinspirat, pe marginea inferioara, si este foarte usor de acoperit cu palma. Calitatea lui este buna, dar nu si volumul. La fel si in casti. Volumul este foare slab desi are o gramada de functii care ar trebui sa imbunatateasca experienta.
Camera este printre cele mai bune de pe un Android. Este acolo sus si se bate cu One M8 si Note 3. Senzorul este exact unul de pe o camera compacta, adica 2.3″. Setarile sunt clasice si nu o sa le mai enumar. Cel mai important este modul Auto Inteligent care isi da seama foarte precis despre ce tip de fotografie este vorba. Mi-a placut efectul cu realitatea augmentata care iti adauga niste efecte dragute direct pe poza sau in filmare. Aveti mostre mai jos. Pacat insa ca la lumina interioara apare zgomotul de imagine foare repede. Prea repede.
Ce nu mi-a placut a fost ca butonul dedicat camerei doar declanseaza aparatul, nu il si porneste. Iar butonul este mic si trebuie apasat foarte mult. Focalizarea nu este foarte rapida, chiar mai slaba fata de M8, dar acesta se descurca mai bine la macro-uri.
Software si autonomie
Sistemul de operare este Android 4.4 si este foarte bine impaturit in interfata Sony. Nu pune probleme si se misca foarte bine. Pe langa iconitele schimbate, in meniul principal se gaseste un meniu aditional ce iti permite sa aranjezi aplicatiile in ordine alfabetica sau dupa gradul de utilizare si posibilitatea de a cauta aplicatii. Iar in meniul de multitasking, locul de unde inchizi aplicatiile, s-a pus o bara cu 5-6 shortcut-uri catre aplicatiile clasice: calendar, alarma, calculator etc.
Pe langa asta, Sony a redenumit in Walkman player-ul audio si in Album folder-ul Galerie. Si acestea sunt cusomizate de catre Sony si nu se asemana cu Android-ul curat. Alte schimbari majore nu sunt.
Bateria rezista doua zile intr-o utilizare moderata, fara prea multe cautari pe internet. Cu Wi-Fi-ul aproape mereu pornit si cu butonat prin diverse aplicatii, telefonul ramane fara energie in 12 ore. Bateria este suficienta daca nu sucesti telefonul pe toate partile.
Disponibilitate si concluzie
Ca o concluzie generala nu pot spune ca am ramas impresionat de Z1 Compact. Multi spuneau ca este cel mai bun Xperia facut pana acum. Nu imi da seama de ce au spus asta. Sony mai are de lucru cu telefoanele lor si inca mult. Daca vor continua pe principiul frumos si inutil nu vor avea succes. Dar totusi ramane o alternativa pentru cei care doresc putere mare de procesare si o camera buna intr-o carcasa mica.
Telefonul il puteti gasi la Mobiletrend la un pret de 1949 de lei sau la eMAG la pretul de 1999 de lei. Pentru 50 de lei in plus puteti sa il luati si cu dock de la Mobiletrend.
La Sony (Ericsson), camera a fost mai mereu punctul forte! Ce poze am facut eu cu un telefon de-al lor (cu sina)… ce culori, ce claritate! Si avea doar 2 Mpx! Eram candva fana a lor si Nokia, dar si unii si altii s-au cam plafonat, au trait din amintiri si nu s-au adaptat noilor cerinte… au pastrat preturi si SAR mari, crezand ca fanii vor cumpara indiferent de situatie, dar iata ca a intervenit declinul… 🙁 Imi pare rau pt ei, ar fi trebuit sa le serveasca drept lectie, dar vad ca inca nu s-au invatat minte!
eu cred ca nu stii ce vorbesti… daca nici sony si nokia cu pureview si carl zeiss nu fac poze bune , pai atunci nimeni in lumea asta nu mai face poze. tu ai habar macar ce senzori foto au telefoanele apple si samsung ?
Cred ca tu nu stii sa citesti! Eu tocmai ca am laudat camera foto de la telefoanele Sony! De la Nokia, nu stiu cum sunt astea de acum, ce-am si am avut, nu am fost impresionata… Ce criticam eu la Nokia si Sony, acum, e cu totul altceva decat camera foto… mai citeste o data ce-am scris!
Știu ca tasta pentru camera e pusa acolo ca sa poți face poze nu doar ca să pornească camera.
Ceva de argumentat:
Nu te-a impresionat deloc dar Steve Jobs a fost tot timpul un admirator al celor de la Sony in primul rand la capitolul calitate/design(dar pana la urma cine a fost Steve Jobs?)
Camera nu face poze macro bune iar cele la lumina scazuta au zgomot prea devreme-Nu iti face griji, iubitorii de fotografie nu isi vor cumpara telefoane pentru asa ceva.ce-i drept sunt ceilalti care vor face poze numai ziua, in oglinda iar cea mai importanta este camera frontala pentru „selfiuri”(noroc cu filmu cu aceeasi denumire au si ei un cuvant pt asa ceva).specificatiile canteaza doar pe hartie iar cel mai important este „cati megalixeli are camera ta?” neavand idee cu ce se mananca celelalte optiuni/setari.
Difuzorul este pe latura inferioara-dar ma rog !:cine isi cumpara un tel sa vizioneze filme(desi cunosc multi, eu un prefer 47inch tv+blueray cd) , apoi unul de diagonala 4.3 inch.Folositi dragilor telefonul smart cum se cuvine, ot celelalte exista , tv, tableta, photocamera, mp3 player, etc…
Sticla spate nu e protejata- nu va faceti griji, majoritatea celor care cumpara telefoane scumoe tin la ele mai mult ca la copii lor si le vor imbraca de iarna chiar si vara.ca doar d-aia lanseaza astia telefoane usoare si subtiri ca sa le facem noi urate si incomfortabile orin fel de fel de carcase de protectie.Iar i folie cel putin indiferent va aplica toata lumea chiar de ar fi de safir sau scratchproof…erau atatea lucruri bune si de apreciat la sony z1 compact incat ai facut praf recenzia.
ma astept de la cei care fac reviewuri la mai mult, dar asta e, postezi ce vrea lumea sa citeasca.In rest va urez toate cele bune si faptul ca va citesc din Camerun inseamna ca munca voastra e apreciata de mine si multi ca mine de peste hotare.
Deștept mai ești măi depanatorule de’la I.T.B !!))))))))))
Tu ai facut o poza la un 25 deraiat ?
Numai eu am observat asta ?
A fost un accident luni. L-am surprins foarte bine.
Eu unul mi-as dori difuzorul pe lateral la telefon. Asa il pot lasa linistit si in pat sau pe ceva moale, fara sa-mi fac griji ca nu am cum sa-l aud atunci cand suna. Rareori cand fac un filmulet si apoi il redau o sa gasec o pozitie sa tin telefonul, incat sa am si sunet.
Trebuiau si cateva poze facute noaptea, la luminozitate scazuta.
Ar trebui s faci un mic update la articol, doarece butonul camerei porneste camera, chiar si cand telefonul este blocat. Singurul lucru pe care trebuie sa-l faci este sa apesi putin mai tare deoarece butonu are 2 pozitii: una de focalizare si alta de declansare.
Eu sunt foarte incantat de „z1 compact”….am dat iPhone 4s pe El și credeam că ma-m păcălit, dar va spun sincer ca face niște poze(film)cum nu face iPhone 6…!! Am făcut experimente,cu toate ca prețul nu se compară!!! Cât despre aplicați șii viteză nu am găsit diferențe majore…așa că?! Bravooo Sony..!!!
Saluut! Ce imi recomandati? Samsung S5 mini sau Sony Xperia Z1 compact? Multumesc! 🙂
Recomand sony.Am z1 compact și ma înțeleg bine cu el.singura problema este încălzirea spatelui la folosirea îndelungată pe Youtube sau jocuri.