Intr-o noua incercare de a se debarasa de capitalism si tot raul reprezentat de acesta, Rusia a anuntat ca va renunta la sistemul de operare Microsoft Windows din toate elementele oficiale si aparatul de stat. In locul acestuia, se va dezvolta un nou sistem de operare, national, pe baza de Linux.
Proiectul a primit deja 3.5 milioane €, iar detaliile vor fi creionate in luna decembrie a acestui an 2010. Decizia nu este finala, si poate fi oricand revocata.
Bravo lor!
Oare cat costa si cursurile de pregatire daca daor starul a fost asa piperat?
Bravo , rusii au mai multa minte decat noi !!!
Bravo lor! cand o sa se intample asta si la noi?
Si poate vor trebui sa dezvolte si aplicatii pentru noul sistem (cadastru – vor trebui reinventate AutoCAD si ArcGIS, programe pt. finante s.a.m.d. – alti bani, alta distractie). Bravo lor ca incurajeaza industria locala de IT. 🙂
Da, bravo lor ca reinventeaza roata… :))
Felicitari. Nu ca romanii care dau zeci de milioane de euro pe softuri (windows, office, baze de date, etc) pentru institutiile publice si oamenii sufera din cauza saraciei.
Daniel ia fa tu un sistem de operare bazat pe Linux si apoi explica fiecarui functionar public cum functioneaza si cum se lucreaza pe el spre deosebire de Windows. Sa vedem care e cheltuiala mai mare.
Mai dar ce se mai bucura unii ca Rusia vrea sa nu mai foloseasca windows :)) De parca ar avea ei ceva de castigat.
Ady, Ubuntu este destul de usor de folosit. Oricum din ce am vazut eu, functionarii publici nu sunt prea priceputi in ale calculatoarelor, ei trebuie sa stie sa dea drumul la calculator si sa intra in aplicatia specifica meseriei. De pornit este usor in toate sistemele de operare, majoritatea aplicatiilor pot fi portate pe linux cu usurinta, deci nu ar fi mare lucru.
Daca se vrea, se poate, din pacate la noi nu se vrea.
Este o initiativa care ar trebui luat in seama. Preturile pe care le au softorile MS sunt cam piperate ptr. multi dintre noi dar si pentru alti. Sa fim serioasi cati oameni sunt dispusi si au posibilitatea de a folosi softuri scumpe..putini;alternativa lor este demna de copiat orice lucru are un inceput.”Daniel” are dreptate. Merita sa incercati cel putin odata Ubuntu cu un OpenOffice „Office gratuit” si vedeti ca puteti sal luati in seama.
nu dezinformati va rog… e vorba de 3.5 milioane euro nu miliarde
Multumesc, am corectat. Nu stiu cum mi-a scapat…
Toata lumea se bucura cand apar noi competitori si asa e si normal sa fie. Dar cati dintre cei care vad ca se bucura si-ar schimba Win pentru un alt sistem de operare nou aparut ? Parerea mea e ca deocamdata Windows-ul e cea mai buna alternativa.
Aparentele insala, razboiul rece n-a luat sfarsit, ba din contra… rusii s-au apucat din nou sa demonstreze lumii ca sunt in stare sa faca si iei ceva – poate mai bun ca in tarile capitaliste sau mai bine zis – America – ca doar cu ea se intrece de atata timp. Maine poimane vor renunta si la PC-uri pe Intel si AMD, vor produce PC Made in Russia 100%. Problema e ca Rusii abia acum 3-4 ani au inceput sa guste „prajitura cresterii economice”, de altfel mai au mult de recuperat. Oricum sa le uram SPOR LA TREABA!
@Octavian Liviu: Eu de 2 ani am renuntat la Windows si folosesc exclusiv Linux (Ubuntu). Windowsul nu e cea mai buna alternativa. Windowsul e o porcarie.
Linuxul e gratuit, fac cu el toate treburile pe care le faceam pe win, nu am virusi, nu se blocheaza, nu trebuie sa reinstalez OS-ul o data la 6 luni, nu trebuie sa defragmentez hardul, instalez un program din cateva clickuri, apar saptamanal mai multe update-uri si bug repair-uri. In plus, arata mai bine si mai estetic decat orice versiune de windows.
Pentru mai multe detalii arunca un ochi aici
http://www.whylinuxisbetter.net/
Ai fi surprins cat de multi folosesc Linux. Totodata, sunt foarte multe tari care au adoptat Linux pentru institutiile lor. Intr-o buna zi Linux-ul va fi folosit de mai toata lumea, pe diverse platforme, iar Windowsul va deveni marginal.
Cine isi imagineaza ca Windows este un sistem de operare folosit de insititutii care au nevoie de securitate se inseala.
NSA si alte institutii din SUA, patria capitalismului folosesc Linux si alte sisteme asemanatoare cu Unix.
SELinux este un concept dezvoltat chiar de NSA si oferit gratuit comunitatii Linux.
http://en.wikipedia.org/wiki/Security-Enhanced_Linux
Va asigur ca puteti folosi Linux Mint sau Ubuntu cu minime cunostinte de PC si cateva informatii legate de partitionare. Multe din aplicatiile obisnuite exista deja pe Linux, puteti rula si Internet Explorer in Wine cu anumite limitari. Exista aplicatii pentru multe din nevoile utilizatorilor si unele comerciale cum ar fi Photoshop ruleaza in Wine.
Nu doar rusii si chinezii renunta la Windows, tari europene cum ar fi Germania folosesc Linux de multi ani la nivel oficial si educational. Utilizatorii casnici prefera comoditatea si riscul de a fi in ilegalitate.
Multe tari detin propria distributie de Linux asta nu dovedeste nimic decat dorinta de a se simti in siguranta avand posibilitatea sa schimbe oricand orice in sistemul lor fara restrictii si cu securitate reala nu prin ascunderea gaurilor. Nu m-ar mira ca in cativa ani Rusia sa isi produca propriile procesoare sub licenta AMD sau arhitectura ARM care devine destul de populara mai ales pentru dispozitive portabile si avand consum redus.
Este important sa avem o vedere de ansamblu asupra schimbarilor care au loc in lumea software, totul migreaza spre dispozitive ultra-portabile avand consum extrem de redus si sisteme centralizate de servere foarte puternice gen Google, Youtube, Facebook, Yahoo care vor oferi servicii contra cost nu aplicatii cum este astazi. Rusia gandeste economic: „vrem sa le dam bani celor de la Microsoft sau tinem cascavalul acasa pentru ai nostri”. La fel fac si chinezii cu faimosul lor motor de cautare Baidu si „trendul” va continua in directia sistemelor de operare OpenSource, gratuite si ultra-personalizate. Windows a atins deja pragul superior al evolutiei, nu mai poate aduce multa inovatie si totul migreaza spre servere „clouds”, controlul este luat utilizatorului si nu mai are sens sa ai un sistem de operare comercial decat daca iti este livrat direct cu echipamentul fizic cum este cazul iPhone si iPad care sunt tot derivate dintr-un sistem similar cu Linux si anume BSD. Android de la Google este tot un sistem Linux cu alta interfata, de ce ne tememe sa recunoastem ca Linux este foarte puternic si are nevoie doar de putina organizare ca sa fie popular ?
Foarte bine fac,cei care spun ca sunt costuri mari de trecere la alt sistem de operare sa se gandeasca la ce costuri sunt cu licentele pt windows,de bani de pe licente iti dezvolti propiul sistem de operare si aplicatiile de care ai nevoie(astea vor fi portate pt ca oricum sunt specifice fiecarui sector) si in maxim 2 ani iti recuperezi costurile cu instructajul personalului si dezvoltarea sistemului.
Dar care este motivul mai exact ?
Am pus un link mai sus catre o pagina in care ai toate informatiile despre motive. Arunca un ochi:
http://www.whylinuxisbetter.net/index_ro.php?lang=ro