Luna ianuarie inseamna doua lucruri pentru mine: o consider cea mai lunga lunga „zi” de luni din an, dar avem parte de lansarea lansarea unei noi game Galaxy S de la Samsung- practic una calda, alta rece. De prima n-are sens sa vorbim (noroc ca s-a incheiat), dar pe S25 Ultra eram destul de curios sa-l intalnesc. Norocul meu ca o unitate de review a ajuns la noi foarte repede.
Design si Constructie
Comparativ cu modelul de anul trecut, pe partea de design S25 Ultra nu a primit schimbari majore, dar se poate observa dupa ce este tinut in mana ca anumite aspecte s-au schimbat: este o idee mai usor, mai scund, mai subtire si mai ingust. Pastreaza aceleasi trademarks ale liniei Ultra si doar un contact fizic ii va scoate in evidenta schimbarile.
Marginile ecranului sunt mai subtiri si chiar daca per total e mai mic a mai castigat 0.1 inch la diagonala ecranului complet drept.
Este mai placut de tinut in mana datorita esteticii intalnite la paharele de whisky: in partea de jos este rotunjit pentru a fi comod, iar partea de sus cu ecranul are colturile mai taioase.
Se simte premium de la un capat la celalalt, dar raportat la trucajul facut de camerele foto trebuie sa recunosc ca sunt dezamagit: dupa cum a demonstrat JerryRigEverything intr-un video, inelele de la camerele foto sunt pur si simplu lipite si ar fi putut lipsi. Un dezavantaj al acestora este ca permite prafului sa stea adunat intre ele si carcasa si sunt exagerat de inalte. Daca va fi utilizat cu o carcasa, aceasta va trebui sa aiba o grosime considerabila de cativa mm pentru ca telefonul sa stea confortabil pe diverse suprafete. Altfel se va sprijini in inelele de la camere.
Daca este folosit fara carcasa, constructia acestuia ar trebui sa-l ajute sa faca fata socurilor neasteptate. Fata si spatele sunt din sticla, protejate Gorilla Glass Armor 2, iar rama este din titan gradul 5. Este certificat IP68, insa e de mentionat ca mai multe flagship-uri care s-au lansat recent sunt certificate IP69.
Cu imbunatatiri incrementale, experienta premium cu care Samsung ne-a obisnuit pana acum a fost imbunatatita si chiar cu un corp mai mic are un ecran putin mai mare si e mai confortabil la utilizare, insa inelele camerelor foto au fost o surpriza neplacuta.
Experienta in utilizare: software, performanta si baterie
Lansarea seriei S25 marcheaza prima actualizara majora a interfetei OneUI din ultimii ani. Ajunsa la versiunea a 7-a aceasta a primit niste ajustari bine-meritate, iar unii dintre voi le veti recunoaste daca ati folosit telefoane de la Apple. Un swipe de sus in jos din jumatatea stanga a ecranului va aduce notificarile, un swipe de sus in jos din jumatatea dreapta a ecranului va aduce panoul de control. Iconitele si modul de personalizare a primit retusuri care vor ajuta ajustarea culorilor telefonului cu wallpaperul de fundal ales de utilizator.
Insa din punctul meu de vedere cea mai utila si faina imbunatatire adusa de OneUI 7 are legatura cu timpul de raspuns al interfetei: aceasta este foarte rapida si fina. Chiar si aplicatia pentru foto/video a fost actualizata si are acum un aer minimalist, iar in plus camerele beneficiaza de o comutare mult mai naturala intre modul de fotografie cu un lag mult mai mic comparativ cu toate modelele de pana acum.
Si bineintele la pachet vine a doua iteratie de AI, prima fiind introdusa anul trecut in OneUI 6. Pentru Samsung, inteligenta artificiala reprezinta punctul cheie cand vine vorba de S25 Ultra.
Pe langa cele prezente anul trecut si imbunatatite:
- Pentru apeluri: traducerea in timp real a acestora
- Pentru scris cu ajutorul Samsung Keyboard: traducere din limba tastata in alta limba, corectari ale textului si sugestii
- Cu ajutorul Interpreter: traduceri live al textului vorbit/redactat ca text sau audio
- Notitele facute in Samsung Notes pot fi formatate automat, corectate gramatical, generate poze de cover si extrase ideile principale
- cu Voice Recorder se pot realiza notite salvate tot in Samsung Notes pe baza audio
- Samsung Internet va extrage rezumatul unei pagini si il va putea traduce
- Photo Editor va permite modificari ale pozelor precum eliminarea obiectelor, mutarea lor si generarea de continut nou
- Special pe Ultra: S Pen-ul poate fi folosit pentru Circle to Search si traducere
Avem acum si Google Gemini integrat, dar si asa zisul Now Bar, care pe moment poate oferi informatii meteo, audio sau legate de activitatea fizica si probabil isi va extinde functionalitatile pe viitor. Las video-ul oficial Samsung care il prezinta:
Sub capota ii gasim procesorul Snapdragon 8 Elite for Galaxy. La fel ca in anii trecuti, Qualcomm a colaborat cu Samsung pentru a obtine o versiune speciala a chipset-ului de top: comparativ cu modelul 8 Elite gasit spre exemplu in OnePlus 13 sau Realme GT 7 Pro, cel din S25 Ultra vine cu un boost de frecvente pe cele 2 nuclee de perfomanta (4.47Ghz vs 4.32Ghz). Alaturi de acesta, 12GB memorie RAM si stocarea interna porneste de la 256GB tip UFS 4.0.
Este o adevarata placere sa-l utilizezi: nu am observat nici un lag, nici o intarziere, totul este extraordinar de rapid si fluid. Noile optimizari aduse interfetei alaturi de hardware-ul de ultima generatie merg mana in mana.
La capitolul autonomie nu avem nimic notabil schimbat. Acelasi acumulator de 5000mAh cu aceiasi incarcare „rapida” la 45W prin cablu. Probabil dupa evenimentele cu Note 7, Samsung a devenit mai precaut, altfel nu-mi explic lipsa de evolutie necesara aici. Autonomia este comparabila cu cea a unui S23 si S24 Ultra si te poti baza pe el chiar daca ai o zi plina, insa un ciclu complet de incarcare va dura aproximativ o ora. Uitandu-ma la alte flagship-uri de marimea acestuia, acumulatorii au crescut in capacitate si folosesc baterii Si/C.
Camera foto si video
Senzorul de 200MP introdus pe S23 Ultra, la fel ca si cel de 10MP telefoto 3x sunt reutilizati. Senzorul telefoto 5x de 50MP este acelasi cu cel introdus pe S24 Ultra, iar senzorul ultrawide este nou – un senzor de 50MP cu PDAF. Senzorul frontal pentru selfie este la randul sau cel introdus pe S23 Ultra. In ciuda reutilizarii acelorasi senzori, rezultatele vor fi cel mai probabil diferite datorita software-ului revizuit si a unui nou senzor de procesare imagine (ISP).
S25 Ultra ofera una dintre cele mai flexibile si complete experiente foto/video de pe piata, bogata atat pe partea de zoom cat si pe partea de optiuni AI, filtre si efecte. Izolat va exista un alt telefon mobil care poate va scoate o poza standard mai calitativa decat acesta, dar probabil nu are un zoom la fel de bun sau alt telefon cu o poza cu zoom mai buna, dar cu o calitate video mai slaba. Luat ca un pachet acesta este cu siguranta in topul 5 al telefoanelor cu cea mai buna camera foto.
- Standard
- Zoom 2x
- zoom 3x
- zoom 5x
- zoom 10x
- zoom 30x
- zoom 100x
- ultrawide
- selfie
- noapte – primele 6 poze sunt facute fara modul Night activat
Ecran si sunet
Dupa cum am mentionat si mai sus, desi corpul telefonului a scazut, ecranul acestuia a devenit o idee mai mare. Are acum o diagonala de 6.9inch – in 2012 tableta Google Nexus 7 avea un ecran cu o diagonala de 7inch, dar era mult mai mare decat este acum S25 Ultra. Ecranul folosit este LTPO AMOLED 2X cu rata de reimprospatare variabila 1Hz – 120Hz si a ramas grozav: imagine clara, culori excelente si pregatit sa faca fata oricaror scenarii. Cel mai fain aspect al acestui ecran pe care nu il veti mai intalni pe alt telefon in afara de fratele S24 Ultra este stratul antireflexiv care va limita drastic oglindirea obiectelor in el.
Sunetul de tip stereo este la randul sau top-notch si reda totul impecabil.
Concluzii
M-am intors la review-ul pentru Galaxy S24 Ultra ca sa-mi reimprospatez memoria legata de concluzie, ma citez:
Galaxy S24 Ultra nu cred ca a luat pe nimeni prin surprindere si este un telefon extraordinar pentru cei care vor cireasa de pe tortul Android. Sunt alte telefoane care fac anumite parti mai bine ca acesta? Cu siguranta, insa luat ca intreg, este cel mai bogat si puternic telefon pe care il puteti cumpara la ora actuala.
Cu Galaxy S25 Ultra, Samsung a apasat nejustificat frana. Nu e un telefon slab nici pe departe, este potent din toate punctele de vedere, dar pus langa un S24 Ultra, S25 Ultra pare un S24 Ultra S. Singurul upgrade adevarat pe care il are S25 Ultra e procesorul mai nou si un senzor ultrawide, in rest partea software foarte bine pusa la punct va ajunge si pe S24 Ultra. Bineinteles ca probabil la o comparatie 1:1, pozele efectuate cu S25 Ultra vor arata poate cu 5% mai bine, cele ultrawide considerabil mai bine datorita senzorului nou si mai mare, dar tot nu e suficient. Asemenea salt minor am mai vazut doar de la iPhone 13 la iPhone 14. Si in plus fata de asta, creionul S Pen a pierdut functionalitatea bluetooth. Iar daca extindem comparatia, nu mai putem vorbi de „cireasa de pe tortul Android”: OnePlus 13, Realme GT 7 Pro sau Xiaomi 15 Pro – toate 3 au acumulatori Si/C si de capacitate mult mai mare cu autonomie de 2 zile si incarcare rapida de sub o ora. OnePlus 13 si Realme GT 7 Pro sunt certificare IP69 impotriva apei si a prafului in timp ce S25 Ultra nu este. Au inceput sa apara minusuri pentru un telefon Ultra, care pe generatiile anterioare lipseau – erau mereu dotate cu latest and greatest.
Un Galaxy S24 Ultra il veti gasi la 4500RON resigilat din cand in cand si la 4700RON a fost acum o saptamana in oferta eMag cu 10% discount in cos varianta de 512GB. In mod normal este in jurul a 5000RON. S25 Ultra il veti gasi pornind de la 6700RON. Strict personal, daca mi-as fi cautat telefon anul acesta, S25 Ultra nu a facut altceva decat sa ma convinga sa-mi cumpar un S24 Ultra. Dintre cele doua S25 Ultra va face totul mai bine, dar nu atat de bine incat sa merite diferenta de pret de 40 – 45%.
Mi-i dor de vremurile când Nokia lansa 3340 cu butoane iluminate albastru.
Acum atât de multe specificații vin cu noile telefoane că te și pierzi. Plus că 80% din ele nici nu le știi nici nu le vei folosi vreodată conștient
Îmi pare rău că nu pot încărca odată cu comentariul și fotografii prin care cei de la Samsung să observe și să înțeleagă ce înseamnă cu adevărat zoom de calitate avansat(între 3x și 60x).
Ceea ce pot scoate eu în acest sens cu Oppo Find X7 Ultra posesorii de S24 sau S25 Ultra pot doar visa. Și nu, nu este nici cea mai mică exagerare, diferențele de calitate în favoarea Oppo sunt(vor fi) vizibile cu ușurință, în special la cam tot ce depășește 10x.
Ar fi elocvent să putem compara față în față pe partea de zoom cele doua flagshipuri.
Din nefericire Samsung a rămas binișor în urma competiției din China la multe capitole ce privesc ansamblul camerei foto. Și când spun competiție înseamnă în primul rând brandurile din grupul BBK(Oppo, Vivo, OnePlus), dar și modelul Ultra al Xiaomi oferă unele plusuri în comparație cu S25 Ultra.
În general fotografiile cu zoom și cele nocturne au performanțe mai scăzute la Samsung față de competiție.