Seagate are de ceva vreme in portofoliu SSHD-urile FireCuda, care practic sunt varful de gama pe partea de stocare pentru consumatorii casnici. Recent am primit si eu un SSHD Seagate FireCuda de 2 TB in teste (ST2000DX002). L-am folosit o vreme in mod uzual iar acum vin cu un review.
In caz nu stiti deja, desi ma indoiesc, un SSHD este un HDD care are, pe langa hard-disk, si un mic SSD incorporat. In cazul FireCuda, acest SSD are 8 GB si este folosit pentru cele mai uzuale fisiere. Mai precis, Seagate are un sistem inteligent care copiaza automat, fara interventia ta, fisierele cel mai des folosite pe SSD, asa incat treaba de zi cu zi devine mai rapida.
Varianta testata de mine (ST2000DX002) are 2 TB, este in format de 3.5 inch si costa in jur de 550 de lei. Totusi, FireCuda in format de 3.5 inch se mai gaseste si cu 1 TB dar si in format de 2.5 inch – pentru laptop-uri, cu capacitati de 500 GB sau 1 TB.
Specificatii Seagate SSHD FireCuda 2 TB
- Capacitate: 2 TB (adica 2000 GB)
- Viteza de rotatie: 7200 rpm
- Cache: 64 MB
- Interfata: S-ATA 3
- Capacitate SSD: 8 GB
- Tip SSD: NAND
- Greutate: 535 grame
- Garantie producator: 5 ani
Sistem de test
Nu e unul de ultima generatie, ba din contra, insa nu cred ca a influentat aproape deloc testele de viteza. Totusi, pentru mai multa claritate, va spun ca sistemul meu este urmatorul:
- CPU: AMD Athlon II X4 641 2.8 GHz
- MB: Asus F1A75-M PRO, socket FM1
- RAM: 2 x Kingston 4 GB 1600 MHz DDR3
- SSD: SSD Samsung 830 Series, 2.5″, 128GB – stocare Windows
- HDD: Seagate Barracuda 1 TB 7200 rpm 64 MB SATA 600 – hard disk initial, clonat pe FireCuda
Design si constructie
Nu prea sunt multe lucruri de spus aici. Avem pana la urma un simplu HDD la exterior, pentru ca imbunatatirile sunt la interior. In orice caz SSHD-ul de la Seagate pare solid si arata bine la prima vedere, dupa care il bagi in carcasa. 🙂
Teste si benchmark-uri Seagate SSHD FireCuda 2 TB
Am vrut sa vad ce programe are Seagate pentru diagnosticare si benchmark. Sunt cateva la ei pe site, chiar si unele pentru copiere de date. Insa cand am copiat de pe vechiul Seagate pe cel nou am folosit Total Comander si a mers perfect.
Seagate SeaTools
In schimb, am gasit un tool, numit Seagate SeaTools, care-ti verifica in mai multe moduri HDD-ul si-ti spune daca ai probleme cu el. Evident, n-au fost probleme cu SSHD-ul FireCuda, dar am zis sa fac totusi un test rapid.
Crystal Disk Info
Mai departe, am folosit CrystalDiskInfo pentru informatii si statistici SMART. Cu ajutorul lui poti afla cateva informatii despre HDD-ul tau: care e starea lui, care e temperatura lui, numar de porniri sau numar de ore de functionare.
Pentru comparatie am facut cate un screenshot atat pentru FireCuda cat si pentru vechiul Barracuda, pe care il am de aproape 5 ani de zile.
Se poate observa din start ca FireCuda este mai rece desi este un HDD folosit, pe care facusem niste benchmark-uri inainte. Pe cand BarraCuda-ul vechi statea doar pornit, fara sa fie solicitat in vren fel, si tot era mai cald.
Crystal Disk Mark
Am continuat testele folosind clasicul Crystal Disk Mark, probabil cel mai folosit tool de benchmark-uri pentru unitati de stocare. Din nou, am comparat FireCuda cu BarraCuda.
Diferentele sunt mai mult decat evidente la toate capitolele. FireCuda a prins aproape 218 MB/s la scriere si aproape 194 MB/s la citire, pe cand vechiul BarraCuda n-a trecut de 155 MB/s in nicio conditie.
In plus, trebuie tinut cont de faptul ca aceste teste probabil ca nu sunt avantajate de SSD-ul din SSHD, pentru ca acesta e populat cu informatie doar atunci cand aceasta chiar e des folosita.
ATTO Disk BenchMark
In final, ultimul test facut a fost cu ATTO Disk BenchMark, care utilizeaza exclusiv date RAW, care pot fi compresate. Rezultatele au fost totusi asemanatoare cu cele de la Crystal Disk Mark.
Aici parca diferentele n-au mai fost asa de mari, insa tot sunt semnificative. BarraCuda s-a invartit in jurul valorii de 160 MB/s pe cand FireCuda a stat pe la 190 MB/s.
Teste subiective
Este evident faptul ca FireCuda e mai rapid cu cel putin 30 MB/s fata de vechiul BarraCuda, iar asta se simte in utilizare intensa. Eu editez destul de des video-uri si mi se pare ca am simtit o diferenta aici.
Nu ma joc mare lucru, insa in ultima vreme am jucat de vreo cateva ori GTA 5 online iar acum mi se pare ca acesta se incarca mai repede.
Repet acestea sunt teste subiective, insa cifrele vorbesc de la sine.
Concluzie si disponibilitate
Seagate FireCuda este un HDD (SSHD) rapid numai bun pentru cei care vor capacitate mare de stocare si viteze mai bune. Nu se apropie de cele ale unui SSD de generatie noua dar sunt semnificativ mai bune decat cele oferite de un HDD normal.
De asemenea, pretul lui FireCuda 2 TB (550 lei) este cu 200 lei mai mare decat cel al unui BarraCuda de aceeasi capacitate (350 lei). Avand in vedere ca un SSD de 2 TB costa peste 4000 de lei eu zic ca e un compromis bun.
paul a zis
eu am ssd v300 kingston si nu depaseste Scriere max 180 MB/s
Citire max.la 90 MB/s
Silver a zis
Alea sunt cele mai proaste SSD-uri de pe piata.
Un ssd decent la 150-200ron de 128gb face 300-400MB/s etc.
(scuze dar asta este adevarul, este un review si pe aici de la Gabi, si am impresia ca el l-a returnat)
NBA a zis
Aici e șmecheria aia pe care o făcut-o ăștia de la Kingston.
Fără să zică nimic, au trecut de pe NAND-urile de la Toshiba la NAND-urile de la Micron care sunt mult inferioare ca viteze de scriere/citire și așa mai departe.
Acum, al meu V300 e de pe la sfârșitul lui 2012-începutul lui 2013. Se poate să-l am cu NAND-uri Toshiba. Caz în care, nu merită deocamdată schimbat.
Ionel a zis
Nu are 2 TB în mod normal din cauza sistemului de alocare. La un hard de 1 TB sunt accesibili pentru utilizator, 930 de GB, la 2 TB cât are acces utilizatorul în mod normal?
Este singurul punct pe care ar trebui să-l mai specifici în review-ul tău :D.
Ice Alinutza a zis
Interesantă și utilă prezentarea! Este totuși „puțin umbrită” de acel „mai special” din titlu care…
Silver a zis
Pei da dar stai putin;
Ca defapt tu primesti 8 GB SSD, nu trebuie vazut si comparat cu un SSD de 2TB care costa 4000lei, pentru ca ala este cu adevarat un 2TB SSD;
Si fac pariu cu tine ca bench-urile profita de SSD-ul ala cand ruleaza, adica tu vezi numere care nu sunt chiar „adevarate” pentru ca sunt rulate pe SSD si nu pe Hard.
(sau cu ajutorul lui)
Iti iei tapa daca iei un astfel de combo pentru ca:
Tu defapt primesti un HDD de 2 TB care in mod normal costa 350ron
Si pana la suma de 550 ron (cat costa asta) iti mai raman 200ron;
Pei stai, ca la 200ron imi iau SSD de 128GB, SSD adevarat ~128GB.
What … ?
De asta lumea nu a „auzit” de SSHD-uri ~nu sunt viabile.
H2O2 a zis
Mos Contra…daca ai un laptop in care incape doar un hdd, esti fericit cu ssd-ul de 128?. O sa ai un hdd de 2 tera in sacosa? Ce te joci…doar LOL?
Silver a zis
Pei de 550 ron iti iei un SSD de 256GB si iti raman bani si pentru 1TB extern.
Si ai 256GB SSD real, care trage cu 400-500MB (dublu da?) CONSTANT pe toata capacitatea, si pentru stocare filme ai extern.
H2O2 a zis
Ai incercat in viata asta sa te joci dupa un HDD extern? chiar USB3.0 .. ati recomand un GTA 5 sa vezi cum se incarca, am 3 hybride puse pe calcuri si pe laptop realitatea este ca nu ai nici un mare castig de viteza , viteza o vezi la initializare atunci intervin cei 8Gb.
Ice Alinutza a zis
Din acestă discuție nu înțeleg ce caută laptopul aici? SSHD-ul sau HDD-ul acesta este pentru laptop sau pentru desktop?
Silver a zis
Salut!
Eu zic sa mai citesti inca odata:
[…] Pei de 550 ron iti iei un SSD de 256GB si iti raman bani si pentru 1TB extern.
Si ai 256GB SSD real, care trage cu 400-500MB (dublu da?) CONSTANT pe toata capacitatea, si pentru stocare filme ai extern. […]
[…] SSD de 256GB si iti raman bani si pentru 1TB extern.[…]
[…] SSD de 256GB […]
Stima.
Ice Alinutza a zis
@ Silver: Nu-s chiar așa de „proastă” iar comentariul era mai mult o întrebare pentru „H2O2”. Mulțumesc totuși pentru clarificare!
Silver a zis
Pei si eu tot lui H2O2 ii raspundeam 😀
alin a zis
Cat costa unul de 1tb?
Nu am inteles testul, era cu windowsul pe ssd?
Parerea mea e ca daca ai minim 8gb ram, nu mai simti hdd lent.
Ice Alinutza a zis
RAM-ul tău de 8 GB „ghicește” dinainte de ce are nevoie o aplicație? El de unde „se reîncarcă” cu datele pe care le cere aplicația prin intermediul CPU-ului?
Silver a zis
Trebuie explicat mai bine ce este defapt acest HDD;
Acest HDD are 2TB capacitate de stocare SI 8 GB SSD care este folosit ca CACHE (non-volatil) mai LENT dar mai MARE ~ nimic mai mult.
Asta nu inseamna ca o sa vezi rezultatele de mai sus pe toata platforma tot timpul;
Nu, asta inseamna ca acel cache de 8GB vor fi folositi pentru a incarca mai repede fisierele accesate foarte mult/des
(exact cum face RAM-ul/prefetch-ul)
Restu se misca tot ca melcu HDD ….
Stai linistit ca nu o sa iti incarce tie jocurile cu vitezele de mai sus.
Si mai mult: Ce se intampla cand ai texturi imense si jocuri mari cu multe fisiere, ca Train Simulator 2017 ?
(80gb+)
Acel cache se re-scrie intr-una, si pierzi performanta;
Pentru ca, cand SSD-ul vrea sa scrie pe el ceva, el trebuie sa intrebe HDD-ul ce-este-acolo, deci HDD-ul citeste;
Asta iti mai trebuie pe un HDD in jocuri, sa citeasca de 2 ori HDD-ul in timp ce mai si scrie…. ca vrea SSD-ul sa scrie si el….
Pentru ca aceea fila sa fie accesata mai repede, nu ?
Dar este arunca in urmatoarea secunda pentru alta, si alta si alta s.a.m.d
(sa nu mai zic ca CPU-ul munceste si el aici)
Contra-productiv, de asta nu sunt populare.
Ice Alinutza a zis
O explicație pe înțelesul „proastei”… adică eu! Mulțam fain! M-ai luminat puțin! 🙂
Ice Alinutza a zis
Despre eMag: Review adaugat de Herteg Vasile cu 3 luni in urma la achiziționarea acestui produs (are două postări) – „Silentios si de viteza. Doar ca am primit certificat de garantie pt un hdd modelul asta dar cu alta serie. De la EMAG mi s-a spus ca importanta este factura. Sper ca 5 ani de garantie asa sa fie.”
Am încercat să-i spun că e o greșeală pentru că în acest mod poate să ia țeapă dacă nici pe factură nu-i trecută seria dar comentariile trebuie aprobate!!! WTF? Deci dacă „sfatul meu” nu primește aprobarea iar el nu are seria trecută nicăieri în caz că se strică peste 3 ani „o ia în mână” de Măslineanu! 🙂 eMag o ia de-a dura tot mai jos… servicii, prețuri, comunicare etc.
Gabi a zis
Eu am exact modelul asta de sshd si pot spune, cel putin in jocuri, ca este net superior unui hdd obisnuit.Am pentru sistem intel600 m.2 256GB si sshd seagate pentru gazduire.jocurile , datorita ssd-ului inclus incarca aproape la fel de repede ca de pe un ssd, avantaj capacitate mare de stocare la un pret net inferior unui ssd, poti sterge fara teama orice, fata de un ssd unde scade viata la astfel de manevre. Bine cine nu gusta si da cu pareri, problema lui, eu detin si sunt multumit.
gp_online a zis
Interesant review-ul…pe mine ma intereseaza cel de 1 TB (pentru jocuri), dar pretul nu mi se pare ofertant – in jur de 380 lei. As fi apreciat cu adevarat un cache de 16 sau chiar 32 GB.
Ca si avantaje ar fi garantia de 5 ani si faptul ca e destul de rece.