Chiar daca limba engleza a devenit cea de facto pe web, nevoia tot mai mare de localizare a impins multe companii sa-si prezinte oferta de servicii si in alte limbi decat cea a lui Shakespeare. In acest context, se poate observa ca marea majoritatea a utilizatorilor de internet din Romania folosesc serviciile Facebook, Google sau Yahoo in limba romana.
Daca WordPress este leader-ul detasat in piata CMS-urilor instalabile in limba romana, castigand batalia cu celelalte prin simplitate dar, mai ales, pozitionarea din start pe nisa de blogging, partea de website builder propune mai multe variante celor care doresc sa-si construiasca un site de prezentare, magazin online sau chiar o comunitate.
Dar, inainte de a va prezenta variantele existente, sa vedem ce trebuie sa ofere un Website builder:
- Sa fie complet GRATUIT (daca intereseaza doar pachetele gratuite). Cu toate ca unele sunt complet gratuite, altele ofera doar o versiune limitata de timp sau elimina multe caracteristici din versiunea de baza.
- Asigura-te ca website builder-ul are servere excelente cu un uptime de minim 99%, precum si functii de backup
- Analizeaza functionalitatea acestuia. Aria acestora trebuie sa acopere toate cerintele unui proiect atat simplu cat si unuia complex (magazine online, sistem de management al utilizatorilor, forum, posibilitatea de atasare a domeniului propriu, etc.).
- Posibilitatea de personalizare ridicata. Acesta este o caracteristica deosebit de importanta pentru crearea unui website cu design si structura unica
Mai departe, vom face o analiza comparativa intre cele mai populare sisteme de tip website builder existente in limba Romana, care ofera posibilitatea de creare a unui site complet gratuit:
1. uCoz
Platforma uCoz exista in limba romana inca din Iulie 2011, localizata in principal datorita succesului pe care aceasta l-a avut cu varianta in limba engleza. Cu peste 1,2 milioane de website-uri active gazduite si 8 ani pe piata, platforma este cea mai populara solutie de tip website builder in Romania si Republica Moldova. Inregistrarea pe website este destul de simpla iar un website cu un template predefinit poate fi creat in aproximativ 5 minute. In cazul in care nu va multumesc sabloanele existente, compania pune la dispozitie un magazin de template-uri atat gratuite cat si cu plata. Sistemul poate fi utilizat atat de incepatori cat si de cei avansati, ceea ce inseamna dezvoltarea unei multitudini de proiecte: Forum-uri, Magazine online, Bloguri iar mai multe detalii despre sistemul prin intermediul caruia se poate creea un site gratis pot fi vazute aici:
Avantaje:
- 21 de module gratuite
- Numar nelimitat de pagini
- Sabloane complet personalizabile prin HTML5/CSS3
- Trafic nelimitat
- Pachete servicii platite accesibile
- Comunitate puternica
- Cea mai accesibila platforma pentru magazine online
Dezavantaje:
- Reclamele afisate pe website-urile gratuite
- Poate parea mai complicat pentru incepatori
2. Webnode
O alta platforma interesanta este si Webnode, care are de cativa ani o varianta in limba romana, fiind si cea mai tanara dintre cele prezentate. La fel ca uCoz, durata de inregistrare si creare a unui website nu depaseste 5 minute. Exista cateva sute de sabloane puse la dispozitia utilizatorului, care pot fi editate cu relativa usurinta prin intermediul editorului vizual. Aceasta poate fi utilizata cu precadere atat pentru crearea de site-uri personale cat si unor site-uri de prezentare pentru diverse afaceri mici si mijlocii. O prezentare a firmei originare din Cehia poate fi vazuta aici.
Avantaje
- Gratuit fara reclame
- Sabloane numeroase pentru site-uri de afaceri
- Varianta optimizata pentru mobil sau tableta
- Server e-mail
Dezavantaje
- Trafic limitat
- Lipsa posibilitatii de personalizare avansata
3. Cabanova
Un site builder interesant care se lauda cu peste 800.000 de utilizatori, prezent in limba romana din 2010 si pe piata globala din anul 2000. Asadar, acesta este un veteran al Internetului, mai batran decat Facebook si ceva mai tanar decat Google, fiind originar din Germania. Pune la dispozitie un editor vizual destul de intuitiv si, in plus, ofera posibilitatea inregistrarii unui domeniu in mod direct pe website. Pentru a vedea mai multe detalii despre, probabil, cel mai vechi website builder din lume, mergeti aici.
Avantaje
- Editor vizual prietenos
- Longevitate in piata
- Peste 1000 de sabloane
- Versiune avansata pentru webmasteri
- Achizitionarea unui domeniu de pe site
Dezavantaje
- Limita de 3 pagini la versiunea gratuita
- Doar 50 Mb spatiul initial
- La site-ul gratuit nu poate fi atasat domeniul propriu
Concluzii
Dupa cum se poate vedea anterior, alegerea platformei pentru crearea unui website gratuit poate fi mai dificila de facut insa noi va propunem sa incercati uCoz daca doriti libertate completa in personalizarea site-ului prin HTML5/CSS3, precum si preturi accesibile pentru pachetele platite, Webnode daca doriti sa creati un website de prezentare pentru orice afacere sau Cabanova in cazul in care simplitatea care se manifesta in detrimental functionalitatii este ceea ce aveti nevoie pentru crearea unui site gratuit.
Ghz a zis
Stiam unul bun…si simplu,poate chiar cel mai bun…
Dar am un lapsus : era ceva de genul ‘wpx’ ….’wpnx’ .com.
C. Viorel a zis
probabil te referi la wix[dot]com.. am incercat pana acum cateva sitebuild-ere si cel mai bun si cel mai complex mi s-a parut uCoz.
Ghz a zis
@C. Viorel
Exact 😉
MSS a zis
Sa nu uitam si de afacereataonline.ro 😀
Silver a zis
de Guest Post
July 30, 2013
Who that ?
[…] Chiar daca limba engleza a devenit cea de facto pe web […]
Limba engleza este in lume un ‘must’, mie sincer mi se pare o cretinitate crasa sa vad/aud filme dublate in limba romana (etc);
Si site-uri/telefoane in limba romana.
Sunt unele cuvinte care pur si simplu nu se pot traduce corect (ca inteles).
Multi au impresia ca daca traduc cuvantul ‘corect’ au inteles ‘fraza’.
Si este si normal ca in zilele noastre un ‘vanzator’ sa incerce sa ofere si pe @#$% gratuit, mai ales cand inca ai lume care cer ‘subtitrare’ la seriale (lol).
Lucian a zis
Da, dar sunt multi utilizatori care nu au cunostinte avansate de limba Engleza, care sa le permita crearea unui proiect online, chiar de mici dimensiuni. Ori, conform unei statistici destul de recente, doar in jur de 5% dintre Romani vorbesc limba engleza la nivel mediu sau avansat: http://www.hotnews.ro/stiri-esential-7835440-eurostat-romania-are-cel-mai-mic-numar-adulti-care-stiu-limba-straina-din.htm
Florin a zis
Nimic nu e bun gratuit, mai devreme sau mai tarziu platforma care ofera gazduire se va inchide, in plus nu exista suport tehnic. Eu unul recomand gazduire cu o platforma cms, gen wordpress. La dhost ai cu 1 eur lunar aceasta facilitate.