Solutiile de stocare de tip cloud pentru multimedia sau date sunt o normalitate in ziua de astazi si oferite atat pentru uz personal cat si pentru uz business la o scara larga.
Si probabil pentru utilizatorii de rand cele mai populare si care suna cunoscut vin de la Google, Microsoft sau Apple. Acestia, precum si alti provideri de servicii de genul, ofera o anumita cantitate de spatiu pentru stocarea datelor in functie de abonamentul ales si platit lunar.
Cu ajutorul unui dispozitiv de tip NAS oricine isi poate face un cloud la el acasa. S-ar putea insa daca esti o persoana dezinteresata de domeniul IT, dar tii la arhiva pozelor/datelor tale, sa nu doresti sa te incurci cu un NAS incat s-ar putea ca modul de utilizare sa para greoi.
Aici intervine BeeStation, care este un NAS foarte compact si usor de configurat si folosit. Este in mare parte dedicat stocarii pozelor si a datelor, lipsindu-i functionalitatile avansate prezente pe alte modele din portofoliul Synology.
Configurarea se poate face cu ajutorul telefonului mobil sau din browser-ul unui PC aflat in aceiasi retea cu NAS-ul si dureaza maxim 5 minute urmand pasii intuitivi. Veti avea nevoie de un cont pentru a-l utiliza si se poate folosi contul Gmail sau alternativa de la Apple sau sa creati unul nou pe adresa de e-mail preferata si se poate crea un cont offline pentru situatii de urgenta.
Mai jos aveti pasii urmati in cazul configurarii de pe telefon, precum si poze din aplicatiile BeePhotos si BeeFiles.
Pentru gestionarea datelor, pe telefon sunt disponibile 2 aplicatii: BeeFiles si BeePhotos. In cazul PC-ului exista se poate opta pentru aplicatia BeeStation, dar adevarata gestionare a pozelor si datelor se va face prin intermediul browser-ului. Experienta este incredibil de similara cu ce ofera Google prin Photos si Drive, incat tind sa cred ca utilizatorii acestor servicii au fost consumatorii tinta ai celor de la Synology prin BeeStation.
Se poate sincroniza cu servicii de cloud precum Google Drive, Microsoft OneDrive sau DropBox.
Ce mi-ar placea pe viitor sa vad pe partea de desktop este o aplicatie de genul file explorer prin intermediul careia sa poti face toate operatiile si sa nu fiu nevoit sa apelez la browser.
Dupa cum se vede si in poze, este un NAS foarte mic si silentios. In materie de specificatii utilizeaza un procesor Realtek RTD1619B quad-core tactat la 1.7GHz si 1GB RAM. Vine cu stocare inclusa, un HDD de 4TB din care sunt disponibili 3.5TB.
BeeStation costa 1500RON si mi se pare unul foarte atractiv daca punem in ecuatie preturile serviciilor de subscriptie:
- o subscriptie Google One 2TB costa 50RON pe luna sau 600RON pe an, in timp ce una de 5TB costa 125RON pe luna si costa exact 1500RON;
- o subscriptie Apple iCloud+ ofera acelasi 2TB pentru 50 RON pe luna/600RON pe an, in timp ce 6TB costa 150RON/luna si 1800RON/an
Cei 3.5TB oferiti de BeeStation sunt undeva la mijloc intre serviciile oferite de concurenta si e o capacitate suficienta pentru majoritatea consumatorilor.
BeeStation este potrivit ca prima solutie de stocare/introducerea in cloud pentru foarte multi utilizatori casual si este una la care si eu ma gandesc foarte serios sa o utilizez acasa. Are o interfata familiara care il face usor de folosit, ocupa putin loc, vine cu HDD-ul de 4TB inclus si ofera un raport stocare/pret foarte bun. Il gasiti la eMag.
Vio a zis
Pai mai bine spuneai si ce nu poti face cu el, daca tot ai mentionat ca are limitari.
Iar principala problema pe care o vad e ca ai un singur HDD – ti-a crapat acela, s-a terminat.
Plus ca, la cloud-ul personal, depinzi de o singura locatie de stocare. A picat curentul sau internetul – s-a terminat si cu accesul la cloud-ul tau pe acea perioada.
Alex Voinica a zis
Stie sa faca doar ce am spus. Nu-i NAS pentru avansati/ pretentiosi. Daca nu stai in varf de munte sansele ca internetul sa iti cada sau sa nu ai curent chiar cand ai tu nevoie de NAS sunt infime.
MosOpinca a zis
Qnap TS-233 2GB DDR4 si loc pt 2 HDD, 1084 lei, Emag. Zic ca iesi mai bine. Bagi 600 lei in 2 harduri de 2TB , nu ai 4TB dar macar ai o bruma de RAID … ai o sansa mai mare sa ramai cu pozele salvate, decat cu varianta de 1 singur hdd. Altfel, faina jucaria de la syn, dar eu nu mi-as lua NAS fara posibilitate de mirorring.
Alex Voinica a zis
Da, dar pierzi din vedere termenul de casual user friendly level :).