Synology este o companie care produce echipamente de retelistica si nu numai pentru companii. Insa anul trecut au lansat router-ul RC2600ac, un model ce poate fi folosit de oricine chiar si acasa. Acesta are o multime de functii smart, iar pretul este foarte corect. In randurile de mai jos va prezint pe scurt router-ul Synology RT2600ac.
Voi incepe cu pretul si va spun imediat de ce. El costa la PC Garage 1150 lei, iar la aceasta suma iti ofera o multitudine de functii pe care s-ar putea sa nu le gasesti la alti producatori.
Design-ul router-ului este cat se poate de simplu. LED-uri pe partea frontala, antene detasabile, port USB si card reader pe partea dreapta, porturile pe spate, buton WPS si Wi-Fi pe partea stanga si 2 picioare de sustinere. Este sobru, nu atrage atentia si nici nu vrea sa iasa in evidenta. Poate unii ar spune ca este demodat.
Totul sta in interior. Voi incerca sa va prezint cele mai importante functii si o sa va atasez o galerie foto cu foarte multe imagini din meniul acestui router, unde puteti vedea cu ochii vostri functiile acestuia.
Ce am remarcat inca din prima zi de utilizare a fost viteza foarte mare si stabilitatea. Cu RDS Fiberlink 1000 am prins 100MB/s la download. Doar cu un singur router am mai avut aceasta reusita. Viteza a fost constanta si s-a intamplat pe Steam.
Acelasi lucru si pe wireless. Pe vanda de 5GHz am reusit sa ating viteze foarte mari pe telefon, insa aici nu pot spune ca a fost ceva iesit din comun. Totusi, un lucru sigur am remarcat si anume tehnologia Beamforming. Mai exact, router-ul concentreaza semnalul wireless direct catre dispozitive. Asta se traduce printr-un semnal mai puternic si mai stabil. In plus, router-ul realizeaza automat trecerea de la 5GHz la 2.4GHz sau invers atunci cand considera ca este nevoie.
Un alt lucru care mi-a atras atentia a fost interfata. Este probabil cea mai placuta, frumoasa si usoara interfata pe care am vazut-o pana acum la un router. Aici cel mai bine va uitati in galeria foto.
Un plus pe care multi dintre voi il veti aprecia este portul USB si card reader-ul. Fie ca ai un HDD extern sau un card de memorie, router-ul le vede automat si poti accesa fisierele oricand si la viteze foarte bune. Plus ca poti face oricand back-up la fisierele tale importante direct pe un stick USB sau un HDD. Iti poti creea un server de cloud privat cu functia Cloud Station Suite care iti permite sa accesezi toate fisiere si chiar sa le faci back-up pe mai multe dispozitive.
Smart WAN este o functie inteligenta ce iti permite sa iti conectezi router-ul la 2 provideri de internet, cele doua porturi suportand fiecare 1Gbps. Astfel, in cazul in care o conexiune este la pamant, o ai pe a doua in cad de urgenta. In plus, load balacing iti permite sa setezi traficul 60-40 pe ambele porturi.
Discutand totusi despre Synology, functiile de protectie nu puteau sa lipseasca. Router-ul iti ofera protectie pe internet si previne infiltrarea virusilor. Scaneaza tot traficul ce trece prin el, blocheaza informatiile periculoase si chiar rezolva anumite probleme. La baza sta platforma Qualysguard.
Specificatii
- Procesor: dual core 1.7 GHz
- RAM: 512MB DDR3
- Antene: 4x4MIMO omni directionale 2.4GHz si 5GHz
- LAN Port: Gigabit RJ 45 x 4 si Gigabit RJ 45 x 3 Dual WAN
- WAN Port: 1x Gigabit RJ 45 si 2x Gigabit RJ45 Dual WAN
- Porturi externe: 1x USB 3.0, 1x USB 2.0, 1x card reader
- Dimensiuni: 77mm x 280mm x 169 mm
- Greutate: 0.7 Kg
- Altele: beamforming, DFS, WDS, schedulable Wi-Fi, WPS 2.0, 3G/3G donle support, 64 maximum MAC filters, 100 de dispozitive conectate
Pe langa toate functiile router-ului, am observat cateva diferenta in utilizare fata de router-ul meu personal. In primul rand nu se incalzeste atat de tare. Este doar caldut. Viteza de download este mai stabila, semnalul wireless este mai puternic si interfata m-a ajutat sa-l configurez foarte rapid.
Nu am folosit toate functiile router-ului. Nu sunt un user atat de experimentat incat sa le folosesc, insa multi dintre voi sigur o sa le folositi si probabil o sa simtiti nevoia de mai mult. Am vazut cateva pareri si sunt unele persoane care se plang de acest aspect. Daca ma intrebi pe mine, consider ca acest router are deja foarte multe functii.
Il gasiti la PC Garage la 1150 lei.
Doru a zis
Linkul de pe Emag este ptr 1900ac. Macar verificati linkurile inainte de a le inrola in profitshare, Modelul prezentat in articol costa undeva la 1200 lei
Gabriel a zis
Am modificat inainte sa lasi comentariul. Dar merci:)
sciuro a zis
Absolut perfect pentru cine nu are inca un NAS.
Este un router epic pentru urmatorii 5-6 ani, ce altceva sa ai nevoie in plus?
bogdan ignat a zis
Trebuie sa nu ai ce face cu banii sa dai 1100 pe un router ! Am venituri lunare de 1500 euro dar nu as face-o…
Razvann a zis
Categoric.Este overprice.Gasesti routere care fac aceleasi lucruri la mai putin de jumatate din pretul astuia.
sciuro a zis
Baga un ochi la pretul unui NAS ca poate iti schimbi parerea.
Sigur ca doar pentru un router nu merita, insa cu asa ceva plus un HDD faci rost si de un cloud personal.
Cristi a zis
ASUS RT-AC66U este muuuult mai ieftin și are cel puțin aceleași functii
bogdan ignat a zis
Corect.
sciuro a zis
VPN, DNS si servicii de partajare acum 5 ani? Mai verificati…
Repet software-ul face toti banii, daca vreti doar router incercati in alta parte.
Bogdan Marian Muntean a zis
Cu un TL-WDR4300 beta firmware..
http://www.speedtest.net/result/7006520895
iar dns, vpn & stuff, ai openwrt, si acum sa fim seriosi… cine stie cu ce se mananca astea, are cunostintele minime necesare pentru a cauta pe google cum se instaleaza openwrt pe routerul „x”…
daca vrei intr-adevar nas, iti cumperi unul sau iti faci..