Marea majoritate a oamenilor urasc cablurile vizibile prin casa si folosesc diverse tehnici pentru a le ascunde precum introducerea lor prin pereti. Cand vine vorba de internet si renuntarea la cabluri e mai simplu, un router serios iti garanteaza o viteza buna si pe wi-fi, dar ce faci daca PC-ul tau nu are placa de retea wireless si doresti totusi viteza de pana la 1000Mbps? Aici intervine setul de adaptoare Tenda PH3. Pachetul contine doua adaptoare, echipate cu porturi Gigabit si care trebuiesc bagate in priza. Un cablu de la providerul de internet/ router intra in adaptorul A de exemplu, iar celalalt cablu intra in adaptorul B si in placa de retea a PC-ului/device-ului care are nevoie de conexiune la internet. Cele doua adaptoare comunica prin sistemul PLC ( power line communication) cu o viteza de pana la 1000Mbps. Comunicarea se bazează pe rețeaua de curent electric, adica cele doua adaptoare comunica între ele prin rețeaua de curent electric, folosind specificația HomePlug AV2 în benzile 2-30 si 30–86 MHz, cu 550 Mbps UDP si 500 Mbps TCP. In cazul meu,un adaptor a fost introdus in router-ul TP-Link Archer C5 (un review puteti citi aici) iar celalalt in PC.
Instalarea se face extrem de usor, tot ce trebuie facut este sa alimentati cele doua adaptoare, sa puneti cablurile – sunt prezente 2 cabluri Gigabit in pachet – iar apoi ambele adaptoare au cate un mic buton pentru a-si stabili legatura intre ele. Apasati butonul pe unul din adaptoare, apoi aveti 2 minute ca sa mergeti la celalat adaptor si sa il apasati si acolo. Fiecare adaptor are 3 Led-uri care semnalizeaza buna functionare:unul pentru alimentare, unul pentru comunicare intre ele si unul pentru conectivitate intre adaptor si dispozitiv. In momentul in care se constata ca nu exista trafic – calculatorul fiind oprit de exempu – acestea intra in modul de consum redus.
Internetul meu fiind limitat la 100Mbs, acest lucru e observabil in testul de viteza prezent mai in jos, iar cele doua adaptoare au fost separate de un perete, distanta dintre ele fiind de cam 4 metri in linie dreapta. Viteza maxima pe care am prins-o la descarcat de pe torrenti, in acest scenariu, a fost de 4.2 MB/s. Pe parcursul unei saptamani nu am intalnit nici un fel de intrerupere, am urmarit video-uri pe YouTube si am jucat cateva meciuri de Call of Duty fara probleme de deconectari/ reconectari sau lag.
Un alt scenariu unde un asemenea kit s-ar dovedi util ar fi intr-o casa mare, unde semnalul routerului poate fi mai slab intr-o anumita parte a casei unde este TV-ul Smart de exemplu. Semnalul poate fi imbunatatit folosind acest adaptor.
Pana sa-mi ajunga pe birou pentru a-l testa, nu stiam de existenta unui asemenea kit. Cu siguranta poate fi folosit in mai multe scenarii decat cele prezentate de mine iar eu il recomand pentru stabilitate si usurinta in configurare.
sciuro a zis
Sistemul „Power line communication” (PLC) se bazează pe rețeaua de curent electric, adica cele doua adaptoare comunica între ele prin rețeaua de curent electric, folosind specificația HomePlug AV2 în benzile 2-30 si 30–86 MHz, cu 550 Mbps UDP si 500 Mbps TCP.
Alex Voinica a zis
Am corectat 🙂
SeniL a zis
Nasol că trebuie băgate direct in priza și nu au posibilitate sa mai folosești priza ocupată că la alte modele, nu merg bine daca folosești prelungitor.
sciuro a zis
Pe de alta parte ideea unui prelungitor se poate dovedi utila, in cazul unui fier de calcat sau ciocan de lipit, limitand efectele negative ale acestora asupra vitezei internetului. Insa partea trista, la o astfel de solutie, este ca daca stai la bloc sau vila comuna si mai sunt si alti vecini doritori, sa vezi atunci interferente – interferentele WiFi vor deveni o amintire placuta.
Costin SImion a zis
Se gaseste varianta si cu priza pe ele,asa nu pierzi nimic. Caderea de viteza este destul de mare insa nu apar picaje ,pachete pierdute. Modele pe care le-am folosit nu au tinut foarte mult,aproximativ 2 ani.
Marius M a zis
Sunt gigabit dar nici macar nubse apropie de 100mbps. Marketing.
Bogdan a zis
Pai daca ele merg pe PLC ce treaba are cati pereti sunt intre ele? Si distanta dintre ele este irelevanta, pentru ca ar trebui stiuta lungimea traseului de cablu electric, daca vrei sa faci ceva calcule considerand acest parametru.