Seagate si WD sunt cei mai mari producatori de HDD-uri din lume, insa cand vine vorba de SSD-uri acestia au venit pe piata mult mai tarziu. Seagate are in acest moment doar cateva modele, iar pe SATA 3 cum este si acesta am vazut unul singur cu capacitati diferite de stocare. Eu am avut unul de 500GB si l-am testat ca sa vedem impreuna daca merita sau nu.
Il gasiti la PC Garage in cele 3 versiuni de stocare. Va las link AICI.
In varianta mea de 500GB are urmatoarele specificatii:
- Citire: 560MB/s
- Scriere: 535MB/s
- MTBF: 1.8 milioane ore
- TBW: 249GB
- Rezistenta la soc: 1500G
Ce mi-a atras atentia imediat a fost numarul mic de TBW. Practic mai mic decat capacitatea lui de stocare, ceea ce ma duce cu gandul imediat la memoria de tip 3D TLC. Partea interesanta este ca foloseste un controller proprietar Seagate.
In teorie este un SSD ieftin cu o capacitate mare de stocare, ideal pentru un utilizator care isi doreste o viteza mai mare la rularea aplicatiilor, dar care nu abuzeaza de PC/Laptop.
Daca tinem cont ca acest model este adresat unui public fara pretentii, atunci il putem considera o afacere buna. Insa cu siguranta o persoana cu un grad avansat de cunostinte care foloseste PC-ul intensiv va opta pentru un alt model.
Vitezele pe care eu le-am obtinut sunt urmatoarele si au fost obtinute pe o unitate Acer Orion 5000. Am testat unitatea AICI.
Asa cum observati si voi, vitezele din benchmark-urile mele sunt mai mici decat cele oferite de producator. Acum nu vreau sa bag mana in foc, insa probabil acest SSD pe care l-am avut la test este un sample sau pur si simplu este prea obosit, fiind testat probabil si de alti jurnalisti.
In ciuda vitezelor, SSD-ul s-a comportat normal si a rulat fiecare aplicatie asa cum m-am asteptat. Este o diferenta intre SSD si HDD chiar si la aceste viteze.
Daniel Bis a zis
Pe bune „TBW: 249GB”?
Dar ce e SSD de unica folosinta?
Eu cred ca e TB nu GB
NBA a zis
În link-ul de la PCGarage pe care ni l-ai lăsat, modelul de 500GB care nu mai e în stoc are 249TBW, te sfătuiesc să intri și să te convingi.
varucu a zis
Din pacate, in experienta mea, Seagate produce si cele mai proaste HDD-uri, iar lipsa de incredere in produsele lor m-a determinat sa le evit de mult timp. Poate lucrurile s-au mai schimbat intre timp, dar eu m-as documenta bine inainte de achizitie, chiar fiind vorba de un chilipir ca asta (1 TB la nici 800 lei???).