In 2016 chinezii de la Xiaomi si-au asumat un risc destul de mare si au lansat telefonul Mi Max. Cu un display de 6.44 inch, sesizabil mai mare decat unul de pe un Galaxy Note din vremea respectiva (5.7 inch), Mi Max nu se dorea a fi un flagship, ci un telefon cu un display imens, o baterie pe masura si un pret accesibil. Smartphone-ul a fost un succes, astfel incat anul acesta au lansat a 3-a generatie. Xiaomi Mi Max 3 ne-a fost oferit in teste de evoMAG.
Curpins Review
- Specificatii
- Design si constructie
- Ce gasim in cutie
- Software si performante
- Ecran si difuzor
- Camera foto si video
- Baterie
- Pret, puncte pro si contra
Specificatii
Mi Max 3 a primit specificatii de telefon mid-ranger al anului 2018. Versiunea testata prezinta 64GB pentru stocare, care poate fi extinsa prin popularul slot microSD pana la 256GB si 4GB RAM. Atractia acestui telefon este ecranul generos: un panel IPS LCD de 6.9 inch, aspect 18:9, rezolutie Full HD+ (1080×2160) cu densitatea pixelilor la un respectabil 350. Al doilea aspect important il reprezinta bateria de 5500mAh cu Quick-Charge 3.0. Puterea de calcul ii este furnizata de procesorul Qualcomm Snapdragon 636, un octa-core tactat la 1.8Ghz iar de procesarea grafica se ocupa Andreno 509. Avem port USB tip C, port infrarosu, bluetooth 5.0 si un sistem de camere dual pe spate. Un pachet de specificatii bune pe hartie, urmeaza sa-l vedem si in practica.
Design si constructie
Daca sunteti familiari cu articolele mele, deja ar trebui sa stiti ca sunt fan telefoane mari si trebuie sa recunosc, imi era teama ca Mi Max 3 va fi prea mare pana si pentru cineva care e obisnuit cu gama Note. Mi Max 3 este un telefon mare, dar totusi datorita aspectului lunguiet l-am putut tine intr-o singura mana si nu detin lopeti in loc de palme. L-am scos din cutie, l-am tinut ( intr-o singura mana) si i-am dat jos folia de pe ecran. Este realizat dintr-un corp unibody metalic, iar pe fata este prezenta sticla. As spune ca este un Mi A2 pe steroizi: 95% din design este identic. In coltul stanga sus pe spate este prezent modulul camerelor foto asezate vertical, iar senzorul de amprenta este pozitionat pe mijloc in prima jumatate a spatelui. In partea de sus este prezent jack-ul de 3.5 mm si portul infrarosu, iar la baza telefonului portul USB tip C si difuzorul. Se poate tine intr-o singura mana, senzorul de amprenta e accesibil, dar pentru a-l utiliza optim este nevoie de ambele maini. Atat la capitolul design cat si constructie il consider reusit si durabil. Doua aspecte mai putin placute: primul este legat de camerele foto de pe spate. Modulul este prea iesit in relief si pus pe o suprafata tare, va „dansa” la atingerea colturilor. Al doilea este legat de led-ul pentru notificari, care este prea mic si cu o singura culoare disponibila: pe alb. Daca optati pentru telefonul cu partea frontala alba, in conditii de iluminare bune e destul de greu sa il observati cand clipeste. Eu as recomanda o husa si o folie de sticla pentru ecran avand in vedere dimensiunea acestuia si riscul de a-l scapa e imens. Am adaugat o poza cu Mi Max 3 langa S8 si un card Revolut pentru a va face o idee despre dimensiune.
Ce gasim in cutie
Pachetul oferit in cutie nu este foarte generos : avem cheita pentru sertarul SIM-urilor, cablul de date si incarcatorul de perete, care nu este varianta pentru Europa. Din fericire, evoMAG au trimis pachetul insotit de adaptorul pentru prizele noastre. In caz ca nu ati sesizat, castile au fost omise din pachet.
Software si performante
Software. Android 8.1 imbracat in hainele Xiaomi : Miui 10 versiunea globala si nivelul de securitate la 1 septembrie 2018. Daca ati mai folosit terminale Xiaomi probabil stiti ca appdrawer-ul nu exista si toate aplicatiile le gasiti direct pe homescreen, similar cu iOS de pe iPhone. Bineinteles puteti crea foldere pentru a nu fi nevoiti sa scrolati intre 4-5 homescreens sau puteti instala un launcher custom precum Nova Launcher. Ultimul contact indelungat cu interfata Miui l-am avut pe un Xiaomi Mi 4C, telefon facut cadou mamei acum 2 ani de zile. Dupa o ora ii instalasem LineAge OS pentru ca nu m-am putut intelege cu Miui deloc. Xiaomi au progresat si interfata este mult mai prietenoasa si aerisita. Desi vine cu bloatware nu m-a deranjat precum cea de pe Mate 20Pro care era efectiv agresiva. Interfata se misca bine, unde as fi lucrat eu mai mult ar fi fost pe tranzitiile dintre aplicatii/meniuri: le-as fi scurtat din timp. Sistemul de operare este bine optimizat, telefonul raspunde prompt la comenzi, iar ecranul imens ii permite un multitasking elegant: practic e ca si cand ai lipi doua s8-uri unul de celalalt. Pe unul rulezi un video de pe Youtube, iar pe celalalt compui un mail. Desi nu ma joc in mod normal pe telefoane, pe Mi Max 3 am instalat cel mai recent joc Asphalt 9: e pacat sa ai un ecran asa mare si sa nu te joci ceva. Jocul a rulat bine, telefonul nu s-a incalzit. Grafica a fost setata pe High. Iar pentru ca gestures sunt la moda, Xiaomi lasa la alegerea utilizatorului daca doresti clasicele butoane sau intrii pe taramul necunoscutului cu gestures.
Performante. Testele sintetice nu vor impresiona pe nimeni. Scorul din Geekbench 4 il gasiti aici, iar Antutu mai jos.
Ecran si difuzor
Ecran. Voi fi Captain Obvious si voi spune: e mare! Are 6.9inch si o rezolutie full HD+. Rezolutia ecranului nu poate fi schimbata, dar se poate regla marimea fontului pentru OS, exista un reading mode cu diverse optiuni de configurare. Se mai poate seta contrastul si culorile. O rezolutie mai mica nu si-ar fi avut locul pe un asemenea ecran si consider ca nici una mare nu i-ar fi adus mari avantaje. Neavand posibilitatea de a masura cu echipament profesionist ecranul tot ce va spun eu este bazat pe utilizarea acestuia zilnic. Culorile sunt placute si ecranul este suficient de luminos.
Difuzor. Este suficient de puternic si produce sunete placute urechii. Cei pasionati nu vor fi impresionati, dar pentru un utilizator normal de telefon este foarte bun. Ce am sesizat este ca desi nu este mentionat sunetul stereo, daca acopar difuzorul principal de jos, pe difuzorul pentru convorbiri sunt redate o parte din sunete.
Camera foto si video
Camera foto principala a lui Mi Max 3 este alcatuita din doi senzori: unul de 12MP cu tehnologie dual pixel, PDAF, dimensiunea unui pixel 1.4µm si un senzor de adancime de 5MP. Rezolutia pozelor nu poate fi schimbata din aplicatia camerei, iar modului PRO ii lipsesc o serie de setari. Nu are zoom optic 2x, dar prezinta modul portret. Modulul de inteligenta artificiala este prezent si poate fi dezactivat daca nu doriti sa il folositi. Poate filma 4k la 30 de cadre pe secunda, precum si Full HD la 60 de cadre pe secunda. Poate realiza video-uri slow-motion precum si timelapse. Camera frontala a fost echipata cu un senzor de 8MP si modul beautification poate fi dezactivat. Camera produce poze placute chiar si pe timp de noapte, dovezile mai jos.
Pe timp de noapte
Selfie-uri si portrete
Video
Baterie
In timp ce Samsung si Huawei se laudau cu autonomiile de pe Note 9, respectiv Mate20Pro, care desi tin mai mult de o zi nu am fost foarte impresionat. Mi Max 3 in schimb este singurul telefon pe care m-as baza si nu as trai cu stresul ca raman fara baterie intr-o singura zi, folosit si in modul agresiv. Am depasit 9 ore de screen-on-time si folosit moderat am ajuns la 2 zile de folosire cu o singura incarcare. Sistemul de operare a fost bine optimizat si in standby peste noapte telefonul consuma 2% din baterie maxim. Desi are Quick-Charge, are nevoie cam de aproape 2 ore pentru a incarca imensa baterie de 5500mAh de la 0 la 100%.
Pret, puncte pro si contra
Xiaomi Mi Max 3 poate fi cumparat de la evoMAG la pretul de 1250RON.
Pro
- constructie solida
- autonomie foarte buna a bateriei: folosit intens tine o zi
- slot card SD, jack 3.5mm, infrarosu, port USB tip C
- camera foto/video buna pentru segmentul de pret
Contra
- fara NFC
- LED-ul pentru notificari slab si neinspirat
- bumperul camerei foto
Concluzie
Un smartphone care se adreseaza celor care vor un ecran cu adevarat generos si o autonomie foarte buna a bateriei,pe care se pot baza, fara a avea pretentii de flagship si cu un pret foarte bun.
enzo a zis
MiMax 2, luat in Feb 2018, deja e praf bateria.
Poate e doar o chestie de ghinion…
varucu a zis
Zi mersi ca nu ti-a luat foc 🙂
Alex Voinica a zis
@enzo trimite-l inapoi la garantie.Frate-miu are Mi A1 de mai bine de 1 an si merge in regula. Mama are Mi4C de peste 2 ani, iar recent tata a luat Mi A2. Pana acum merg toate in regula. Nu zic, se intampla probleme majore la case premium precum Google sau Apple, depinde si ce lot nimeresti :).