În ultimul an am tot analizat ideea achiziției unei mașini electrice pentru familie. Doar că pandemia, locul comun de lucru al meu și al soției, precum și Skoda Kodiaq cumpărată în 2019 , m-au împiedicat până acum.
Ca să le luăm în ordine, pandemia ne-a permis să lucrăm de acasă din martie 2019, cu unele mici intermitențe. Astfel că, în primul an de utilizare, Kodiaq-ul a stat mai mult prin curte, decât pe drumuri. Apoi, simpla logică economică mi-a spus că o achiziție de 36.000 Euro, cât am plătit pe Skoda, trebuie întâi amortizată. Asta pentru că, dacă cumpărăm o electrică, majoritatea drumururilor le-am face cu aceasta, iar ”ursul” ar rămâne doar pentru vacanțe sau ar trebui vândut. În condițiile în care la lucru mergem (când mergem) cu o singură mașină, ambele variante mi se par inacceptabile, pentru că pierd bani. Bani care pot fi investiți și în altceva.
Cu toate acestea, lansarea modelului Dacia Spring, care are un preț incredibil pentru electrice, dar și poveștile lui Darius, cu Zoey a lui (apropo, a fost până în Grecia cu mașina aia!), nu m-au lăsat chiar rece. Așa că, știrea că Opel lansează în curând un geamăn pentru Citroen AMI, numit Rocks-e, m-a făcut să ridic din sprânceană!
https://www.youtube.com/watch?v=ETDnLQ5d80A
Asta pentru că din două companii, poate una reușește să aducă oficial și la noi unul dintre modele, mai ales că prețul este competitiv – se anunță în jur de 6000 Euro. Cum în 2024 fiică-mea face deja 16 ani, adică vârsta necesară pentru a conduce buburuza de mai sus, mi se pare chiar o investiție potrivită.
Ambele mașini au loc pentru șofer și încă o persoană, o viteză maximă de 50 km/h, baterie de 5,5 kWh (care asigură 70 de km de autonomie) și posibilitatea de a fi încărcate la o priză clasică, de 220V, în 3,5 ore. Practic, până termină orele la liceu fiică-mea, are autonomie completă!
Următoarele știri au venit din Asia și se referă ambele la modalitatea de încărcare a mașinilor electrice. Prima spune că Genesis, marca de lux a celor de la Hyundai, a a lansat un model de mașină electrică care nu are nevoie de un cablu pentru încărcarea bateriilor: GV60.
Bine, totul este în variantă de testare în Asia, dar este un pas în față. Dacă nu mai ai grija cablurilor, iar locurile de parcare pot toate să ofere opțiunea de încîrcare prin inducție, nu mai ai stresul că vei găsi pe altcineva care își încarcă mașina pe locul rezervat EV, la cumpărături!
Apoi, am aflat că producătorul chinez GAC susține că a dezvoltat o baterie din grafen care se poate încărca la 80% din capacitate în doar 8 minute. Aceasta ar urma să fie introdusă pe SUV-ul electric Aion V începând din luna septembrie a anului acesta.
Asta mi se pare că rezolvă o problemă mare a generației actuale de EVs: teama de a pleca la drum lung din cauza unei potențiale ”pene de combustibil”… Cam aceași situația a fost și la telefoanele inteligente, care au tot încercat să rezolve problema autonomiei cu acumulatori tot mai mari. Dar soluția simplă și elegantă a fost opțiunea de fast charging.
Ei bine, sunt tot mai convins că voi cumpăra un automobil electric în perioada următoare, la cum se dezvoltă piața. Voi ce părere aveți despre aceste știri?