În sistemul nostru solar există opt planete, însă în ultimii ani astronomii au teoretizat existența unei posibile planete a IX-a, ascunsă într-o zonă încă neexplorată.
Teoria susține că această planetă, numită Planeta IX (Nouă), ar fi situată la o distanță foarte mare de Soare, fiind slab luminată și extrem de dificil de detectat cu telescoapele actuale. Un nou telescop, care va începe să exploreze cerul în 2025 la Observatorul Vera C. Rubin din Chile, ar putea avea șansa de a o identifica, în cazul în care Telescopul Subaru din Hawaii nu reușește.
Experții au declarat pentru Live Science că acest nou telescop ar putea găsi Planeta IX în următorii ani sau ar putea infirma existența acesteia definitiv: Este foarte dificil să explici sistemul solar fără Planeta IX, dar nu există nicio modalitate de a fi siguri 100% până nu o vedem. (Mike Brown de la Caltech)
Datorită distanței sale față de Soare, se speculează că Planeta IX ar putea fi un gigant gazos sau o planetă gheață, apărând doar ca o stea pentru noi de pe Pământ.
În afara lui Pluto, care a fost retrogradat în 2006 de la statutul de planetă la cel de planetă pitică, nu au fost descoperite alte planete dincolo de Neptun sau din Centura Kuiper, un inel masiv de asteroizi, comete și planete pitice care orbitează Soarele dincolo de Neptun.
În 2004, cercetătorii au descoperit Sedna, o potențială planetă pitică dincolo de centura Kuiper, cu o orbită ciudată în jurul Soarelui, sugestivă pentru prezența unei mase mari care o atrage gravitațional.
În 2014, un studiu a identificat un obiect similar în Centura Kuiper, cu o orbită asemănătoare cu cea a lui Sedna, iar de atunci au fost descoperite și alte obiecte similare.
Alți astronomi au declarat că este „foarte probabil” existența unei a noua planete, dar alții nu sunt convinși. Rămâne să vedem când aceasta va fi descoperită sau când teoria va fi negată!
Sursa: indy100.com
nop
Nicio sansa sa existe
maxim ceva pana in cateva sute de km diametru