Routerele wireless sunt foarte cautate mai ales ca internetul in Romania a trecut de mult de standardul de 100Mbps. Nevoia de viteza, stabilitate si acoperie nu mai este un moft ci un must have. Noi am testate suficiente routere wireless incat sa va putem recomanda si voua cateva modele. In acest articol o sa va prezentam cele mai accesibile modele Gigabit compatibile inclusiv cu FiberLink 1000 de la Digi.
Acest model il folosesc chiar acum pentru ca l-am primit in teste. Este unul dintre cele mai ieftine modele Gigabit de pe piata si ofera o acoperire foarte buna cu cele 4 antene externe. Iti ofera 1 port WAN Gigabit si 3 porturi LAN pentru echipamentele din casa. Se configureaza direct din telefon si ai nevoie de aplicatia Tenda. Dupa ce il bagi in priza si conectezi mufa in calculator, trebuie doar sa te conectezi la reteaua Wi-Fi cu numele Tenda, sa descarci aplicatia Tenda si sa urmezi pasii de acolo. Este foarte simplu!
Dispune de 4 antene puternice si 2 benzi pentru Wi-Fi. La randul sau are 4 porturi LAN si 1 port WAN Gigabit. Ofera un port USB 2.0, control parental si viteze pe wireless de 867Mbps pe 5GHz si 300Mbps pe 2.4GHz. Avem si review.
Acest model este nou in portofoliul Tenda si este un model foarte puternic. Daca il prindeti la acest pret in continuare va garantez ca ati facut o alegere foarte buna. Avem review facut la el si va recomand sa-l cititi. Toate detaliile le gasiti acolo.
Acest model este discret oferind doar 2 antene, dar foarte puternice. Fiecare are 3dBi, ofera port USB 2.0 si 2 benzi wireless. Acest model ofera 1 port WAN si 4 porturi LAN, fiind o solutie foarte buna daca aveti 4 echipamente prin cablu. Acoperirea wireless este foarte buna si avem chiar un review la el.
Este un mode care se configureaza usor, ofera viteze mari pe wireless si un port USB 2.0. Porturile sunt aceleasi, 4 LAN si 1x WAN. Ofera 2 benzi Wi-Fi cu viteze ridicate si 3 antene puternice. Este stabil si are aplicatie pe telefon pentru setari rapide.
Desi nu l-am testat am auzit doar de bine despre el. Are semnal stabil pe wireless, tot 2 benzi, tot 4 porturi LAN si 4 antene puternice.
Gasiti review facut de noi. Ca orice alt model Tenda are o acoperire wireless foarte mare si este ideal daca stati la curte. Suporta multe dispozitive conectate simultan la Wi-Fi, are 2 benzi si 3 antene externe ce se pot regla. Ofera port USB 3.0 si 3 porturi LAN.
Acest model are 3 antene detasabile si 2 porturi USB pentru stocare, imprimante sau orice alt echipament. Antenele sunt de 5dBi oferind o acoperire foarte mare in toata casa si viteze ridicate. Are 2 benzi wireless si un design clasic produselor TP-Link.
Acest model este calutul meu de povara. Il folosesc de aproape 3 ani si cand am ocazia il scot din priza pentru a folosi alte modele ce imi vin la test. Personal sunt multumit de el, insa de aproape 1 an Wi-Fi-ul nu mai functioneaza atat de bine. Semnalul este din ce in ce mai slab si banda de 5GHz dispare si apare cand are chef. In afara de aceste probleme ce nu s-au remediat nici prin 3 update-uri nu am ce sa-i reprosez, pe cablu merge struna.
Este un model de top cu viteze mari pe wireless si 3 antene puternice. Are un design agresiv, este ideal pentru gaming si pentru streaming la rezolutie inalta. Ofera 4 portui WAN si 1 port LAN, 2 benzi wireless, USB 3.0 si se configureaza foarte usor. Avem si review, mai multe informatii gasiti acolo.
Conceput ca un rival pentru AC18, Archer C7 este similar din multe puncte de vedere, insa este o idee mai scump. Are tot 4 porturi WAN, 1 port USB, 3 antene puternice si acoperire buna. De asemenea este foarte stabil in gaming si in transmisii 4K.
Marius M a zis
Niciunul din aceste routere nu mai merita cumparat. Mikrotik a intrat in zona home cu un router foarte performant de i-a mirat si pe cei ce folosesc echipamentele lor din zona enterprise. Mai mult costa numai 280lei si nu face rabat la nicio functionalitate (poe, vlan, etc, etc). L-am luat si eu si in speed test pe gigabit se duce procesorul cu regulile firewall default cam in 15%.
Cristian a zis
Eu am un Tenda AC15 si pot spune ca este superb. Il am de 1 an si ceva si nu s-a blocat deconectat de la retea (DIGI) niciodata, bine, mai putin cand s-a luat curentul :). Are pe 2.4Ghz o acoperire ff buna, pe 5Ghz mai putin. pe 5GHz cu un laptop mai din zilele noastre, pe ac m-am conectat la 833Mbps si am copiat de pe un desktop pe cabluc cu 780Mbps, deci destul de bine, zic eu. L-am luat la oferta ~350 de lei atunci deci ok pentru vreamea aceea.
Acum daca Marius zice ca exista un mikrotik la 280 de lei mi-a gadilat urechile. La banii astia, daca are si ac si dual band sunt inclinat sa imi iau unul.
Marius M a zis
MikroTik RBD52G-5HacD2HnD-TC hAP ac2 este modelul in cauza (este quad core, mai este o varianta ceva mai slaba pe la 200 lei). Pentru mine este perfect pentru ca il alimentez PoE si pe acelasi fir transport toate VLAN-urile (il am pe perete la vedere). Pot sa ma conecrez acasa de oriunde cu OpenVPN, fac DNS rewire la adresele care imi sunt necesare si multe altele. La routerele prezentate aici in 30 secunde ai butonat toata interfata. Nici Apple nu ofera suport la iPhone-uri cum ofera Mikrotik-ul la routerele vechi, vin 1-2 update-uri in fiecare luna.
Cristian a zis
Merci Marius, incerc sa vad daca il pot comanda de pe mikrotik (disponibil la comanda).
chiar suna fff bine
sciuro a zis
Atentie ca mikrotik este mai greu de configurat, deci nu este pentru bunicute 🙂 glumesc desigur, insa sunt si compromisuri care justifica pretul mic: la modelul „entry level” mentionat antena este slaba si wifi-ul este lent (tu Cristi vorbesti de teste pe ac iar Marius pe gigabit) iar pppoe (ai mentionat ca esti la DIGI) si fastpath (nat-ul de la mikrotik) nu prea se iubesc. Sunt curios Marius M ce ISP are? Sta la curte? Daca da, nu cumva are si un AP? Daca le aduni, o sa ajungi la concluzia clasica: cat dai atata face.
Cristian a zis
hmmm, nu-s bunicutza, dar nici hax0r 😛
O sa iau unul ca tot am de schimbat la ai mei, il testez si daca vad ca nu am probleme si cel putin pastrez vitezele pe wifi poate il pastrez :D, daca nu, voi face 2 telefoane de acum 6 ani fericite cu conexiune wifi prin mikrotik 😛
multumesc si tie sciuro pentru heads-up
Marius M a zis
Mikrotik functiona slab pe pppoe cu procesoarele anterioare cu arhitectura MIPS, de cand au trecut pe ARM, nu stiu daca au si suport hardware pentru pppoe sau nu, insa ca performanta nu am reusit sa duc procesorul in mai mult de 20% avand conexune 1Gbps de la RDS. Au introdus si un wizard pentru bunicute ce faciliteaza configurarea conexiunii dintr-o singura pagina. Pe parte de wifi sunt multumit, este stabil, insa in catalogul Mikrotik acesta este catalogat ca entry level si are banda totala in 5Ghz mai mica fata de modele ceva mai scumpe. La munca in birou am tot un Miktorik cu procesor MIPS care a costat 500 lei si pe wifi transferam lejer cu 20MB/s.
enzo a zis
Am si eu un Routerboard 450G de cativa ani buni, cam de 6-7 ani daca nu ma insel.
Nu are wireless, e doar pe fir.
Electrica mi-a ars alimentatorul intr-o iarna, in afara de asta nu am avut cu el nici cea mai mica problema. EVER!. Are functie de BIP ca sa il gasesti, pur si simplu il configurezi si uiti de el. Tras puternic cu torenti, vpn’uri etc. 3 PCuri conectate non-stop + AP pentru telefoane, etc.
Inca functioneaza brici.
Confirm updateurile de OS, este foarte bine intretinut.
Sunt tentat sa iau TENDA pe post de AP, pentru curtea mare. Asus nu este prea bun la range.
Gabriel Bianu a zis
Ce raza de acoperire are TP-Link Archer C1200 ?