Mai țineți minte cum, acum multe decenii, oamenii își închipuiau extratereștrii ca fiind niște ființe umanoide, mici și vezi? Americanii au și o sintagmă pe tema asta – the little green men…
Ei bine, cercetătorii de la Institutul Carl Sagan din cadrul Universității Cornell sugerează că planetele locuibile din afara sistemului nostru solar ar putea avea un aspect foarte diferit de Pământ. Conform unui nou studiu, nu este imposibil ca o planetă capabilă să susțină viața să fie, de exemplu, de culoare mov. Deci oamuleții verzi vin de pe planete mov… 😛
Planeta noastră este singura lume locuibilă cunoscută de oameni, fiind adesea descrisă ca fiin a pale blue dot (punct albastru pal), cu oceane vaste și ecosisteme verzi. Cu toate acestea, cercetătorii avertizează că nu ar trebui să ne așteptăm ca toate planetele locuibile să semene cu Pământul.
Studiul, condus de astronomul Lisa Kaltenegger, director al Institutului Carl Sagan, explorează posibilitatea ca viața pe alte planete să fie dominată de bacterii care nu au nevoie de lumină vizibilă și oxigen, ci folosesc un tip de fotosinteză mai simplu. Aceste bacterii, cunoscute ca bacterii mov, ar putea prospera pe planete ce orbitează stele mai reci, cum ar fi stelele pitice roșii, cele mai comune în galaxia noastră.
Lígia Fonseca Coelho, autorul principal al studiului, a catalogat culorile și semnăturile chimice ale diverselor organisme și minerale care ar putea fi vizibile în lumina reflectată de pe exoplanete. Mostrele au fost colectate din diverse medii terestre, de la ape puțin adânci până la izvoare hidrotermale adânci.
Bacteriile mov prosperă în lumină roșie sau infraroșie cu energie scăzută și ar putea fi predominante pe planete ce orbitează stele mai reci. Coelho subliniază că dacă aceste bacterii nu ar avea concurență din partea plantelor și algelor verzi, ele ar putea deveni forma dominantă de viață pe alte lumi.
Studiul a fost publicat în revista „Monthly Notices of the Royal Astronomical Society: Letters” și deschide noi perspective asupra modului în care ar putea arăta viața pe alte planete. Cercetătorii speră să creeze o bază de date cu semnele vieții pentru a asigura că telescoapele noastre nu ratează forme de viață care arată diferit față de ceea ce vedem pe Pământ.
Kaltenegger afirmă că „nu dorim să ratăm semne ale vieții doar pentru că suntem prea îngustați în gândire și ne concentrăm doar pe ceea ce vedem în curtea noastră”. Bacteriile mov pot supraviețui și prospera în diverse condiții, ceea ce face posibil ca pe multe planete diferite, movul să fie noul verde. 🙂
Sursa: eu.usatoday.com
Lasa un comentariu!