O ceață galbenă surprinzătoare de dioxid de sulf în atmosfera unei exoplanete de tip „pitic gazos” aflată la aproximativ 96 de ani-lumină de sistemul nostru solar face din această planetă un obiectiv important pentru oamenii de știință care încearcă să înțeleagă cum se formează lumile.
Astronomii au descoperit planeta GJ 3470 b în 2012, când umbra acesteia a traversat steaua pe care o orbitează. Situată în constelația Racului, GJ 3470 b are aproximativ jumătate din dimensiunea lui Neptun și o masă de 10 ori mai mare decât a Pământului. În anii care au urmat, cercetătorii au colectat date despre planetă folosind telescoapele spațiale Hubble și Spitzer, culminând cu două observații recente realizate cu Telescopul Spațial James Webb.
Planetele din afara sistemului nostru solar, precum GJ 3470 b, sunt subiecte interesante pentru cercetătorii care studiază formarea planetelor. În mod ideal, astronomii captează lumina de la o stea care strălucește prin marginea atmosferei planetei, permițându-le să analizeze spectrul de lumină și să identifice moleculele din acea atmosferă.
Toată lumea se uită la aceste planete și deseori vede linii plate, spune profesorul de astronomie Thomas Beatty de la Universitatea din Wisconsin–Madison. Dar când ne-am uitat la această planetă, nu am văzut o linie plată.
Au observat prezența apei, dioxidului de carbon, metanului și dioxidului de sulf, descoperiri pe care Beatty le-a prezentat la întâlnirea anuală a Societății Americane de Astronomie din Madison. Aceste descoperiri vor fi publicate în revista Astrophysical Journal Letters.
GJ 3470 b este cea mai ușoară și rece exoplanetă (cu o temperatură medie de 325 grade Celsius) care găzduiește dioxid de sulf. Această substanță este probabil un semn al reacțiilor chimice active din atmosferă, generate de radiațiile stelei apropiate care descompun sulfura de hidrogen, care apoi se combină cu alte molecule.
Orbita planetei în jurul stelei sale este aproape perpendiculară pe calea obișnuită a planetelor din sistem, iar planeta este suficient de aproape de stea încât lumina acesteia suflă mari cantități din atmosferă în spațiu. Planeta a pierdut probabil aproximativ 40% din masa sa de la formare.
Această orbită neobișnuită și pierderea de masă sugerează că GJ 3470 b a migrat în sistemul său, fiind atrasă de gravitația unei alte planete. Aceste caracteristici oferă indicii importante despre procesul de formare și migrație planetară. Analiza detaliată a atmosferei acestei planete ar putea ajuta oamenii de știință să înțeleagă mai bine cum se formează planetele similare.
Sursa: phys.org
Lasa un comentariu!