A trecut ceva vreme de la ultimul articol din serie, dar acum le reluăm. 🙂
Iar cum zilele trecute numai ce am terminat cu cele cinci rânduri de alegeri – primar, consiliu local, președinte consiliu județean, consiliu județean și europarlamentari, cred că e momentul să discutăm despre digitalizarea votului. Mai ales că despre digitalizare și implementarea ei la noi am mai vorbit aici.
Într-o lume din ce în ce mai digitalizată, România nu ar trebui să rămână în urmă. Asta, mai ales în contextul în care, la acest scrutin, cozile pentru predarea sacilor cu voturile numărate erau imense, iar procesul de numărare a fost greoi…
Un sondaj realizat de Metaminds în colaborare cu AtlasIntel a arătat că 7 din 10 români ar opta pentru votul online dacă ar avea acces la identitatea digitală. Este timpul să discutăm serios despre implementarea votului electronic și despre beneficiile pe care acesta le-ar aduce. Da, procesul va fi în continuare predispus la furt, mai ales dacă licitația de acordare a implementării va fi la fel de transparentă ca și cele de la Revisal sau alte sisteme informatice care nu funcționează corect, dar se va elimina maxim timpul lung de așteptare. Și nici nu vor mai exista exit-poll-uri care zic altceva decât realitatea…
Printre beneficiile votului electronic se numără reducerea birocrației. Unul dintre cele mai mari obstacole în calea eficientizării serviciilor publice în România este birocrația. Potrivit sondajului, aproape 70% dintre români identifică birocrația drept principalul motiv pentru ineficiența serviciilor publice, iar aproape 90% cred că digitalizarea este benefică pentru sistemul de servicii publice ale statului, indiferent de sectorul de activitate.
Prin implementarea votului electronic, am putea simplifica procesele electorale și am putea reduce semnificativ volumul de muncă administrativă.
De asemenea, votul electronic ar contribui la creșterea transparenței și încrederii. Andrei Roman, fondatorul AtlasIntel, a subliniat importanța digitalizării pentru o administrație mai eficientă și transparentă. Prin utilizarea tehnologiilor moderne, procesul de votare ar putea deveni mai transparent, reducând riscul de fraudă electorală și sporind încrederea cetățenilor în sistemul democratic.
Un alt beneficiu major ar fi accesibilitatea sporită. Votul electronic ar permite accesul la procesul electoral pentru persoanele care locuiesc în zone izolate, pentru românii din diaspora și pentru cei cu dizabilități. Acest lucru ar putea duce la o participare mai mare și mai diversificată la alegeri, reflectând mai precis voința poporului.
OK, la acest aspect ar putea exista ceea ce americanii numesc reasonable doubts, pentru că gradul de digitalizare din asemenea zone rurale este mic. Doar că, vot electronic nu presupune existența unui laptop în gospodărie și cunoștințe avansate în domeniu. Administrația locală, pe model american, va folosi mașini de vot (atenție, discutăm despre mașini, nu despre mașinării!!!), care vor fi amplasate în aceleași secții de vot ca și până acum. În plus, urma mobilă va fi o astfel de mașină, care poate fi plimbată la fel ca și cea tradițională.
Desigur, implementarea votului electronic nu este lipsită de provocări. Există îngrijorări legate de securitatea cibernetică, de posibilele atacuri informatice și de protejarea datelor personale. Spre exemplu, compania care a comandat studiul, Metaminds, a declarat că investește 3 milioane de euro în dezvoltarea și securizarea soluțiilor digitale, demonstrează că există resurse și expertiză pentru a aborda aceste provocări.
Andrei Cruceru, cofondator și președinte al Metaminds, a menționat importanța interconectării serviciilor digitale și a subliniat că investițiile în tehnologii și competențe noi sunt esențiale pentru a răspunde provocărilor viitoare. Cu o strategie bine pusă la punct, România poate dezvolta un sistem de vot electronic sigur și eficient.
Rezultatele sondajului indică un apetit crescut pentru digitalizare în rândul românilor, inclusiv în ceea ce privește procesul de votare. Adoptarea votului electronic ar putea aduce multiple beneficii, de la reducerea birocrației și creșterea transparenței, la accesibilitate sporită și încredere în sistemul electoral.
Este momentul să depășim temerile și să investim în viitor. Cu sprijinul companiilor de tehnologie și prin angajamentul guvernului de a moderniza serviciile publice, România poate face un pas important către o democrație mai eficientă și mai accesibilă pentru toți cetățenii săi.
PS: Prezentul articol, la fel ca și celelalte din serie, reprezintă strict opinia mea personală și nu angajează ArenaIT.
jeky a zis
Multe ar trebui implementat la noi dar din păcate nu se face
Daniel-Marian Merezeanu a zis
O opinie cu care sunt întru totul de acord!
Sunt ani buni de când îmi doresc vot electronic. Sunt însă sceptic că PSDNL (băieții aflați la butoane) va fi de acord cu așa ceva. Nu e în interesul lor, chiar daca și pe ei i-a deranjat pe ici-colo brambureala de la ultimele alegeri.
Flo a zis
da, CU CONDITIA ca sa fie implementat de firma terta, neutra, din alta tara. Softuri open source cu verificari si tot tacamul.
Altfel e aceasi vrajeala, doar posibilitatea sa fraudeze mai usor cei care domina acuma.
varucu a zis
Corect. Ca sa nu mai zic ca “babuta de la colt” sigur va gasi binevoitori care sa o ajute sa voteze. Pe langa asta, sefii sectiilor de votare trebuie sa fie cetateni independenti de orice partid, iar sectiile musai supravegheate video cu sunet, live.
Mihai a zis
Ce voturi mai renumarai daca aveai vot electronic? Cine crede ca votul electronic rezolva ceva e naiv
varucu a zis
Pai de ce ar fi nevoie de renumarare?
Vlad Dumitrescu a zis
Opinia este anti-nepopulară
Cristian a zis
strabunica de 93 de ani abia asteapta sa voteze electric ….
atata timp cat ai oameni care vor avea nevoie de asistenta fizica in cabina de vot electronic … e dificil si putin anti sistem de vot. firma terta, impartiala – good luck finding one. externa? omg, mai bine renuntam la vot.
un hibrid gen vot electronic pt cine se inscrie si vot clasic pt cine nu, da, cred ca ar fi ok. totusi, voi aveti incredere in statul nostru sa creeze un sistem corect, onest si functional de vot electronic?
revenind la o posibila firma externa, cum te asiguri ca nu va fi influentata de „agenturi straine” sau de acelasi stat roman (ma refer la cei ce detin puterea la momentul crearii acestui posibil sistem electronic)?
Cristian Răducă a zis
Am si scris ca implementarea ar fi greu de facut. Dar cred ca putem incepe cu votul electronic partial, cum ai zis, apoi mutat incet incet spre digital complet. Unde mai pui ca la 93 de ani, ma indoiesc ca strbunica mai merge la vot
MUNTEANU BOGDAN-GEORGE a zis
Există deja sistemul informatic de vot electronic potențial , dar nu îl agreează și refuză să-i implementeze vreun guvern de pe planetă, pentru că ar pierde controlul asupra alegerilor… și anume prin Blockchain, e complet anonim și impenetrabil, deocamdată, agențiilor guvernamentale…