Gabi v-a intrebat de curand de unde va achizitionati cabluri bune pentru telefon, discutie ce m-a trimis cu gandul spre noi intrebari.
Gabi nu este singurul care are un sertar plin de cabluri care sunt fie defecte, fie sunt la un pas de a ajunge acolo. Intrebarea este unde aruncam aceste cabluri? Pe perioada pandemiei am fost acasa si am stat la parintii mei 3 saptamani. Prima saptamana nu mi-a permis nici un fel de munca agricola pentru ca a plouat intr-una, asa ca am deschis cutia Pandorei sau mai bine zis cutiile Pandorei de prin casa. Probabil la fel ca parintii vostri sau chiar o parte dintre cititori, ai mei au trait si simtit comunismul. Altfel nu-mi explic de ce nu au aruncat absolut nimic defect. „Generatia voastra…doar sa arunce si sa inlocuiasa! Nu mai vreti sa reparati nimic! Doar consumerism stiti!” sau „Lasa-l acolo ca nu se stie cand am nevoie!”. Indiferent ca vorbim de un cablu/incarcator defect/casti in-ear de acum 25 de ani ruginite sau telefoane vechi/aspiratoare defecte raspunsul lor e acelasi. Am gasit acasa cabluri foarte vechi si incarcatoare chinezesti de la fel de fel de aparate care nu mai exista, tastaturi, routere vechi, laptopuri si o duzina de telefoane. Am inceput sa filtrez din „comorile” astea ce mai merita tinut si ce trebuie aruncat. Cateva exemple:
- Xiaomi Mi4c scapat in WC, defect -> aruncat
- Motorola Moto E cu ecran spart -> aruncat
- Sony Ericsson W902, 2 bucati functionale ambele: cel cu ecran spart aruncat, celalalt pastrat impreuna cu a doua baterie: la 11 ani de la achizitie bateria inca se incarca si tine
- iPhone 3GS – vechiul telefon al mamei, primul ei smartphone. Functional si pastrat.
- Rami, procesoare, placi de baza vechi -> pastrate
- laptop Compaq 486 functional sper, trebuie sa ii gasesc incarcatorul -> pastrat ca piesa de muzeu
- laptop IBM pentium II cu acumulator defect si incarcator improvizat nu mai porneste -> momentan indecis – in razboi cu tata de a renunta la el (l-as repara daca e posibil);
- 3 routere functionale dar modele vechi: le-as dona
- tastatura Mad Katz care s-a stricat in repaos: dubleaza tastele la apasare -> aruncata
- cabluri si incarcatoare defecte sau incompatibile cu alte dispozitive, telecomenzi stricate, casti, mouse-uri, HDD-uri defecte, etc -> aruncate
Evident unele au trezit in mine nostalgia, in timp ce altele ma intrebam de ce nu au fost aruncate asa cum credeam eu acum 10 ani. Ba chiar mai mult mi-au dat idei! Ma gandeam la deschiderea unui local unde sa folosesc ca decor telefoane vechi, laptopuri, routere, etc. Sa fie un local cu orientare IT. Nu mi-am ales cea mai buna perioada pentru asemenea idei, abia se deschid terasele dupa pandemia asta provocata de maleficul Bill Gates, ca Soros nu mai e cool acum, nu e international.
Pregatit sa arunc tot ce am marcat drept gunoi, m-am confruntat cu alta problema: nu vreau sa le arunc la gunoiul menajer. Electrocasnicele mari au noroc si dai de cate o campanie buy back si obtii o reducere pentru frigiderul sau masina de spalat noua. Dar unde arunc reciclez telefoanele mobile, cablurile si incarcatoarele defecte, memorii RAM prajite, HDD-uri stricate, surse, CD-uri, telecomenzi, casetofoane de masina, casti, masini cu telecomanda defecte si alte cele?
Voi ce faceti cu toate dispozitivele vechi care au ajuns fie inutile, fie demodate sau defecte? Ce anume tineti si ce anume aruncati? Unde aruncati?
Daca stau sa ma gandesc mai mult, as extinde intrebarile si v-as intreba si de uleiul de motor sau anvelopele uzate.
Pepi a zis
Inainte Orange avea un sistem Buy-back prin care iti oferea 10euro/ telefon dat – max 3 bucati, dar nu mai este decat pentru unul iar daca faci evaluarea telefonului vechi… eu le mai dau de pomana la vecini pe la tara la bunici ca inca merg si ca si tine imi pare rau sa le arunc, ultimul lucru donat o tableta Huawei la pachet cu un router vechi dar functional TPlink copiilor de pe strada ca sa poata invata in pandemie (aveau net). Calculatorul vechi + tastatura +difuzoare+ display Philips l-am dat sotiei si la dus la biblioteca scolii si pot intra elevii sa-si caute informatii pe net (cei ce nu au acces). Laptopul Toshiba pe care am pus SSD de 512 adata a ajuns tot in biblioteca scoli pentru a tine on-line lista de carti disponibile si a incarca eventualele CD cu documentatie tehnica pentru a fi vizionate de elevi.
Alex Voinica a zis
Frumos – le-ai donat printr-un ONG sau cum ai gasit persoanele care au nevoie?
Pepi a zis
Nu prin ONG, daca aud pe cineva ca se plinge ca nu are si eu le tin degeaba sa se puna praful pe ele de ce sa nu fac un copil sau om fericit ? Nu incerc sa le vand ca nu ma pricopsesc cu ce ma aleg.
Ciprian a zis
Prefer sa le duc la hipermarketurile care au puncte de colectare pentru electronice și electrocasnice.
Alex Voinica a zis
Poti specifica si numele hipermarket-urilor si judetele unde le-ai dus?
mar a zis
azi am auncat o sursa la ghena de culoare galbena
Alex Voinica a zis
Adica la plastic/metal?
remus c buzgar a zis
hdd le dezasamblez. platanele sunt oglinzi minunate pentru sotie sau sa topesc pe ele tamaie pe ochiul de aragaz. magnetii ii folosesc pentru șuruburi. routere -le tin pe toate, cele vechi sunt perfecte pentru IOT. cabluri și incarcatoare le tin si le refolosesc (tai mufa pun alta potrivita) ipad 1= nostalgie se ține. toate telefoanele vechi se tin. toate inclusiv 3310-le. am aruncat tastaturi de fete mousi apoi am regretat pentru ca puteam sa le folosesc ca si piese de schimb pentru cele ale prietenilor sau clienților mei (inca mai repar chestii). amu nu mai arunc nikic.
Alex Voinica a zis
Poate ne trimiti odata o poza cu toata colectia 🙂
Razvann a zis
Nu ajung sa am asa ceva. Le schimb in timp util si pe cele vechi reusesc sa le vand convenabil.
Alex Voinica a zis
Si nu ti s-a stricat absolut nimic pana acum, inainte de a-l schimba?
Razvann a zis
Normal ca da, dar era in garantie sau l-am reparat.
Sebi a zis
In UK la sunt puncte de reciclare la fiecare groapa de gunoi și le duci frumos acolo. As fi gândit ca și România a pus la punct un sistem de colectare, dar din câte citesc aici, nu e așa.
Alex Voinica a zis
In Cluj-Napoca am gasit, primaria a pus la dispozitie 2 puncte de colectare de anul trecut. Pana acum am dus acolo plastic, aluminiu, carton si sticla. Acum vad ca au si pentru DEEE, deci voi incerca ce am la CJ sa duc aici:
https://primariaclujnapoca.ro/salubritate/colectarea-selectiva-a-deseurilor/
Problema e ca nu sunt in fiecare judet puncte de colectare selectiva, iar pe unde sunt nu sunt promovate cum trebuie.
Apoi daca mai punem la socoteala si cat de plina de nesimtiti e planeta asta….
MosOpinca a zis
De electrocasnice voluminoase scap prin RoRec (le preiau gratuit). Calculatoare mai vechi donate prin cunoscuti, telefoanele de obicei se duc in buyback la prelungire de abonament. Sursele functionale nu le arunc niciodata pentru ca ori le folosesc la ceva, ori le dau apropiatilor cand au nevoie. In rest canibalizez relee, intrerupatoare/contacte (din cand in cand imi mai incerc mana cu cate un montaj simplu sau repar cate ceva). Restul la plastic/metal.
Nagy Ladislau a zis
In Timișoara le-am dus la Dedeman, imprimanta cu cerneală și epitete.
kilroy a zis
Frigidere si alte electrocasnice mari le-am trimis prin Ro-Rec. Electrocasnicele mai mici, deocamdata pauza. Era in curtea unui Auchan (in Craiova) un container unde se preluau DEE. Au inchis punctul de lucru de vreun an si cred ca voi cauta alt colector de DEE
Radu a zis
Anvelopele uzate pot fi predate la service uri care au si vucanizari. Unele preiuau gratuit, altele percep o taxa. In cazul meu le am dus la un service care ofera atat colectare cat si depozitare de anvelope. Pretul de colectare a fost de 5 lei pe anvelopa.
Uleiul de motor este problematic. Din ce stiu legea zice ca daca o firma vinde ulei este obligata sa aiba si punct de colectare. In Sibiu este un MOL care colecteaza ulei uzat de motor, daca nu este amestecat cu antigel sau mai stiu eu ce. In Rasnov iarasi este un MOL care colecteaza. In rest nu prea stiu.
Din pacate nu am gasit vreun serviciu de colectare ulei motor pe net desi am cautat.
Poate alti cititori stiu vreo solutie. Eu unul sunt interesat.
Geoo a zis
Service-urile care fac schimbul de ulei ar trebui sa aiba si punct de colectare, altfel nu-mi explic ce fac cu el.
In Suceava sunt service-uri care colecteaza uleiul de motor, insa nu stiu pretul.
Daca ai prieteni mecanici sau cunoscuti care lucreaza prin service-uri poti incepe cautarea de la ei.
Alex Voinica a zis
Momentan am 3 masini, iar uleiul l-am schimbat impreuna cu tata de vreo 10 ani incoace. Am in curte cred ca peste 100 de litri de ulei folosit. Voi intreba la service-urile auto. Pe net nu am gasit absolut nimic concret.
MarianB a zis
„Bătrânii” au de cele mai multe ori dreptate, astfel principiul „Lasă-l acolo ca nu se știe când am nevoie!” este unul bun, numai să-ți permită și spațiul de depozitare.
In al doilea rând, pentru unii, unele lucruri capătă o valoare sentimentală așa cum arătai și tu la un moment dat, o valoare care nu se măsoară-n bani ci în amintiri ale unor momente ce te-au marcat.
Firme de reciclare sunt de obicei câteva pe fiecare segment în localitățile cu populație de aproximativ 100 de mii de locuitori, cazul meu, dar este adevărat că reciclarea-i o problemă mai mare în localitățile mici din mediul rural din două motive: lipsa de educație în acest sens și lipsa firmelor care reciclează.
Pentru reciclarea uleiului ars, a bateriilor ori bateriilor de acumulatori se poate apela la Carrefour, oferă ceva la schimb atât pentru uleiul ars (dar trebuie să fie filtrat), cât și pentru baterii și nu este singurul comerciant care face acest lucru.
Ideea cu „Ma gândeam la deschiderea unui local unde sa folosesc ca decor telefoane vechi, laptopuri, routere, etc.” nu-i nouă, în sensul că există ceainării sau locuri în care poți servi cafeaua cu diverse teme ale designului interior, numai că nu poate fi aplicată oriunde și cred că nu mai trebuie să spun și de ce, iar designul interior oricât de agreabil ar fi nu ține loc de ce și cum se oferă spre consum!
Alex Voinica a zis
Idea cu localul nici nu ma asteptam sa fie noua, a fost un gand care mi-a trecut prin cap. Nu am insistat pe tema si pe complexitatea ei pentru ca nu era scopul articolului si m-as fi lungit prea mult.
sciuro a zis
Electrocasnice mari nu am aruncat încă, doar am reparat si am evitat sa cumpar doar de „plictiseala”. Electronice mici, telefoane și laptop am mai dus la birou unde se colecteaza DEE sau am folosit pubela de plastic/metal – desi aici nu sunt convins ca am facut foarte bine dar nici nu am avut alta idee. Anvelope am grija sa cumpar doar de la cei care le preiau pe cele vechi iar uleiul este donat pentru incalzire – in fiecare sat exista cel putin cateva centrale pe ulei uzat, ca sa nu mai zic ca poate fi dat pe orice structura de lemn fara pretentii. Nici macar cei de la service-urile mai maricele nu apuca sa colecteze ulei uzat – cum ai reusit sa strangi 100 litri?! Oricum este foarte usor sa afli de la primul service cine are nevoie de ulei in zona ta. Nu de alta dar nu strang ei atata ulei cat se cere 🙂
Alex Voinica a zis
Nu sunt acasa ca-ti trimiteam o poza cu colectia. Tata e mecanic din pasiune, n-am schimbat ulei la service de cand ma stiu.
Am mai folosit si eu la garduri de lemn, iar singurul pe care il stiam si eu cu centrala pe ulei uzat avea deja prea mult, fiind la randul lui mecanic :))
Razvan a zis
Electronicele nu prea apucă să se strice la mine pentru că le schimb foarte des. Le vând, pun diferență și îmi iau ceva nou. Nu mai fac de mult colecție de vechituri.
Acumulatorii 18650 pe care îi folosesc în țigări electronice, pentru că pe ăia îi schimb cel mai des, îi las la centrele de colectare.
Costin Red a zis
Eu am cumpărat din Belgia un telefon nou, care este ca pe vremuri, când a apărut prima dată. Uite o poză cu el https://5.imimg.com/data5/KG/ZC/KU/SELLER-21868956/binatone-the-brick-mobile-phone-500×500.jpg Când mă vede lumea că vorbesc la el, se uită ciudat la mine.