Piața smartphone-urilor a devenit destul de anostă, dar odată la câțiva ani, câte o companie ne atrage atenția și are curajul să fie diferita.
S-a întâmplat cu OnePlus, co-fondată de Carl Pei. Motto-ul „never settle” și flagship-urile lor cu preț (la vremea respectivă) de mid-range au fost un hit. Am scris despre asta aici in 2019.
În 2020 însă Carl Pei a părăsit OnePlus (care strict personal mi se pare că de atunci a decăzut) și a fondat Nothing.
A fost o perioadă de mister când multă lume se întreba ce va produce Nothing? Au lansat primul produs in 2021 – o pereche de căști in ear, iar in 2022 primul lor smartphone.
Nothing promitea un smartphone interesant, diferit, ușor de remarcat. Noi n-am reușit să punem mâna pe prima iterație deși ne-am dorit mult. Însă a doua iterație – Phone (2) a apărut la ușa noastră. Răspunsul nostru la „Vreți să mă testați? ” a fost un „Da” fără ezitare.
Design și construcție
Nothing Phone (2) este un telefon confident încă de la prima întâlnire. Deși vine cu o construcție standard tip sandwich cu spatele și fața realizate din sticlă și protejate Gorilla Glass, alături de o ramă metalică, acesta este greu de confundat cu un alt terminal. Capacul din spate este transparent și o parte din interiorul său este vizibil. Pentru a nu fi însă prea încărcat, componentele sunt îmbrăcate stilistic. Vedeta aici este banda LED glyph de culoare albă inserată și programabilă prin intermediul software-ului. Nothing Phone (2) nu e doar stil, e și substanță.
Arată industrial, mecanic și ușor futurist din punctul meu de vedere. E plin de personalitate și ar fi păcat să fie ținut în husă. Este prea chipeș.
Marginile sticlei din spate sunt ușor rotunjite și oferă un grip foarte bun în utilizare.
Ecranul este drept și marginile acestuia foarte subțiri. Butonul de deblocare este situat pe partea dreaptă, iar cele pentru volum pe stânga și oferă un feedback precis la apăsare. Poziționarea lor le face ușor de folosit și nu trebuie să întinzi degetele pentru a le apăsa. Au o pozitie naturală.
Cele două camere foto de pe spate au fiecare propriul inel circular și au o înălțime de 2 mm. Din păcate, fără husă nu va sta fix pe suprafețe drepte și ce am observat este că alunecă foarte ușor pe suprafețe chiar și foarte puțin înclinate.
Este certificat IP54 impotriva apei și prafului – nu riscați să-i faceți „baie” voluntar sau involuntar – IP54 oferă o protecție mai scăzută comparativ cu IP68.
Pe lângă telefon, în pachet găsim și un cablu de date.
Experiența în utilizare: software, performanță și baterie
Nothing Phone (2) folosește Android 13 cu interfața proprietară Nothing OS 2.0.3.
Experiența software nu a fost deloc neglijată, iar interfața este, la fel ca designul, plină de personalitate.
Este bazată pe un stil alb-negru cu inserții subtile de roșu și oferă atât varianta light cât și cea dark. Pictogramele sunt realizate monocrom. Dacă această variantă nu este pe gustul vostru, se poate opta pentru pictogramele clasice.
Nivelul de personalizare este mediu, cu widget-uri speciale Nothing, clasice Google și un always on display proprietar.
Pe partea de suport va primi 3 actualizări majore de OS.
Vă mai aduceți aminte de ledurile de notificare? Ei bine, Nothing le-a dus la cu totul alt nivel prin intermediul benzilor Glyph LED prezente pe spatele telefonului.
Acestea au propria aplicație de unde pot fi personalizate, numită Glyph interface. Pot fi folosite pentru a semnala încărcarea telefonului, notificări pentru apeluri vocale, notificări pentru aplicatiile de mesagerie sau orice alt tip de notificări doriți. Pot înlocui și blițul. Se poate opta și pentru personalizări per contacte. În funcție de cine vă apelează pattern-ul de iluminare să fie diferit.
Totul se mișcă excelent pe telefon și rulează fluid având specificații foarte bune. Utilizează un procesor Qualcomm Snapdragon 8+ Gen1, alături de 12GB RAM și 256GB memorie internă pentru stocare.
Răspunde prompt la comenzi, deschide aplicațiile rapid și este o adevărată plăcere să-l folosești. Este potrivit și pentru cei care se joacă pe mobile și are o opțiune Game Mode disponibilă.
Bateria are o capacitate de 4700mAh și oferă o autonomie de o cam o zi jumătate și 6-7 ore de screen on time într-o utilizare medie. Un ciclu de încărcare complet durează în jur de 70 de minute.
Cameră foto și video
Doar 2 senzori foto sunt prezenți pe spatele telefonului, dar suficienți pentru majoritatea utilizatorilor. Camera principală folosește un senzor Sony IMX890 de 50MP, care e utilizat și pentru zoom-ul digital 2x – 10x. Al doilea senzor pentru poze ultrawide este tot de 50MP, capabil și de macro.
- poze standard
- poze ultrawide
- poze zoom 2x
- selfie
- test zoom random
- poze in lumina slaba
Pozele sunt foarte reușite de la toate camerele: detaliate, plăcute ochiului și le face foarte rapid. Zoom-ul digital se poate folosi in lumină bună cam până la un maxim 6x cu rezultate decente. Cele la 10x au aspect de acuarelă. În lumină slabă se descurcă bine.
Pe partea video încă nu reușește să se lupte cot la cot cu cele mai recente flagship-uri, dar videourile prezintă suficient detaliu și culoare.
Ecran și sunet
Nothing Phone (2) folosește un ecran OLED de 6.7 inch care rulează în rezoluția Full HD+. Vine la pachet cu bunătăți de flagship precum tehnologia LTPO, rată de reîmprospătare de 120Hz, HDR10+ și 1 miliard de culori. E foarte ușor să-ți dai seama că ecranul este de calitate. Interfața predominant alb negru ar fi scos la iveală imediat posibile probleme dacă era cazul. La fel și în cazul culorilor – contrastul dintre alb negru și pictograme colorate ar fi sărit în ochi în cazul unor defecte.
Este un ecran performant, cu o diagonală generoasă, paletă de culori plăcută și vie, utilizabil în orice condiții.
Sunetul este de tip stereo, difuzorul de la baza telefonului fiind cel principal și mai puternic. Sunetul este clar, precis, dar ce am sezizat e că dat la maxim se aude ca într-un tunel dacă asculți atent. Nu e deranjant dar sesizabil când volumul este dat la maxim.
Concluzii
Am avut așteptări mari de la Nothing Phone (2) și rețineri mici. Pe scurt telefonul nu dezamăgește. E un telefon greu de refuzat din lumea Android. Are o combinație de construcție și parte software unică la ora actuală, un preț bun, cameră foto aproape de top și hardware foarte bun. Vă spun sincer că dacă nu aveam S23 Ultra, aveam deja pusă comanda pentru un Phone (2). Îl găsiți la eMag.
Asta cu spatele care-ti dezvaluie componentele nu e o abordare cam noua, cauta HTC Exodus(2018) 🙂