Nu trece o lună să nu primim știri despre lansarea unui nou model de smartphone compatibil 5G sau un comunicat de presă (astea vin, în mare majoritate, de la Orange) despre noi localități unde avem disponibil semnal 5G.
Pe cele din urmă nici nu le-am mai publicat, din moment ce zonele cu acoperire sunt mai rare decât realizările guvernanților locali:
Mai devreme, anul acesta, vă întrebam dacă folosiți sau aveți în plan achiziția unui terminal 5G, iar majoritatea ați răspuns că nu. Deși răspunsurile acestea trebuie corelate cu faptul că abia acum posesorii de iPhone și Pixel, destul de mulți la noi, au acces la 5G, faptul că pe eMAG sunt listate peste 1.000 de produse la categoria smartphone 5G, ar trebui să ridice ceva semne de întrebare.
Dar, până la urmă, să vedem de ce spun că este mai mult marketing decât ceva serios în spatele acestei tehnologii.
Costurile ridicate
Deși a fost anunțată cu mare tam-tam, timpul a dovedit că entuziasmul nu este deloc acoperită de realitate. Iar costurile estimate inițial au fost prea mult subdimensionate, după cum a arătat realitatea. Cum tehnologia în sine presupune transmiterea de pachete de date într-un mod complet nou, nu se pot refolosi deloc turnurile de semnal deja existente. Sau, pentru a fi corecți, nu se pot folosi ca atare decât structura lor, pentru că echipamentele trebuie să fie schimbate complet. În plus, dat fiind specificul 5G, este nevoie de antene de distribuție de semnal mult mai dese decât cele existente.
Cum am avut parte de pandemie, lipsa de semiconductori, război și costuri crescute la energie, precum și un nou ”război rece” SUA-China, prețul pentru implementarea tehnologiei a crescut enorm.
Pentru a profita pe deplin de avantajele 5G pentru clienți, mai ales cei industriali, aceștia vor trebui să își reamenajeze complet infrastructura de telecomunicații. Iar acestea constau în achiziționarea de noi echipamente, modernizarea proceselor tehnologice, deschiderea de noi licențe, suplimentarea echipei cu specialiști din industrie și furnizarea de servicii.
Astfel, dezvoltarea și implementarea rețelei de generația a cincea va fi costisitoare. Dacă marile companii pot face față sarcinii financiare, atunci, din păcate, majoritatea întreprinderilor mici nu sunt pregătite să cheltuiască o astfel de resursă pentru implementarea 5G.
În cazul clienților persoane fizice, discutăm de achiziția de terminale compatibile și de abonamente care să includă astfel de trafic. Cum primul punct ar putea fi lesne acoperit de faptul că, în acest moment, oricine își schimbă telefonul o face cu unul compatibil 5G, la nivel de abonamente treaba stă diferit. Poate părea ciudat pentru noi, care beneficiem de prețuri extrem de mici la abonamente, dar în țările dezvoltate discutăm de creștere de 10%-20% pentru a avea acces la serviciile respective.
Ca și concluzie – nu doar costurile firmelor de telecomunicații trebuie luate ăn calcul, ci și cele ale clienților. Iar situația actuală înclină mai degrabă spre cumpătare…
Acoperirea slabă
Pentru că au dat de drobul de sare de mai sus – costuri ridicate – companiile de telecomunicații nu au dezvoltat prea mult rețelele proprii. Spre exemplu, Telekom România nici nu oferă vreun fel de acoperire 5G și nici nu a licitat pentru achiziția de spectru dedicat.
În acest moment, pentru a putea avea semnal 5G în România, este nevoie să te aflii în zonele centrale sau de business a unui număr limitat de orașe (sunt sub 50, acum), iar peste hotare treaba stă mai bine, dar nu excelent.
Update nejustificat
Majoritatea utilizatorilor, chiar și cei industriali, nu simt nevoia unui upgrade de semnal. Vitezele 4G sunte destul de bune pentru clienții casnici, iar utilizatorii industriali nu au infrastructura necesară pentru a beneficia de toate noutățile pe care 5G le-ar oferi. Unde mai pui că, cel puțin momentan, suntem destul de departe de orașele inteligente sau sistemele de condus autonome…
După cum am arătat în articolul de aici, vitezele sunt extrem de mici, în unele cazuri. Și, chiar și când sunt mai mari, tot nu devin interesante pentru clienți. Faptul că aș putea descărca un film în 5 secunde, față de 10 minute, nu prea mă încântă: până fac pop-corn și îmi caut locul de vizionare pe canapea, trec minutele respective oricum. 🙂
Furnizori de echipamente puțini
Pentru a implementa tehnologia 5G, companiile de telecom au nevoie de echipamente dedicate, care sunt, mai mult sau mai puțin, monopolul a trei companii: Huawei, Nokia și Ericsson. Cum prima este chineză, iar interdicțiile din ultimii 4-5 ani i-au lovit din plin, rămâne ca tot greul să fie cărat de celelalte două. Ori, ținând cont de toate cele de mai sus, lipsa de semiconductori, criza energetică etc., nu prea au reușit să țină pasul cu cerințele care existau la un moment dat.
Consum mare de baterie
Revenind la utilizatorii normali, care folosesc 5G doar pe telefoane, mai avme o mare problemă – noua tehnologie este extrem de energofagă. Asta, bineînțeles, pentru că semnalul este slab, antenele puține, iar terminalul se chinuie să caute semnal stabil…
Sigur, asta se poate rezolva simplu, dar asta presupune că nu mai folosim rețele 5G în mod prioritar…
Conspiraționiștii
Mai ales în pandemie, dar nu numai, a crescu numărul celor care cred că tehnologia 5G ne va afecta medical. Asta deși oameni ca și Cristian Presură au explicat clar că nu este deloc cazul să ne alarmăm…
Pentru cei care nu au timp să citească, vă las video-ul de mai jos, de la Mrwhosetheboss, care spune cam același lucru. Menționez că l-am primit de la Alex după ce am început articolul și îl aveam în drat.
PS: Faptul că, momentan, tehnologia asta cam lasă de dorit, nu înseamnă că nu ar putea fi ceea ce trebuie, în viitor. Time will tell…
5G si AI este viitorul .Mult mai frumos si mai bine .
‘traiti dom’ profesor!
Daca Centea si-a pus parafa pe asta, lucrurile sunt clare. Orice dubiu am avut pana acum a fost spulberat.
“zonele cu acoperire sunt mai rare decât realizările guvernanților locali”
Subtil :thumbsup:
Hai mai, ca au tone de realizari…doar ca sunt pe persoana fizica..eventual si pentru rudele de grad 1-5, restul…”ghinion”
Am luat un Huawei Nova pentru a nu plati inutil pe un telefon cu modem 5G.
Daca asta a fost criteriul de a cumpara un telefon, atunci te-ai cam pacalit.
Orice jaf de telefon vine acum cu 5G. Scumpe sunt echipamentele necesare pentru a furniza 5G, nu telefoanele care pot utiliza 5G.
5g a fost doar marketing din start. Vodafone de exemplu ofera iconita de 5g si unde nu e 5g. Au mai incercat ei in trecut sa dea explicatii cu 4.5g si alte minciuni. Acum efectiv eu redenumit 4g in 5g si… cam asta e. Stiu persoane care au contractat abonamente 5g chiar de la inceput si m-am luptat cu respectivii sa le demonstrez ca nu au 5g deloc, poate doar in factura. Cel mai greu de convins au fost aia care nu aveau telefoane capabile 5g. Traim intr-o jungla plina de furaciune, minciuni si manipulare. Suntem needucati! De acolo ni se trag toate.
Corect…dar nu e mai usor sa te lauzi ca ai 5G si camera de 200MP decat sa te informezi(la sfasitul zile aia 5 merg mai prost ca ailalti 4 si aia 200 scot o poza de rahat pt ca tot ce ii pe langa senzor e pe buget minim) ? Cocalarismul nu se reduce doar la masina si lanțug….avem si eCocalari
Am plecat de la Vodafone pentru ca afisa 5G si avea viteza de 4G, am ajuns la Orange care acum face acelasi lucru, practic toti au aceleasi practici….. no comment.
Da dar iti scrie frumos 5g? Deci e foarte cool.Totul e doar o gluma momentan.Daca 5g este atat de bun de ce mai ai cablu?
Marketing curat, foarte putin primesti in plus.
In urmatorii 5 ani nu mi-as luat telefon (dar nu am de ales pentru ca mai toate au 5G) sau in special abonament 5G.
Sincer, 4G e supersuficient pentru mine.
Normal ajută.. pentru că.. sunt zone 3G/3G+ unde in 2024 sau 2025 la Orange nu va mai exista acest spectru.
Sunt zone(cel puțin la Orange) unde chiar daca ai semnal maxim 4G. Prinzi viteză de 400-900Kbps. Pentru că sunt prea încărcate antenele existente ( la 10 milioane de abonați, cred si eu) Și nu prea au mai învestit în zonele existente. Pe harta lor si cea internă apar zonele în regula, chiar cu semnal 4G+ outdoor, dar în realitate prinzi 4G sau 3G.
Iar acum iara au adus în discuție daca nu ii sabotează Digi/RDS cu ale lor antene. (Nu serios, teoria conspirației a ajuns credibilă intern)
da, fara chinezi e doar vrajeala.
5G o sa ne prajeasca cred.
si apropo, teoretic virusii ar putea fi activati etc prin unde. nimic nu e imposibil!