Laptopurile de gaming au prins teren, iar seria Nitro de la Acer si-a demonstrat fiabilitatea in timp. O spun eu, dar si multi dintre prietenii si cunostintele mele care au tot cochetat cu diverse branduri. Nitro 5 este un laptop puternic dintr-o gama relativ accesibila, tinand cont ca peste ea gasim Helios sau Predator.
Gama Nitro s-a facut remarcata printr-un design unic, cu tastatura iluminata in rosu sau RGB, un plastic de buna calitate pe toata constructia laptop-ului si ecrane rapide. Sunt usor de recunoscut fata de seria Helios spre exemplu. Tot pe seria Nitro au fost implementate tehnologiile deja testate de pe seriile mai performante, deci putem spune ca sunt mai sigure din acest punct de vedere.
Chiar si asa, modelul pe care il avem noi este foarte bine dotat si chiar echilibrat, oferind un raport foarte bun pret-caracteristici.
Design
La capitolul design avem o carcasa de plastic extrem de bine realizata. Tipic seriei Nitro. Avem un plastic pe care se vad amprentele, dar se curata usor si la atingere iti ofera senzatia de calitate. Oriunde te uiti sau pui mana vei simti doar calitate. Asta imi place la seria Nitro. Desi sunt laptop-uri dintr-o gama relativ accesibila, materialele sunt bune. Diferentele dintre Nitro si Helios nu mai par atat de mari.
La prima deschidere o sa remarci balamele solide care tin ecranul de 17 inch. Ecranul este subtire si are si o camera web. Marginile sunt destul de subtiri.
Trackpadul nu este foarte mare, insa iti faci treaba cu el. Butoanele sunt integrate si uneori cand il apesi pare un pic fragil.
La capitolul conectica ofera cate ceva pe fiecare latura, chiar si pe spate, unde gasim portul de alimentare, HDMI si un USB C. Asta mi-a placut maxim.
Iar cele mai des folosite sunt pe lateral, cum ar 2x USB 3.0 pe latura dreapta si 1x USB 3.0 pe latura stanga alaturi de un jack de casti si un port LAN.
Ecran
Este un ecran generos de 17.3 inch cu rezolutie QHD IPS si o rata de refresh la 165Hz. Este un panou performant de ultima generatie cu un strat protectiv anti reflexie. Culorile sunt tipice unui IPS, luminozitatea este mare si personal nu am intalnit probleme in utilizare. Inclusiv negrul este unul foarte profund, un lucru greu de intalnit la un astfel de panou. Dovada ca Acer a calibrat ecranul pentru acest model.
Difuzoarele sunt amplasate deasupra tastaturii si se aud tare. Au putin bass, inaltele sunt destul de accentuate, la fel si mediile, si ofera o senzatie placuta atunci cand asculti muzica, desi ele par sa fie gandite mai mult pentru partea de gaming si efecte speciale.
Temperaturi in utilizare
La acest capitol trebuie mentionat sistemul de racire AeroBlade 3D Fan cu metal lichid. Este un sistem avansat ajuns la generatia a 5-a. Are ventilatoare foarte puternice si eficiente, componente din cupru care conduc excelent caldura, dar si metal lichid pe alocuri pentru un transfer termic exceptional.
Dovada ca in utilizare acest laptop nu are probleme cu supraincalzirea. Mai exact sta la 89 de grade in full load pret de 30 de minute. Nu sare de atat. Iar in idle poti sta linistit, in functie de temperatura ambientala poate sta intre 40 si 55 de grade.
Performantele din gaming
Nu stiu daca cineva are dubii. Cu asa procesor si o RTX 3070Ti, imi este greu sa cred ca cineva are dubii in privinta performantelor, mai ales ca ecranul este Full HD. Placa asta video este o bestie, un adevarat best buy chiar si in versiunea non Ti.
Este acel tip de placa ce ofera mai mult decat te astepti sa primesti. De exemplu, in rezolutie QHD am obtinut cu detalii maxime in fiecare joc (fie ele Ultra, Very High sau High, depinde ce optiuni are fiecare joc) urmatoarele FPS-uri (medie):
- AC: Odyssey: 64
- Dirt 5 – 80
- Far Cry – 68
- Shadow of the Tomb Raider: 64
- Hitman 3: 112
- RDRD2: 50
Concluzii personale si pret
Cate poti spune despre un laptop de gaming? Important este sa ruleze jocurile bine, sa nu se incinga, tastatura sa nu se strice repede si sa fie rezistent in timp. Sunt convins ca laptopurile Acer rezista bine pe termen lung, cel putin prietenii mei asta mi-au confirmat.
Modelul de fata este bine dotat, ofera performante bune in gaming, temperaturi optime si un design modern. Despre pret…o sa fac un update cand il gasesc pe undeva dipsonibil.
Inteleg acest segment de clienti cu laptop gaming ca fiind in lipsa de spatiu la propriu. NU vreau sa compar gaming-ul cu 3 monitoare versus Laptop !
Eu sunt din acel segment, nu vreau sa fac un birou dedicat pentru gaming, simplu !
Utilizez acest model pentru activitati de business si jocuri. Consider a fi un produs robust, o varianta simpla dar puternica !
Pretul este de 6900Ron fara OS.
Pros:
– racire foarte buna, cu ventilatoarele pe maxim, nu depaseste 75 de grade pe CPU si GPU in Unigine Heaven lasat sa ruleze vreo 30 de min (bineinteles zgomotul e pe masura)
– se poate face undervolt si la CPU si la GPU si rezulta un spor de vreo 10% in performanta cu temperaturi mai mici decat stoc (TimeSpy 9000 pct stoc si 9600 pct undervolt, temperaturi cu vreo 5 grade mai mici)
– calitate ok a constructiei, nu am vazut nimic care sa sara in ochi
– incarcator chiar ok ca si dimensiuni
– TGP-ul de 100W cred ca este foarte aproape de sweet spot ca si performanta per watt
Cons:
– parola pe BIOS, cred ca este primul laptop care vine de la producator cu parola pe BIOS, partea buna e ca se poate elimina destul de usor
– ai nevoie de drivere Intel IRST pe stick-ul cu Windows fiindca nu vede ssd-ul