Standardul ITX a explodat în popularitate în ultima perioadă, fiind o alegere foarte bună pentru consumatorii care au constrângeri legate de spațiu sau doresc un sistem ușor de transportat. Fractal este unul dintre principalii producători de carcase în acest format, având o gamă bogată de modele, distribuită pe diferite clase de prețuri, dimensiuni și tipuri de construcții.
Ultima apariție a producătorului pe acest segment este Era 2, o carcasă ITX bazată pe modelul de acum cinci ani și perfecționată din mai toate punctele de vedere. Design-ul exterior nu a suferit schimbări drastice și este în continuare foarte solid și atrăgător, însă la interior au fost implementate o serie de schimbări pentru a maximiza compatibilitatea hardware, dar și ventilația. Astfel, interiorul are acum un design sandwich, cu placa de bază pe o parte și placă video pe cealaltă, ventilația are admisie prin podea și evacuare prin plafon, iar suportul pentru soluții de răcire pe lichid a fost extins până la radiatoare de 280 mm. În plus, carcasa sosește două ventilatoare de 120 mm preinstalate, precum și cu un riser PCIe Gen 4 pentru placa video. După cum veți descoperi în rândurile ce urmează, Era 2 este o carcasă ITX echilibrată, flexibilă și potrivită chiar și pentru sisteme de gaming puternice.
Specificații Fractal Era 2:
Dimensiuni (lungime x lățime x înălțime) | 366 x 165 x 314 mm |
Plăci de bază compatibile | ITX |
Surse compatibile | SFX, SFX-L |
Lungime maximă placă video | 326 mm |
Grosime maximă placă video | 48-63 mm (în funcție de poziționarea panoului central) |
Lățime maximă placă video | 137 mm |
Înălțime maximă cooler procesor | 55-70 mm (în funcție de poziționarea panoului central) |
Sloturi ventilatoare |
2 x 120 mm sau 2 x 140 în plafon, 2 x 120 mm în podea (2 x Fractal Aspect PWM incluse)
|
Suport radiatoare |
până la 315 x 140 mm cu grosime ≤52 mm sau până la 300 x 140 mm cu grosime ≤58 mm
|
Bay-uri unități de stocare 2.5 | 4 |
Bay-uri unități de stocare 3.5″ | 0 |
Sloturi de expansiune | 3 |
Greutate netă | 4.64 kg |
Altele | Riser PCIe Gen 4 inclus |
Culori disponibile | Charcoal Gray, Midnight Blue, Silver |
Exterior
Poate că nu este evident din fotografii, dar Fractal Era 2 este o carcasă extrem de compactă, chiar și pentru formatul ITX, având un volum de doar 19 litri. Dimensiunile sale sunt de 366 mm lungime, 165 mm lățime și 314 mm înălțime, iar greutatea este de doar aproximativ 4.6 kg. Din punct de vedere al design-ului, se aseamănă izbitor cu modelul din prima generație, însă există și unele schimbări notabile, orientate în principal spre funcționalitate și airflow. Aduce o construcție atrăgătoare din aluminiu anodizat, cu forme îndrăznețe și iregulate, precum și un panou din lemn detașabil cu prindere magnetică pentru secțiunea superioară – exact ca pe primul model Era. Însă, de data aceasta, găsim perforații pentru ventilație atât la bază, cât și pe latura superioară. Și cum carcasele ultracompacte ca aceasta sunt utilizate de obicei pe birou, Fractal a mutat întreg panoul I/O la bază pentru acces facil.
De asemenea, tot pentru îmbunătățirea ventilației, au fost adăugate perforații suplimentare pe panourile laterale. Acestea sunt deosebit de importante, mai ales în contextul în care placa video se montează de această dată pe verticală, cu ajutorul riser-ului integrat.
De abia ce ajungem la partea posterioară ne putem face o idee asupra dimensiunilor compacte ale carcasei, fiind prezente doar trei sloturi de expansiune pe verticală, portul de alimentare pentru sursă și decupajul pentru I/O-ul plăcii de bază.
Slotul pentru ventilatorul de 80 mm din spate, prezent pe modelul din prima generație, a fost eliminat cu scopul de a optimiza spațiul disponibil, însă este compensat de perforațiile de la bază și din plafon.
În loc să ofere două panouri, unul cu perforații și unul solid din lemn, cum a procedat pe modelul Era inițial, Fractal împacă și capra și varza și include acum un singur panou din lemn cu perforații și prindere magnetică. În plus, ventilația, așa cum este implementată pe noul model, impune utilizarea unei astfel de soluții – admisia are loc la bază, prin intermediul celor două ventilatoare preinstalate, iar evacuarea se realizează prin plafon.
Astfel, se asigură o răcire adecvată nu doar pentru cooler-ul procesorului, care poate fi pe aer sau pe lichid, ci și pentru placa video.
Cât despre panoul din lemn, acesta beneficiază, după cum spuneam, de prindere magnetică, dar și de un cadru metalic pentru a spori rigiditatea. Se detașează foarte ușor, însă cât cât timp este montat menține un contact ferm – nu se desprinde accidental și nici nu zdrăngăne.
Panoul I/O este amplasat discret în zona inferioară a panoului frontal, fiind ușor accesibil atunci când carcasa este poziționată pe birou.
Cât despre elementele de conectică prezente la nivelul acestuia, aflați că nu s-a făcut niciun compromis. De la stânga la dreaptă găsim butonul de power, combo jack-ul audio, un port USB 3.1 Gen 2 Type-C (10 Gbps) și două porturi USB 3.0. La fel ca pe celelalte carcase de la Fractal, calitatea conectorilor este ireproșabilă, aceștia asigurând un contact ferm și fiind perfect aliniați cu decupajele.
La baza carcasei observăm cele mai importante schimbări. Aceasta este realizată acum din plastic, însă prezintă avantajul unor decupaje foarte generoase pentru ventilație, însoțite de un filtru de praf detașabil. De asemenea, în loc de piciorușe, carcasa are acum două secțiuni cu suprafață cauciucată, în față și în spate, ușor ieșite în relief pentru a facilita admisia de aer.
Filtrul de praf se scoate prin partea frontală și are dublu rol, fiind și un mecanism pentru blocarea panourilor laterale.
Iar de data aceasta, panourile laterale nu mai sunt separate, ci un întreg. Se ridică de pe schelet cu totul, după scoaterea filtrului de praf. Din punctul meu de vedere, soluția este una mult mai practică și permite o asamblare mai simplă și acces facil la elementele din interior, totul fiind la vedere.
Interior
Spre deosebire de modelul din prima generație, care avea o construcție interioară convențională, Fractal Era 2 aduce un design modern, de tip „sandwich”, în sensul că de o parte avem placa de bază, iar de cealaltă placa video, montată pe poziție verticală, cu ventilatoarele spre exterior și conectată la placa de bază cu ajutorul riser-ului preinstalat.
Scheletul este deosebit de solid, fiind realizat din oțel inoxidabil, iar modul în care este optimizat spațiul interior mi se pare foarte ingenios. Practic, nu există spațiu irosit, iar compatibilitatea hardware este neașteptat de bună pentru formatul ultracompact al carcasei. Așa cum v-am menționat anterior, pot fi instalate inclusiv radiatoare de coolere all-in-one, cu dimensiuni de 240 mm sau 280 mm, precum și plăci video relativ voluminoase, cu lungimi de până la 326 mm. În ceea ce privește compatibilitatea coolerelor pe aer, în mod evident, aici avem parte de unele restricții, putând fi montate doar cooolere cu heatsink-uri compacte, cu înălțimi de până la 55 – 70 mm, în funcție de poziționarea panoului central.
Și că tot am adus în discuție panoul central, acesta poate fi mutat în funcție de nevoi pe trei poziții distincte. De exemplu, dacă e nevoie de mai mult spațiu pentru a acomoda o placă video mai voluminoasă și de mai puțin spațiu pe partea care găzduiește placa de bază, atunci cadrul central poate fi mutat prin deșurubarea celor patru șuruburi de pe lateralele acestuia. Spațiul de manevră este de 15 mm, iar în funcție de ajustarea poziției cadrului, înălțimea maximă admisă pentru cooler variază între 55 – 70 mm, în timp ce grosimea plăcii video poate fi de până la 48 – 63 mm. Totul depinde de cum îmbinați componentele. Un cooler pe aer, chiar și unul compact, de tipul Noctua NH-L9i, vă poate limita opțiunile în materie de plăci video, însă dacă alegeți un all-in-one cu waterblock compact, atunci nu veți avea restricții prea drastice pentru placa video. Însă, în ciuda acestei flexibilități, se impune atenție sporită la alegerea hardware-ului, mai ales în situația în care optați pentru un cooler pe aer pentru procesor.
Ce mai e impresionant la Era 2 e că primim și un riser PCIe Gen 4 pentru placa video, astfel că nu sunt necesare achiziții separate pentru utilizarea facilităților oferite de carcasă. Riser-ul prezintă însă o limitare, de care s-ar putea să vă loviți dacă utilizați o placă video din seria RTX 5000 de la NVIDIA. Fiind certificat să opereze doar la viteze PCIe Gen 4, pot apărea incompatibilități și instabilități dacă instalați GPU-uri PCIe Gen 5. Din acest motiv, Fractal recomandă setarea manuală a lățimii de bandă în BIOS pentru GPU la PCIe Gen 4.
Revenind la placa video, aflați că această poate fi chiar și în format triple slot, cât timp se încadrează în următoarele dimensiuni: lungime max. 326 mm, lățime 137 mm și grosime, cum spuneam și mai sus, variabilă, între 48 – 63 mm, în funcție de poziționarea panoului central.
Tot pe această latură, jos, în partea dreaptă, găsim și un cage cu două bay-uri pentru SSD-uri în format de 2.5″.
Pe partea care găzduiește placa de bază, jos, în stânga, găsim cadrul pentru sursă care suportă formatele SFX și SFX L. Acesta se detașează foarte ușor, prin scoaterea unui singur șurub, iar alimentarea sursei se realizează prin intermediul prelungitorului inclus. De asemenea, în vecinătatea plăcii de bază sunt prezente alte două bay-uri de 2.5″ pentru SSD-uri, acestea fiind integrate chiar pe panoul central. În ceea ce privește compatibilitatea cu ventilatoarele sau sistemele de răcire all-in-one, Fractal menționează că în plafon pot fi montate două ventilatoare de 120 sau 140 mm sau radiatoare de 240 sau 280 mm.
Însă, atenție, există unele restricții în cazul radiatoarelor. N-ar trebui să fie o probleme pentru majoritatea coolerelor all-in-one, mare parte din ele având dimensiuni standard, însă trebuie să știți că limitele sunt de 315 lungime și 140 mm lățime dacă grosimea radiatorului este ≤52 mm sau de 300 mm lungime, 140 mm lățime dacă grosimea este ≤58 mm.
Tot la capitolul ventilație, în podeaua carcasei găsim două ventilatoare Fractal Aspect 12 de 120 mm cu control PWM. Acestea sunt livrate pe mai multe modele de carcase de la Fractal și sunt relativ performante, fiabile și silențioase. În caz că sunteți curioși, operează la turații cuprins între 500 – 2000 RPM, asigură de până la 56 CFM, presiune statică de 0.23 – 2.34 mm H2O și au un nivel de zgomot de <10 – 33.2 dB(A). O alegere foarte bună care va reuși să satisfacă nevoile de ventilație chiar și pe o configurație gurmandă.
Configurație și rezultate temperatură și zgomot
Pentru a evalua cât mai bine procesul de asamblare, opțiunile de cable management, temperaturile și nivelul de zgomot am realizat următoarea configurație:
- Procesor: Intel Core i7-9700K (TDP 95 W)
- Placă de bază: ASUS ROG Strix Z370-I GAMING
- Memorie RAM: 2 x 8 GB G.SKILL TridentZ 3200 Mhz
- Placă video: Inno3D GeForce RTX 3060 Twin X2 OC
- Cooler procesor: Fractal Design Celsius+ S24
- SSD: Samsung 970 Evo Plus 1 TB
- Sursă: Corsair SF750 750 W
Deși carcasa este foarte flexibilă în ceea ce privește compatibilitatea hardware și sistemele de răcire ce pot fi instalate, vă spun din start că Era 2, la fel ca mai toate carcasele în format ITX, nu oferă aceleași opțiuni de cable management și nici aceleași performanțe de răcire și acustice ca o carcasă convențională, în format tower. Prin urmare, există unele limitări asupra hardware-ului pe care îl puteți utiliza în condiții optime într-o astfel de carcasă. Deși utilizabil, cu reglaje pe ici pe colo și cu o limitare substanțială a consumului, un procesor cu TDP ridicat, ca de exemplu Intel Core i9-14900K, nu va putea fi exploatat la potențial maxim într-o configurație ITX. Spațiul îngust și suportul limitat doar la radiatoare mici, de 240 sau 280 mm, vor deveni problematice pe un astfel de procesor și vor duce foarte rapid la supraîncălzire și thermal throttling. Din punctul meu de vedere, cel mult puteți utiliza un procesor cu TDP de 120 W, ca de exemplu Ryzen 7 7800X3D. Situația este similară și pentru plăcile video high-end, care mai nou ajung la TDP-uri de 400 W sau mai mult. În consecință, cele mai echilibrate opțiuni pentru Era 2 consider că ar fi AMD Radeon RX 9070 (TBP 220 W) și NVIDIA RTX 5070 (TBP 250 W). În rest, aș zice că Fractal Era 2 se prezintă foarte bine, permițând un proces de asamblare foarte ușor, mai ales datorită panourilor laterale care se detașează cu totul. O potențială problemă la asamblare ar putea fi lungimea cablurilor prezente pe unele surse SFX / SFX L. Deși proiectate pentru sisteme compacte, cablurile acestora pot fi uneori destul de lungi, iar cum spațiul interior este optimizat la maxim pentru a face loc componentelor, s-ar putea să întâmpinați dificultăți la aranjarea cablurilor. O soluție ar putea fi cablurile custom, a căror lungime poate fi personalizată după bunul plac, însă acestea pot aduce costuri suplimentare destul de mari. Însă, în ciuda acestui inconvenient, îmi mențin părerea că Fractal Era 2 este una dintre cele mai prietenoase carcase ITX de pe piață din punct de vedere al procesului de asamblare și a compatibilității hardware.
Cât despre testele de temperaturi și zgomot, nu am avut la dispoziție alte carcase ITX în scop comparativ, așadar că mă voi rezuma în a prezenta temperaturile în load pentru procesor și placa video, respectiv zgomotul maxim atins în load, cu fan curve-urile implicite ale plăcii de bază și plăcii video. Testele au fost realizate la o temperatură ambientală de 23 grade Celsius, fără overclocking. Atât pentru procesor, cât și pentru placa video au fost rulate în load atât concomitent, cât și separat, pentru a vă face o idee cât mai bună despre cum influențează temperatura procesorului pe cea a plăcii video și viceversa. Pentru procesor am utilizat AIDA 64 pe profilul „stress CPU”, în timp ce pentru placa video am folosit Furmark.
Concluzie
Fractal Era 2 reprezintă o evoluție clară față de modelul din prima generație, aducând un design interior cu mult îmbunătățit, în stil sandwich, compatibilitate hardware extinsă, airflow excepțional de bun având în vedere formatul, dar și suport pentru radiatoare de până la 280 mm. Mai mult, are una dintre cele mai atrăgătoare și solide construcții din rândul carcaselor mini ITX și vine la pachet cu două ventilatoare de 120 mm cu control PWM și cu un riser PCIe Gen 4 pentru placa video. De asemenea, spre deosebire de unele modele rivale, nu face concesii la nivel de I/O, având toate opțiunile de conectică, inclusiv USB Type-C. În plus, asamblarea este extrem de facilă, mulțumită panourilor laterale care se detașează integral, astfel că nu creează dificultăți majore cât timp calculați foarte bine dimensiunile componentelor. Singurele lipsuri ar fi prețul, destul de piperat chiar și pentru standardul mini ITX și poate cable management-ul, care, din cauza volumului redus și a optimizării maxime a spațiului interior, nu poate fi realizat prea ușor în cazul utilizării unor cabluri mai lungi pentru sursă.
Carcasa este disponibilă pe variantele de culoare Charcoal Gray, Midnight Blue, Silver la prețuri cuprinse între 1090 – 1160 lei.
Pro:
- Suportă coolere cu radiatoare de până la 280 mm
- Calitatea construcției
- Ventilație foarte bună pentru formatul ITX
- Suportă plăci video cu lungimi de până la 326 mm
Contra:
- Preț
- Cable management ușor dificil
Lasa un comentariu!