DeČi coolerele all-in-one au explodat Ć®n popularitate Ć®n ultimii ani, cele pe aer sunt Ć®ncÄ la mare cÄutare. Vin la preČuri mult mai mici decĆ¢t cele pe lichid, iar diferenČele de performanČa sunt de multe ori neglijabile. Ćn plus, au o duratÄ de viaČÄ mult mai mare, nu au risc de scurgeri Či se instaleazÄ mai simplu Či mai rapid. Cei de la Deepcool insistÄ foarte mult pe acest segment de piaČÄ, iar ultima lor apariČie, AK620, pare sÄ fie un competitor de temut pentru Noctua NH-D15 Či Be Quiet! Dark Rock Pro 4, oferind performanČe similare, dar la un preČ ceva mai mic. AK620 Este un cooler Ć®n format twin tower Či suportÄ procesoare cu TDP de pĆ¢nÄ la 260 W, aČadar poate fi utilizat pe aproape orice configuraČie non-HEDT. Nu Ć®Či propune sÄ iasÄ Ć®n evidenČÄ prin design, neavĆ¢nd iluminare RGB sau alte brizbrizuri, Ć®nsÄ oferÄ fix ce e important la un cooler: perfomanČe foarte bune Či preČ decent.
SpecificaČii Deepcool AK620:
- Socket-uri compatibile: Intel LGA 2066, 2011-v3, 2011, 1700, 1200, 1151, 1150, 1155; AMD AM4
- Dimensiuni: 129 x 138 x 160 mm
- Dimensiuni heatsink: 127 x 110 x 157 mm
- Greutate: 1456 grame
- Dimensiuni ventilatoare: 120 x 120 x 25 mm
- TuraČie ventilator: 500 – 1850 RPM, +/- 10%
- Airflow ventilator: 68.99 CFM
- Zgomot ventilator: <28 dB(A)
- Conector ventilator: PWM 4 pini
- Bearing ventilator: Fluid Dynamic Bearing
Ambalaj, accesorii Či design
Deepcool AK620 vine Ć®ntr-o cutie de carton mare, solidÄ Či cu protecČie adecvatÄ la interior. Accesoriile sosesc Ć®ntr-o cutie separatÄ Či sunt bine organizate Či etichetate pentru identificare uČoarÄ.
Pachetul de accesorii este foarte generos. Pe lĆ¢ngÄ bracket-urile Či Čuruburile pentru fixare, Deepcool ne mai oferÄ un tub de pastÄ termoconductoare cĆ¢t sÄ ajungÄ la cĆ¢teva aplicÄri, un splitter pentru ventilatoare Či o ČurubelniČÄ specialÄ pentru montare. Manualul este destul de sumar, Ć®nsÄ nici nu aveČi nevoie de el. Procesul de instalare este foarte intuitiv Či rapid.
Kit-ul de instalare suportÄ socket-urile Intel LGA 2066, 2011-v3, 2011, 1700, 1200, 1151, 1150 Či 1155 Či AMD AM4. Singurul socket pentru care nu are suport este TR4, Ć®nsÄ baza cooler-ului ar fi fost oricum prea micÄ pentru a acoperi cum trebuie un Threadripper. E de apreciat Ć®nsÄ cÄ primim suport pentru LGA 1700 direct Ć®n pachet. Nu Čtiu dacÄ sunteČi la curent, dar majoritatea coolerelor tower de pe piaČÄ nu nu sunt compatibile out of the box cu noul socket Či trebuie sÄ comandaČi un alt bracket de la producÄtor.
Cele douÄ ventilatoare din pachet sunt de 120 mm Či au turaČii cuprinse Ć®ntre 500 – 1850 RPM.
De asemenea, au control pentru turaČii prin PWM, iar pentru reducerea vibraČiilor dispun garnituri cauciucate pe zonele de contact cu heatsink-ul. Nu au iluminare RGB, dar compenseazÄ prin airflow-ul de pĆ¢nÄ la 68.99 CFM, zgomotul de sub 28 dB(A), precum Či prin presiunea staticÄ de 2.19 mmAq.
Heatsink-ul vine cu un design dual tower Či, aČa cum e de aČteptat, are suport pentru douÄ ventilatoare: unul Ć®n mijloc Či unul pe partea frontalÄ.
Acesta mÄsoarÄ 127 mm lungime, 110 mm lÄČime Či 157 mm Ć®nÄlČime, iar greutatea sa este de aproximativ 1400 grame. Cu ventilatoarele montate, Ć®nÄlČimea urcÄ cu vreo 3 mm, Ć®nsÄ, la nevoie, se pot face unele mici ajustÄri.
Cooler-ul Ć®ncape fÄrÄ probleme Ć®n aproape orice carcasÄ modernÄ, inclusiv Ć®n cele cu format mATX. Finisajul este lucios Či pare cÄ prinde destul de uČor zgĆ¢rieturi Či urme de amprente, Ć®nsÄ lamelele sunt solide, au densitate ridicatÄ Či nu se Ć®ndoaie pe parcursul instalÄrii. Ćn caz cÄ sunteČi curioČi, pe fiecare tower sunt cĆ¢te 49 de lamele, iar asta are o contribuČie importantÄ la TDP-ul menČionat de 260 W.
TerminaČiile de sus ale heatpipe-urilor sunt acoperite de douÄ capace din plastic. Logo-ul Deepcool este amplasat discret Ć®n colČ pe fiecare dintre ele Či nu existÄ alte elemente de branding deranjante.
Legat de compatibilitatea cu memoriile cu profil Ć®nalt, ventilatorul din dreapta poate fi uČor ajustat, Ć®nsÄ va trebui sÄ verificaČi Či Ć®nÄlČimea maximÄ suportatÄ de carcasÄ. DupÄ cum puteČi observa Či Ć®n fotografia de mai sus, secČiunile laterale ale heatsink-ului au un decupaj special pentru memoriile de acest fel, iar Ć®n teorie puteČi utiliza stick-uri de RAM cu Ć®nÄlČime de pĆ¢nÄ la 43 mm cu douÄ ventilatoare Či de pĆ¢nÄ la 59 mm cu un singur ventilator. ČineČi cont Ć®nsÄ cÄ unele carcase mai vechi sunt limitate la fix 160 mm, iar ridicarea ventilatorului cu doar cĆ¢Čiva mm vÄ poate crea probleme atunci cĆ¢nd ataČaČi panoul lateral.
Baza cooler-ului este realizatÄ din nichel Či este legatÄ de heatsink prin 12 heatpipe-uri cu diametru de 6 mm .
Aceasta are o formÄ uČor concavÄ Či este foarte bine executatÄ. Nu are nici cea mai micÄ imperfecČiune, aČadar, cel puČin Ć®n teorie, transferul termic ar trebui sÄ fie excelent.
AČa cum vÄ spuneam Či la Ć®nceputul articolului, pasta termoconductoare nu este preaplicatÄ, ci vine la tub. Ćn manual nu este menČionatÄ o metodÄ de aplicare recomandatÄ, Ć®nsÄ metoda bobului de mazÄre ar trebui sÄ fie Ć®n regulÄ pentru mai toate configuraČiile non-HEDT.
Sistemul de prindere pare a fi Ć®mprumutat de la Noctua, Ć®nsÄ acest detaliu nu e tocmai important. La urma urmei, ne intereseazÄ doar experienČa livratÄ Či nu cine de la cine s-a inspirat. Procesul de instalare este Ć®n mare parte foarte simplu, iar singurul pas care vÄ poate da bÄtÄi de cap este fixarea backplate-ului Ć®n spatele plÄcii de bazÄ. IniČial trebuie sÄ introduceČi cele patru Čuruburi Ć®n poziČiile specifice socket-ului vostru pe backplate, acestea fiind evidenČiate sugestiv chiar pe backplate. Ulterior, backplate-ul trebuie introdus Ć®n placa de bazÄ Či fixat Ć®n poziČie cu ajutorul celor patru piuliČe, preferabil prin Ć®nČurubare Ć®n diagonalÄ. DupÄ acest pas, trebuie montate frontplate-urile specifice socket-ului vostru. Peste ele vine heatsink-ul, ale cÄrui Čuruburi le Ć®nČurubaČi cĆ¢t se poate de bine cu ajutorul ČurubelniČei incluse.
Legat de lipsa compatibilitÄČii cu TR4, motivele sunt evidente. IHS-urile procesoarelor Threadripper se Ć®ntind pe o suprafaČÄ destul de mare, iar baza cooler-ului Či sistemul de prindere sunt prea Ć®nguste pentru a acoperi un CPU pe TR4. E adevÄrat cÄ ar fi fost posibile unele ajustÄri de design pentru a acomoda Či TR4, Ć®nsÄ, cel mai probabil, acest lucru ar fi impus schimbÄri drastice la nivelul bazei Či sistemului de prindere, dar Či un preČ mai mare.
Metodologie de testare Či temperaturi
Pentru evaluarea temperaturilor Ć®n load am apelat la Prime95 versiunea 26.6. De ce o versiune atĆ¢t de veche de Prime95? Pentru cÄ versiunile mai noi folosesc instrucČiuni AVX Či au un consum exagerat de mare de energie. Ćn anumite cazuri, utilizarea unor aplicaČii de benchmarking cu AVX poate genera rezultate inconsistente Či temperaturi neobiČnuit de mari, diferenČele fiind deseori chiar Či de peste 30 °C. De asemenea, Ć®n cazul sistemelor de rÄcire mai puČin performante, aplicaČiile bazate pe instrucČiuni AVX duc foarte des procesorul Ć®n thermal throttling, adicÄ scÄderea frecvenČei Či a tensiunii de alimentare Ć®n vederea reducerii temperaturilor. Acest lucru poate afecta drastic rezultatele, aČa cÄ am decis sÄ elimin utilitarele de benchmarking cu instrucČiuni AVX din testele publicate. DatoritÄ acestei diferenČe din metodologia de testare este posibil ca datele prezentate mai jos sÄ nu se alinieze cu cele raportate de alte publicaČii.
Memoriile, pentru cÄ Či ele pot avea o influenČÄ semnificativÄ asupra temperaturilor, au fost configurate conform frecvenČelor Či latenČelor din profilul XMP. AvĆ¢nd Ć®n vedere cÄ am testat o multitudine de coolere, majoritatea dintre ele pe lichid, testele Ć®n load au fost rulate timp de o orÄ pentru fiecare cooler Ć®n parte, Ć®n vederea atingerii echilibrului termic. Pentru rezultate cĆ¢t mai consistente, am renunČat la pastele termoconductoare preaplicate sau incluse Ć®n pachetele coolerelor Či am folosit Noctua NT-H1. De asemenea, Ć®nainte de fiecare montare, atĆ¢t IHS-ul procesorului, cĆ¢t Či zonele de contact ale coolerelor au fost curÄČate cu alcool izopropilic. TuraČiile ventilatoarelor au fost gestionate de fan curve-ul standard al plÄcii de bazÄ Gigabyte Z390 Aorus Elite. Toate sistemele de rÄcire au fost evaluate Ć®n regim open air pentru a exclude eventualele limitÄri de airflow ale carcasei, iar temperatura ambientalÄ a fost de aproximativ 22 °C.
ConfiguraČie test bed:
- PlacÄ de bazÄ: Gigabyte Z390 Aorus Elite
- Procesor: Intel Core i9-9900K
- Memorie RAM: 2 x 8 GB G.SKILL TridentZ 3200 Mhz CL15
- SursÄ: Corsair HX1200i 1200 W
- PlacÄ graficÄ: KFA2 RTX 2080 Ti
- Stocare: SSD Samsung 970 PRO 1 TB NVMe
- Sistem de operare: Windows 10 Pro x64 21H2
Pentru cÄ rezultatele Ć®n idle sunt de cele mai multe ori irelevante am decis sÄ le elimin din metodologia de testare. ExplicaČia pe larg: diodele de mÄsurare a temperaturii de pe procesoare nu sunt calibrate pentru precizie la temperaturi joase, iar erorile sunt prea mari pentru a obČine date concludente. De asemenea, este foarte dificil ca load-ul procesorului sÄ fie Činut constant la o valoare cĆ¢t mai apropiatÄ de 0%. CĆ¢t despre testele Ć®n load, trebuie sÄ mai ČtiČi cÄ datele din graficele de mai jos reprezintÄ media temperaturilor obČinute Ć®n intervalul de testare, valorile mai mici fiind mai bune.
Ćn full load la frecvenČÄ stock, Deepcool AK620 asigurÄ o temperaturÄ de doar 51 °C. Este al doilea cel mai bun rezultat din clasamentul coolerelor pe aer, dupÄ Deepcool Assassin III, iar faČÄ de principalii competitori, Noctua NH-D15 Či Be Quiet! Dark Pro 4, AK620 are o temperaturÄ mai bunÄ cu 2 °C, respectiv 4 °C. Nici faČÄ de coolerele all-in-one nu se descurcÄ rÄu, diferenČele faČÄ de NZXT Kraken X73 Či Fractal Design Lumen S28 RGB fiind de doar 1 – 2 °C.
Ćn vederea testÄrii Ć®n overclocking am setat frecvenČa procesorului la 4.9 Ghz cu o tensiune de alimentare de 1.29 V Či load line calibration la nivel mediu. Či Ć®n acest caz Deepcool AK620 menČiune o poziČie respectabilÄ Ć®n clasamentul coolerelor pe aer, fiind mai bun decĆ¢t Noctua NH-D15 Či Be Quiet! Dark Rock Pro 4. Se descurcÄ onorabil Či Ć®n raport cu majoritatea coolerelor all-in-one testate, iar TDP-ul specificat de 260 W nu pare sÄ fie doar pe hĆ¢rtie.
Zgomotul este Ć®nsÄ destul de deranjant la turaČii mari. Deepcool AK620 este mai gÄlÄgios decĆ¢t Noctua NH-D15 Či Be Quiet! Dark Rock Pro 4 la turaČie maximÄ, Ć®nsÄ poate fi optimizat cu uČurinČÄ din fan curve pentru un echilibru bunicel Ć®ntre performanČÄ Či confort acustic. Pe configuraČia testatÄ, cu i9-9900K la frecvenČÄ stock Či fan curve-ul implicit al plÄcii de bazÄ Z390 Aorus Elite, zgomotul nu a sÄrit de 39 dB(A) dupÄ o orÄ de Prime95. ĆnsÄ la un overclocking agresiv mai mult ca sigur veČi avea nevoie de turaČii mari. Indiferent de fan curve, turaČiile vor urca deseori la 100%. Acestea fiind spuse, Deepcool AK620 nu este un cooler care sÄ facÄ faČÄ unui procesor overclockat fÄrÄ un disconfort acustic pronunČat.
Concluzie
Deepcool AK620 este un cooler pe aer excelent. OferÄ un raport preČ/performanČÄ atractiv, este uČor de instalat, iar Ć®n condiČii normale de utilizare nu este prea gÄlÄgios. Face faČÄ oricÄrei configuraČii cĆ¢t timp nu aveČi nevoie de overclocking agresiv Či se descurcÄ ceva mai bine decĆ¢t principalii competitori, Noctua NH-D15 Či Be Quiet! Dark Rock Pro 4. Ćn plus, Či preČul este mai mic cu aproximativ 30%. Singurele lipsuri pe care i le-am gÄsit sunt lipsa iluminÄrii RGB Či nivelul de zgomot la turaČii mari.
Cooler-ul poate fi gÄsit la PCGarageĀ la preČul de 320 lei.
Pro:
- Raport preČ/performanČÄ excelent
- Proces de instalare simplu
- Calitatea construcČiei
- Compatibil cu memorii cu profil Ʈnalt
- Bracket compatibil cu LGA1700 Ʈn pachet
Contra:
- Zgomot ridicat la turaČii mari
- Nu are iluminare RGB
Nu mai puneČi iluminare RGB , la minusuri , nu toatÄ lumea doreČte brad de CrÄciun .
exact
la mine este un semn ca omul e cu probleme daca are unitatea RGB
Deci cei ce avem Ʈn unitatea unui PC ceva cu RGB suntem bolnavi cu capul
: )) .Eu prefer un birou frumos un scaun ,frumos,monitoare frumoase Či sÄ nu arunc langa ele o cutie neagra pe care am platit vreo 300 de euro,dar neagra.Coolerul e ok pentru cei ce aleg un procesor de mijloc Či aici mÄ refer la procesoarele noi apÄrute.