De 3 saptamani sunt fercitul posesor al acestui notebook si m-am gandit sa-i fac un scurt review. Pana acum cateva luni eram importriva acestei achizitii, deoarece performantele pe care protabile le au parca niciodata nu m-au „satisfacut”. Daca as fi avut de ales intre achizitia unui sistem desktop si un notebook, cu siguranta as urma prima varianta, dar situatia a cerut altceva…
In fine, sa trecem direct la subiect…..
Specificatii Dell Inspiron 1525:
- ecran wide 15.4-inch WXGA (1280 x 800) CCFL TrueLife (glossy)
- procesor Intel Core 2 Duo T7250 la 2.0 GHz, 2 MB Cache
- 2 GB DDR2-667 SDRAM (disponibil pana la 4 GB)
- 160 GB 5400 RPM SATA HDD
- 8x Dual-layer DVD±RW drive
- Video integrat: Intel Graphics Media Accelerator X3100
- Wireless: Dell Wireless 1390 802.11g Mini Card
- Dell Wireless integrated mobile broadband
- Culoare: standard gri pe interior, negru exterior
- Cititor de carduri SD/MMC – MS/Pro
- Conectica: 4 porturi USB 2.0, 1*HDMI, VGA, IEEE 1394a, RJ11, RJ45, 2 iesiri pt casti, 1 pt microfon, 1 ExpressCard 54mm slot, adaptor Bluetooth, S-Video
- Webcam Integrat Creative 2 megapixeli
- SO: free DOS
- Pret: 2430 RON TVA si taxa de transport incluse
Display:
Rezolutia maxima a acestui display este de 1280*800, suprafata este lucioasa predispusa prafului si amprentelor (un dezavantaj minor dupa parerea mea). Culorile sunt redate excelent, luminozitatea la fel. Singurul minus pe care pot sa il dau acestui display sunt unghurile de vizibilitate destul de nepotrivite pentru vizionarea filmelor.
Tastatura, Touchpad, controale multimedia:
Tastele sunt destul de placut la atingere, poate putin cam „alunecoase” similare modelelor din seria 1520 cu o cursa destul de lunga. Deasemenea feedback-ul sonor primit in urma tastarii este destul de placut. Butoanele de click stanga si dreapta sunt putin diferite in sensul ca cursa este mai lunga decat normal iar in urma apasarii feedback-ul este ca si inexistent (o caracteristica destul de placuta pt. mine). Touchpad-ul prezinta si functia de scroll stanga si dreapta. Singurul „defect” care m-a deranjat la tastatura a fost un mic spatiu din dreapta tastaturii intre tastele backspace, enter, shift si home, page up, page down, end. Avem la dispozitiesi cateva controale multimedia undeva in partea dreapta sus a tastatruii.
Conectica:
La partea de conectica modelul 1525 sta destul de bine. Avem pe partea stanga a consolei un slot de securizare Kensington lock, 2 porturi USB, conectorul VGA, slotul de retea si pentru fax, o iesire HDMI, si un port FireWire.
In partea dreapta avem inca 2 porturi USB, iesirea S-Video, slot ExpressCard, unitatea optica, si un dispozitiv WiFi on/off/WiFi catcher. Pe partea fontala a consolei avem 2 iesiri pentru casti, una pentru microfon si cititorul de carduri, precum si 5 led-uri(power, HDD, Bateria, semanlul Wi/Fi si semnalul Bluetooth).
Sunet:
Notebook-ul dispune de 2 speaker-e integrate aflate in partea superioara a tastaturii, calitatea acestor fiind destul de acceptabila. Daca dispuneti de un sistem audio de calitate, sunetul HD de la Sigmatel va va incanta simturiile.
Video:
Interfata grafica este una integrata Intel Graphics Media Accelerator X3100, destinata mai mult mediului Office decat jocurilor. In Vista face fata cu brio interfetei Aero.
CPU, RAM si HDD:
Procesorul puternic la 2 GHz, impreuna cu cei 2 GB de RAM si 160 GB de spatiu, se descurca de minune in orice situatie. Chiar si la conversie video notebook-ul s-a descurct acceptabil. Am facut o captura video de pe o camera Panasonic prin intermediul portului Firewire ca sa vad cum se descurca. In final materialul video a iesit destul de bine, chiar mai bine decat m-as fi asteptat. Capacitatea hard disk-ului (160 GB) este destul de buna, desi se putea mai bine dar nu vreau sa exagerez…..
Baterie:
Bateriea Li-Ion pe 6 celule 56 WHr are o autonomie de aproximativ 3 h (2 ore si 51 de minute), cel putin atat m-a tinut pe mine in coditii office de utilizare, si pe setare balanced. In power saver autonomia creste la peste 3 h dar cu cateva dezavantaje, cum ar fi scaderea luminozitatii ecranului.
Concluzie:
Personal, sunt foarte multumit de achizitia facuta si sper ca acest review sa va ajute in viitor, sa faceti o alegere cat mai avantajoasa.
Galerie:
Cristi a zis
Sunt si eu fericitul posesor al unu astfel de ‘exemplar’ de prin martie si sunt foarte multumit. Il recomand !
Sorin a zis
Daca l-ai luat cu Vista preinstalat, probabil n-ai avut probleme cu driverele. Eu l-am luat cu Free DOS pentru ca prefer XP-ul, chiar daca risc sa raman fara suport. A fost un chin cumplit pentru ca o parte din driverele anuntate pe site-ul Dell ca fiind pentru XP sunt de fapt pentru Vista. Pana la urma le-am gasit la alt tip de laptop Dell, cu exceptia driverului de modem care mi-ar fi trebuit pentru fax. In plus, in documentatie scrie ca bateria e cu 9 celule si tine 5 ore, dar adevarul e cel constatat de tine. In rest, notebookul e OK.
cosminB a zis
Si eu am avut un 1525, dar varianta mai slaba cu procesor T5450.
Mi-a placut la model nou de inspiron designul, mult mai slim decat vechile modele (gen 1501). Totusi ce nu-mi place la el este constructia cam … inteleg ca este buget dar carcasa ecranului parca acuma acuma se rupe, pana si unutatea optica asa e montata de parca ar fi de la alt model. In fine, una peste alta, inspiron seria 1525 are un raport performanta/dotari/pret = bun.
INMiron a zis
Prefer un notebook/laptop cu display-ul mai mare (Minim 17)chiar daca este mai greu, consuma mai mult si bateria tine mai putin
Valentin a zis
a fost greu la inceput,nu stiam ce sa aleg: Vista sau XP ,dar pana la urma am mers pe Vista, n-am vrut sa ma mai complic.Chiar aveam un Vista Business original (de la facultate)care statea degeaba de mult timp……….pe desktop nici n-am de gand sa pun vista:D
Pt INMiron:uite ! poate iti place!
Åžerban a zis
32 sau 64 de biti? Intreb pentru ca o ruda are acelasi model cu Vista Home Premium 64bit si nu reusesc sa gasesc nicaieri divere pentru placa de retea wireless.
Valentin a zis
32 desigur
sanlav a zis
In aceeasi gama de preturi am luat un Acer 5520G cu 3 Gb mem. sistem. O placa video nVidia 8600M GS cu 512 Mb Vram dedicati (nu „imprumutati” din mem. sistem) nu o sa se compare niciodata cu o placa video „integrata”. Daca mai adaugi si un cititor Blu-ray… Sunt curios daca vre-un importator Dell a cotizat pt bunavointa…
Pt Serban: in mod normal toate driverele sunt pe dvd-ul (eventual cd-ul) care vine cu orice laptop de la o firma cit de cit serioasa, chiar in cazul in care vine cu Freedos. Al meu a venit cu un Linux cam prost instalat -pe care l-am inlocuit cu Sidux- insa driverele de XP si Vista erau pe dvd. Eventual viziteaza site-ul producatorului si cauta driverele, insa exact pt modelul tau. Eu am avut surpriza sa gasesc un driver pe Acer-europa si nu pe Acer-global asa ca trebuie putin sapat (citeste google).
Åžerban a zis
Dell mai nou livreaza doar drivere pe 32 de biti, atat pe situl lor cat si pe mediile optice pe care le livreaza cu produsul.
Åžerban a zis
Apropo, niciun importator Dell nu a cotizat pentru bunavointa; 3 oameni din staff-ul ArenaIT sunt utilizatori Dell si nu au intampinat nicio problema cu produsele lor pana acum, spre deosebire din multele plangeri ce se aud pe internet legate de Acer-uri (in special de portul Firewire si viata bateriei).
Si defineste gama de preturi, pentru ca modelul cu 2GB RAM si fara cititor Blu-ray costa in jur de 2600RON fara transport. Un link catre magazinul de unde l-ai cumparat?
Fyo a zis
Sanlav, ma lasi cu Acer-ul. Si plasticul de pe capacul meu de la WC e mai de calitate decat caricaturile alea de laptop-uri. Am lucrat 2 ani in service de calc. la o firma nationala mare, si ma saturasem de Acer ca de mere acre cate probleme aveau. Crede-ma ca n-o sa se compare in veci Acer-ul cu un Dell, HP, sau Toshiba. Bateriile sunt varza la Acer, ecranele la fel, probleme multe cu unitatile optice si memoriile + touchpad-urile, de la o prima vedere mai atenta se observa calitatea ieftina a materialelor. Fiecare are parerea lui despre un anumit produs, dar eu unul nu vreau sa mai aud de Acer, pacat ca multi le cumpara doar pt ca sunt mai ieftine si au o reclama activa.
emag a zis
Pt. Serban : Va cred. Am fost putin rautacios. L-am luat acum 4 luni la promotie (1 Gb mem. ofertat) de la emag. Nu prea iubesc publicitatea gratuita.
Pt. Fyo: chiar te las, daca se poate fara Acer. Nu stiu exact ce capace de wc folosesti dar cred ca un alt aspect e putin mai curios…daca ai 2 ani de service la o „firma nationala mare” cum de nu ai gasit un job pe-afara ? Un exemplu timpit…eu… din ’93 vin acasa numai in concediu si, in afara de ce citesc in ziare, nu am idee ce inseamna o comp. rom. in ziua de azi.
Acum serios: intr-adevar, bateria nu tine mai mult de 2 ore si sunetul e cam varza. Avantajul e CPU pe 64 bit si placa video dedicata. E cam devreme sa afirm ceva despre plastic. Oricum, merge aproape non-stop de 4 luni (da, si noaptea pe dc sau torente) si cred ca la acest pret e greu de cerut mai mult. Am mai auzit de probleme cu incalzirea. Din cite stiu eu exista Flash BIOS si, cu ultimul BIOS…puf…mare problema rezolvata. Pt, unitatile optice si touchpad-uri cred ca un tehnician mai avansat ar fi verificat intii care este producatorul, nu sa instaleze primul driver gasit pe dvd…
O zi placuta
PS 2 Simbete si Duminici (din pacate) am adormit cu capul pe „capacul de WC” de la cei sus mentionati (puteti ghici motivele…prieteni de vazut,etc) si saracul capac a supravietuit.
Nu vreau sa fac reclama mai ales pt. ca am verificat site-ul si pretul a crescut.
Alexandru a zis
sanlav, ce procesor are Acer-ul tau?
Dell cu video separat ai de pe la 2800 lei (8600M GT), sistem aproximativ ca acesta descris aici. Si eu as lua Dell in loc de Acer. Dif de pret nu-s asa mari (promotiile nu se iau in considerare), dar la calitate Dell este o clasa peste.
PS: cotizatii nu am primit inca, dar le asteptam cu placere 😛
sanlav a zis
TL-60. Presupun ca acum sunt alte oferte pe piata. Deja pretul e crescut la modelul meu si vine fara 1 Gb suplimentar… N-am mai avut motive sa studiez ultimele oferte.
Alexandru a zis
Deci acel Acer avea CPU mai ieftin (TL-60 vs Core 2 Duo T7250 din discutia de aici), chipset mai ieftin (AMD, vs cel Intel), si posibil si Wi-Fi mai ieftin (a nu se intelege mai proaste). Mem in plus era la promotie deci nu se pune. Asta ca sa intelegem de ce in aceeiasi bani Acer a reusit sa includa si o placa video separata si unitatea optica tip combo BD!
Acum Acer-ul respectiv are un pret de 2600 lei, cu 200 lei peste Dell-ul acesta (ca sa le comparam si in acelasi moment al timpului, ca nu se stie cat era acest Dell atunci). Iar Acer-uri similare Dell-ului din discutie variaza intre 2400 si 2900 (pentru ca nu am gasit o configuratie identica).
cosminB a zis
In general Acer (Packard Bell, firma achizitionata de ei de curand) are configuratie mai buna decat Dell cand vine vorba de bani. Dar personal nu prea as opta pt configurati mai bune de la acer, motivele ar fi: probleme de racire/problema cu bateria/probleme de la contactul display/.
Bogdan a zis
Am si eu un dell inspiron 1525 si se cam incalzeste desi temperatura la procesor este intre 44-55 grade…..e normal sa se incalzeasca asa?
r a zis
mai bine zis tradus decat scris de valentin http://www.notebookreview.com/default.asp?newsID=4175
Alexandru a zis
Nu chiar! Am rasfoit review-ul de pe NotebookReview si, desi arata similar (deci nu pot spune ca nu s-a inspirat din stilul lor de prezentare), textul este diferit.
danb a zis
unde naiba gasesc un driver audio care sa functioneze pt dell inspiron 1525 , pt ca – am constatat- ca cel de pe site ul oficial nu functioneaza; mentionez ca folosesc windows xp
Alexandru a zis
Cauta pe site-ul producatorului chipset-ului audio.