Ultimul meu review la un model al acestui brand a fost cel la HONOR 90, pe care îl puteți găsi aici. Acum a venit rândul lui HONOR 200 Pro, cel pe care producătorul îl prezintă ca fiind The Portrait Master (Maestrul Portretelor).
Prin urmare, titlul este un joc de cuvinte, derivat din capodopera literară a lui Mihail Bulgakov – Maestrul și Margareta. În articolul de față vom vedea dacă HONOR 200 Pro se ridică la nivelul acesta. 🙂
Cei care preferă varianta video, ca rezumat, pot accesa linkul de mai jos:
Cuprins
- Specificații
- Ambalaj și accesorii
- Design și construcție
- Software și performanță
- Ecran și sunet
- Camera foto și video
- Baterie
- Preț, puncte pro și contra
Specificații
Display |
ecran de tip OLED, 1B culori, 4000 nits (peak), cu refresh rate de 120Hz, cu dimensiunea de 6,78 inci (raport ecran/corp de ~91%), rezoluție 1224 x 2700 pixeli, densitate de 437 ppi |
Chipset |
procesor Qualcomm SM8635 Snapdragon 8s Gen 3 (4 nm), CPU Octa-core (1×3.0 GHz Cortex-X4 & 4×2.8 GHz Cortex-A720 & 3×2.0 GHz Cortex-A520) și GPU Adreno 735 |
Memorie RAM |
12/16 GB de RAM (eu l-am primit pe cel dintâi) |
Camera foto |
Principală: triplă cu senzori 50 MP, f/1.9, (wide), 1/1.3″, 1.2µm, PDAF, OIS; 50 MP, f/2.4, (telephoto), PDAF, OIS, 2.5x optical zoom; 12 MP, f/2.2, 112˚ (ultrawide), AFAre LED flash, HDR și panorama. Filmează 4K@30fps, 1080p@30/60fps, gyro-EIS, OIS.Secundară: duală cu senzori 50 MP, f/2.1, (wide); 2 MP, f/2.4, (depth)Filmează 4K@30fps, 1080p@30fps, gyro-EIS. |
Stocare |
256/512 GB sau 1TB spațiu de stocare (eu l-am primit pe cel din mijloc) |
Conectivitate |
Dual SIM (Nano-SIM cu dual stand-by); Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/6, dual-band, Wi-Fi Direct; Bluetooth 5.3, A2DP, LE, aptX HD; GPS, GALILEO, GLONASS, QZSS, BDS (B1I+B1c); NFC; mufă USB Type-C 2.0, OTG |
Sistem de operare |
Android 14 cu interfața MagicOS 8 |
Acumulator |
5200mAh din aliaj Silicon-Carbon, compatibilă cu Fast Charge pe fir la 100 W, 66W wireless și 5W reverse wired |
Altele |
senzor de deblocare cu amprentă digitală integrat în ecran; senzor de deblocare facială; disponibil în patru culori: Moonlight White, Black, Ocean Cyan și Pink |
Ambalaj și accesorii
Mai țineți minte cutia de la HONOR 90? Ei bine, atunci știți și cum arată cea de la acest model, chiar dacă nu aș pune poze cu cea de acum. Bine, asta, în sine, este un lucru bun, pentru că standardizarea crează senzația de brand awarness, nu mă înțelegeți greșit.
Revenind la subiect, cutia este albă, cu scris argintiu (numele producătorului și al modelului), ceea ce îi dă un aer elegant. La interior am găsit telefonul, care are deja o folie de silicon aplicată, cablul de încărcare/transfer de date, cheița de la SIM-tray și… cam atât.
Design și construcție
HONOR 200 Pro face parte din acea gamă de telefoane a căror design te atrage sau nu, fără a lăsa loc zonelor gri, de mijloc. Iar asta este datorat mai ales desenului modulului de cameră, unul despre care am citit că e inspirat din cel al Casei Milà, celebra construcție a arhitectului Antoni Gaudí din Barcelona. Dacă mă întrebați pe mine, aș aprecia că inginerii și designerii brandului au ales un model care nu incomodează în utilizare, precum a menționat Gabi la HONOR 90. Acum, degetul îți rămâne sprijinit pe muchia modulului, nu pe sticla camerei, lucru care este practic și util – ajută la un grip mai bun și nu mai murdărești lentila!
Apropo, că l-am avut cu mine în concediul de vara asta, mi-am dat seama că designul ar putea fi inspirat și din geamurile avioanelor. 😛
Orice am zice, trebuie să remarcăm că zona respectivă, ovală, are un corespondent pe partea frontală – zona unde sunt camerele selfie și aria de notificări Magic Capsule, deci avem parte de o simetrie.
Rămânând la partea din spate a telefonului, aceasta este realizată din sticlă, cu o textură mată, delicată la atingere. Cum am primit modelul Ocean Cyan, cel mai frumos dintre cele trei culor disponibile, în opinia mea, am apreciat și mai mult designul. Din păcate, materialul în combinație cu marginile ușor curbate, fac din HONOR 200 Pro o bucată de săpun. Nu vreți să știți de câte ori era să îl scap pe jos, iar eu nu ”reușesc” ușor asemenea performanțe… Aș fi apreciat ca producătorul să ofere husă în cutie, dar poate numai unitățile de review nu au, cine știe?
Panelul frontal are o cameră duală selfie, dar și o zonă de notificări, precum la iPhone, după cum am menționat mai sus. În plus, senzorul de deblocare cu amprentă se regăsește sub display.
Pe muchia stângă nu au amplasat nimic, iar pe cea dreaptă – butoanele de volum și de pornire, pe cea de sus sunt un difuzor, transmițătorul IR și antena, iar pe cea de jos, un microfon, alt difuzor, mufa de încărcare și SIM-tray-ul. Apropo de mufă, aceasta e doar 2.0, deși 3.0 e pe piață de ceva vreme. La fel de corect ar fi să spun și că nu veți simți diferențe majore, oricum…
Am trei reproșuri la acest capitol, dar unul ține mai multe de gusturi – marginile curbate, care mi se par so Y2K-ish, aderența aproape inexistentă și standardul de protecție IP65, când un IP68 ar fi fost de dorit… Oricum, e un standard superior față de ceea ce găsim în China, unde modelul vine doar cu IP55!
Software și performanță
Cei care mă urmăriți, știți că nu sunt fanul interfețelor Android care aduc mult bloatware. Din fericire, nu est cazul lui HONOR 200 Pro, care vine cu Android 14 modificat destul de puțin de MagicOS 8.0. În plus, față de verișorii de la Huawie, avem parte de toată suita Google, fără a mai fi nevoie de vreun artificiu.
Producătorul promite 4 actualizări majore ale sistemului de operare și 5 ani de patch-uri de securitate, astfel încât 200 Pro pare un telefon pe care îl cumperi pentru o perioadă mai lungă.
Că tot veni vorba de update, am primit unul cât timp a folosit telefonul, pentru aducerea la zi a versiunii Google Play și a securității.
Am scris-o mai demult, o repet acum – chiar dacă nu vedem nimic palpabil de la tehnologia AI pe telefoanele noastre, un model de vârf sau de gamă medie superioară, cum este cel de față, nu poate veni fără așa ceva. Din fericire, avem parte de AI din plin, fie că vorbim despre Gemini, de la Google, de folosirea gesturilor pentru a naviga prin meniu sau pentru a face selfie-uri, posibilitata de a selecta o locație pe care ai primit-o prin mesaje, pentru a căuta simplu adresa sau de funcționalitatea proprietară de a prelucra materialele video, imediat după capturarea lor.
Poate cel mai de folos v-ar fi noua funcționalitate Magic Portal – puteți glisa orice de pe ecran (inclusiv capturile de ecran) pe bară, permițându-vă să căutați, să trimiteți un e-mail și să notați ceva despre elementul evidențiat. De exemplu, ați putea căuta online detalii despre HONOR 200 Pro, după ce ați apăsat pe imaginea lui din acest articol!
Smartphone-ul este alimentat de un chipset-ul Snapdragon 8s Gen 3, care folosește tehnologia de litografiere a lui 8 Gen 3, de 4 nm, dar este un produs nou, nu derivat din acesta. În esență, este un procesor upper mid-range. Cu toate acestea, în utilizarea cotidiană, va suporta orice chin pe care i l-ați putea da, rulând jocurile și aplicațiile din PlayStore fără probleme și fără lag. Nici baterie multă nu consumă, dar despre asta mai vorbim la capitolul dedicat.
Oarecum surprinzător pentru un telefon din gama lui, deși trebuia să mă obișnuiesc de la OnePlus Nord 4 (review aici), HONOR a montat un senzor infraroșu, pentru a putea folosi smartphone-ul ca telecomandă universală. Din păcate, am reușit să o folosesc doar pentru televizoare, pentru că la aparatele de aer condiționat Daikin, deși apar menționate, nu am putut defel…
Dacă ar fi să trag o concluziee, la final, aceea ar fi că la acest capitol, HONOR 200 Pro se comportă Flawless, cum ar zice Beyoncé. 🙂
Ecran și sunet
Honor 200 Pro are un ecran OLED de 6,78 inci cu rezoluție de 1.224 x 2.700 px (437ppi), rată de reîmprospătare de 120 Hz, adâncime a culorilor pe 10 biți și suport HDR10. În plus, oferă o rată de reîmprospătare de 120Hz.
Toate acestea îl fac ideal pentru consum de materiale video, mai ales că la asta ajută și cele două difuzoare stereo de care dispune și care funcționază ireproșabil pentru un telefon. Reiau însă remarca mea din totdeauna – telefoanele nu țin locul boxelor la petrecere, deci nu exagerați cu așteptările. 🙂
Pe perioada cât l-am avut în teste am fost în Rhodos, în vacanță, iar Ntflix tocmai ce lansa The Umbrella Academy, sezonul patru, așa că m-am delectat cu el pe display-ul lui HONOR 200 Pro!
Panelul are un decupaj în formă de pilulă în stilul Dynamic Island, de la iPhone. De data aceasta se numește Magic Capsule și vă va fi de folos pentru muzică de fundal și redare video pe care le obțineți în jurul decupajului camerei frontale.
Pentru pasionații de citit, avem un e-book mode, iar pentru protejarea vederii, HONOR Eye Comfort Display:
HONOR 200 Pro are componente hardware de ultimă generație, deși nu de flagship. Cu toate acestea, cu ajutorul optimizărilor software, inginerii lor au reușit să livreze un produs calitativ, peste ce m-aș fi așteptat.
Camera foto și video
HONOR prezintă 200 Pro drept „maestrul portretelor”, subliniind capabilitățile fotografice ale telefonului. Într-adevăr, acest telefon vine echipat cu hardware serios pentru a susține această afirmație, fiind ceea ce numim a camera phone.
Pe spate avem un modul triplu, realizat din camera principală, de 50 MP, cu un senzor de 1/1.3 inci și OIS, o cameră telefoto de 50 MP cu OIS și un obiectiv ultra-wide de 12 MP cu capacități macro.
În față, un decupaj în formă de pastilă adăpostește o cameră duală cu doi senzori de 50 MP, f/2.1, (wide) și 2 MP, f/2.4, (depth). Este unul din puținele telefoane cu un astfel set-up de camere frontale.
Ca de obicei, camera principală oferă cele mai impresionante rezultate, în special în condiții de lumină scăzută, unde senzorul mare își face simțită prezența. Aplicația camerei permite un crop digital de 2x, iar când iluminarea este suficientă, nu există aproape nicio pierdere de calitate vizibilă.
Teleobiectivul de 2.5x este de asemenea impresionant. Mi-ar fi plăcut o distanță focală mai mare, dar acest echivalent de aproximativ 70mm este totuși foarte util. Obții rezultate bune la 5x, dar dacă treci de 10-15x cu zoom-ul digital, calitatea începe să scadă semnificativ. V-am lăsat în galerie și câteva poze cu zoom mare, doar pentru exemplificare.
Obiectivul ultra-wide este decent, dar cu un câmp vizual echivalent de 16mm, nu este la fel de larg ca al altor modele de pe piață. Are autofocus și poate focaliza foarte aproape pentru fotografii macro unice, dar în lumină scăzută, performanțele sunt mai slabe.
Camera selfie are o rezoluție de 50MP și un câmp vizual larg, ideal pentru fotografii de grup. Deși poți face crop digital pentru a obține o distanță focală mai obișnuită, lipsa autofocus-ului este un minus, așa că trebuie să te asiguri că ești în poziția ideală pentru cele mai bune rezultate.
Dar cel mai impresionant aspect al acestui telefon nu este hardware-ul utilizat, ci noul mod portret dezvoltat în colaborare cu studioul parizian de portrete, Studio Harcourt. Efectele AI sunt excelente, în special Harcourt Classic, care recreează portretele alb-negru ale studioului, și Harcourt Color, care oferă imagini cu o paletă caldă de culori. Harcourt Vibrant este ideal pentru momentele pline de culoare, pe care vrei să le prinzi în fotografii.
Modurile adaugă un efect bokeh artificial, iar detectarea marginilor este remarcabilă, chiar și în cazul firelor de păr sau altor detalii complicate. Din păcate, aceste efecte funcționează doar pe camerele din spate, nu și pe camera selfie. Cu toate acestea, pentru camerele respective, poți seta nivelul de bokeh, de la maxim, la inexistent.
Știu, nu vei avea nevoie în viața reală de asemenea capabilități, dar e bine să fie acolo. Unde mai pui că sunt destui artiști care crează materiale strict cu telefonul, sau creatori de conținut, care din asta trăiesc, sau poate doar vrei să surprinzi momente speciale cu filtre speciale, iar modurile portret de la HONOR 200 Pro ți se vor părea de folos.
Pentru video, Honor 200 Pro suportă filmarea până la 4K 60fps pe camerele principală și telefoto, în timp ce ultra-wide și camera selfie se opresc la 4K 30fps. Stabilizarea video este excelentă, iar software-ul Honor oferă o gamă largă de funcții, inclusiv control manual complet. În plus, față de alte telefoane, acesta are un mod de filmare dedicat condițiilor de lumină scăzute. Am lăsat în galerie o filmare de noapte cu modul video și una cu acel mod, pentru edificare.
Mai jos vă las câteva materiale foto și video, pentru exemplificare:
- camera principală, zi, portrait Harcourt mode, zoom diferit
- camera principală, zi, portrait
- camera principală, zi, zoom diferit
- camera principală, zi, mod aperture
- camera principală, zi, super-macro
- camera principală, zi, panoramic
- camera principală, night mode, zoom diferit
- camera selfie, zi, zoom diferit
- camera selfie, zi, portrait
- camera selfie, night mode, zoom diferit
Baterie
HONOR 200 Pro este alimentat de o baterie generoasă de 5.200 mAh, care ar trebui să fie suficientă pentru a trece printr-o zi întreagă de utilizare intensă, lucru testat de mine, un adevărat power user. Bateria utilizează prima generație Silicon-Carbon, inovație a brandului și prima de acest tip testată de mine. Foarte probabil, însă, nu și ultima…
Telefonul suportă încărcare rapidă cu fir de 100W și încărcare rapidă fără fir de 66W. De asemenea, sunt disponibile atât opțiuni de încărcare inversă cu fir, cât și fără fir. Cutia de retail nu vine însă cu încărcător compatibil, deci rămâne la latitudinea și dotarea dumneavoastră cu ce viteză veți face încărcareea acasă…
Preț, puncte pro și contra
Îl găsiți listat la eMAG, în funcție de configurație, la 2.999 lei, 3.033,49 lei sau 4.233,44 leiși pe vexio la 2.916,99 lei sau 2.935,99 lei. O mică ajustare la 2.700 sau 2.800 de lei l-ar face best buy în clasa lui, dar nici 3.000 de lei nu e mult pentru ce știe și poate HONOR 200 Pro.
PRO
- dual-sim, compatibil 5G
- construcție ergonomică
- încărcare QI
- reverse charging
- compatibil fast charge pe fir sau wireless
- autonomie bună
- refresh rate maxim de 120 Hz
- certificare IP 65
- camere cu rezultate peste medie
- camere selfie duale
- moduri portret unice
- display excelent
- difuzoare duale
- compatibil eSIM
- Magic Capsule
CONTRA
- lipsă încărcător în pachet
- nu are IP68
- grip ca și inexistent cu marginile curbate
- senzor IR care nu funcționează cu toate gadgeturile
- port USB-C 2.0
Theo a zis
Poate trebuia menționat:
EISA AWARDS 2024-2025
Mobile Devices
Best Product-HONOR 200 Pro
Adrian Caraman a zis
Foarte pertinent comentariul tău…eu folosesc acest telefon pe post de telecomanda pentru tv Samsung,LG ,nei cat I pt un aer onditionat daikin….și funcționează perfect