Astronomii au găsit dovezi convingătoare ale existenței unui vast ocean tânăr sub crusta înghețată a mini-lunii Mimas, care seamănă cu Steaua Morții din „Star Wars”.
Echipa condusă de cercetători francezi a analizat schimbările în orbita și rotația lui Mimas și a concluzionat că un ocean ascuns, situat la 20-30 kilometri sub crustă, este mai probabil decât un nucleu stâncos alungit.
Deși Mimas are un diametru de doar 400 de kilometri și este plin de cratere, lipsindu-i fracturile și gheizerele tipice altor luni cu activitate subterană, cum ar fi Enceladus și Europa, coautorul Valery Lainey de la Observatorul din Paris a declarat că descoperirea unui ocean global pe Mimas este surprinzătoare.
Mimas părea cel mai improbabil loc pentru a găsi un ocean global și apă lichidă în general, a spus Lainey, subliniind că acest lucru face ca mini-luna să fie un potențial habitat.
Studiul a fost publicat în revista Nature și sugerează că oceanul ar ocupa jumătate din volumul lui Mimas, dar ar reprezenta doar 1,2%-1,4% din volumul oceanelor Terrei, datorită dimensiunii reduse a satelitului. Mimas se laudă cu al doilea cel mai mare crater de impact dintre toate lunile din sistemul solar, motiv pentru care este comparată cu Steaua Morții.
Lainey a explicat că oceanul subteran ar avea o temperatură generală apropiată de punctul de îngheț, dar ar putea fi mult mai cald la fundul mării. Nick Cooper, coautor al studiului și cercetător la Universitatea Queen Mary din Londra, a adăugat că existența unui ocean de apă lichidă „remarcabil de tânăr” face din Mimas un candidat important pentru studierea originii vieții.
Aceste rezultate se bazează pe observațiile făcute de sonda Cassini a NASA, care a studiat Saturn și cei peste 140 de sateliți ai săi timp de mai bine de un deceniu, înainte de a se prăbuși în atmosfera planetei inelare în 2017.
Mimas a fost probabil cel mai improbabil loc pentru a căuta un ocean global — și apă lichidă în general, a spus Lainey. Așadar, se pare că avem de-a face cu o lume potențial locuibilă. Dar nimeni nu știe cât timp este necesar pentru ca viața să apară.
Mimas, descoperit în 1789 de astronomul englez William Herschel și numit după un gigant din mitologia greacă, poate oferi noi perspective asupra condițiilor necesare pentru apariția vieții.
Ideea că lunile mici și înghețate pot adăposti oceane tinere este inspiratoare, au scris Matija Cuk de la Institutul SETI și Alyssa Rose Rhoden de la Southwest Research Institute, într-un editorial însoțitor. Aceștia nu au fost implicați în studiu.
Considerat a avea între 5 și 15 milioane de ani vechime, prea tânăr pentru a marca suprafața lunii, acest ocean subteran ar avea o temperatură generală apropiată de punctul de îngheț, potrivit lui Lainey. Dar la nivelul fundului mării, el a spus că temperatura apei ar putea fi mult mai ridicată.
Toate articolele noastre despre planeta Saturn pot fi consultate aici.
Lasa un comentariu!