Pornind de la comentariul acesta, al contului Cititorii vostri, de la articolul despre amenda primită de Altex pentru breșe de securitate a datelor, am creionat un mic tutorial despre cardurile virtuale și utilitatea lor pentru achizițiile online și protecția datelor și a banilor dumneavoastră.
Încă din pandemie am decis să folosesc aproape exclusiv plăți cu telefonul, pentru că mă incomoda portofelul plin de carduri, carduri de reducere, cash și acte personale. Unde mai pui că purtam obiectul exclusiv în buzunarul de la spate, iar hernia mea de disc lombară parcă mă deranja mai mult. Pentru cei mai trecuți prin viață, eram ca George, din Seinfeld:
Ei bine, pentru că mă interesa să îmi protejez spatele, dar și banii, am ales să deschid carduri virtuale la toate băncile unde aveam conturi și care permiteau asta. Ba mai mult, în Google Pay și Apple Wallet am inclus doar cardurile virtuale, în special pe cele de Revolut, pentru că am încercat să evit folosirea la plăți a cardurilor de UniCredit, unde am contul principal.
Pentru cei mai puțin familiarizați cu termenul, cardurile virtuale sunt instrumente financiare temporare sau dedicate exclusiv pentru plăți online sau digitale. Acestea funcționează ca un card bancar obișnuit, dar există doar în format digital. Ele sunt generate de bancă sau alte servicii financiare și pot avea date precum număr de card, cod CVV și dată de expirare, exact ca un card fizic. Diferența majoră este că utilizatorul poate seta limite de utilizare, valabilitate redusă sau poate anula cardul imediat după o tranzacție. Sunt unele bănci, precum Revolut, care oferă carduri digitale care pot fi folosite doar la o singură plată, după care se auto-distrug.
Utilizarea cardurilor virtuale aduce multiple beneficii. În primul rând, acestea oferă o protecție sporită împotriva fraudelor, deoarece datele lor pot fi folosite doar o singură dată sau pentru o sumă sau perioadă limitată. În cazul în care informațiile sunt interceptate, ele devin inutilizabile pentru atacatori, iar închiderea lor se face instant, din aplicația băncii. În al doilea rând, riscul de phishing este redus semnificativ, deoarece cardurile virtuale de nu expun contul bancar principal, dacă urmați exemplul menționat de mine mai sus. Mai mult, utilizatorii beneficiază de un control sporit, putând seta limite stricte de cheltuieli pentru fiecare card virtual generat. De asemenea, acestea protejează confidențialitatea, eliminând necesitatea de a partaja datele cardului principal cu diverse site-uri.
O altă metodă eficientă de protecție este crearea unui cont bancar dedicat exclusiv cumpărăturilor online. Prin transferul doar al sumelor necesare pentru achiziții, utilizatorii limitează impactul financiar în cazul unui atac cibernetic. Astfel, dacă datele contului sunt compromise, pierderile se rezumă doar la fondurile disponibile în acel cont.
Combinația dintre utilizarea cardurilor virtuale și a unui cont separat pentru cumpărături online oferă o protecție suplimentară împotriva riscurilor digitale. În cazul în care atacatorii obțin datele cardului sau contului, impactul este minim, iar fondurile principale rămân în siguranță.
Adoptarea acestor măsuri simple, dar eficiente, reprezintă un pas important pentru oricine dorește să-și protejeze datele financiare și să reducă riscurile asociate tranzacțiilor online.
V-am spus că folosesc deja carduri de tipul acesta de la UniCredit și Revolut, dar mai am unul la contul Plutus, dar aș vrea ca și Salt să ofere asemenea facilitate, că are deja destule beneficii.
Rem a zis
Fain filmulețul. Îmi lipsește seinfield.
Da ce spui tu este corect și natural.
Dar este greu pentru unii inclusiv pentru soția mea. Și întotdeauna ii aduc aminte că hackerii își doresc că ea sa nu ia măsuri suplimentare.
Până una alta folosim Google pay cu carduri virtuale, am ajuns la numitorul asta comun când plătim in magazine. Încă lucrăm la plata pe site-uri
Daniel a zis
În caz că nu știați, google play sau apple play nu trimit datele cardului, ci un card fictiv care după fiecare plată se schimbă. Utilizarea cardurilor virtuale inrolate in google play mi se pare excesivă, ca si cum ti-ai pune prezervativ peste prezervativ să fii mai sigur. Un si gura prezervativ e suficient. Cardurile virtuale sunt pt comerțul online, unde îți bagi datele lui direct pe site , dar pt plăți sau dacă plătești online cu google play sau apple pay, poti folosi fără probleme cardurile principale.