Va scriam zilele trecute despre calatoriile sondei Voyager 2 cu un pahar de vin rosu in fata. Prefer vinul rosu oricand, dar mai degraba cel demisec decat sec. Cel sec il consum cu o friptura buna.
Dupa scurtul intermezzo despre preferintele mele oenologice, trecem la subiectul articolului. Si anume, pe 2 noiembrie, au plecat de pe Pamant 12 sticle de Bordeaux catre Statia Spatiala Internationala (ISS). In acelasi timp, alte 12 sticle din acelasi vin, aceeasi recolta de struguri, au ramas pe Terra.
Ambele loturi de bautura sunt mentinute la o temperatura constanta de 18 grade Celsius, diferenta fiind mediul steril si microgravitatia de pe ISS. Specialistii din domeniul spun ca la gustul final al vinului contribuie din plin si elemente ale ecosistemului biologic de pe planeta, cum ar fi drojdia sau bacteriile. Insa, nu exista o formula exacta care sa determine procesul respectiv. Drept urmare, ei doresc sa compare cele doua mostre, una tinuta in conditii normale si una in conditii de microgravitatie si mediu controlat.
Am auzit stirea la radio, pe cand conduceam masina personala, si am aflat ca vor mai urma astfel de misiuni in anii care vin. Ma gandesc cu groaza cat va costa o sticla de vin spatial. Si mai rau este ca se vor gasi destui care sa plateasca pentru asa ceva.
E bine ca se gandesc la modalitati de a mai lua banii bogatilor (gen, asta e vin plimbat prin spatiu).