Continuam seria review-urilor de masini electrice cu noul Nissan Leaf 2018, probabil una dintre cele mai asteptate masini din acest an. Am alergat Leaf-ul timp de un weekend si am ajuns la concluzia din titlu: ca e o masina electrica aproape perfecta, dar sa vedem de ce.
Va reamintim ca am testat recent Renault Zoe 40 (2017), un automobil electric a carui pret, baterie si autonomie sunt destul de asemanatoare cu cele de pe noul Leaf, insa asemanarile se cam opresc aici, de aceea va recomand sa cititi ambele review-uri.
Nissan Leaf 2018 ne-a fost oferit in teste de catre Auto Europa – Timisoara (concesionar Dacia, Renault, Nissan).
Revenind la Nissan Leaf, trebuie sa facem o mica introducere. Primul Nissan Leaf s-a lansat in 2010, bateria cea mai mica avea 24 kWh si oferea 117 KM autonomie. Nissan a continuat sa imbunatateasca masina iar in 2016 varianta cu baterie de 30 kWh putea atinge pana la 172 KM. Cu toate ca datele nu sunt impresionante, Nissan Leaf a ajuns cea mai vanduta masina electrica la nivel mondial, atingand 300.000 de unitati livrate. Aproape 200.000 dintre acestea au ajuns in SUA sau Japonia.
Opt ani mai tarziu Nissan a lansat a doua varianta a lui Leaf, una complet regandita si redesenata, care nu mai seamana deloc cu vechiul model.
Citeste si alte review-uri auto in sectiunea dedicata
Dotari si specificatii
Specificatii. Nissan Leaf 2018 vine cu o singura motorizare si o singura varianta de baterie: 40 kWh si un motor de 150 CP. Autonomia reala estimata declarata este undeva in jurul valorii de 300 km.
Dotari. Leaf-ul vine in trei variante de echipare: Acenta, N-Connecta si Tekna, cum deja suntem obisnuiti cu modelele Nissan. Intre variantele de echipare nu exista diferente majore, dar nici preturile nu sunt mult mai mari pe masura ce cresti nivelul de echipare. Acenta pleaca de la 35100 EUR iar Tekna ajunge la 38900 EUR. De cei 3800 Euro primesti urmatoarele, in comparatie cu N-Connecta:
- Tapiterie piele crem sau negru
- Boxe BOSE premium
- Parcare inteligenta automata
Eu am avut Tekna plus o culoare perlata. Insa daca ar fi sa aleg as merge pe N-Connecta, pentru ca m-as putea lipsi de boxele premium si parcarea automata. O sa va spun si de ce. Si ca tot vorbeam de N-Connecta, aceasta pleaca de la 36900 Euro.
In rest, nu cred ca are neaparat sens sa insir toate dotarile, le veti vedea si din poze. Insa pot sa subliniez cateva mai importante:
- Pilot automat adaptiv – stie mentinerea benzii de circulatie si plecare/oprire automata in trafic
- Volan incalzit
- Scaune fata-spate incalzite
- Faruri LED
- Navigatie cu Android Auto si Apple CarPlay
Aspect interior si exterior
Exterior. Nissan Leaf 2018 este un automobil frumos. Insa, cel mai important e ca arata ca o masina normala. Pana nu demult, tendinta era ca masinile electrice fie sa arate dubios, poate prea futurist, dar nu neaparat frumos, fie sa reprezinte o varianta modificata a unui model pe combustibil fosil. La Nissan Leaf acest lucru nu se intampla. Leaf arata complet diferit fata de orice alta masina din gama Nissan si, pe deasupra, mai e si aratoasa.
Interior. 90% din interior este nou, insa tot s-au pastrat si imprumutat cateva elemente din grupul Nissan. Cu toate acestea, Leaf 2018 arata premium aproape peste tot unde-ti cade privirea. Cum ar trebui sa si fie la o masina de 35000+ Euro.
Mi-ar fi placut ca bord-ul sa fie un display intreg, fara ceasul analogic, insa chiar si asa n-arata rau deloc. Navigatia este una pe care am mai vazut-o pe Nissan, doar ca de data asta stie Android Auto si Apple CarPlay, doua unelte super folositoare.
Confort si utilizare zilnica
La fel ca si la Zoe, am folosit Nissan Leaf ca pe o masina normala. Cateva drumuri prin oras pentru cumparaturi, un scurt drum de 50 Km in afara orasului, pana la casa de la tara, si un pic de mers tare pe drum drept. In afara de autonomie, care seamana cu cea de la Zoe, noul Leaf nu mai are nimic in comun cu Zoe la acest capitol.
Confort. Nissan Leaf, ca dimensiuni, este undeva peste un Renault Megane. Spatiul interior e generos, de data aceasta si in spate, iar portbagajul este destul de mare. Practic, e o masina ce poate fi folosita lejer de o familie cu un copil – cu tot cu bagaje!
Masina se conduce foarte usor, este extrem de silentioasa, mult mai bine antifonata ca si Zoe – care si ea era foarte silentioasa. Schimbatorul de viteze este foarte misto, e ceea ce ar trebui sa vedem pe toate masinile care nu sunt cu cutie de viteza manuala.
Utilizare zilnica. De data aceasta am avut si un cablu de incarcare domestica, asa ca odata ajuns la casa am putut baga Nissan Leaf direct in priza. I-am testat astfel incarcarea si n-am stat stresat la capitolul autonomie. Dar despre acestea voi reveni putin mai jos.
In oras. La utilizarea in oras ai cateva lucruri care te ajuta sa-ti sporesti confortul. Unul dintre acestea este functia e-Pedal. Ce face ea? Te ajuta sa conduci masina cu o singura pedala, cea de acceleratie. 🙂
In momentul in care ridici piciorul de pe pedala de acceleratie masina incepe sa incetineasca destul de puternic. Daca ridici brusc priciorul aceasta franeaza, daca ridici usor incetineste. Este o functie foarte utila daca iti place sa anticipezi traficul, practic nu va mai trebui sa apesi deloc pedala de frana. Insa daca ceva te ia prin suprindere vei fi nevoit sa apesi pedala de frana. Daca nu apuci tu, oricum o va face franarea automata de urgenta din dotare.
Tot in oras te poti folosi si de functia de parcare automata – ProPilot Park. Am incercat-o de cateva ori, atat cu fata cat si cu spatele, si concluzia mea este urmatoarea: merge bine daca te inveti cu ea, dar trebuie sa fii un sofer care parcheaza foarte greu ca sa merite, pentru ca altfel cu siguranta vei fi injurat in trafic. O parcare automata dureaza in jur de 1-2 minute, timp care probabil tu singur te-ai fi parcat de 2-3 ori deja.
La drum lung. Este o placere sa conduci Leaf-ul la drum lung. Nu e deloc obositor, pentru ca e liniste in masina, iar Cruise Control-ul inteligent este foarte tare. Acesta, odata activat, stie sa mentina banda (face chiar si curbe de 40-50 grade – atat am testat eu), sa mentina viteza celui din fata si sa urce inapoi la viteza setata de indata ce se elibereaza drumul. Nu e ceva ce nu se gaseste si pe alte masini, insa a fost o functie care mi-a placut foarte mult.
Am vrut sa vad ce face masina daca, totusi, iei mainile de pe volan cand Cruise Control-ul e activat. Lucrurile se intampla astfel: la inceput, automobilul face doua bip-uri si volanul vibreaza, daca nu pui mainile va mai face niste bip-uri, dupa aceea va frana de doua ori, ca sa te scuture in caz ca ai adormit. Daca nici atunci nu pui mana pe volan automobilul incetineste automat, porneste avariile si se opreste de tot. Din pacate, nu pe marginea drumului, dar tot e ok.
Si pentru ca tot suntem la capitolul drum lung, trebuie sa va spun ca masina e neasteptat de rapida! Nissan Leaf 2018 face 0-100 Km/h in 7.9 secunde, un timp apropiat de un Megane GT, spre exemplu. Viteza maxima (limitata) este de 150 Km/h, dar pana la ea se ajunge destul de repede si amuzant. Cu alte cuvinte, as incadra Leaf-ul lejer si in categoria hothatch. Doar ca toate aceste accelerari si bruscari vor dauna grav autonomiei si, probabil, daca mergi doar cu 150 Km/h nu vei face mai mult de 100 Km pana cand trebuie sa incarci.
Timp de incarcare, consum si autonomie REALA
In cadrul review-ului pentru Renault Zoe v-am vorbit si despre statiile de incarcare din Timisoara, de aceea va recomand sa-l recititi. De data aceasta am mai testat doua statii de incarcare diferite, doar pentru a vedea cum merge incarcarea rapida. In plus, acum am incarcat si la priza de acasa, rezultatele le vedeti mai jos.
Timp de incarcare. Desi masina promite incarcare de pana la 50 kW, eu n-am reusit mai mult de 25. Chiar si asa, timpul de incarcare e foarte ok.
Incarcare la 25 kW (Kaufland Timisoara si VOX Timisoara) – CHAdeMO
Incarcare la 3 kW (Priza casnica) – Type 2
Nu stiu sa va spun daca masina nu a putut trage mai mult sau statia nu a furnizat mai mult, insa va puteti face o idee despre cum ar arata o incarcare la 50 kW. De asemenea, probabil ca acasa poti incarca si mai rapid, daca ai o priza trifazica si un incarcator dedicat pentru asa ceva.
Mi-a placut foarte mult ca pe bord exista 3 LED-uri care indica nivelul de incarcare, la fel ca la bateriile externe, asa ca poti vedea de afara cat e de incarcata bateria.
Consum si autonomie. Prea multe nu sunt de spus aici. Masina chiar poate trece de 300 km autonomie reala la un mers economic si mai ales in oras, pentru ca doar asa se poate folosi la maxim regenerarea. In afara orasului eu n-am mers deloc economic, masina te indeamna sa mergi normal spre sportiv. Consumul a fost dupa vreo 200 km de 20 kWh/100 Km. Asta inseamna ca poti face chiar 200 Km cu un plin la acest consum. Evident, la limita, ceea ce nu este indicat.
Preturi si concluzia finala
In final pot sa va spun ceea ce am zis in titlu: Nissan Leaf 2018 este o masina electrica aproape perfecta. O baterie de minim 60 kWh ar face-o perfecta, chiar si in detrimentul unui pret putin mai mare. Asa, cu 300 Km autonomie – daca mergi elegant si cu atentie, Leaf-ul nu poate fi folosit la intreaga sa capacitate. Pentru ca, dupa cum va spuneam, este un hatchback incapator care ar putea fi lejer o masina de vacanta pentru toata familia.
Evident, chiar si cu autonomia aceasta se pot face excursii, insa drumul va fi mult mai lung si trebuie planificat mult mai riguros. Iar daca excursia se desfasoara in Romania atunci riscul de a nu avea unde sa incarci e si mai mare.
Avand in vedere ca pretul de plecare este de 35100 Euro, Nissan Leaf poate fi cumparat cu 25100 Euro daca se utilizeaza ajutorul de la stat – Rabla Plus. Daca mai ai cumva si o masina veche de casat, si prinzi si Rabla Clasic, mai poti scadea inca ~1400 Euro din pretul masinii. Practic, Nissan Leaf devine mai ieftin decat Renault Zoe daca e sa comparam si echiparile.
Cel mai mic pret posibil, de 23700 Euro, este unul mare pentru un hatchback, dar unul mic pentru o masina electrica bine construita, care nu e pentru folosit doar in oras. Cu toate acestea, eu as merge pe varianta de echipare medie, la care cel mai mic pret final poate ajunge 25500 Euro – cu Rabla si Rabla Plus.
Daca sunteti curiosi cum se conduce o masina electrica si daca sunteti din judetul Timis puteti programa un test-drive la AutoEuropa Timisoara.
Plusuri
- Foarte usor de condus, foarte silentioasa
- Ieftina de exploatat, un „plin” costa 20 lei, dar o poti incarca gratuit in multe locuri
- Foarte confortabila si spatioasa
- Masina arata extrem de bine atat afara cat si in interior
- Are cam toate dotarile de care ai putea avea nevoie
- Foarte rapida, poate fi lejer incadrata la categoria hothatch
Minusuri
- Bateria de doar 40 kWh – maxim 250 Km autonomie
- Desi cam toate materialele din interior sunt premium, zona de torpedou a fost neglijata si acoperita cu un plastic ieftin
Am două Nissan LEAF din prima generație….Am condus peste 100.000 km electric in doi ani …
Am traversat Transfăgărășanul și am fost in Grecia și Olanda….
Dacă înveți să conduci electric poți ajunge oriunde vrei….
Și apropo de stații verifică http://www.plugshare.com.
Userul meu este Cristian…
Ținem legătura.
Pai pe PlugShare m-am uitat si eu. Vezi povestea de la Zoe…
Buna ziua. ma bate si pe mine gandul sa “trec” pe electric. Dar m-au speriat zvonurile cum ca trebuie schimbata bateria la 3 ani. E adevarat?
Problemele cu incarcare rapida au fost semnalizate in iunie de un articol BBC https://www.bbc.com/news/business-44575399 in urma caruia am solicitat o clarificare din partea Nissan Romania. Raspunsul si cateva opinii, dupa scurte incercari organizate de Nissan in 23 si 24 iunie la Timisoara, poate fi gasit aici. https://24auto.ro/2018/07/opinii-dupa-drive-test-cu-leaf-partea-a-doua-si-importante-precizari-nissan/
Scuze nu am citit despre Zoe….dar am tras concluzia că nu știi de stații în România….de aceea am dat linkul la plugshare….
Mai lucreaza la exprimare, am impresia ca e scrisa de un scolar de clasa a 2-a in vacanta de vara….Ai folosit de 5 ori „masina” in 3 randuri cu niste propozitii scurte si concise, ca sa inteleaga bine si doamna invatatoare.
„Nissan Leaf 2018 este o masina frumoasa. Insa, cel mai important e ca arata ca o masina normala. Pana nu demult, tendinta era ca masinile electrice fie sa arate dubios, poate prea futurist, dar nu neaparat frumos.. Masina arata complet diferit fata de orice alta masina din gama Nissan si, pe deasupra, mai e si aratoasa.””
Mereu se gaseste si cate un “critic” 🙂 Ne arati si noua ce sau unde scrii tu? Sa nu murim nestiutori, nu de alta…
Citez „De asemenea, probabil ca acasa poti incarca si mai rapid, daca ai o priza trifazica si un incarcator dedicat pentru asa ceva.”
Din pacate Nissan nu stie sa incarce trifazic, doar mono cu 6.6 kwh pe AC. Iar la fast charge e destul de varza pentru ca nu are racirea bateriilor cu lichid iar la drum lung din cauza ca se incing iti limiteaza drastic puterea de incarcare la statiile fast charge chiar dace ele duc mai mult.
In rest masina e ok.