MSI ne-a pus la dispozitie o placa video de top, GeForce RTX 4070Ti SUPER, dar in versiunea Gaming X SLIM. Este o placa foarte compacta si se integreaza perfect in sistemele mai mici. Este una dintre cele mai bune placi de la Nvidia in acest moment si costa in jur de 5000 lei.
Lansata la inceputul anului, seria Ti SUPER aduce imbunatatiri importante fata de Ti simplu. De asemenea, implementarea celor de la MSI este una interensanta. Fix modelul despre care discutam noi este SLIM, deci exista si o varianta mai mare si cu o racire mai buna.
Slim, ca sa inteleaga toata lumea, este practic o placa video mai subtire, mai mica si mai compacta per total. S-a taiat din sistemul de racire, atata tot. Cum placile video au ajuns sa fie uriase, MSI a decis sa vina cu o solutie mai mica incat sa poata fi utilizata si in carcasa mai mici. Nu toti avem carcase cat un frigider.
Am testat MSI GAMING X SLIM GeForce RTX 4070Ti SUPER și, având în vedere că prețul său este de aproximativ 5000 lei pentru 16GB VRAM, am vrut să verificăm dacă oferă performanța pe care o promite. Eforturile MSI de a crea o variantă SLIM se reflectă în aspectul plăcii video și în modul în care se comportă sub presiune. Aceasta utilizează un sistem de răcire TRI FROZR 3, dotat cu ventilatoare TORX FAN 5.0. În ciuda dimensiunilor sale compacte, radiatorul este, în realitate, unul destul de masiv. Baza radiatorului este fabricată din cupru pentru o absorbție mai eficientă a căldurii, iar cele șase heat-pipe-uri care trec prin talpa radiatorului contribuie la disiparea căldurii într-un mod performant.
Un aspect notabil este că ventilatoarele se opresc complet atunci când placa video nu este supusă unei sarcini mari, ceea ce înseamnă că, în mod normal, în idle, placa este extrem de silențioasă. În timpul sesiunilor de jocuri mai puțin solicitante, cum ar fi League of Legends, ventilatoarele nu pornesc deloc sau încep să funcționeze abia după o oră de gaming, și chiar și atunci la o turatie foarte mică.
Însă, în cazul jocurilor mai solicitante, cum ar fi titlurile cu grafica de ultimă generație, ventilatoarele devin mai active și, deși nu sunt excesiv de zgomotoase, vor fi perceptibile. Nivelul zgomotului produs de ventilatoare poate varia în funcție de carcasa utilizată, inclusiv dacă aceasta are panouri antifonice, din sticlă sau metalice și dacă este așezată pe birou sau sub birou.
Placa dispune de urmatoarele specificatii:
- Arhitecura Ada Lovelace 4nm
- GPU Boost Clock – 2570MHz
- Shader Model – 6.6
- Texture Units – 264
- Raster Operators – 112
- CUDA Cores – 8448
- 16GB memorie
- 256bit
- Frecventa memorie – 22400MHz
- HDMI 1x
- DP 3x
- Tehnologii: DirectX 12 Ultimate, NVIDIA DLSS, Ansel, FreeStyle,ShadowPlay, Highlights, GPU Boost, RT Cores 2.0, Tensor Cores 3.0
- Alimentare – 1x 16pin PCI-E cu mufa proprietara NVIDIA in pachet
- Dimenisuni – 307 x 125 x 51mm
Platforma de test
- Procesor: Intel Core i5-12600K
- Placa de baza: Gigabyte Z790 AORUS ELITE AX ICE
- RAM: Kingston FURY Renegade 6000MHz DDR5 64GB Dual Channel
- HDD: WD 4TB
- SSD: Kingston FURY Renegade 2TB PCI Express 4.0
- Sursa: Seasonic Prime PX-850 Platinum
- AIO: NZXT Kraken Elite 240
- Carcasa: AQIRYS XO-1
Nu sunt deloc adeptul testelor sintetice. Nu le urăsc, dar realitatea este mereu alta. M-am lovit de chestia asta de multe ori. Cele mai bune teste sunt cele reale, adică jocurile. Vezi acolo cât de performantă este placa atunci când te joci și FPS-urile se ridică la nivelul așteptărilor. Un scor dintr-un benchmark pentru mine nu înseamnă nimic.
Am folosit doar de dragul testului 3DMark, dar rezultatele obținute în jocuri sunt excelente. Cei 16GB VRAM sunt fix ce trebuie în condițiile în care multe jocuri necesită o cantitate mare de VRAM pentru a rula pe detalii ridicate. 8GB nu sunt suficienți pentru rezoluție 2K sau 4K și detalii ultra. Consider că orice tip de placă de 8GB RAM este suficientă pentru Full HD sau maxim 2K cu setări grafice scăzute.
În cazul nostru, am testat următoarele jocuri pe rezoluție 2K și detalii grafice maxime. Am pus totul pe Ultra sau Very High, în funcție de opțiunile din joc, și am activat Ray Tracing pe maxim unde era cazul. Rezultatele vorbesc de la sine. FPS-urile sunt medii, nu discutăm despre peak-urile de performanță. Practic FPS-ul mediu este cel real.
- Spider-Man Remastered – 94FPS
- Death Stranding – 181FPS
- Control – 84FPS
- Shadow of the Tomb Raider – 126FPS
- RDR2 – 99FPS
- FarCry 6 – 140FPS
- Assassin’s Creed Mirage – 126FPS
Vreau sa stiti ca aceste jocuri au rulat FARA DLSS si doar cu RT activat pe cel mai avansat mod. DLSS si Frame Generation pot dubla si chiar tripla FPS-ul in jocurile compatibile fara sa pierdeti din calitate. Am explicat asta in toate articolele pe care le-am facut despre aceasta tehnologie.
Placa video a demonstrat o performanță consistentă și excelentă în jocurile moderne, la setări grafice maxime și la rezoluții de 2K. Placa se comportă admirabil chiar și în cele mai solicitante titluri. Aceste rezultate indică faptul că MSI GAMING X SLIM GeForce RTX 4070Ti SUPER nu doar că îndeplinește așteptările, ci le depășește cu brio. Si in ciuda dimensinulor SLIM, placa video nu se incinge si are temperaturi foarte bune inclusiv in full load.
O gasiti la PC Garage la 5000 RON.
Fane a zis
Placa video arată foarte bine. Nu toți ne permitem o asemenea placă video pentru jocuri video. Încă mai folosesc un GTX1060 gaming X 6Gb (face bine fața în 1080P pentru ce joc eu…). Să ne spui și la ce temperaturi stătea placa video în full load.